donderdag 12 februari 2015

Vertel me eens, Mevrouw De Poes...

"Vertel me eens, Mevrouw De Poes,

draagt u weleens een trui? 

U mag heel eerlijk zijn, ik zal elk antwoord aanvaarden. Maar ik wilde het toch graag eens van u zelf horen. Mijn oprechte interesse in uw antwoord is het gevolg van een kleine woordenwisseling tussen mijn vierjarige zelf en mijn moeder (van niet nader genoemde ouderdom maar toch duidelijk te oud om het ware Mevrouw De Poezenschap te kunnen begrijpen.)

Ik begin even bij het begin. Mijn moeder, die dacht zich er dit jaar met carnaval makkelijk vanaf te maken. De Sint had het werk al in haar plaats gedaan, beweerde ze. En ik moet toegeven dat ik aanvankelijk inderdaad van plan was om als, zoals ik dat noem, Driebiggetje naar school te gaan.

Maar dat was vòòr men me meenam naar het berenconcert in de AB, waar ik vanop rij twee mocht bewonderen hoe het is om een Mevrouw De Poes te zijn. En mijn moeder dat is de slechtste nog niet, dus na mijn mindswitch bestelde ze stof en ging ze aan de slag. Aanvankelijk was dat, ik moet dat toegeven, een harmonieuze samenwerking naar kleuternormen: ik gaf orders en zij voerde uit.


Zanne_poezensnoet

Ik vroeg oren en een staart, en die basisstukken vond ze in de winkel. 


Zanne_mevrouw de poes

Zanne_staart

Ik merkte meteen op dat mijn haren blond en krullend zijn en die van u zwart en stijl. Dat is zowat elkaars tegenovergestelde, dus dat liet ik maar zo. (Onthoud die spontane toegeving, die later nog mag doorwegen in uw oordeel over mijn verhaal.) Verder vroeg ik een kopie van het kostuum dat u droeg op het berenconcert, want dat vind ik het mooiste. En ook die opdracht bracht ze tot een aanvaardbaar einde. Ik zeg aanvaardbaar, want ik had volgende opmerkingen:

- De mouwboorden in mijn jurk zijn paars. Die van u zijn zo donker paars dat het op het scherm haast zwart leek. Ik heb daar dus even over gesputterd, maar die dwaling van mijn moeder tenslotte toegedekt met de mantel der voorwaardelijke liefde. Het kon tenslotte ook aan de lichtinval in het YouTubefilmpje liggen.


Zanne_mouw

- Uw bril is puntiger. Die heeft zo van die mooie 'flapsen'. Zo hier zo, aan de zijkanten, vanboven, waar nu bij mij ter compensatie die stenen zitten, en platter is hij ook. Dat bestond niet voor kinderen, met flapsen zei ze, mijn moeder. Sta me toe dat kleine foutje van haar toch te noteren: ik kom er later ongetwijfeld nog eens op terug.


Zanne

- Ik ben ook niet zeker dat u in de AB glitterkousen droeg. En toch voorzag mijn moeder glitterkousen. Maar hé, ik ben vier, en die kousen glitteren, nogal wiedes dat ik deze afwijking makkelijk door de vingers kan zien.

Enfin, ik kon er dus allemaal best mee leven, ik was voor mijn doen zelfs vrij onverstoorbaar content... en toen zei ze iets van een trui.

Een trui!

Ok, het is winter. En ok, het is met een stoet. En ok, ik durf al wel eens te zeuren dat ik bibber en bevries en ik durf mijn stem daarbij zo heel af en toe, misschien om de andere dag, op zijn maximum, een klein beetje te verheffen. Dus er zit misschien enige logica achter het feit dat ze me er een trui over aan wil trekken.

En ok, het is niet eender welke trui: ze heeft een glitterend zilveren exemplaar in gedachten, of een zwart, of een paars met ingebreide hartjes, het past allemaal een beetje bij de jurk, er is een beperkte voedingsbodem voor flexibel denken in haar oude hersens. Maar toch vind ik het niet kunnen. 


Zanne_truitjes

Want ik heb daar in de AB een heel concert lang heel aandachtig naar u gekeken, Mevrouw De Poes. En prachtig dat ik dat vond. En ik zag nooit nooit nooit een trui over die mooie paarse mouwen.

Dus zeg eens eerlijk. Als u buiten gaat, zo morgen bijvoorbeeld, en er is een stoet. Draagt u dan een trui?

