maandag 16 september 2013

Zanne en de beer

Ze werd drie en mocht feesten. Met haar kroon uit de vissenklas, en met taart, en met alle falimie (familie) op bezoek. Taarten voor een driejarige hebben wel eens een TV-figuurtje in de hoofdrol. Als Studio100 auteursrechten zou aanrekenen voor elke door kleuters verorberde marsepeinen Bumba die Vlaanderen rijk is, konden ze in elk boerengat een Plopsaland openen.
 
Maar Zanne is geen Bumbafan. Ze zingt wel eens van Mega Mindy en heeft ook niets tegen Maja de Bij, maar haar kleuterhart werd pas echt gestolen door Masha en de beer. Kent u dat tweetal? Ik tot een half jaar geleden niet. Ze kwamen een tijdje op Ketnet, maar wie ze nu wil vinden is aangewezen op YouTube of de Mashasite en scherpt best zijn Russisch wat bij. Hoewel, de beelden zijn zo sprekend dat je weinig tot geen woorden nodig hebt om het verhaal te kunnen volgen.
 
Wij vertrokken deze zomer richting Provence met geleende hoofdsteuntelevisietjes en een map vol kinderDVD's. En keerden terug met 99% onbekeken DVD's en 2 grijsgedraaide. Masha 1. En Masha 2. Masha wordt regelmatig geciteerd hier ten huize. En dat is niet altijd bevorderlijk voor de algehele beleefdheid...
 
De makers haalden inspiratie in een traditioneel Russisch sprookje. Beer woont in een huisje in het bos en wil genieten van zijn oude dag. Wat kruiswoordraadsels maken, thee drinken, bijen houden, slapen en in de zon zitten. Kleine Masha is op zoek naar een speelkameraad, is een deugniet pur sang en haalt Beers leven danig overhoop. En Beer zucht en steunt, maar lost het altijd op. Volgens mij houdt Zanne zo van Masha omdat ze zo herkenbaar is. Altijd in voor grappen en grollen, maar tegelijk niet in staat om ook maar een minuutje alleen te spelen.
 
Een Mashataart dus! De basis maakten de meisjes, met enige hulp, zelf. Een Petit-Beurrekestaart is geen culinair hoogstandje maar prima op maat van de motoriek van kleuters, best eetbaar, en bovendien erg eenvoudig te decoreren.
 
En vervolgens werden de taken netjes verdeeld. Dochters met vader richting zwembad. Moeder aan de tafel met een hoop marsepein en geduld, met als resultaat: een Mashataart:
 
 Mashataart

Het figuurtje Masha boetseren was het moeilijkste. Niet dat ik geen voorbeelden had. Google maar eens op 'Masha cake' en ontdek dat Masha écht het Russische equivalent van Bumba is: sommige episodes halen daar op YouTube meer hits dan Gangnam Style. Maar merk ook op dat er weinig taartmakers in slagen om het figuurtje echt het juiste karakter te geven.

Wat Zanne vond van haar taart? Ze was een beetje overdonderd en had tijd nodig om te beseffen wie daar nu net voor haar neus was gedropt. Moest even fronsen toen iemand opperde dat Masha misschien uit de televisie was gekropen.

Zannedenktna

Vervolgens kreeg ik het verbod om in de taart te snijden. En toen we Zanne zover hadden gekregen dat Masha en de beer van de taart op schoteltje mochten worden gezet, zodat er niets mee kon gebeuren, moesten ze 'dicht bij haar staan'.

En toen nam ze plaats aan de tafel met haar oudere nichtje en liet ze zich in geen tijd overhalen om de uren boetseerwerk in een vingerknip te verscheuren en te verorberen.
 
vaqdDz on Make A Gif, Animated Gifs
 
Tja. Masha zou net hetzelfde hebben gedaan...
 
 vollemond

34 opmerkingen:

 1. Ik vind de taart helemaal geweldig!
  Net als Masha en de beer trouwens. Ik moet er toch gewoon best om grinniken. Hoe eigenwijs dat kleine meiske is. In NL nog wel op tv. Nog niet eens zo lang overigens

