zaterdag 5 mei 2012

Burda 7828, de test

'Op 8 mei maken we met het Leuvens Stiksel een tricotjurkje, met Mina Dotter als gids', zei de uitnodiging. Voor sommigen fluitje van een cent, vingers in de neus, in een handomdraai. Voor anderen, mezelf incluis, toch een beetje met knikkende knieën. Want het mag dan niet mijn proefstuk zijn in tricot, ik heb zelf geen overlock. Dus tricot voelt altijd een beetje als autorijlessen en niet als 'hier staat een volleerd chauffeur'. Hoe zet je dat mistlicht weer aan? Hoe moet draad vier weer door dat ding heen en waar zit die hendel om dat ding naar de kant te klikken?

Ik wierp me stoer op als toortsdrager en schreef een proloog, voor wie ook het knippen een uitdaging vindt. Ik maakte de jurk op Omabetty's coverlock maar speelde niet vals: ik behield de overlockstand en deed de afwerking braaf met de tweelingnaald. 'Alles voor de test'. Zodat ik op 8 mei misschien wel kon snappen voor welke obstakels andere beginners zouden staan, en wat kon helpen.

En toen de afknapper: een blik op mijn agenda. Ik kan helemaal niet op 8 mei! Géén tricotparty voor mij... Zowaar nog erger: géén verjaardagsfeestje voor mij! Want al wilde de pers u in de aanloop naar Van Katoen vaak wat anders doen geloven: het Leuvens Stiksel is wel degelijk al een flinke peuter van 2, die als eerste 'naaiclub-ontstaan-via-bloggers' de kaarsjes mag uitblazen. Dankzij haar blogoproep. Dat wordt op 8 mei gevierd met tapas en bubbels. En die zal ik allemaal aan mijn neus moeten laten voorbij gaan. Kleine snif en baal, toch wel.

De schrale troost: ik deel virtueel mijn bevindingen met mijn lotgenoten. Et voilà, mijn Burda 7828. 't Is het weer niet voor foto's. Maar als we daarop moeten wachten is 8 mei hoogstwaarschijnlijk al lang gepasseerd.

burda2

burda1

En wat kan ik als advies meegeven? 't Is doodsimpel, zo met Mina Dotters uitleg! Weinig tot niets aan te merken op haar heldere relaas. Maar omdat ik mijn test, naast de knipadviezen, toch nog in zekere zin nuttig wil laten zijn, misschien nog even dit. Ik kreeg aanvankelijk mijn tweelingnaaldstiksel niet zoals het moest zijn. Op de plaatsen waar de handleiding naadband voorschrijft, lukte het perfect. Maar gewoon door dubbel tricot aan de armen en de ondernaad liep het fout. Wat ik ook deed met draad, nieuwe naald of aanpassen van de draadspanning, aan de achterkant trok het stiksel volledig samen in plaats van een mooie zigzag te maken...

tweelingnaald onder

... en aan de voorkant maakte het een lelijke, niet wegstrijkbare bobbel.

tweelingnaald boven

Ik loste dat op met strijkbare zoomband. 

zoombandje

Dat is een soort lijm met een papierlaagje. Ik streek dat op de plaatsen waar het tweelingstiksel moest komen, bijvoorbeeld aan de rand van de mouw en in de ondernaad. 

zoomband

De lijmlaag behoudt een stuk van de rek van de stof (en heeft dus niet hetzelfde effect als naadband) maar zorgt er wel voor dat het stiksel platter blijft. Bijkomend voordeel: de band is klevend aan beide kanten: spelden was op die plaatsen dus niet meer nodig!
(Edit: er blijkt toch een stuk van de rek verloren te gaan, merk ik in het gebruik van de jurk! Best is dus om niet zo'n brede strook te plakken als op de foto hierboven, maar een smallere enkel op de plaats waar je stiksel komt. Vooral in de onderzoom heb je anders toch kans dat het stiksel knapt als er rek op komt.)

En wat is er nog zo leuk aan de foto's van Mina Dotter, buiten dat ze er heldere handleidingen bij schrijft? De dochters die graag mee op de foto willen! Hier heeft er daar ook eentje last van. En al is het niet met een assorti kleedje, al werd ze voor de zoveelste keer betrapt op schoenendiefstal met huisgenoten als slachtoffer, en al beseft ze nog niet dat je stil moet staan voor een foto in een kamer met weinig licht: een bloggende moeder, Zanne vindt het dolle pret!

burda3

Patroon: Burda 7828
Tricot: In den beer

37 opmerkingen:

 1. Ik baal mee, want ik had je daar heel graag bij gehad om samen ons katoenen jubileum te vieren!
  Het kleedje is trouwens prachtig geworden, ik was niet superenthousiast toen ik het stofje op de rol zag, maar heb daar nu toch wel veel spijt van. heel veel spijt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap Riet en idd. een heel mooi stofke! Eén vraagje: heb je de armsgaten aangepast? Die vallen bij het oorspronkelijke patroon toch erg ruim?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen, niet aangepast. Ze vallen ruim maar niet ondraagbaar (geen stuk BH zichtbaar of zo) en ik heb zelf liever iets ruimere mouwen dan 'okselsnoerders'. Ik ga ze volgende keer iets dichter tekenen, maar niet meer dan een centimetertje of zo.

