zondag 22 november 2009

Baksels en misbaksels

Neefje Stan werd 1. En daar hoort een feestje bij. Omdat 'Livs vake' en 'Stans peter' één en dezelfde persoon zijn was ons huis vandaag feestjestoneel.

De zoektocht naar gepaste catering bracht me bij Annelyse en bij Prutsen, die respectievelijk aan de slag gingen met speculaas en rolfondant. 'Leuk!', dacht deze bak-bakvis. De dames waren ook zo lief geweest om de recepten van hun baksels te posten. Dus ingrediënten kopen en aan de slag. Dacht ik.

Het eindresultaat mocht er zijn en vind je onderaan dit bericht. Maar voor wie zelf aan de slag wil, even deze kleine waarschuwingen.

1. Stel dat je Annelyses speculaasrecept wil proberen. Zorg er dan voor dat je een oven hebt waarop je kan aflezen op hoeveel graden hij staat ingesteld. De mijne stond op 'nummer 8'. En dat kwam duidelijk niet overeen met de in het recept voorgeschreven 210 graden. Laat ons zeggen dat het eerste baksel perfect was voor gothicfans. Maar iets te zwart om eetbaar te zijn.
Het tweede baksel lukte. Oef.

2. En dan: rolfondant. Stel dat je dat in de buurt niet kant en klaar kan vinden. Maar je vindt in de commentaren bij Prutsen wel een recept om het zelf te maken. Zorg dan dat je effectief glucose gebruikt. Ik weet intussen dat je dat kan vinden bij de apotheker. Of koop smaakloze druivensuiker. Dat mag ook. Wat absoluut niet mag is het vermalen van een rolletje dextro-energy, "omdat dat ook druivensuiker is en dus wel zal werken". Dat werkt, inderdaad. Maar onderstaande cupcakes konden gelijk de vuilbak in wegens - ahum - een lichte citroensmaak.
Wal-ge-lijk.
3. Zelf rolfondant maken is trouwens een garantie voor een gigantische chaos in de keuken.
4. Begin er ook niet aan als je de volgende dag moet gaan werken. Want voedingskleurstof geeft je handen een horrortintje en wast erg moeilijk van je vel...
En dan het uiteindelijke resultaat: speculaascake versierd met rolfondant. En speculaasjes met de S van Superstan. Oef.

De speculaascake was een tip van een collega. Het recept vonden we niet meteen maar ik kon er me wel iets bij voorstellen. Dus ik improviseerde een beetje en het was lekker. En erg makkelijk. Ik geef je het recept even mee:

Nodig:
- 3 eieren
- 150 g cassonadesuiker
- 50 g kristalsuiker
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g boter
- 3 soeplepels speculaaskruiden
- 1 appel

- Smelt de boter.
- Klop de twee soorten suiker en de eieren samen op met de mixer, tot het geheel een wat lichtere kleur krijgt.
- Voeg al roerend de boter toe en mix er even door.
- Voeg beetje per beetje (gezeefde) bloem toe en mix tot een egaal geheel.
- Schil de appel, snij schijfjes, en doop die aan beide kanten in een beetje meel.
- Vet je bakvorm in en bestrooi met meel. (Tenzij je zo'n fancy tupperwaresiliconending hebt.)
- Giet een laagje deeg op de bodem.
- Leg daar een laag appelschijfjes op.
- Giet de rest van het deeg er over.
- Bak in een oven. Ik weet niet op hoeveel graden, want de mijne heeft nummers. Ik weet ook niet hoe lang, dat hangt denk ik van je vorm af. Google dus maar even hoe lang het moet en hoe heet: hij bakt zoals een gewone cake.

En Liv? Die kweekte weer een nieuwe hobby. Ze stond er bij en ze keer er naar.

14 opmerkingen:

 1. Ze zien er nochtans lekker uit die cupcakes, ik wil dat ook graag kunnen, zal er mij ook eens moeten in verdiepen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, Liv staat ... dan zal Vic binnenkort wel volgen zekerst :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai, dat ziet er allemaal overheerlijk en superknap uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oh maar alez zeg, liv die is toch zoveel jonger dan onze winand, en hij heeft zo 'ns ene keer recht gestaan, maar nadien amper nog. hij zegt nu wel iets dat klinkt als 'kiekeboe' als je zijn broek tijdens het luierverversen op zijn gezichtje legt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om misverstanden te vermijden: ze gaat niet zelf staan hè! 't Is nog steeds ons Liv. :-)
  Maar als we haar zo zetten is ze eenvoudigweg niet meer in zithouding te krijgen en houdt ze dat erg lang vol. Als we haar proberen neer te zetten houdt ze zich stijf als een plank.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien moet ik eens naar die handen komen kijken vandaag ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hee, maar dat ziet er wel heel mooi uit. Ik had hetzelfde idee, maar waagde me niet aan al die ingewikkelde ingrediënten. Met marshmellowfondant vond ik het ook goed gaan (recept: http://mijmij.blogspot.com/2009/11/testfondant.html ). Maar voor mij moet komende woensdag nog het echte werk komen. Ben benieuwd hoe mijn handen er dan uit zien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Mie: ben ik dan even blij dat ik ze - op een beetje blauw na en mits duchtig schrobben met een schuurspons - intussen proper heb gekregen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nouja, het ziet er wel goed uit! Beetje dus zoals de cake met mijn verjaardag, die was zo vies dat zelfs de grootste snoepzakken hem lieten staan..

  En ik wilde mezelf niet laten kennen maar mijn maag had het heek zwaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oeps sorry, ik was vergeten te vertellen dat je plastic handschoenen moet aandoen als je fondant met voedingskleurstof kleurt.
  Maar een heel mooi resultaat. Tja, om te weten of het ook lekker is, moet ik natuurlijk wel proeven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die plastic handschoenen, dat had ik dus eerder moeten weten. gisteren met kleurstoffen aan de slag en ik schaamde me dood vandaag. Op de crèche, op de markt, op de naailes. Vooral de groene geeft een akelig goed Shrek-effect!
  De rolfondant daar heb ik me niet aan gewaagd, heb marsepein en boterroom gekleurd en dat ging goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hey riet, al eens op de site van 'de taartenfee' geweest, om gek te worden! en ze hebben taartenelfjes (helpertjes van de taartenfee) waar je vanalles lekkers ook kan halen om zo een mooie taarten te bakken (als het eens snel moet gaan)
  fijn om jullie Liv zo te zien stalen! zalige baby! groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!