zaterdag 4 oktober 2014

Een jurk voor Kleine Liv

We schrijven september 2011. Infoavond in de instapklas. Ik geef, samen met een twintigtal andere ouders, een kleine demonstratie menselijke origami en vouw me zo nauwgezet mogelijk in vijf. Om vervolgens plaats te nemen op het me toegewezen kleuterstoeltje in de klas van Juf Annick. Het is allemaal een kwestie van de juiste drukverdeling: hoe positioneer ik mijn zitknobbels (en hun riante bekleding) zo pijnloos mogelijk op een vlak dat verhoudingsgewijs slechts een derde van zijn belasting kan ondersteunen? Eenmaal gezeten, beleven we de avond vanuit het perspectief dat onze bloedjes de komende drie jaar zullen hebben: als paddenstoelen in een kring aan de voet van één boom die alle wijsheid in pacht heeft: de juf.

We doen een rondje. 
"Wij zijn Wim en Riet, de ouders van Liv." 

Een paar plaatsen verder kijkt een mama in de richting van haar man. In haar buik groeit een dochter, waarvoor ze een naam in petto hadden die niemand uit hun kennissenkring kende of had gekozen. En nu, uitgerekend in de klas van hun zoontje... "We doen het toch," beslissen ze in de auto huiswaarts. Want het is - ik kan enkel beamen - een mooie naam en 'een klasgenootje van de broer' is nu ook niet wat je echt een naaste noemt.

Een paar maanden later werd ze geboren. Kleine Liv.

Liv

'Onze' Liv, toen tweeënhalf, werd hier thuis eerst van wartaal verdacht toen we haar vroegen hoe de baby van Ferre heette en ze maar bleef beweren: "De baby is Liv". Broer Ferre weigerde aanvankelijk aan te nemen dat zijn nieuwe zusje Liv heette, want "Liv zit in mijn klas." 

Wisten wij veel dat de moeders van de Liffen een paar jaar later elkaars deur plat zouden lopen? Dat ik intussen, voor de onderlinge duidelijkheid, de mama werd van 'Grote Liv'? Er is sprake van een typisch gevolg van het in huis hebben van schoolgaande jeugd: ik voel me in het dorp waar we wonen pas inwijkeling-af sinds ik een gelijkgestemde vond in de bevolkingsgroep 'andere moeders'. Ik zat deze zomer boekgewijs niet vaak in de zon, maar als ik er zat, was dat op het terras van de mama van Kleine Liv. 

liv2

Er is geen onderwerp onbespreekbaar, op dat terras of op een van onze talrijke andere conversatieplekken. Maar er is een zaak waarover best regelmatig van gedachten wordt gewisseld, en dat zijn de vestimentaire noden van onze dochters. En de manieren waarop we die noden in stand kunnen houden. 

Ik ben dus vrij goed op de hoogte van de inhoud van de kleerkast van Kleine Liv en van eventuele gewenste, al dan niet strikt noodzakelijke aanvullingen. Ik wandelde op de DIY Fashion Fair van La Maison Victor langs deze stof en wist onmiddellijk dat ik met dit tricot, in jurkvorm, zowel Kleine Liv, haar mama als mijn eigen ogen een plezier zou doen.

jurk

Het jurkje is afgeboord met elastische paspel. Die doorstikte ik met een goudkleurige zigzag. Want bij een echt peutermeisje als Kleine Liv scoor je, zo wist ik, met roze en met bling.

bling

Ze mocht dan nog zo blij zijn met de jurk, Kleine Liv vond het in het begin een beetje wennen, zo'n fototoestel voor haar neus. Al moeten we daar eerlijkheidshalve ook de omstandigheden aan toevoegen, als daar zijn: een jurk die eigenlijk nog even aan de waslijn had moeten hangen. 

kleine Liv

Liv3

Maar hé, Kleine Liv is een echte dame. Modellen weten zich elegant en professioneel te gedragen in alle omstandigheden. Ik ken haar intussen ook goed genoeg om te weten dat elk vleugje verlegenheid of onschuld slechts schijn is of een kwestie van minuten. Madame kent, als meisje na twee jongens, perfect de knepen van het vak van dramaqueen. Ziet u hierboven erg veel peuterlijke oprechte onschuld in die mooie ogen? Ik zie een klein, immer schattig ik-weet-wat-ik-willertje. Ik heb er al zo vaak mee mogen lachen: ziet u de twinkel in haar ogen? Die betekent "en-ik-kan-het-krijgen-ook!"

Zotte Livke32 opmerkingen:

 1. Dat is een mooi stofje! En met dat bruine velletje contrasteert dat extra goed.
  Dat kind heeft trouwens wreed schoon haar en dito ogen (dit geheel terzijde).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, en it is I, je boekpartner die niet op de juiste account is ingelogd.

   Verwijderen
 2. Wat een plaatje! En schitterende stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi jurkje, dat stofje is ook super!
  En wat een knap meisje in die mooie jurk van mama,
  wat zal ze trots zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Twee keer raden hoe ons nieuw buurmeisje heet! Soms verwarrend als we (boos) op onze hond (Lis) roepen ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oh ja, ik zie de twinkel in die ogen! en ik zie ook een heel mooie jurk voor een even mooie kleine dame!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het kind waarvan ik wou dat het het mijne was is ook een Livje, wat de kans op die tot dan toe ongehoorde doch prachtige naam voor een toekomstige dochter aanzienlijk vergroot. Tot dan blijf ik vrolijk voor Grote Liv naaien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Amai, de cameraverlegenheid belet haar toch niet om met die prachtige ogen recht de lens in te kijken. Wat een schoon kind, met een prachtig kleedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig kleedje, prachtige stof en prachtige kleine Liv!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik herken de naamproblemen bij Ferre: mijn dochter weigerde aanvankelijk aan te nemen dat ons nichtje Hanne J was, en niet Hanne D, zoals het meisje in haar klas. Ontgoocheld dat ze was :-)
  Prachtig kleedje, trouwens! Dat gele biezeke steekt prachtig af tegen dat bruine lijfje...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Superleuk geschreven! Wij plooiden ons vorige maand ook zo om op zo'n stoeltje te passen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk: het tekstje, het kleedje en de twinkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jouw schrijven: hilarisch! En dat stofje ligt hier ook al klaar... Voor mezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. mooie versie van dit super populaire stofje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het kleedje komt mij geweldig bekend voor, maar ik kan er niet opkomen welk patroon het is. Wat heb jij gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het tricot jurkje van 'Gemaakt', maar het lijkt intussen niet meer verkrijgbaar.

   Verwijderen
  2. Het is nog verkrijgbaar. Passeer even langs de FB-pagina van "Gemaakt" en laat daar een berichtje achter...

   Verwijderen
 15. Super leuk jurkje en voor mij een heel interessante post, want een zigzagsticksel op de bias was ik nog nooit opgekomen! Ga ik volgende keer meteen gebruiken, geeft mooi veel stretch.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooie kleine Liv, ook met haar jurkje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een prachtig verhaal! Met een mooi jurkje als resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zalig, je blogpost! Zowel het verhaal, het kleedje als het mooie meisje!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wat een fijn verhaall :) En een mooie jurk uiteraard!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ocharme.. een vochtige jurk aantrekken! Maar het is de moeite!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zalig, als moeder van 2 zo'n meisjes liet ik me ook niet vangen aan de geveinsde onschuldige blik. Maar ze heeft het toch schoon gekregen, zo'n knap kleedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De eerste paragraaf is geweldig leuk geschreven, ik zie en voel het! En een prachtig jurkje, wat een leuke stof!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!