zondag 13 december 2009

Vogels voor de kat

Mie is de kersverse dochter van een paar inventieve ouders. Haar geboortelijstje bestond uit een online-lijst met dingen die ze wel kan gebruiken, maar die je niet per sé in een bepaalde winkel moet halen. Er staat een omschrijving bij, een richtprijs, en een knop waar je mee kan aangeven dat jij voor één van die dingen wil zorgen. Hoe handig! Mie krijgt wat ze nodig heeft en toch kunnen mams en papa oprecht verrast zijn als bezoekers met een cadeautje komen aandraven.

Tweedehands mocht, stond er. Over zelfgemaakt werd niets gezegd. Maar ik dacht niet dat Mie daar iets op tegen zou hebben. Dus ik klikte op 'speeldeken' en ging aan de slag.

Voor de kleuren baseerde ik me op een fotootje dat als suggestie bij het item 'muursticker' stond. Met de vermelding dat de kinderkamer in deze kleuren was geschilderd. Dus daar kon ik alvast weinig fout mee doen.

"Een deken. Dat is eigenlijk een lap stof. Dat klaren we op een uurtje!" Zo iets moet ik gedacht hebben. In een minder helder moment dan toch...

Als de trapper van mijn naaimachine een gaspedaal was, had ik nu een snelheidsboete aan mijn been. Tegen de klok werken werd het. Er vond zelfs een 'te koesteren' moment plaats: Livs vake stak een handje toe door met toewijding lagen stof bij elkaar te spelden, netjes dwars op de vouwlijn. Maar veel tijd om te koesteren was er niet. Want we werden verwacht om 12u. En het is 14u geworden. Met een onafgewerkt deken, half in inpakpapier.

Dus we namen het mee terug naar huis en intussen is het af. Een reden om nog eens binnen te springen voor een tas koffie, mét een afgewerkt deken.

Thema: vogels voor de kat. Ik wist niet of ze met 'speeldeken' een parklegger bedoelden of een deken voor op de grond. Dus ik maakte een combinatie. In vier gevouwen is het een parklegger,

op de grond is het een heel tapijt,
en het is behoorlijk dik: onderaan zit fleece en binnenin een laag watten.

Zo'n groot oppervlak is eigenlijk een ideaal beginnersproject. Je moet hele 'afstanden' stikken als je zo'n grote tekening wilt maken, dus je hebt veel tijd om te 'richten'. Dus eigenlijk een goed plan voor een eerste naaiproject. Al verspil je natuurlijk veel stof als het fout gaat.

De kat en de grote vogel tekende ik met een fijne zigzag. De kleine groene vogeltjes zijn applicaties, en het ongevulde vogeltje is gewoon 'rechtdoor' gestikt maar dan met veel bochten. (Daar zag ik onlangs een voorbeeld van via een link van Eloleo, al hield ik het iets eenvoudiger.)
En nu: hop Mie, groeien, zodat je snel tussen de vogeltjes mag.

18 opmerkingen:

 1. heel erg schoon zeg, ben je ook wel efkes aan bezig geweest zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waaw, ik vind het echt heel erg geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat superleuk, en goed idee dat je hem kan openvouwen voor op de grond. Mooie applicaties/borduursels!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Idem, prachtig ontwerp vind ik vooral. Mag ik nu nog even heel erg nieuwsgierig zijn en vragen hoe die lijst van die inventieve ouders er dan uitzag? Was het een eigen website of zo? Ik vind het alvast een schitterend idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Manou: je kan er zelf makkelijk eentje maken volgens de mama van Mie, via deze website: http://whattogive.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zéér mooi ,van kleuren ,van grootte ,van alles.
  Hoe groot is het in feite?
  De poes, tekende je die ook uit je hoofd? Ik heb een boekje van Dikkie Dik en daar lijkt jouw poes op.
  Prachtig gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. man o man, zo mooi! en kei-origineel dat het zowel in het park als speeldeken op de grond kan! wow, die zullen blij geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Héél mooi! De vogels zijn lief zonder zeemzoeterig te zijn, heb je ze zelf getekend? En nog een praktische vraag: wat voor watte steek je daar tussen? En waar koop je die?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zowel de poes als de vogels tekende ik nadat ik op het internet wat foto's had bekeken van springende poezen en van vogels. Zo teken ik meestal. Gewoon uit het hoofd kan ik niet zo goed maar met wat foto's als inspiratie lukt het wel.
  Die watten, dat heet denk ik 'wattine'. Je kan dat kopen bij Veritas, maar daar is het niet zo goedkoop. Ik kocht ze bij 'Limbutex', gewoon een stoffenwinkel, maar die hebben niet zo veel vestigingen. :-)
  Bij www.destoffenkraam.nl heb ik het ook gezien, maar het is verkrijgbaar in verschillende diktes en zo kan je er natuurlijk niet aan voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zie hier een specialisatie "dekentjes maken" ontstaan. Héél schoon en origineel, alweer! En ik ben er laatst achtergekomen wat jij gestudeerd hebt... ahja, jij bent dus eigenlijk een beetje "uitvinder". Geen wonder dat alles hier zo plezant is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind dit prachtig... gefeliciteerd met zo een origineel en supermooi ontwerp. Het is alles wat het moet zijn. Je vrienden boffen met je :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. amai leuk idee, mooi uitgevoerd

  BeantwoordenVerwijderen
 13. iets waar ze zeker heel lang plezier van gaat hebben... en de ouders ook, met ernaar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. èmoar allé seg...zo tof! Daar zult ge nog een beetje werk aan gehad hebben.
  En idd...heel leuk idee van die geboortelijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En dan eindelijk eindelijk het eindrapport.
  Mooi: 10 op 10 en al door alle bezoekers volmondig beaamd. Dik: 10 op 10. Multifunctioneel: 10 op 10. Eigenlijk heeft het superdekentje maar één minpuntje: onze katten vinden de vogels zo geslaagd dat ze er amper af te houden zijn :-) Volgende keer een pitbullmotief? Nog eens heel hele dikke MERCI!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze is heel erg mooi! Ik zou ook graag zo iets proberen, maar dan nog niet met tekeningen, heb je soms tips? Of een handleiding over hoe je het hebt gedaan met de voering enzo? Welke dikte heb je gebruikt? Groetjes Fanny

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Fanny, ook hier heb ik helaas geen handleiding van. Ik doe veel dingen een beetje op het gevoel en als het goed lukt schrijf ik achteraf wel eens een handleiding van... Maar dit was eigenlijk behoorlijk omslachtig om te maken. De beste handleidingen voor speeldekentjes en dergelijke vind je hier:http://emmaenmona.blogspot.com/2011/06/maak-eens-zelf-een-dekentje.html

  Ik voerde het geheel nog eens met twee lagen wattine, dus in het totaal had ik een laag fleece, twee lagen wattine en een laag ribfluweel.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hey Riet, bedankt voor de reactie :D en bedankt voor de link, heb het juist gelezen, is ook zeer duidelijk :D je maakt echt hele mooie dingen, die zeker zo voort :D.
  Vele groetjes Fanny

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!