dinsdag 21 september 2010

Wat het niet werd.

Een jongen, dat werd het niet, maar dat wist u al. Hoezeer sommigen er ook van overtuigd waren dat Liv een broer zou krijgen. Zanne is overduidelijk een meisje. Ik heb dat zelf luttele minuten na haar geboorte mogen ontdekken. En al was ik geen held in biologie, mijn kennis reikt nog wel zo ver dat ik een mannetje en een vrouwtje van elkaar kan onderscheiden. (Van het menselijk ras dan. Van rupsen ken ik niets.)

Maar daarover ging ik het niet hebben. Voor ik u een update serveer over hoe het Liv en haar zusje vergaat, voor ik u een blik gun op de nieuwe-baby-maaksels, laat ik zien Wat Het Niet Werd. Het geboortekaartje.

Het idee kwam in elk geval al trager dan bij elk ander kaartje dat ik ooit heb getekend. Livs kaartje was een geplooide versie van mijn blogbanner hierboven. Voor dit exemplaartje viel me maar niets te binnen. Uiteindelijk werd het plan: een soort van postertje, bestaande uit vier stukken die elk op zich bruikbaar zijn als postkaart, met daarop allemaal lachende ventjes met hun handjes in de lucht en met van die 'bibberoogjes'. Ventjes die allemaal juichen om een nieuw kind.

Dus ik maakte een tekening. Of drie. Want eerst vond Meneer er te weinig ventjes op staan. En dan weer te veel. Uiteindelijk ging ik aan de slag met dit...

... en volgden er avonden van knippen en plakken met papier. En daarna knippen en plakken met vilt. Een hele keukentafel-aan-de-zee vol.

En dan kregen die 22 mannekes elk een tenue van de mooiste stofrestjes, met de grootste precisie op een stuk canvas geappliceerd met een laag vlieseline ertussen om ze mooi dik te laten worden. (U vroeg onlangs hoe het komt dat ik tegenwoordig vrij nauwkeurig appliceer? Uren oefening:)

En toen al die mannekes af waren heb ik ze eens snel gefotografeerd en voorlopig met photoshop op elkaar geplakt.

Het verdict:
(De echtgenoot:) "Een beetje druk. Misschien te veel mannekes?"
(De grootmoeder, aka Omabetty:) "Het lijken een beetje kikkervisjes met die kale koppen. Misschien wat haar?"
(De vrouw van onze geboortesitebouwer:) "Oei, die mannekes lijken een beetje in paniek!"
(Liv:) "..." (en daarbij enthousiast gekraai en gegrabbel naar de papieren versies, die ze op erg schattige manier over de rand van de tafel liet wandelen, begeleid door een soort van pompiedompiedom.)
(ikzelf:) "Wat een kakafonie. Ronduit lelijk."

1 voor, 5 tegen. Dus toen zijn we, zo'n maand voor de geboorte, helemaal opnieuw begonnen. Ik wil niet eens berekenen hoeveel werkuren er in het mannekesproject zijn gekropen. Maar in elk geval een week of twee elke avond, en dan nog een paar volle dagen op vakantie.

Waarmee ik wil zeggen. Ik ben in het bezit van 22 vilten ventjes, 22 nog te bevestigen bibberoogjes en 22 aangepaste tenues. De volwassen versies ongeveer zo hoog als een A4-blad, de kinderen iets kleiner. Ze zijn te groot om op vlagjes vast te zetten.

Iemand tips waar die bruikbaar voor zijn?

34 opmerkingen:

 1. gij zijt echt een beetje zottekes! zoveel mannekes, zo schattig! ik vind dat idee van vlagjes eigenlijk zo gek niet, hun armen en benen mogen toch over de vlagjes uitsteken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hmm... eens denken...
  ter vervanging van etiketten op kind-eigendommen naaien (boekentas, t-shirt, zwemzak, ...), misschien zijn ze dan binnen enkele jaren wel bruikbaar?
  op een dekbedje naaien?
  op een fleecedeken?
  ... ze verspreiden kan in elk geval geen kwaad, ik vind ze apart ook gewoon echt supersjiek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aaaaaaaaaaaaaaaahahahaha!
  Wat een werk!
  Wat een triest verloren gaan van al die energie en van die leuke mannekes!

