maandag 26 april 2010

Relax

Een korte voorgeschiedenis: Tante An kocht een tweedehands relax, ofte 'wippertje', bij de geboorte van nichtje Rhode. Toen Rhode groot genoeg was om relaxloos door het leven te gaan, verhuisde het onderwerp van dit bericht naar neefje Stan.

Stan heeft een zware vorm van reflux. Neerliggen op een speelmat was geen optie. De eerste maanden van zijn leven woonde hij zowat in de relax.
Nu is het zo dat neefje Stan vooral gekenmerkt wordt door zijn uitzonderlijke geestdrift, gecombineerd met een behoorlijke hoeveelheid spierkracht. Als kruiper werd hem een toekomst als afbraakwerker beloofd. En nu hij kan stappen noemen ze hem op de kribbe minzaam 'de hooligan'. Stan trappelde zo hard met zijn voetjes in de relax dat er na zes maanden van de bekleding niet veel meer overbleef...

Liv kreeg mijn oude relax maar die van Rhode was 'reserve', bijvoorbeeld als toneel voor de eerste groentepap op de werf:
Na minimum vier kindjes hoeft het dus geen betoog dat het ding vervolgens finaal de geest gaf:
Nichtje Rhode krijgt opvolging, eind mei! Dus de relax moet 'terug naar zender'. Op zoek naar een nieuwe, was een optie. Of een nieuwe bekleding maken. Aha! Een uitdaging!
Ik begon eraan op skivakantie. Sinds vanavond is hij eindelijk af en hij ziet er zo uit:
Ik mag zelfs beweren dat het om een 'improved version' gaat: het oude exemplaar had één sluiting, waardoor je steeds een babybeentje door een gat moest wringen. De nieuwe bekleding heeft twee 'klikkers' waardoor je de riempjes helemaal open kan leggen.

Op het kruisdeel staat een gietertje dat een rij tulpen doet groeien. Om maar even te bewijzen dat die 30 nutteloze siersteken op mijn machine ook op verantwoorde wijze kunnen gebruikt worden:
Dit was trouwens de eerste keer dat ik de aankoop van mijn nieuwe naaimachine werkelijk kan verantwoorden. Op sommige plaatsen stikte ik door twee lagen wattine en 8 (!) lagen canvas. Mijn machine gaf geen kik. Voor mijn vorige was dat vast en zeker de laatste adem geweest (die kreunde al onder twee lagen toile cirée). De nieuwe aanwinst hield netjes haar mond en stikte erdoor. Als door boter. Zelfs geen zuchtje om me te laten weten 'dat het goed was voor deze ene keer'. Oh, ben ik Omabetty alweer dankbaar voor de raad in een ding met een stevige motor te investeren en niet voor een tussenmodel te gaan, zoals ik eerst van plan was! (Ik vertel er wel even niet bij hoe hard mijn portemonnee heeft gekucht...)

Bon, genoeg naaigebabbel, u vroeg zich af hoe het met Liv gaat? Goed, gaat het met Liv!
Ze woont in bakjes en dozen.
Ze is geen fan van gras dus moet stilaan leren dat het ook op het gazon is toegestaan zich voort te bewegen.
Ze heeft voor stappen nog steeds één vinger nodig, maar dat belet haar niet zich op diverse manieren voort te bewegen. De fancy loopwagen die ze van haar peter voor haar verjaardag kreeg bijvoorbeeld, wordt duchtig gebezigd. En ik ga niet ontkennen dat ik het lichtelijk 'op mijn systeem krijg' van de batterijentoeter die in de wagen in kwestie is geïnstalleerd. En waarvan Liv het nodig vindt hem non-stop te laten loeien tijdens het rijden. Mocht haar peter haar op de baan tegenkomen, ze kreeg de ene boete na de andere.

En tot slot is het prima weer voor rokjes en kleedjes. Maar moet ik Liv ook dringend eens leren hoe je je met zo'n vrouwelijke kledingstukken als een dame gedraagt.

