maandag 25 juni 2012

Koekjes zonder geraffineerde suiker

Ik heb altijd enorme bewondering voor haar groene gedachtensprongen en de gedrevenheid waarmee ze haar plannen waar maakt. Vleesloos leven, shampooloos haarwassen en ook: suikerarm eten.

Nooit heb ik dezelfde ijver. Al sta ik meestal net zo hard achter het idee. Dus toen ik bij wijze van traktatie vorige week nog eens deze suikerbom voor mijn collega's voorzag, besefte ik dat ik het echt heel moeilijk zou hebben om suikervrij te gaan. Maar tegelijk was de bodem van die taart de inspiratie voor een zoet tussendoortje dat wél binnen de regels van de suikerarme kunst past. Super simpel, snel klaar en plezant om te knabbelen. Een waardig alternatief voor de gebruikelijke Nic-Nacs bij de melk. 

melkmetnicnacs2

Nodig:
60 g bloem
60 g hazelnoten
50 g boter
40 g agavesiroop

Maal de hazelnoten fijn in een keukenrobot/mixermolentje samen met de bloem. Voeg de agavesiroop toe en mix nog even, tot alles goed gemengd is. Kneed er daarna met de hand de koude boter doorheen. Rol bolletjes die je plat drukt op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat in 10 tot 13 minuten goudgeel bakken op 170°. Laat helemaal afkoelen. That's it!

melkmetnicnacs

Ook heerlijk op deze manier: verkruimeld, met een potje Griekse yoghurt en vers fruit. Aardbeien bijvoorbeeld. Maar omdat die nog voor het nemen van de foto soldaat waren gemaakt, probeerde ik het met nectarine. En dat was ook lang, lang niet slecht.

zoetezonde

Zo lang niet slecht dat ik de witte chocoladetaart (bijna) zou vergeten. Mocht ik niet zo'n onverbeterbare zoetebek zijn...

10 opmerkingen:

 1. En dat je dit nu net publiceert nu ik sinds vorige week opnieuw de 'gewone' choco op mijn boterhammen smeer ;-)
  't Is allemaal de fout van geen Bioplanet / natuurwinkel met bio hazelnoten in grote verpakkingen in de buurt.
  Maar goed, binnenkort maak ik weer een pot suikervrije choco. En deze koekjes! (maar waarschijnlijk wel veel meer in één keer, want ik weet nu al dat ze verslavend lekker zullen zijn)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmm.. dit ga ik toch ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mmmmerci! ik denk dat ik toch maar eens zo'n pot agavesiroop ga aanschaffen....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ga ik zeker eens proberen. Met vlees van het menu te schrappen heb ik nooit problemen gehad maar suiker zou toch een andere opgave zijn.... Chapeau voor diegenen die het wel kunnen. Maar dit recept gaat zeker tijdens de vakantie uitgeprobeerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met de zomervakantie (= véél BBQ's...)in het vooruitzicht is dat zeker iets om uit te testen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En nu heb ik zo'n zin in die verkruimelde versie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. die moeten ook kei hard glutenvrij te maken zijn! en suiker, dat dient om te scrubben :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Probeer eens wat recepten van het Dukan dieet, tzit daar niets tussen met suiker :) ik ben al pro in suikervrije koekjes bakken :p Deze zet ik toch bij op de lijst!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!