  Sorry, ik kan tot nu toe enkel paniekerig-hysterisch lachen.
  Een constructief voorstel volgt eventueel later :).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou er een leuke stoffen babykamerposter van maken. Die dan straks overgaat op je kleinkinderen straks over zoveel jaar, met verhaal erbij!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oooooooooh zo veel werk, ik vind de mannetjes heel leuk, maar heb niet meteen een idee...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuke mannetjes, maar ik vind ze mooier als ze los van elkaar staan, anders is het idd wel wat druk.
  misschien op een rijtje op een kinderkamermuur?
  (of op een dekentje of ...)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. op de muur in een soort verstopspelletje
  of stoffen boekjes maken en ze achter raamkes en deurkes laten piepen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hahahahahahaha!!!!

  Maar ik vind het toch een vrolijk kaartje ( en ben benieuwd wat het dan wel is geworden ... )

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nu weet ik waar je al die tijd mee bezig bent geweest. Je had al iets verteld, maar op basis van je beschrijving had ik mij al hele andere mannekes voorgesteld. Deze zijn echt wel leuk! Maar het echte kaartje (kaartjes) is nog toffer.

  Die ventjes op een fleece-dekentje, kussens of een speelmat zijn opties. De ogen zou ik dan wel appliceren of naaien, maar niet met van die bibberdingskes, want die kunnen eraf vallen en opgegeten worden door kleine kindjes.
  Je kan de ventjes ook voorzien van een stokje en als poppenkastpopjes gebruiken, maar dan heb je er misschien nog extra nodig, namelijk met hun armen in andere richtingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ken dat: een idee dat er beter uitzag in mijn hoofd dan in 't echt, maar zoveel werk heb ik daar nog nooit ingestoken. Maar 't zou inderdaad echt spijtig zijn om dit monnikenwerk verloren te laten gaan.

  Mijn suggestie? Aangezien Liv ze ideaal speelmateriaal vond, zou ik er een soort speel/doe-boek mee maken waar de ventjes in wonen. Met op iedere pagina een ander decor (huis, winkel, park, auto ...) waar ze dan kunnen "ingeplakt" worden met velcro of zo. Maar misschien is het dan ook niet ideaal dat die ventjes allemaal zo uitgelaten zijn (ik heb zelden in een winkel of een auto iemand zo enthousiast met zijn armen zien zwaaien). En dan zal je nog méér moeten appliceren voor de decors (aiaiai)...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oei, ik zie hier nu pas dat jipie een gelijkaardig voorstel deed...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mor allé, Riet! Hoe kunt ge die nu niét gebruikt hebben? Ik zou dat een fantastisch geboortekaartje gevonden hebben! Zo origineel en zo gedetailleerd uitgewerkt, amai... ik ken natuurlijk het uiteindelijke kaartje niet, en dat moet dan precies nog indrukwekkender zijn?

  Het idee van jipie vind ik wel leuk: ge plakt die ventjes overal in uw huis ergens tegen de muur, in een kast, achter een gordijn, ... uren speel- en zoekplezier voor Liv en later ook Zanne! En tegen dat ze tot 22 kunnen tellen voegt dat weer een extra dimensie toe aan het spel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oei, heb ik dat echt zo gezegd? :). Ik had wel graag de allerschattigste reactie van Liv gezien :).
  De mannetjes apart zijn inderdaad wel weer heel leuk! Ik las hier al ergens op een dekentje naaien, ik supporter voor dat idee :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je zou een vlaggenslinger kunnen maken, en dan op elk vlaggetje een ventje. En dan wordt dat Zanne's persoonlijke verjaardagsslinger?
  In ieder geval, als je zo creatief/actief wordt tijdens een zwangerschap, dan moet ik mij niet meer druk maken over al die onafgewerkte plannen, gewoon zwanger worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Waaaaaw! Wat een beestenwerk, maar ik vind het wel heel erg tof geworden! Een t-shirt appliceren, of van de mannekes zelf een vlaggenlijntje maken of elk manneke individueel op een kaartje zetten en dan gebruiken als uitnodiging voor haar eerste verjaardag, of ze uitdelen aan je blogvrienden?!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een leuke poster of een canvas schilderij...een heleboel canvas schilderijen. Je kan wel een handeltje beginnen.
  Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Maar goed zot zeg! Die zijn echt super. Inderdaad een beetje druk zo allemaal samen, maar apart of in kleinere groepjes zijn ze echt schitterend.

