zondag 12 januari 2014

Een manteltje dat trouwt met een anorak

Eigenlijk ontstond het idee in de zomer. Ik las dit boek en was fan van de coverfoto. En dan vooral van dat kapje. Ik vatte het plan op om mijn dochter net zo'n jas te bezorgen (op het pelsje na), met net zo'n kapje. We schrijven juli 2013.

En kijk, daar is hij! 

zonnekind

Zelfs iemand die alle gebeurtenissen in het verleden nog steeds als 'daar gisteren' omschrijft, (aka Liv, de inhoud van de jas), voelt aan dat er iets tè veel tijd verstreek tussen augustus 2013 en januari 2014 om van een met rozenblaadjes bezaaid naaipad te kunnen spreken.

Augustus 2013. Ik koop bij Hippe Schoentjes een paar winterbotjes in een vingerknip: het paar waar dochter en ik instant verliefd op werden. Donkerblauw met oranje paspel en oranje gespriempje. Ik druk de dochter op het hart dat ze ze pas mag dragen als ik er een jasje heb bij gemaakt en dochter vindt dat een leuk vooruitzicht. En wacht geduldig op haar jas.

schoentjes

September 2013. Ik koop bij Pauli in Leuven een lap wol. "Dat is Italiaaanse wol, priiiima kwaliteit, zo leuk als mensen van die echte damesstof komen halen en daar dan iets voor kinderen mee maken!" Ik voel me gemotiveerd door de woorden van de heer Pauli. Is het daar dat ik al overmoedig werd? Wie zal het zeggen?

Oktober 2013. Ik vat het plan op om niet gewoon de jas van het boek te maken, maar een manteltje met alle kleutervriendelijke eigenschappen van een anorak. Zoals bijvoorbeeld een rits verstopt achter valse knopen.

valsspelen

Nauw aansluitende elastische mouwboorden onder mooie boordloze mantelmouwen.

angsten

Een mooi kraagje maar daaronder een hogere en meer aansluitende col.

vrolijk

En een folieke: een paspel die ook dienst doet als tunnel voor de wantenkoorden, zodat die niet in de knoop geraken tijdens het aantrekken.

rug

mouwen

wanten

Eind oktober 2013. Op weekend met een aantal handwerkfans turft iedereen ijverig hoeveel stuks er geproduceerd worden. Ik kom dat weekend tot… het tekenen van mijn patroon. Ik startte van niet-zo-heel-veel: een bestaande anorak voor de maat en een Knippie-hemdpatroon dat ik gebruikte voor de mouwkop. Met naaimachine en overlock geparkeerd in de hoek geraakte ik nog net aan het knippen van mijn patroondelen. 28 verschillende ofzo, ik wil niet eens weten hoeveel stukjes het uiteindelijk waren.

patroondelen

Begin november 2013. Ik begin aan de jas. Vrij ijverig. Pas een eerste versie bij Liv. Waarbij de mouwen te breed lijken. Ik speld af, ik stik smaller en… te klein. Met een backupanorak, geleend van het nichtje, en met toch al niet zo'n overvloed aan tijd, werd de jas een doorn in de ooghoek van mijn naaikot.

Vorige week pakte ik hem weer vast. De prijs van de stof indachtig, en bovenal het geduld van mijn dochter en de - op wat feestuitzonderingen na -  ongedragen schoenen op het rek. Nieuwe mouwen, zo breed als mijn stof en mijn rugpand het nog toelieten.

Ik zwoegde op uitdagingen als een dubbele rugsplit.

dubbelesplit

flap

En op de naaivolgorde van een heel-veel-patroondelen-kruispunt, waarbij het toch iets handiger was geweest als ik over een stappenplan zou beschikken.

boordritskruispunt

Maar de vertraging zorgde ook voor een extraatje: duimgaten, nu ik intussen toch had uitgezocht hoe je die maakt. 

duimgaten

Wel kijk, hij is er dus.

jasvoor

jasachter
Opzet geslaagd? Tja. Ik vind hem best mooi. Maar ik heb heel veel leergeld betaald in het patroontekenen én het maken. En zelfs tijdens de fotosessie waren er stoorzenders.

stoorzender

Het is eigenlijk eerder een soort van prototype. Een beetje zoals in den bouw: als ik het opnieuw zou doen, dan zou ik… vanalles. De voorste strook in het midden trekt wat open tijdens het stappen. Die mocht dus breder. Het sluiten van de rits zou beter gaan als ik ze minder naar binnen had gewerkt. De valse sluiting van de knopen werkt eigenlijk met een magneet, maar die bleek net niet sterk genoeg dus ik moest nog een drukknop toevoegen voor de zekerheid. Ik zou de jas ook geen deelnaad meer geven onder de knopen omdat het net een mooi vloeiend-naar-beneden-model is. Daarom liet ik ook de voorziene lummels en rugstrookje weg. De kap gaat er niet meer komen (de extra stof kroop in nieuwe mouwen), dus maakten we de muts van vorig jaar maar assorti.

muts

Verder is de jas, naar analogie met het boek dat model stond, inderdaad geschikt voor tachtig jaar geleden.

honderdjaargeleden

Maar als prototype betekent: 'en dan nu de echte', dan zal ik toch nog eens diep moeten nadenken.

