woensdag 13 juni 2012

Insectengarderobe

De week van de smaak, de week van de fairtade, elke week is wel een 'week van de'. Zeker in de kleuterklas, want daar werkt alles met themaweken. Ik vind dat eigenlijk een geweldig systeem. Staat het thema je niet aan? Dan weet je dat je er na een week vanaf bent. Heel soms wou ik dat ik dat op het werk ook kon zeggen. 

Insectenweek 2012 dus, deze week in Livs klasje. Wij vingen zondag flink 1 kriebelbeest, zoals het huiswerk voorschreef. De klas staat vol bokaaltjes en in Livtaal is het 'lieveleersbeestje' intussen een gewoon 'lieveheersbeestje' geworden. Ik kan me levendig voorstellen dat er juffen zijn die het bokalendeel laten voor wat het is en gewoon met prenten aan de slag gaan.

Beestjes kijken


Bij piraten had ik totaal geen inspiratie en moest het kind toch verkleed naar school, wat me tot ochtendlijk flocken dwong. Nu hing er geen enkele verkleedopdracht aan het insectenthema vast, dus verzon ik die maar zelf. Ik had namelijk mierenstof, vers in de kast beland samen met een hele hoop bestelde stoffen voor dit project. Mierenstof, insectenweek, daar mòest iets mee gebeuren. Dus maakte ik (op mijn proeflapje na) het snelste rokje ooit.

mierenrokje

Ik leg zeker nog ooit uit hoe ik dat deed, want het was te plezant om te doen, om niet met u te delen.

mierenrokje aan

En het bleek perfect didactisch materiaal.

kijk een mier

Verder ging Liv ook nog naar school assorti met de inhoud van haar bokaaltje. Wilt u ook een geflockt soort van gemaskerd stippenbeest? Snij een bol in de helft en pons er gaten in, en op het masker na bent u er al.

lievenheersbeest

Omabetty maakte ooit een Uki-shirt. Ik ben normaal gezien niet zo'n fan van TV-dingen op kledij, maar als het zelfgemaakt is, dan mag het. Hier wonen grote Ukifans, ik kan daar zelf ook best naar kijken, en het vulde alweer een dag in mijn kriebelbeestenweek. Voor zover ik er van uit mag gaan dat Uki toch een insect of iets dergelijks is. Want volgens Liv is hij geen kriebelbeest maar 'gewoon Uki' en hij heeft inderdaad geen zes poten. Tja.

Uki

Verder putten wij ook uit de te-klein-geworden garderobe van de jongste Oontelg, met dank voor de blitzverzending van het insectenshirtje. Zanne zat een kwartiertje met haar neus tegen haar zus, zo lollig vond ze die beestjes.

insectenshirt

En wat hebben we nog in petto? Een hele dikke roze spin!

spinnenshirt

Ik kreeg als puber ooit een postkaart met exact dezelfde afbeelding. Ik schilderde die toen op een groot karton en hing ze op in de kamer van mijn zus Linde. (Zacht uitgedrukt 'niet zo'n beestjesfan'.) Toen was het zuivere zussenplagerij. Maar je kan het ook bekijken als een vorm van sensibilisering: het heeft gewerkt, te tekening hangt er nog steeds! Want wie is er nu bang van zo'n grote lieve wollige spin?

spin op de muur

U toch niet. Wel?

38 opmerkingen:

.tonBouton. zei

O zo leuk, ik zou graag juf zijn van zo'n insectenmeisje!

Oon zei

Och, zalig! En het past nog!
Hier waren lieveheersbeetjes heel lang 'lievebeersheesjes', maar het is er uit, nu.

EMMA EN MONA zei

Lieveheersbeestjes zijnal een hele poos de enige diertjes waar mona niet bang voor is! Tof, zo'n mama als jij!

Happy in red zei

En stel je eens voor... de hele dag in een klaslokaal vol jampotjes vol meerpotigen (sommigen zelfs met vacht erop). Getver! Bij ons thuis krijgen creepy crawlies gewoon te maken met een opgerolde krant en/of de stofzuiger, maar dat is vast niet opvoedkundig verantwoord!!
Groet,
Esther.

Needle work zei

Moh! Geweldig!!!
Deze post had wat vroeger moeten verschijnen, want Fien had vorige week kriebelbeestjesweek. Ik vrees dat wij niet zo'n ijverige ouders zijn. Of verzwakt dat per kind?

Meetje Lief! zei

Wat heb je mooie shirtjes gemaakt!! Ben je met elke week zo druk met passende kleding maken?? ;-)

Naadjes en draadjes zei

amai, als jij elke week zoveel outfits maakt, dan hoop ik dat jij veel kleerklasten hebt.

Riet zei

Dit is absoluut een eenmalig feit hoor! ;-) De meeste dingen droeg ze al en zijn gewoon een kwestie van wat flockfolie op de effen dingen uit haar kast.