  Misschien kan je ze nog apart gebruiken als applicatie op t-shirts of bodykes? Of zijn ze daarvoor te dik? Het zou anders wel leuk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Op de achterkant velcro plakken en op een groot stoffenschilderij 'plakken' (stof waar velcro op plakt dan toch ik weet niet eens of dat bestaat?!) dan kan Liv er nog mee spelen en ze steeds van plaats veranderen. Ik zag de pompiedompiedom al voor me:)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Amaaai, leuke tips zitten hiertussen! Alles wat 'wasbaar' moet zijn zal niet zo goed lukken: 't is niet echt superkwaliteit van vilt dus dat gaat snel pluizen. Wij overwegen zwaar om die mannekes verspreid over het huis tegen de muur te kleven, nu Liv in haar 'verstopperke' is.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Allé, ik heb dan misschien slechte smaak! maar ik vind het kaartje echt tof!
  Ben heel benieuwd naar wat het dan wel geworden is!
  SPANNEND!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Allez jong ik vind dat ook keitof! Vooral dat springend ventje vind ik super!

  Nu kan je ze misschien aan de stopcontacten/lichtschakelaars kleven/bevestigen? Vind ik altijd tof, zo'n gepimpte lichtknop.

  En ik ben ook curieus naar wat het dan wel geworden is!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vind een reuze vlaggenlijn wel tof. Die kan ook blijven hangen!
  Wat een werk, jong, zot, gewoon!
  Maar supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik vind die eigenlijk gewoon super!
  Bijhouden als beloonsysteem? Tof voetbalbord maken, vylcro erop en op mannekes en Liv mag plakken als ze flink is en als ze 2 voetbalploegen heeft, GOAL GOAL GOAL: een cadeauke verdiend! Want wacht maar tot de terrible two daar is...!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik ben ziek, mor hier kikker ik gelijk wat van op. Heel schoon, echt waar! Wel eerder iets voor een jongen maar ik vind het echt heel mooi. Suggesties heb ik (nu) niet... ah neen, ik ben ziek, ik kan ni nadenken :-(.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik vind dat precies ook wel heel schoon!
  Benieuwd naar wat het wel werd...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Misschien op de achterruit van je auto zetten met de vermelding: kinderen aan boord. Wordt heel België vrolijk van.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mor allé seg...ik sta hier keer op keer met mijn mond open van je talent.
  Wat een geweldig idee. waar blijf je het halen? En zo fijntjes afgewerkt. Man man man...zwaar onder de indruk!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hoi Riet,
  Ik vind die mannetjes keitof! Misschien een idee om ze in de kleuterschool cadeau te doen? Als ik kleuterjuf was zou ik het tof vinden om ze naast elk kapstokje op te hangen! Echt vrolijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Mooie mannekes!! En vooral de outfits. Maar der is inderdaad wel iets vreemds met hun hoofden.. dus ik ben toch ook meer te vinden voor optie2.
  Ze overal rond hangen in huis vind ik dan weer echt een super cool idee, Liv gaat zich amuseren!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik vraag mij af hoe je die kleertjes hebt gemaakt... Hoe heb je die dan overnaaid??? Met een overlockmachine???

  BeantwoordenVerwijderen
 31. @IngeDinge: met een smalle zigzagsteek die ik op de kleinste steeklengte heb gezet. Als dat niet mogelijk is op je machine, is er soms wel een knoopsgatsteek, die doet het ook prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Eens testen vanmiddag! Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!