Een jaar of twee.

Ofzo.

68 opmerkingen:

 1. Wat een werk! En hoe mooi!
  Gelukkig passen de schoenen nog. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zijn dan toch alvast 1 moeder en 1 dochter die blij zijn als het koud is in belgie :) Prachtige jas en leuke paspel-koordjes-tunnel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gij zijt zot! En ook geniaal: dat tunneltouw! Ik buig diep in nederigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastisch, gij doorzetter! Gelukkig is er nog een kleine zus zodat de jas langer dan één winter mee kan. (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele mooie jas,hoor. Inderdaad veel werk maar 't resultaat mag er zijn.
  Slim idee van de paspel waar het koord van de wanten door gaat.
  'k Weet niet of ik zoveel courage zou hebben om tot zo'n jas te komen. en dat je nu even geen zin meer hebt in de volgende begrijp ik ook,ik heb dat ook als ik iets afgewerkt heb ,dan moeten ze me even zwijgen om er nog eentje te maken,
  Groeten, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw Riet! Mijn mond valt open!
  Prachtige jas, en hoe geniaal, dat 'paspel-tunnel-ding' voor handschoenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zag je dinsdag bezig, wat een engelengeduld heb jij! Maar hoe schoon weeral! En jouw dochter wordt een groot meisje en zo leuk met die staartjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtwerk! Hoera voor uw doorzettingsvermogen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook al heeft deze jas bloed zweet en tranen gekost het is een prachtexemplaar geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Maar het is wel een prachtig jasje geworden zeg. En wat een details heb je in het jasje verwerkt, prachtig!!!! Hoe geniaal dat paspel-tunnel-dinges... super bedacht en gemaakt. Je engelengeduld met dit jasje staat bij je dochter prachtig... en ook haar schoentjes staat er prachtig bij :D

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, wat een prachtige jas! En wat leuk, die handige dingetjes, zoals de rits, de col en de tunnels voor de wanten-koorden. Het heeft je veel gezwoeg gekost, maar het resultaat is echt super, daar mag je trots op zijn! 'En dan nu de echte' voor de zus, misschien? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hij is heel mooi geworden! En de paspel-tunnel vind ik zoals alle andere hier een schitterend idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super! Mooi jasje met ingenieuze details. Ik vind de oplossing met de extra kraag en de polsboorden geweldig en de wantentunnel nog geweldiger. Neem daar maar een patent op!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Volgens mij is er maar één iemand op aarde die dingen introduceert als 'een paspel die ook dienst doet als tunnel voor de wantenkoorden'. Schit-te-rend noemen ze dat dan ... onder andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. gij zijt zot, weet ge dat? Alle, soms toch ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Knappe jas! En die paspeltunnel voor de wantkoordjes, fantastisch idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een heel mooi resultaat, en amai, die details! Ik zou er geen beginnen aan zien, en terecht, als ik het zo lees... Dus echt: heel knap, respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh, geweldig wat een functionaliteit, <3 that!!! Een patroon? een werkbeschrijving voor de "boorden/kraag in boord/kraag"? Teveel gevraagd, ik snap het hoor. Maar geweldig is het wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hilarisch, die stoorzender. :) En prachtig, die jas. Talent, ook in het uitstellen, maar dat begrijpen wij allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Gij bent een innovatief naai-talent!!!
  .....en blijkbaar ook de moeder van een superheldin....
  ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een héél mooie jas, massaproductie waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ondanks de lange duur is het erg geslaagd geworden :) mss toch maar geen twee jaar wachten met de vernieuwde versie ;) nu zit alles nog vers in het geheugen en dan ben je mss op tijd klaar tegen volgende winter? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooi en al die slimme details! Knap gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wauw en wauw. Respect!

  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 25. woowie! idd, die paspel-tunnel-wantenkoord is geniaal! Effenaf! Ik vind het wel geslaagd ze, dat jasje. Echt iets voor Liv!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ok, dat ging niet zonder slag of stoot, das duidelijk, maar WAUW, WAUW en WAUW! en vooral dat paspeltunnel-handschoenenkoord idee, Ge-wel-dig! Ik denk al een tijdje na over een goeie handschoenen-oplossing, en voorlopig denk ik nog aan skipastrekkoordjes, dat lijkt me zo handig. Maar die zijn allemaal zo groot... Als ik die ergens in t mini vind...