Eva zei

Moeten die elke week 'in thema' naar school? Pff, een hoop extra gedoe voor de werkende ouder! Al heeft Liv vast de grootste kriebelbeestjes-kleren-collectie van haar klas :)

MultiVroon zei

Wauw, dat beestjesshirt, ook zelfgemaakt (door Oon)? Die stof wil ik ook!! En die mierenstof, waar gekocht? Wij zijn hier in huis heel erg fan van beestjes :) :) Mijn schatje zou haar ogen uitkijken met zulke stofjes...

juf Eva zei

Het spinnen t-shirt is mijn favoriet!!

Liezewiezewoes zei

of fijn zeg! geweldig rokje en super spin!

Riet zei

Neen hoor, verkleden moet maar af en toe, aan de andere kant van uw scherm zit gewoon een moeder met een vijs los. ;-)

TweeMeisjes zei

Ooohh, dat spinnent-shirt. Geweldig!

Jozefien zei

Livs juf springt ingetwijfeld een gat in de lucht met zo'n enthousiaste beestjescollectie. Zalig!

Mie zei

De juffen hier zouden het ook geweldig vinden! Misschien moet ik mij voor de laatste thema's van het jaar ook eens inspannen... Geweldig gedaan!
Van waar komt het mierenstofje? Het is super.

Juffrouw Sanseveria zei

Ik wil ook meer verkleeddagen op school, hoewel de zoon het hierover niet eens zal zijn met mij. Gelukkig is er nog de dochter die dat wel fijn vindt, er is nog hoop!
Uki was hier ook een hit!

Riet zei

Fabricworm, om helemaal bij de tuinbeestjes te blijven. ;-)

CreativEls zei

Super die garderobe helemaal in Thema-stijl.

Lieve groetjes,

CreativEls
http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

Mie zei

Proest!

JoChapeau zei

Maar hoe geweldig is dat toch niet allemaal !!! En inderdaad, ideaal om kriebelbeestfobietjes te vermijden ...
Volgens mij is Liv deze week de grote held van de klas ;-)

Majane zei

spinnen zijn geen insecten, maar het zijn natuurlijk wel kriebelbeestjes! :-)

maaike zei

amaai, zo een mama's zijn dus de max he! ge kunt het kind als "kapstok" gebruiken :-)
En zoveel dat Liv zich daar mag verkleden, als peutertje... super!
Hier ook altijd kriebelbeestjesthema! Echt geweldig vinden de kleuters het en ik ook, zolang de bokalen dicht blijven. Want geloof me, het kom werkelijk vanalles mee naar de klas dan! Go go Liv met de grote spin!

la merlette blanche zei

Eén maar? ;-)

Polkadotjes zei

Die spin is geweldig!

lielebeesje zei

Ha, wij hebben hier net een piratenweek achter de rug. Binnenkort op mijn blog!
Ik ging ook vragen waar die prachtige mierenstof vandaan komt (het rokje is trouwens ook prachtig), maar ik heb het antwoord al gevonden...

maanmama zei

Dat rokje is echt prachtig. En die roze spin zou hier ook heel hard in de smaak vallen! Hier ook elke week een ander thema, helaas is het "Poetsen" deze week, heel wat minder spectaculair... Wel eens benieuwd, wat een vijs los daarvoor flocken zou?! ;-)

Nele zei

hahaha, gij bezig bijtje (en hoe vind je toch steeds de tijd en energie?)

severien zei

Mijn lief gooide een paar weken geleden een snoep-spin op mijn toetsenbord, en ik heb de hele straat bijeen gegild. Maar van die schattige dikke roze spin zou ik net geen schrik hebben. Net niet! :)

Je gaat nog moeten oppassen dat de andere moeders uit Livs klasje geen stress krijgen van al jouw ijverigheid. ;) Dat rokje!! :)

Juffertje Uil zei

Zo'n leuke kleertjes allemaal. Heel knap gedaan hoor. De juf gaat content geweest zijn met al dat didactisch materiaal.
Ze gaat vast en zeker de held van de klas geweest zijn.

Mme Li zei

Ben jij dé Liv die nog een lapje bloemetjesstof zocht?

Mme Li.

Inge zei

Zotteke! Ik doe Ferre ook wel eens iets aan in het thema van de week, maar alleen als het al in zijn kleerkast hangt.

linkshandiger zei

Oh, wat een geweldig mierenrokje! En dat shirt met die spin is ook erg leuk!

MamaMie zei

Super! Ik ben al erg benieuwd naar de uitleg over het rokske!

Leentje zei

Die miertjes zijn geweldig! Lieveheersbeestjes zijn hier nog steeds helibeesjes, en stiekem hoop ik dat dat nog eventjes blijft...

En wat een uitdaging, heel de week gekleed volgens het thema... Zou hier al niet lukken, want dat plakt hier pas op maandag in de agenda...

Eva zei

*kijkt verwonderd achter haar scherm*

La fille Hella zei

Dat rokje, ik ben er verliefd op!

mama saartje zei

Mijn zoon kan uren rond het huis op de grond naar de mieren zitten kijken. Hij zou zo een mierenrokje ook wel zien zitten (jaja, geen schrijffout, mijn zoon draagt ook eens graag een rokje)
En uw zus, die heeft een schone naam begod ;-)