donderdag 15 november 2012

What's in a (dolls) name?

Mijn schoonzus moest bijna bevallen en vertelde dat de naam nog niet vast stond. Ze zouden wachten tot het kindje er was en dan beslissen welke naam er het beste bij paste. Toen vond ik dat een gek idee: meestal gaat een kind gewoon gaandeweg bij de naam passen. In mijn hoofd toch. Al was ik blij dat het nichtje werd geboren en haar ouders van oordeel waren dat het best een Rhode zou worden. Want geheel toevallig was de andere optie een Liv. En die naam stond al ergens voorbestemd, voor moest het ons ooit lukken om Rhode een nichtje cadeau te doen...

Met poppen gaat dat ook zo, bij mij, merk ik. Je maakt er eentje, zet haar op een eindje van je af en beslist: 't is écht een Thijsje. Oh, dat is hélemaal een Lydia. En dat is best plezant!

Ik maakte een pop voor Zanne en toen ze af was dacht ik: Jacky! Geïnspireerd door een Nederlands tijdschrift dat mijn zus me elke maand met de glimlach passeert. Daarin staat een meestal heel relativerend column over het moederschap, dat me altijd aan het lachen brengt. En het kind dat oorzaak is van die pret heet Jacky. Een eigenwijsje, door weinig van haar zinnen af te krijgen, zoiets. (Misschien had de gedachte aan de poppenmoeder zelf ook iets te maken met de naamkeuze...)

Zannes pop

Toen Liv geboren werd gingen we er van uit: 'dit wordt ons meisjemeisje'. Ah ja, want het was tot dan toe ons enige meisje. Dus toen Zanne kwam, maakten we daar in ons hoofd 'de kwajongen' van, denk ik. Omdat we toch nooit een echte jongen zouden hebben. En dat meisjemeisje was er al. De werkelijkheid lijkt stilaan omgekeerd... Liv houdt van jeansbroeken en (oh gruwel) Crocs. Zanne houdt van schoenen, speldjes, jurkjes, lintjes, kortom: kawaï. Alles wat kan leiden tot 'Szannetje mooi'. 

Dus ging ik (om motorische redenen) voor een aangekleed exemplaar, maar liet ik me wel gaan in de details. (Wie is hier het meisjemeisje...) Een kraagsken. Een hemdboord met knoopjes. Een lange schuine frou met (vastgenaaid) speldje. 

kraagje

En aangezien Zannes vrouwelijkheid het meest tot uiting komt in haar mini-Imelda-schap, kon enig detail aan het schoeisel niet ontbreken.

schoentjes

Ik wilde een gekleed exemplaar, maar uit (dit keer onterechte) angst voor een default zoals bij Mélanie, zorgde ik dat de billen verstopt bleven. Ik nam het patroon voor 'bloot lijf', deelde dat in twee en stopte er een rokje tussen. De onderkant maakte ik in onderbroekenstof. Geen ondeugd der kleindochters dus, als Jacky geniepig haar rokje licht.

rokje lichten

Jacky dus voor een eigenwijze vrolijke Zanne (die er zelf Zaki van maakt.) Het zou me niet verbazen dat het kind zelf denkt dat ze Zotte Zanne heet want dat is een algemeen ingeburgerde term ten huize. 

Livs Mélanie past eigenlijk ook wel bij haar karakter. Een melodieuze naam, voor een kind dat altijd zingt. Een licht melancholische naam ook. Want Liv was, tot ze kon praten, een doldwaas geval maar kreeg daarna sérieux over haar die nooit meer is verdwenen. Zeg nooit 'ben jij een prinses' als ze een kroon draagt. Of 'ben jij een vlinder' als ze is geschminkt. Want ze antwoordt steeds verontwaardigd 'Ik ben gewoon Liv Linde Billet'. Bij Liv ben je aan het juiste adres voor redeneringen op semi-grote-mensen-maat, voor zware overpeinzingen en volwassen gezucht. Maar ook voor moederlijk ontfermen over haar zus en voor de verpersoonlijking van 'samen delen - samen spelen'.

