vrijdag 14 december 2012

Herbruikbare boodschappentas: tutorial

Dit is exact de herbruikbare boodschappentas die ik nodig had!

herbruikbare tas

Ze is recht, groot, tot een betrekkelijk klein pakje opvouwbaar en bovendien, ze past perfect bij wat-er-in-mijn-schoentje-zat: mijn ♥ gele handtas. 

own stuff

De tas lag niet alleen in mijn schoentje, ze komt ook 'van bij de schoenen'. Sinds Zannes snoetentrekkerij me liet kennismaken met de dames achter Hippe Schoentjes, passeerde ik al meer dan eens in hun winkel, zowel online als in 't echt. Ik weet intussen: als ik er heen rijdt, neem ik best (en graag) mijn tijd! Voorheen keek ik altijd met afgunst naar de kindershoenenbuit van zij die Vlaanderens hippere steden bevolken. Hier in mijn hometown was het wat schoenen met stijl betreft toch wat huilen met de pet op. Maar de madammen achter Hippe Schoentjes hebben smaak, hun (web)winkeltje is hun passie. Ik kan gefascineerd luisteren naar hun verhaal: over hoe je zo'n webshop uit de grond stampt, hoe je een systeem bedenkt om een product als kinderschoenen te verenigen met online verkoop. Over op zoek gaan naar zo ecologisch mogelijke lederen producten (want al ben ik vegetariër uit milieuoverwegingen, een lederloos leven lukt me niet.) Over hoe je blijvend aan vernieuwing moet werken. 

Het binnenhalen van leuke nieuwe merken is alvast een vorm van vernieuwing! Vroeger kon ik enkel opgetogen zijn omdat ik vond dat mijn dochter het (in mijn ogen) mooiste paar uit de hele winkel koos. Nu denkt Hippe Schoentjes ook aan diegenen die vroeger enkel hun portefeuille mochten openen in de winkel om dochter- of zoonlief blij te maken. Own Stuff is een collectie prachtige lederen handtassen en schoudertassen, in kleurtjes die van kiezen een aan het onmogelijke grenzende aangelegenheid maken. Groen? Blauw? Oranje? Of fluo voor de durvers? Ik ging voor mooi, warm geel.

own stuff binnenzak

Aan de binnenkant van de handtas zit een ruim vak, een voorvak en een stoffen ritstasje. De tas is exact groot genoeg voor het herbergen van een iPad, een portefeuille, een gsm en een klantenkaarthouder. Alle benodigdheden voor de comfortabele uitstap der moderne vrouw. Eén ding ontbrak nog: een herbruikbare boodschappentas. Om zich op praktische en milieuvriendelijke wijze richting winkel te kunnen begeven. Ik nam de maat van dat stoffen ritstasje en maakte een boodschappentas op maat. Opgevouwen draai je de kleine driehoek binnenstebuiten en blijft het geheel mooi dicht. 

opgevouwen
Stof: cozette

Ook eentje? Dat doe je zo!

Gebruik dun katoen. Om de bovenrand van de tas te doorstikken, rol je de hele tas straks op een rolletje, dat zo dun mogelijk moet zijn. Als je dik stof gebruikt, vergroot je best de afstand tussen het handvat en de bovenrand. (Lees de handleiding even door en je zult begrijpen waarom.)

- Knip 2 rechthoeken van de buitenstof: 42 cm breed en 53 cm hoog
- Knip 2 rechthoeken van de voering: 42 cm breed en 53 cm hoog
- Knip een vierkant van 12 x 12 cm

nodig
- Vouw het vierkant diagonaal in twee en zet het met een stiksel vast in een van de onderhoeken van de buitenstof, op 0,5 cm van de rand. 
hoekje vast
- Trek een lijn op de verkeerde kant van beide delen van de buitenstof, op 1 cm van de bovenrand, en duid middenvoor aan.
- Trek een lijn op de verkeerde kant van beide delen van de voeringstof, op 1 cm van de bovenrand, en duid middenvoor aan. (Zie stippellijn op de foto).
- Print het patroon van het handvat, zonder verschalen. (Op 100%, instellingen als 'aanpassen aan het papierformaat' vink je dus uit.) 
- Verstevig op beide delen van de voeringstof de gestippelde zone met vlieseline. (Op de foto merk je dat ik dat niet heb gedaan. Maar eenmalig gebruik, geladen met 1 brood en 3 soezen, deed me aanvoelen dat versteviging wenselijk is.) Knip het handvat uit de vlieseline voor je ze er op strijkt: het gat van het handvat zelf verstevig je dus niet mee.