Alvast bedankt voor uw antwoord,
Zanne
Zanne_bril

P.S: En dan zijn we nog niet eens morgenvroeg, en is mijn moeder voor de gemakkelijkheid even vergeten dat Imelda mijn tweede naam is... En neen, wij hebben geen zwarte hakkenschoenen met glimmende strikken in maat 31. Ik heb intussen wel genoeg toegevingen gedaan, lijkt me. Benieuwd hoe ze dàt gaat oplossen!"


Zanne_schoenen

Mevrouw De Poes liet intussen weten:


Zanne was erg blij met het antwoord:

"Als ik mijn bril naar Mevrouw De Poes stuur, dan krijg ik zeker die van haar!"
...
"Is een stoet een lange winterse wandeling? Ik denk het niet."
...
"Mijn trui heeft mouwen! Die van Mevrouw De Poes is zacht en kort."
...
"Stop die trui maar in mijn boekentas. Ik ga die dan toch niet aandoen."

35 opmerkingen:

 1. Ik kan alleen maar gieren, brullen, lachen! Gij taalwonder! 😄

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Zanne,
  Ik draag morgen een trui, het is dan ook dikke truiendag !
  Groetjes en een miauw,
  Mevrouw De Poes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig verhaal !!
  En ik geef Zanne volkomen gelijk, een trui hoort niet bij dat prachtig kleed :-p
  Maar waarom moet die dikketruiendag nu juist morgen zijn?
  Elsa en Anna gaan hier morgen ook serieus van hun oren maken over die trui...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha gij kunt schrijven, zo zalig!!! En keileuk die Zanne/mevrouw-de-poes outift!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op de cover van het liedjesboek van Mevrouw De Poes zie ik volgens mij een glittertrui... En voor de rest denk ik dat mevrouw de Poes deze outfit mét glitterkousen en bril zonder flapsen gewoon zal willen lenen, zo voor haar volgende concert!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. LOL ! Eigenlijk keek ik stiekem al heel hard uit naar dit soort verkleedkleerpost ... ik weet maar al te goed waarom ! Wat een prachtverhaal ! Wat een prachtoutfit !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, zalig! Maar goeie keus voor een kostuum wel; mevrouw Poes is geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik schiet hier in ene lach met jouw verhaaltje!Ik zou toch maar een trui bij aan doen want wat als je zaterdag verkouden bent omdat je geen trui wou aandoen over je mooie outfit en dan de hele dan in je slaapkleedje in bed moet blijven ipv je geweldige outfit opnieuw te dragen?!Miauw,Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Miauw! Prrrrrt Prrrrrrrt
  Schitterend verhaal! En outfit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ken mevrouw poes niet, maar dit is wel een leuk geschreven blogpost met leuke fotos :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat kan jij toch goed schrijven! Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou heb ik Mevrouw de Poes eens opgesnord op facebook en laat ze op haar profielfoto nou een vest dragen!
  Zanne zal het wel weerleggen: als je op facebook Mevrouw de Poes op moet zoeken, heb je duidelijk geen verstand van zaken!

  Een heerlijk blogje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gewéldig! :-)
  Hier ook twijfels over truien en jassen onder of boven het verkleedpak...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geweldig! En ik vind mevrouw poes ook hip met glittertrui. Het is tenslotte dikketruiendag voor iets ;) Maar ja ik ben dan ook Zanne niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Elk verhaal heeft voor mij een favoriete zin, maar deze "toegedekt met de mantel der onvoorwaardelijke liefde" is er eentje die ik nog regelmatig ga herlezen!
  (Maat 31? Jawadde!)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zie het voor me. :-) De oplossing voor de trui: vier thermoshirts met lange mouwen onder de jurk. Maar ja, dat wordt dan binnen wel weer wat warm...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijk leesvoer.. Mevrouw De Poes gaat ook genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nu ongetwijfeld te laat, maar voor volgende keer zou een vestje misschien soelaas kunnen brengen hebben? Zodat je het toch warm hebt en iedereen toch nog het prachtige kleed kan zien! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zo heerlijk om te lezen! En wat fijn dat ze 'n antwoord kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Schitterend! Dit wordt zo leuk om te lezen als ze 18 is! Gelukkig schijnt de zon, mevrouwtje Poes.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. een damart-ke en een trui onder het Mevrouw de Poes - kleedje?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ha, poezendames, ze doen me toch lachen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een fantasie. Echt zó tof geschreven! En een geweldige mooie imitatie van Mevrouw de Poes haar outfit!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Geweldig! Die Zanne weet wat ze wil! En wat leuk dat mevrouw de poes een antwoordje stuurde!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!