18 opmerkingen:

 1. Knap en proper gedaan he, die relax!
  Ik word ook wat jaloers op uw naaimachien, de mijne zou het toch begeven denk ik, onder 8 lagen canvas.
  En tenslotte: ik kan mij niet voorstellen dat ik ooit zo lenig ben geweest als livke :).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben onder de indruk, echt knap gedaan zeg.
  En ik vind Liv het leukste, vrolijkste en grappigste kind van heel blogland. Die laatste foto is echt om te lachen. En inderdaad, zo lenig heb ik een kind nog nooit geweten op die leeftijd! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb je echt mooi gemaakt! Ook leuk met dat gietertje, ook weer super!

  Liefs, Fleur
  www.bysproet.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wauw dat is weer typisch iets voor u om aan zo een ingewikkeld ding te beginnen! ik zou gewoon voor een slappe hoes met rekker gaan om erover te trekken ;)
  zalig, die liv! winand leeft ook in dozen en in wasmanden. maar daar kan hij niet aan doen, het is zijn middelste zus die hem daarin zet en hem dwingt te blijven zitten door tonnen (!) speelgoed aan te brengen zodat je de kleine niet meer ziet zitten ;) Maar hoe raakt liv in zo een doos? kruipt ze daar zelf in, of dwing jij haar tot die bewegingsbeperking?
  winand kan nog steeds niet lopen, maar ja, hij is dan ook ouder dan liv, euh...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. schitterend die relax, tot in de details... heel knap!
  En die Liv in haar auto: lol!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai, knap gemaakt!! Ik zou begot niet weten hoe ik er aan moest beginnen.
  En die Liv, zo grappig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haha, grappig die Liv en haar mama, keer op keer. Trouwens een heel mooi bloesje, dat bruin met de bolletjes!
  En de wipper, die is er inderdaad ook op vooruit gegaan, knap!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @tante Hilde: ze kruipt daar zelf in. Zoals je kan zien op de auto-foto kan ze haar benen heel hoog in de lucht heffen. Dat helpt bij 'klim-in-de-wasmand'. En in de doos maakte ik een deur en een raam. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Amai, die vernieuwde relax, daar zit zeker veel werk en energie in! Knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amaai seg, sjiek dat je dat aandurft, die relax vernieuwen. Ik zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen.
  En Liv, die is zoals steeds om op te eten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goe gedaan seg! 't Ziet eruit alsof het zo uit de winkel komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zolang als het maar proper ondergoed is... haha, die Liv toch. En die relax heb je weer sjiek in orde gebracht. Ik zou, zoals tantehilde, ook voor de gemakkelijkste oplossing gegaan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een geweldige laatste foto!


  Hier ook een refluxer...de maxicosi werkte ook erg goed, maar de wipper inderdaad ook...

  Mooi gemaakt trouwens...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hahaha, die laatste foto is goddelijk!
  en de relax ... moest ik niet (bijna) alles zelf geleend hebben, ik gaf je wat spullen door voor kind 2...
  om dan ook de verbeterde versie terug te krijgen ;-) Heel tof, die bloemekes.
  Zeg, en je zorgt wel goed voor even oude nichtjes en kozijntjes voor je kroost. Plezant.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oooh, wat een zalig lief snoetje heeft jouw dochtertje toch! Die is toch altijd goed gezind, nee? Mooi zeg, die relax!! Welke naaimachine heb je je gekocht? Die tulpjessteek, hoe komen ze er toch op :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een prachtige hoes voor de relax! Hij ziet er echt SUPERnieuw uit! Knap gedaan!
  En Liv is echt schattig, waw!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. als dit geen goeie reclame voor jouw stikmachien is, dan weet ik het niet meer ;-)
  De hoes is trouwens nog mooier dan als je ze in de winkel zou kopen. Zo'n gietertje met bloemetjes, daar zouden ze niet eens aan denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Geweldig! Den onze is ook naar de vaantjes en ik breek er iedere dag mijne kop over hoe ik daar een nieuwe hoed zou kunnen rondkrijgen. Gij doet dat zo gewoon even. Knap!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!