vrijdag 28 februari 2014

Traditie

Het is hier rustig tegenwoordig. Niet ‘hier’ - mijn natuurlijke habitat valt tegenwoordig nog het best onder de noemer ‘vrolijke chaos’ te vatten. Maar ‘hier’ - bloggewijs - valt er weinig te beleven.

Maar er is een jaarlijkse traditie waarvoor er toch op zijn minst iets voorpaginawaardig zou moeten tussenkomen om ze aan ons te laten passeren: carnaval. Wij kleden en verkleden, wij hoeden en wij schoeien, wij zijn pas helemaal in allerlei soorten nopjes als wij niet wij zijn, maar iemand anders. Mega Mindy, Oliviavanrox, een prinses. Een olifant in zijn onderbroek, een flamencodanseres met twee castagnetten, met hoge hakken en met flair. Of onze grote helden.

Zanne is erg fanatiek in haar heldenadoratie, maar ze kan ze ook laten vallen als een baksteen. Was het in september nog al Masha wat de klok sloeg, intussen is die Russische schone in een hoekje geparkeerd en valt er om de drie zinnen een citaat uit Pippi Langkous.

Untitled

Zanne verslindt de films en serie (de originele gelukkig, niet de tekenfilm). Ze zingt alles op het wijsje van ‘twee maal drie is vier’. En bij elke berisping voor kattenkwaad haalt ze haar schouders op want: “Pippi doet dat òòòòk!” Ze kreeg van de Sint een Pippipop en presteerde het om tijdens haar turnshow met Pippi en al op het podium te verschijnen. Demonstratie koprollen: juf staat klaar om Zanne te helpen, Zanne geeft Pippi aan juf, doet haar koprol, gritst Pippi weer uit de handen van de juf en huppelt naar de volgende juf. Tja.

Geen discussie mogelijk dus over haar carnavalklederdracht: Pippi zou het worden. Over het hoe had ze ook nog heel wat noten op haar zang.

Untitled

Het moest een jurk zijn met een kruis en haar haar moest in vlechten, logisch tot zover. Ik maakte voor het eerst sinds heel lang nog eens een overslagjurkje, grote zak erop en klaar.

Untitled

Maar dan de details: geen appreciatie voor de door moederlief met zorg zwart geverfde schoenen, want Pippi Langkous heeft schoenen met pùnten. Er moest een meneer Nilsson bij (een grappige naam als je weet dat Zanne door haar duimverslaving enorm lispelt). Gelukkig hadden we daarvoor een hulplijn met een abonnement voor Planckendael: in het winkeltje aldaar hadden ze een doodskopaapje dat verkeerdelijk als een komodovaraan werd aangerekend en daardoor goedkoper werd. Ik betwijfel of dat in het echt ook zo zou zijn.

Untitled

Ze sleept hem overal mee heen. Daarnet vond ik hem geparkeerd op het toilet, met zijn staart in het handdoekhaakje geklemd. 

De kousen waren nog een extra discussiepunt. Met een meter-kousenexpert twijfelde Zanne niet over haar verlanglijstje bij nieuwjaar: kousen met groen en oranje.

Untitled

Maar Pippi Langkous heeft ‘kousen met knopen en touwtjes aan haar onderbroek’. En dus maakte ik mijn driejarige werkelijk jarretels. Gelukkig werd ik onlangs een overtuigd ringbreier: de beenverwarmers waren treintijdverdrijf.

Untitled

Liv mag dan iets minder fanatiek zijn wat helden betreft, ze blijft haar helden wel langer trouw. Bij het begin van het schooljaar ging ze op bezoek bij de brandweer.Sindsdien schrijft ze trouw in elk vriendenboekje: ik word later brandweermeisje bij de brandweer van Aarschot, want daar hebben ze alleen maar brandweerjongens.

Untitled

Danku Knippie voor het patroon, danku Omabetty voor het vervaardigen van het pak en voor de aanpassing naar Belgische brandweernormen.

Untitled

Untitled

Voor school stemde Liv in met doorsneeschoeisel, thuis draagt ze het liefst haar flamencoschoenen onder het brandweerkostuum. Zeg nooit brandweerman tegen een brandweermeisje!

Pak elkaar eens vast, zei ik, fototoestel in aanslag.

Untitled

“Hihi, nu zijn wij getrouwd!” knuffelden ze. ’t Zijn schatten, die meisjes, en in kostuum zijn ze op hun best.

Untitled

31 opmerkingen:

 1. De prijs voor uberschattigheid! Zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn complimenten voor de prachtige kostuums! Uw meiskes zien er prachtig uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel geslaagde verkleedpartij! Die twee dames van u zijn weer om op te vreten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw! Die pipi zeg!! Die zou hier ook nogal scoren!!! Top!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo mooi geschreven en wat een prachtige kostuums zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Keischoon, die Pipi!
  grtjs, Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een zalige kinderen! En erg geslaagde kostuums

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zanne slaagt er toch telkens in om deugnietjes uit te roepen tot haar idolen :-) Gelukkig zijn beiden gezegend met een moeder die aan elke adoratie gezwind een creatieve mouw past!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldige outfits!!!
  Wat heb je toch toffe kinders!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige kostuums en erg leuk geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zanne is een echte Pippi!Wat een deugnietengezicht!En zalige foto's van twee überschattige dochters!geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie meiden, en wat zien ze er leuk uit! Een stoere brandweervrouw en een schattige Pippi, mooi gedaan! Enne handig hé, dat ring breien. De foto van samen, om bij weg te smelten zo lief!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik krijg precies een flash-back (http://lili-mie.blogspot.be/2010/05/en-ook-hier-een-pippi-langkous.html) al eens Zanne volgens mij meer Pippi dan die van mij ooit was ;-) En zo schattig! En hoe geweldig samen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een zaligheid! En knappe foto's, Riet!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig, net een echt brandweermeisje en een echte Pipi! De Pipi-adoratie is heel herkenbaar. Mijn zusjes waren ook fan van de originele serie :).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben altijd blij een Pippi tegen te komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo schattig alletwee! Die zijn wel veranderd zeg.
  Knap weer, jouw interpretatie van de kostuums!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige dochters! En jij hebt echt talent om dat op foto vast te leggen, super!
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat keek ik al uit naar deze blogpost! Niets gaat boven een specialiste als jij! Weet je, vorig jaar kregen we een brandoefendemonstratie op het werk en sindsdien wil ik eigenlijk brandweerbroeken maken voor de jongens, met rood biesje in de zijnaad en reflecterende band! Twee vliegen in één klap: nieuwe broek en veilig op de fiets in de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. O, fantastisch!
  Ze zien er alletwee uit om op te eten!
  (en super gedaan, beide pakjes)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. superlief!

  http://mumendemiekes.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Moh, die twee, zo schattig! En oog voor detail, van wie zou Zanne dat toch hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Schoontjes en veeleisend zeg, die van mij zijn blij met wat ik hen maak, ze hebben nog nooit een pak gevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!