aftekenen copy
- Leg een stuk buitenstof op een stuk voeringstof, met de goede kanten op elkaar. Zorg ervoor dat de middenvoormarkeringen overeen komen. 
- Stik, met kleine steekjes, op de lijn van het handvat. Op mijn foto is dat op de getekende lijn, maar als je met vlieseline verstevigde en het handvat wegknipte, kan je gewoon langs de rand van de vlieseline stikken.
- Knip de stof binnen het handvat uit. 
- Geef knipjes tot net voor het stiksel of knip bij met een kartelschaar.
stikken en bijknippen
- Trek buitenstof en voeringstof uit elkaar en draai de hele voeringstof doorheen het handvat, tot de verkeerde kanten van buitenstof en voeringstof op elkaar liggen.
- Rol de naad van het handvat goed tussen duim en wijsvingers zodat er geen plooien meer in zitten. Strijk daarna het handvat.
keren en strijken
- Nu volgt de moeilijkste stap. Rol buitenstof en voeringstof op, van beneden naar boven, tot net voorbij het handvat. Belangrijk is om een heel klein rolletje te maken. Gebruik eventueel een dun stokje of breipriem om van in het begin heel smal rond te kunnen rollen.
oprollen
- Haal aan de bovenkant buitenstof en voering uit elkaar, boven het handvat, en plooi die open rond het rolletje stof. Leg de stofranden tegen elkaar. Als je dat goed hebt gedaan, zitten de verkeerde kanten van de buitenstof en voeringstof tegen elkaar en zit het rolletje stof hier tussenin.
spelden en stikken
- Speld vast en stik op 1 cm. Hoe kleiner je rolletje, hoe minder kans dat het stof van het rolletje tussen het stiksel geraakt, wat zeker niet mag gebeuren. Gebruik eventueel je ritsvoet als er tussen je stiksel en het rolletje te weinig plaats is voor je gewone voet.
- Keer de hele rol binnenstebuiten langs de zijkant en strijk het geheel mooi plat.
- Haal nu buitenstof en voering volledig uit elkaar en leg het geheel plat. (Aan de handvaten gaat dat natuurlijk niet volledig plat liggen.)
- Speld de goede kanten van de buitenstoffen op elkaar, en de goede kanten van de voering op elkaar. Zorg ervoor dat de naden bij de overgang tussen de stoffen exact op elkaar liggen. De naadwaarde van de voering speld je hier naar de ene kant, en die van de buitenstof naar de andere kant.
spelden
Stik op 1 cm rondom het geheel, maar laat in 1 zijnaad van de voering een keergat van zo'n 10 cm.
- Knip onderaan de hoekjes bij, en knip bij de stofovergang wat stof weg in een boogje.
naadwaarde boogje weg

- Keer het geheel door het keergat.
- Duw de hoekjes goed uit.
- Sluit het keergat met een onzichtbare hechtsteek of door te stikken op een paar mm van de rand.
- Strijk de hele tas en strijk zeker de naden mooi plat.

Et voila. Ik vouw de tas in de lengte in vier, in de breedte in drie en dan gaat ze vlot in het ritstasje van mijn handtas. Het hoekje dient, binnenstebuitengekeerd, als 'slot'. Uiteraard ook bruikbaar zonder de desbetreffende handtas, maar ze is zo mooi dat ik warm kan aanbevelen om ze hoog bovenaan je wishlist te planten. Of geheel toevallig de link richting je geliefde te sturen. Het lot kan immers af en toe een handje hulp gebruiken!

in de tas

39 opmerkingen:

 1. Wauw, echt een leuke boodschappentas! Die dan ook weer bij op mijn lijstje komt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zie komt zeker op mijn lijstje van to do en die handtas is gewoon super heb ze hier ook liggen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super. Zo iets wou ik al lang eens maken. En nu komt er een uitleg zomaar vanzelf. Jihaa!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi! Stof en tas! Als je ze beu bent...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke idee! die ga ik ook eens maken!!! :) bedankt voor de handige en duidelijke tutorial :)

  x

  www.mamajulesbrussels.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoop dat ik er al naaiende uitkom... Maar sowieso mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super mooi, en dat stofje ligt hier nog in het blauw dus wie weet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bangelijke stof! Van waar komt die ? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die handtas. DIE! Die staat héél hoog op mijn hebben-hebben-hebben-lijstje sinds ik ze vorige week zag verschijnen op de site van Hippe Schoentjes. Misschien is de kerstman wel zeer vrijgevig dit jaar. Wie weet.

