maandag 31 december 2012

Zingzak

Ik ben niet zo'n voorstander van evenementen die in het leven geroepen zijn ter bevordering van het leeghalen der geldbeugels. Als daar zijn dat met de pompoenen in de herfst. En dat met al die hartjes in februari. Maar ik ben wél fan van tradities. Een jaar of zes geleden streken wij neer in dit dorp en zo maakte ik van dichtbij kennis met het fenomeen 'koekenzingen'. (Jaja, lieve buren, ik weet wel dat het officieel een deel van de stad is. Maar geef toe, dit gehucht heeft alles wat je nodig hebt om te scoren op het Dorpsrapport.) 

Ik kende koekenzingen daarvoor enkel van neefjes en nichtjes die ons als kind ladingen vol zoetigheid bezorgden na hun zangtocht. (Of van hun ouders die dat achter hun rug regelden met onze ouders, ter bescherming der neefjes- en nichtjesmagen en tanden.) Maar sinds ons neerstrijken op deze plaats, maken we zelf deel uit van de gewoonte. Dus zet ik al zes jaar lang lekkers klaar aan de deur. Of neen, al vijf jaar. Want jaar 1 hadden we niet door dat het op oudjaar moest. En jaar 2 waren we het vergeten dus deelden we gewoon doopsuiker uit, oef zeg, die stond er gelukkig nog. En jaar 3 moesten we weg op oudjaarsdag, dus zetten we de koekjes in een emmer aan de deur. We weten nog steeds niet of de richtlijn '1 pakje per zanger' al niet door de eerste passant met plunderen is overtreden.

Maar bon, na een lange inwerkperiode zijn we helemaal mee: aan de deur staat Wims oude speelgoedvrachtwagen klaar, vol lekkers. En dit jaar een nieuwigheid in het geheel: zingende dochters. We hebben daarmee gewacht tot minstens 1 van de twee in staat is luidop een liedje ten berde te brengen. En tot ze alle twee op ordentelijke manier een 'danku' kunnen produceren als repliek op een gekregen koek. Check en check: twee nieuwe koekenzangers die de straten onveilig maken!

Zangers

Ik ging ten rade bij geboren en getogen dorpsbewoners en het voorschrift zegt: een dichtgestikte keukenhanddoek dient als recipiënt voor de koeken, met aan de bovenkant een lint voor rond de hals. "En je gaat niet overdrijven!" waarschuwde mijn wederhelft alvast. Want mijn wederhelft, die kent mij. Maar och, overdrijven is my middle name en ook dat is een traditie die we moeten eren. Dus maakte ik, euh, 'een soort van dichtgestikte handdoek. (Met een afgeronde boord aan de hals, met hoekjes voor volume onderaan, volledig gevoerd en in de kleur van hun jassen, maar dat zijn allemaal details.)

Zannes zingzak

Op de rug kruisen de linten voor maximaal koekdraagcomfort. En bovenaan flockte ik hun naam. Kwestie van eens kennis te maken met de buren. 

Zangers aan de achterkant

Na vijftien huizen kwamen ze glunderend binnen met de buit. Wie zin heeft in een kop koffie en een babbel: kom gerust langs! Genoeg zoets om erbij te geven.

Untitled

33 opmerkingen:

 1. Die handjes op de eerste foto! Zo lief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koekenzingen in stijl! Ik leerde 10 jaar geleden 'sinte-maertn' kennen en kan het nu zelfs in mijn slaap zingen! De voorraad is nog steeds niet op (en dat al van rond 10 november)!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die buit, dat is toch allang niet meer Een Koek hè, bijna schandelijk wat hier zojuist werd omgekieperd op de keukentafel! Ik moet wel bekennen dat mijn kinders Het Dorp iets minder flatteus hebben bezongen met hun tas van een bekende supermarkt ... Projectje voor december 2013 misschien? Fijn eindejaar en de allerbeste wensen voor het nieuwe!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet eerlijk bekennen dat ik 'driekoningen' toffer vind, al was het maar voor het verkleden. Maar in ons dorp wordt ook enkel 'nieuwjaarkezoete' gezongen, met de rugzakjes op hun buik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk! Lijkt op Sint Maarten hier in de kop van Noord Holland!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog nooit van gehoord, maar als ze nog companie willen, wil ik hier gerust een (bad)handdoek dichtstikken en het achterkoor vormen. ;-)
  In ieder geval volgens mij hebben ze zich enorm geamuseerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zag daarnet kabaouters rondlopen, ik vroeg mij al af waarom dat was!
  Geweldig idee, die zakjes en zo mooi gemaakt. Over flocken heb ik trouwens nog een tip: iets waar een vriendin van mij mee bezig is: The Flockshop, het is nog 'in wording', maar ze hebben al wel een facebookpagina, en daar staan al zeer leuke dingen op.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, als je buren je dochters nog niet kennen, dan zullen ze hen nu wel herinneren als "die twee krullebollen met die knappe zak" :-D

  En eigenlijk ook wel gek, want hoewel ik nog geen km van jou woon, zijn hier nauwelijks zangertjes te bekennen. 'k heb er vandaag nog maar 4 gezien...
  Zo spijtig dat die traditie verloren gaat, want ik heb als kind enorm graag gezongen - en lang zelfs, tot ik net 12 geworden was en dus eigenlijk al in 't middelbaar zat ;)

  Ik associeer het trouwens eerder met 'bakken snoep' dan met 'geld kloppen uit de portemonnee van de buren'
  En velen onder de ouderen rondom mij associeren het met 'jeneverkes gaan drinken' bij buren en kennissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Reacties
  1. Een koffietje bij mijn idool, dat zie ik wel zitten ;) En dan lust ik nog geeneens koffie.
   Maar nee, ik ging eigenlijk iets zeggen over die schone krullenbollekes van u. En die zakskes: passend bij hun jas, daar bespeur ik een perfectionista?

   Verwijderen
 10. Oh fijne. Hier in ons gehucht jammer genoeg geen Koekezangers en ook geen koningen meer :(

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh zo leuk! Mijn zonen kwamen ook net thuis met 2 zakken vol snoep en koeken, dus hier ook welkom voor koffie!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geen suikervrijheid de eerstkomende weken daar! Dus ik pas toch maar voor die uitnodiging ;-) Van koekenzingen had ik nog nooit gehoord, bedankt voor de bijdrage aan mijn kennis over tradities!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier ook geen koekezangers, wel driekoningen. Maar nu we verhuisd zijn naar omgeving Gent weet ik niet zo goed wat ik hier aan onze deur mag verwachten :/ zet ik koeken klaar of zal het eerder "nieuwejaarkezoete" zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. echt leuk! Hier zingen ze met driekoningen (in de Kempen). Helaas zijn er nog maar zéééér weinig kinderen die gaan zingen en zijn de zingende kinderen als dusdanig met uitsterven bedreigd hier. Jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. superleuk, hier kennen we dat concept eigenlijk ook niet echt (oorspronkelijk van kessel-lo, nu wilsele, beide deelgemeentes leuven) maar een dorp verder en alles daarrond doet blijkbaar wel vrolijk mee met die tradities. Denk dat wij er hier elk jaar op en al 3 keer de deur moeten opdoen (oud/nieuw en driekoningen bij elkaar geteld ;-) )
  Trouwens, kan het dat ik je vrijdagvoormiddag in de veritas heb zien rondlopen (Leuven stad)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij zijn sinterklaas nog aan het verwerken. Ruiltocht anders? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nooit van gehoord, dat koekenzingen... Maar de meisjes zien er zo schattig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dit had ik willen bedenken voor onze Nederlandse variant, Sint Maarten (11 november). De kinderen lopen dan met een lampion zingend van deur tot deur en hebben dus maar een handje vrij. Jarenlang hebben ze een rugzak op hun buik gedragen, maar dit was een uitkomst geweest. Ik heb nog maar een Sint Maartenloper en die wil dit waarschijnlijk al niet meer. Geniet maar van je lieve kleine koekenzangers! Leve tradities. Goede jaarwisseling gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. zeer herkenbaar! Wij wonen in Haacht en ook hier is duchtig gezongen door de twee dochters. (wel met een gewone katoenen zak op hun buik) Maar met veel overgave en een gelijkaardige buit! Hier wordt morgen gedeeld met de neefjes die niet in de buurt wonen op het nieuwjaarsfeest. Want helaas bestaat daar zo geen leuke traditie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kom daar vaak, maar nu is het toch al een paar weken geleden. Dat moet een dubbelgangster geweest zijn! ;-)