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Schitterende story, je hebt er echt je werk van gemaakt. Het resultaat mag er echt wel zijn, voor mij ziet dit er geen prototype uit. En het zit weer vol geniale vondsten (hoe vaak heb ik dat woord hier al gebruikt?) zoals we van jou gewoon zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Als ik uw creaties zie en lees, moet ik altijd aan een (gekke/goede) uitvinder denken! zo ingenieus en toch schoon en vooral handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Bangelijke jij kan nog al wat, heel mooie gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een prachtexemplaar !! En een geluk dat de winter zich nog niet echt heeft laten voelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Prachtig! Zoveel geduld en doorzettingsvermogen, petje af hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Geweldig! Lol, en jij hebt chance dat die voeten precies niet zo snel groeien, ik zou er schrik voor hebben. Hier gelijkaardig verhaal: ik kocht mijn mantelstof en toebehoren al in juli... ik hoop deze avond de laatste hand te leggen aan een manteltje dat bij lange niet zo geniaal en en kindvriendelijk zal zijn - ik zag het niet meer zitten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ook al duurde het veel langer dan je van te voren dacht: hij is prachtig! Heel mooi en wat een handigheidjes heb je toegepast.
  Nu duim ik met je mee dat ze niet te snel gaat groeien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wow! Echt, zo mooi en slim bedacht!! Die paspel als handschoenenkoortjes....?! Ik vind hem meer dan top!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wauw! Petje af! De details zijn grandioos. De wanten die door de paspel gaan... Hoe bedenk je het? Echt in 1 woord geweldig. En dat het dan ook nog een jas wordt (en dus niet bij bedenken alleen blijft), super!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. piep dat heb jij prachtig gedaan , een schitterende jas hoor, knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 37. duizelingwekkend, ingenieus! Wat een pracht van een jas.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Die paspeltunnel wordt gegarandeerd een nieuwe succesvolle trend in naailand!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. De jas lijkt me alle moeite meer dan waard! Echt prachtig!
  En een dikke pluim voor je doorzettingsvermogen ;-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Géniààl , effenaf!
  Hiervan zou ik ZO een patroon willen kopen, ik heb ook altijd moeite met het 'manteltjes'gehalte van een kinderjas ipv het gemak van een jas met rits, kap en hoge col.
  Dit zou ideaal zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Waw, knap werk!!! En zo af met al die details!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Alle vertraging is je vergeven! Wat een geweldig, mooi jasje. In mijn ogen al zo compleet en netjes ineen gezet. Bravo!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Toch een knap jasje! En het positieve is: je hebt nog een dochter die het kan dragen, dat maakt veel van de moeite en tijd goed vind ik ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Schitterend!!!!!
  Ik wed dat deze jas tot je 100e in jouw (of de kids hun) huis een plaats krijgt, minstens, een familiestuk.
  Geniaal eigenlijk en knap staaltje doorzettingsvermogen.
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Wij leerden in het college psychologie dat complementariteit verre van garantie biedt voor een perfect huwelijk, maar hier lijk jij toch het tegendeel te bewijzen. Praktisch trouwt met elegant en - al ging het prille begin niet altijd over rozen - deze relatie komt recht uit een sprookje!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. keischoon, wie weet...over 80 jaar zal waarschijnlijk haar foto ook gebruikt worden!! En zo volgt de mode zichzelf op....

  BeantwoordenVerwijderen
 47. mijn god, mijn god, mijn god, wat een prachtstuk! Echt, mijn mond gaat vandaag al niet meer dicht ;)
  Daar zoek ik nu al jaren naar (voor mezelf ook)! Een mooie jas die ook nog eens praktisch is! Bestaat alleen in mijn dromen vrees ik, en hier, in het klein ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Wat een mooie jas! Echt super! Moest ik al zover zijn, ik zou het direct willen maken voor mijn dochters.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Al dat getalm en nadenken meer dan waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Die paspeltunnel voor wanten dat lijkt me een patent waard :)

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Wow! Daar is over nagedacht! Knap resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Enfin, dat ik hier nog niet op reageerde. Schuld aan die leuke app op mijn iphone om blogs te lezen zonder de mogelijkheid om te reageren. Hij is prachtig geworden, echt en Liv staat er beeldig mee. Zo helemaal jou dankzij die details die het hem doen. Ik zeg: bravo en op naar de volgende, want die gaat veel sneller in elkaar steken waardoor de voldoening des te groter zal zijn (maar ik versta dat, dat van die 2 jaar). :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Amai zeg, ik ben zwaar onder de indruk! Prachtige jas, en zo knap met al die dingetjes (zoals de paspel-handschoenkoord-tunnel, amai!!!)! Petje af voor u!

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Amaai echt knap gedaan!! Die stoorzender, lache

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Maar wow zeg, wat is ie mooi! Zelfs een maand na het verschijnen van het logje... Echt wel iets waar je supertrots op mag zijn. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Leuk!
  Kom eens kijken op mijn blog:
  http://hetgeheimvanhetgeluk.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!