   Verwijderen
 3. Een mooie versie en bedankt voor de tip, want ik heb al een trauma opgedaan van tweelingnaalden. Misschien lukt he zo beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie jurk ! En je dochter die ook op de foto wil is ook fantastisch

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allé, ben ik hier op een andere blog terecht gekomen? Of een nachtmerrie? Iedereen speaks english, even my Paspelpoesgenoot An!

  Ah nee, nu zie ik het. Google heeft dat op eigen initiatief alles vertaald in slecht engels, zelfs de reacties. "not wegstrijkbare bulge" "a very nice stofke" Ha, what a laugh.

  Wel zeer schoon! En die Zanne, daar word ik vrolijk van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mensen met zin voor initiatief, daar houden we van, maar Google mag wat dat betreft gerust een muurbloempje blijven. ;-)

   Verwijderen
  2. People with initiative, we like, but Google may feel that respect remain a wallflower. ;-)

   Ik verstond er weer weinig van. Maar goed, toch een beetje eng wanneer iedereen ineens engels praat.

   Verwijderen
 6. Héél mooi Riet! En die laatste foto tovert een grote glimlach op mijn gezicht.
  Heel mooi kleedje, in een prachtige stof!
  Nu moet ik er toch ook eens aan beginnen,...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi! Je stofje is ook heel leuk!
  Ik heb er mij vandaag ook eentje gemaakt. Zalig modelletje he!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ooooh, *smelt* bij de laatste foto :-) Mooi kleedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had hetzelfde stofje bijna gekocht om dat kleedje uit te maken. Precies een chanceke dat ik dat niet heb gedaan, anders hadden we afspraken moeten maken over wie het wanneer zou hebben aangedaan. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Yep. Supergeslaagd. Keihard fan, hij staat je geweldig!
  Wat een vondst bij In Den Beer zeg.

  Mercikes voor je test van de handleiding. In mijn ogen is het logisch, maar het is toch altijd afwachten hoe iemand anders de instructies verteert.
  Dus vanaf volgende week loopt Leuven vol met deze jurkjes?

  Ik onthoud de tip van de strijkbare zoomband. Weer iets bijgeleerd: de zoomband behoudt de rek!!

  Dat gezichtje van Zanne, man da's om op te eten. En wat een schattige krullen in haar haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo mooi, heel mooi stofje ! En tweede knappe dames samen op de foto, heerlijk !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi!! Ik heb dat stofje ook liggen voor een rokje voor Lilith. Fijn om het zo verwerkt te zien. En dankjewel voor de tip van de strijkbare zoomband.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig!
  Zou ik dan toch eens mijn tricotangst echt overwinnen? Het t-shirt voor de jongste dochter ging wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Amai chapeau voor jou zeg, dat jij dat aandurft! Ik ben ook zo eentje die met knikkende knieën aan het verwerken van tricot denkt ;-)
  Je kleedje ziet er schoon uit en Zanne is om op te eten, die krullen zeg *smelt*...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wauw! Prachtig kleedje!
  Ik moet dringend het patroontje in huis halen zo te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dan hoop ik wel dat het nu voorgoed gedaan is met diene schrik. Want het is een supermooi exemplaar! Aan de kapstok zag het er al heel goed uit, maar aan uw lijf nog veel beter. En nu nog zon.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. 100% geslaagd voor het tricotexamen, wat mij betreft!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hé dat stofje ligt hier ook al een maand of 2 te wachten tot ik tijd heb voor nog eens tricotkleedje voor mezelf. Moet ik nu, bij het zien van deze, toch dringend eens werk van maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dit ga ik zeker allemaal onthouden (ik heb al een hele excellijst met te onthouden superuitlegblogs)... bedankt voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel mooie stof! En bedankt voor de tip i.v.m. De tweelingnaald. Ik heb hier net nog problemen gehad met de zoom van een tricotrokje en alle zomen van mijn tricotkleedjes komen steeds opnieuw terug los! Op naar de Veritas dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooi mooi! En ha! Ik had vorige week tijdens mijn overlocklesje bij Van Rooy nog gevraagd wat ik eraan kom doen om die niet wegstrijkbare bobbels te vermijden als ik zoom met de tweelingnaald. En ze wisten het niet direct. Eventueel de smallere tweelingnaald kiezen...
  Ik had het zelf ook al met naadband geprobeerd, maar dat geeft inderdaad niet zo goed mee waardoor dat de zomen een beetje gaan 'staan'. Straks eens met een smal stukje zoomband proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zeer geslaagd! En wat een mooi stofje... Ohja en u haar dat krult mooi, nu zie ik van wie Zanne dat heeft :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooie jurk, mooie dochter! En we weten nu ook van wie Liv die mooie lach heeft ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. wat een pracht van een jurk! daar wil ik me ook nog aan wagen! Ik grijp dan zeker terug naar jouw adviezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mooie versie, en goede tip van die zoomband!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Het staat hier al heel vaak, maar amai: schoon kleedje, zotte doos van een dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Je kan ook naaien met soluvlies. Ik heb met cover gemerkt, dat daar steeklengte ook van invloed is.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Je kan ook naaien met soluvlies. Ik heb met cover gemerkt, dat daar steeklengte ook van invloed is.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Zo mooi, en ik heb reeds vele dames gezien in dit modelleke, het valt dus echt perfect. U bent heel mooi met dit kleedje. Ooit waag ik mij er aan -))

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!