   Verwijderen
 20. Die prachtige krullen van je meisjes! Kan het geloven dat hun buit zo groot was, iedereen smelt gewoon voor die schattige snoetjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh, puur jeugdsentiment! Nieuwjaarzingen is zo leuk! Vorig jaar heb ik voor mijn nichtjes ook gepersonaliseerde tassen gemaakt. Toch een beetje leuker dan de traditionele tas die hier gemaakt werd van een oude kussensloop met daarin een washandje gestikt voor de centen. Hier bedroeg de buit heel veel snoep en koeken en ongeveer 60 euro voor hun beiden samen. Niet slecht denk ik voor een klein uurtje zingen... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Tof tof tof!!! Onze kindjes zijn vandaag ook gaan nieuwjaar zingen, met om hun hals een "beus" nog in elkaar genaaid door mijn grootmoeder (die al bijna 30 jaar geleden gestorven is).
  Veel snoep-plezier de komende weken!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hmm, ik wil wel zo'n keukenhanddoeken ;-)
  Bij ons ook geen koekenzangers, wij werden wel 6 jaar geleden volledig overvallen op 11 november toen de eerste Sinte-Mettezangers voor onze deur stonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zooo tof! Die ga ik pinnen voor volgend jaar, want traditiegetrouw denk ik er pas op de vooravond van 31 december aan dat het de dag erop nieuwjaarszingen is. Mss gaan ze 2013 eens ne keer in stijl uitzingen dan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Tof hé,... oh jeugdsentiment! Ik ben zo content dat ik dit jaar ook voor 't eerst met een zingende dochter op pad kon!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Geniaal gewoon, die zingzakjes! Voor jullie ook een "zoet" nieuw jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik wist de eerste oudjaar dat ik 'hier' woonde ook niet waarover de MDH toch zo enthousiast deed. Tot er dan die zingende kindertjes voor de deur stonden. En de échte impact van dat nieuwjaarzingen is pas dit jaar duidelijk geworden, nu onze kindjes zélf voor het eerst zijn gaan zingen (hier ook 'check' en 'check'): help, onze kast puilt uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. wat een mooie krullebollen!!en natuurlijk wat een prachtige zakken op hun buik!als Jack wat ouder is kom ik hier het patroon nog wel eens vragen als dat mag!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een buit ! Kon dat allemaal in de zak ? Iedereen zal zo onder de indruk geweest zijn van de zingzakken die tot in de detail afgewerkt waren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat leuk!
  Hier wordt dat spijtig genoeg niet echt gedaan.
  Ik weet wel dat we ze kunnen inschrijven op 31 december via de gemeente zelf zodat ze met een groep kunnen gaan zingen en dan kan je blijkbaar ook je adres opgeven om te laten weten dat ze welkom zijn aan je deur.
  Maar hier bij ons in't straat is het al heel lang geleden dat ik ze nog eens gezien heb en wij wonen hier ondertussen al 9 jaar. Onze straat begint nu wel te verjongen, dus wie weet binnen een paar jaar :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!