Poppenkarakters en kinderkarakters. Benieuwd waarheen dat gaat, als de tijd haar werk doet. Voorlopig hebben we ze toch maar mooi met z'n vieren bij elkaar!

dedames

30 opmerkingen:

 1. prachtige pop hoor. Goed gevonden van dat rokje en lijfje in 2.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig geweldig tof! Ik begin er volgende week ook aan. Maar hier moet het een baby zijn ;-)

  Oh en Pauli heeft weer stof voor roze kindjes....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. geweldig! En leuke details, ookal zijn het vaste kleertjes.
  Hier hebben de kinders zelf beslist hoe hun respectievelijke dochter of zoon te benoemen. Ook wel interessant om te aanschouwen hoe er eerst enkele namen de revue passeren om dan volmondig omgedoopt te worden tot Suzy en Manneke ;-D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai! Wat schoon! Zie je ik leer Vlaams als extraatje omdat ik in Gent met mijn studie bezig ben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een schoon kwartet die dames van jullie! Als zelfs jij twee exemplaren maakt van hetzelfde, dan moet dat mij ook lukken. Al lijkt mij het namen kiezen nog het moeilijkst! Mooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ongelooflijk zalige foto van die dochters, ik smelt even weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie poppemiekes :-) dan heb ik het op uw dochtertjes :-)
  Maar de gemaakte poppen vind ik ook heel mooi, vooral omdat er veel details inzitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook twee dochters, elk met hun eigen karaktertje. En zo herkenbaar dat ze geen prinses wil genoemd worden als ze verkleed is. Céleste (4) zegt ons vaak: ik ga nu een kroon opzetten maar noem mij dan gewoon Céleste en niet prinses Céleste!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. vier schone madammekes, om fier op te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij kind drie kwam ook eerst het kind en dan de naam :)
  Mooi die vier van jou, die onderste is inderdaad zo een heerlijke zussen foto voor aan je werkplekje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zalig!
  En bedankt voor die lach op mijn gezicht, daar had ik even nood aan. Wat ben jij toch een schrijfwonder, ik blijf dat herhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een prachtig plaatje van je vrolijke meiskes.
  Leuk om te zien -in verhouding tot hen - hoe groot die
  mooie poppen zijn.
  En dat ze maar heel lang gezellig met z'n vieren mogen blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zalig, zo elk met hun eigen pop ... en die details, ze willen meteen op en doen het 'm helemaal ! Echt prachtig !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die laatste foto! Ik heb even weer spijt dat ik geen zus heb. Toen ik jonger was, heb ik daar vaak over gedroomd ;-)
  En dat van die namen, dat een kind gaandeweg bij de naam past, ik vind dat een beetje een eng idee. Allez, ik had er zelf nooit zo over nagedacht. Maar dat komt wellicht omdat ik zelf niet pas bij (de vooroordelen die aan) mijn naam (gekoppeld worden). Ik probeer zelf dan ook zo weinig mogelijk vooroordelen aan namen van mensen te koppelen. Wijt het maar aan trauma's omwille van mijn eigen naam. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah daar heb je een punt, als ik op jou blind een naam had moeten plakken, dan was het denk ik niet de jouwe geweest. ;-)

   Verwijderen
 15. Oh Riet wat kan jij toch mooi schrijven! Zo leuk om te lezen. En beide poppen zijn prachtig, net als jouw meisjes. Ik herken er ook mijn eigen zonen wat in: de serieux bij de oudste, het zot doen bij de jongste. (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Die laatste foto is prachtig, eentje om in te kaderen! Ik maakte een Kaatje Tralalaatje-versie van de pop en maakte de rok ook zo vast, dat gaat heel wat tijd schelen in het zoeken naar de kleertjes. Nu nog een Victor voor de oudste zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie poppen en wat een geweldige dochters!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Riet, wat een detaillering! ik krijg al de kriebels als ik bedenk wat een geduld daarmee gepaard moet gaan.
  superchique!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het is een heel leuke pop geworden en die details, echt leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zo tof! Ik geloof er zo'n beetje in dat het kind zelf mee de naam kiest, zelfs al zitten ze nog in de buik. De derde heeft ne naam waarvan ik nu soms nog niet geloof dat een kind van mij ermee rondloopt, wegens totaal niet mijn stijl. Een beetje de stijl van mijn man. Maar helemaal haar stijl, dat wel. Een andere naam zou er gewoon niet bijpassen. En believe me, I tried ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. 't Is toch lastig hé, de hele familie fatsoenlijk op één foto krijgen. Ik denk dat jullie beschikken over een goede huisfotograaf. Die tegelijkertijd prachtige kleinkinderen fabriceert.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Farrah (farrahdaponte@hotmail.com)18 november 2012 om 13:33

  Beste Riet

  Reeds op 23 oktober maakte ik het geld over voor het patroon stoere meidenjurk.
  Ik heb echter nog steeds geen patroon mogen ontvangen.
  Kunt u het even nagaan en kijken wat er mis is gegaan?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groeten

  Farrah Daponte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die verkoop loopt via een automatisch systeem, dus dat is bizar! Sorry voor het ongemak, ik mail je even om de oorzaak van het probleem uit te vissen.

   Verwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!