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hilarisch! vooral de beelden van het verorberen van Masha :)
  Hier wordt ook van Masha gehouden; elke ochtend te zien op Ned 3.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meen je dit? Heb jij die Masha en beer geboetseerd??? Zomaar???
  Whahawwwwwww... dat iemand dat gewoon kan? Niet normaal! En die Zanne, die is ook om op te eten!!! Wat een heerlijk kind!
  Nogmaals gefeliciteerd!
  Groetjes
  Onliemie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is nu een geval waarbij ik eigenlijk niet anders kan dan 'respect' zeggen. In alle betekenissen die het woord tegenwoordig heeft. Indrukwekkend boetseerwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vanwege iemand die het doorgaans houdt bij de moelleux van Françoise (besteld de dag ervoor) versierd met Smarties: kudos!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supermooi! Mijn dochter van 3 is ook gek op Masha. Ze wil naar niets anders kijken. We hebben de dvd's in huis. Daarvoor inderdaad de Russische versie op het internet. Maar ze zenden dat iedere dag uit op Nederland, Zappelin. http://www.zappelin.nl/masha-en-de-beer

  Mijn dochter kopieert trouwens "Masha" haar gedrag... Lol :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wow!
  En die laatste foto illustreert je verhaal prachtig :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hip, hip, hoera voor Zanne. En ik kan ze geen ongelijk geven dat ze Masha en de Beer zo geweldig vindt, ik blijf daar soms ook voor zitten. Zo schattig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. in één woord

  GEWELDIG

  geweldige taart
  geweldig verhaal
  gewel(da)dig opgegeten
  over je geweldige meid hebben we het al eens gehad

  Ik vind die taarten altijd te mooi om op te eten (en te zoet, maar dat terzijde), maar kinderen hebben daar dus geen moeite mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. dikke profficiat aan de grote kleine meid! Op die laatst foto is het precies een kleine masha -zo'n ondeugende blik ;-)
  Hier ben ik de grootste masha fan, de kindjes zorgen voor de herkenbaarheid... zeker die met beer die kleertjes maakt en masha die ze nog sneller vuil maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. GEWELDIG die foto's als ze eet! Zalig! En goed gedaan mama, natuurlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een knappe boetseerprestatie! Ooo... dat snoetje van Zanne! Hihi, wat 'n kapoen. Mijn zoontje kan ook wel genieten van Masha en de fratsen die ze uithaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk! Wij zijn ook fan van Masha! Dat wordt hier ook grijsgedraaid, en nagespeeld. En wij hebben hier al vaak de bedenking gehad dat ons Janne eigenlijk gewon Masha is...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geweldig! Hier thuis ook een fan van Masha. Jammer dat ik niet zo handig ben met marsepein, ik zou meteen ook zo'n taart maken (dochter wordt 3 binnen 2 maand).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi gelukt zeg!
  Die taart ga ik ook eens maken ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zalig verhaal en dito dochter en taart. Volgende maand wordt hier iemand 3 die Masha ook zelf wist te vinden via Youtube en grote fan is. Hopelijk geraakt hij niet zelf op deze blog want zijn moeder kan zo'n taart nooit ofte nooit produceren. Heel mooi gedaan, echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. oooh, wauw, hier ook 2 Masha fans in huis! Ik zal deze taart maar niet tonen of ik heb het eind oktober vlaggen... Echt mooi geboetseerd, heel gelijkend! Ik heb zo ooit 2uur aan een marsepeinen Thomas de trein gewerkt, die op 3 seconden op was... Tja, daar doe je het voor, zeker? Enne, als je Nederland 3 kan nemen, daar zenden ze wel nog Masha uit.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. wauw. hoe ECHT ziet die masha eruit zeg (beer ook trouwens)! hopelijk zijn er foto's langs alle kanten genomen voor het hele ding verorberd werd, want dat heb je meer dan fantastisch gedaan!!
  groetjes
  leen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. damned, om half6 's ochtends terwijl mijn koffie doorliep heb ik naar Masha gekeken...
  Maar wat een prachtige taart zeg! Dat is gewoon helemaal die masha en die beer! echt wauwie! ik ben niet voor suikertaarten, maar deze is echt wauwie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hieperdepiep! Wat een prachtige taart! En Masha is 10 keer leuker dan Bumba, dan vinden de kids hier ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een Petit-Beurrekestaart is dus wel de lekkerste taart die er bestaat ! En deze is de mooiste lekkerste Petit-Beurrekestaart die er bestaat !

  BeantwoordenVerwijderen
 22. waw, ik vind de marsepeinen Masha en de beer geweldig geslaagd! Ik kende ze trouwens niet. Goeie tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Gefeliciteerd, Zanne!Het ziet er een mashalicious gateauke uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Haha, de hype bij Mitte is wat over. Maar ik denk dat we ze echt allemaal gezien hebben, op youtube. Elke aflevering minstens 20 keer, denk ik. :)
  Hoeraaa voor Zanne!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Prachtige taart en zo te zien ook heel lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Nog ns merci voor de tip, Masha is een grote fan rijker. Ik heb zelden iemand zo hard horen lachen achter een computerscherm. Mijn oudste dochter dankt u :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!