  En dat zakje in dat stofje past er perfect bij. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow, prachtig die gele tas, had laatst ook al ergens zo een groene gezien, prachtig gewoon! En die andere dingen ook overigens!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig, die tas!
  Maar dat boodschappentasje... Riet! En uw kleed dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat lukt nog wel, ik rekende ruim! En de stof is er nog. ;-)

   Verwijderen
 12. Ik ben jaloers op je mooie mooie handtas (in een prachtige kleur).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi de handtas en ook de boodschappentas! Nu kan ik die ook maken met hele dikke stof en hoef ik die dan niet te proppen in een te klein zakje, maar steek ik die gewoon in de hoek... Perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met hele dikke stof zou ik oppassen: dat maakt dat rolletje heel erg dik en dan kom je denk ik in de problemen aan het handvat. Je kan het proberen, maar dan zou ik het handvat lager plaatsen zodat de ruimte tussen het handvat en de bovenrand groter wordt.

   Verwijderen
 14. Oh dat hoekje, dat hoekje. Weer zo goed bedacht Riet!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super!! Die stof is zo tof he.
  En de handtas: love it! Ik heb zelf een felgroen exemplaar, dat amper gebruik wordt, wegens nogal klein, misschien moet ik ook zo'n tasje overwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik had een poging gedaan en een paar weken voor mijn verjaardag de bruine in het winkelmandje gezet ;-)
  Helaas is het niet gelukt!
  Ze zijn echt prachtig...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. superstijlvol! Past perfect bij je tas!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ondanks het feit dat ik geen handtasliefhebber ben, (maar er noodgedwongen toch altijd een moet bij hebben als ik buitenshuis ga) en nog maar vijf handtassen in mijn hele leven gehad heb (die ik dan ook tot op de draad versleten heb), is het wow, bij het zien van je supermooie gele handtas. Maar ik vrees dat het voor mij veel te klein zou zijn om al mijn spullen erin te krijgen... En bedankt voor je tutorial van de boodschappentas, die zit erinderdaad erg handig uit. Zal ik deze kerstvakantie ook eens proberen te maken.
  'n vrolijke groet,
  sneksniltje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. super, werd direct gepind!!! En een prachtig stofje ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Al lang stond zo'n handtasje van hippeschoentjes op mijn verlanglijst! Door jouw bericht te zien hakte ik de knoop door! Er zal onder de kerstboom een orange exemplaar liggen! Zo blij als een klein kind ben ik! Toch leuk omdat gevoel nog eens te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh dat handtasje .... prachtig gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een superstofke. En in al zijn eenvoud is dat ontwerp zalig. Nu nog tijd vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben fan! Al zo lang zoek ik een leuk opvouwbaar boodschappentasje. Gevonden!! Merci. En zo'n mooi stofje!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. hi!!! it´s a little difficult to understand the translator. Many girls had written me yesterday asking me how to sew the upper part of the bag because they also had pinned your bag but couldn´t sew it. It´s really easy to do after understanding the rolled part, and I spent time to understand it! With your persmision I´d like to make a tutorial in spanish, but it´s ok if you don´t like.( Maybe what I did is not what you wrote!! ) Well, thanks for your tutorial, I love your bag, the fabric is amazing!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Zo is hij idd zonder biais, maar vrees dat de ikea stof daar te dik voor is :) Wie weet voor een andere tas

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Handig zo'n boodschappentas. Ik heb 'm gemaakt als cadeautje: http://dekawear.blogspot.com/2013/06/een-milieubewuste-tas-voor-een.html
  De stof was wat dikker, maar dankzij je tip (handvat wat lager plaatsen) is het prima gelukt. Duidelijke tutorial, de tas zit zo in elkaar! En... het cadeautje viel prima in de smaak :)

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!