dinsdag 22 december 2009

De babysitter heet Rapley

Liv is negen maanden nu en eet dus al een hele tijd fruit en groenten. Papjes meestal. Ze gaat voltijds naar de kribbe en daar krijgen 16 ukkies hetzelfde prakje voorgezet. Wat Liv best ok vindt (zolang er geen kiwi in zit).

Maar als de oudere kindjes brood krijgen en ze hoort de verpakking ritselen, dan is er geen houden meer aan en wil Liv enkel nog 'bokes'. Er bestaat een papjesloze manier van babyvoeden, Rapley heet dat, hier wat meer info.

En ik moet toegeven: ik vind het prachtig om te zien. Hoe ze zelf prutst met 'soldaatjes' van brood.
Of stukjes banaan.
In het weekend mag ze uitgebreid zelfstandig tafelen en is 'met de handjes' een deel van de etiquette. Net als 'met de tong'. Want stukjes die ze kwijt raakt probeert ze doorgaans kameleongewijs terug op te scheppen.Alleen: het duurt zo eindeloos lang! Ik moet zelfs eerlijk toegeven dat ik Rapley vaak als babysitter gebruik. Eén banaan duurt 1,5u. Met veel toewijding en geduld. Ik moet alleen af en toe een paar nieuw brokjes presenteren. Op die tijd heb ik een half jasje af. Dus als ik eens even wil doorwerken, zorgt Rapley voor evenveel vertier als Smoland bij Ikea.

En ik vraag me werkelijk af: is er iemand die het werkelijk als enige 'voedingsmethode' (heeft) gebruikt? En hoe speel je dat klaar?

20 opmerkingen:

  1. haha kameleongewijs eten! ik zie het helemaal voor mij, ik bedoel letterlijk he, winand doet dat ook, ik wist niet dat daar zo een grappige uitdrukking voor bestond ;)
    Winand krijgt ook prakjes met de lepel TOTdat hij het doorheeft dat hij gevoerd wordt en dan ishet gedaan, dan wil hij het zelf doen MET lepel of beter met VORK. Nee, geen klein plastieken babyvorkje met afgeronde puntjes, maar een echte metalen grote scherpe-tanden-vork, dat is het gerief!
    ik vraag mij ook altijd af: dat kan toch niet als enige voedseltoevoermethode dienen, die rapley methode? die smossen meer dan dat er in hun mond terechtkomt, maar als babysit werkt het inderdaad prima!

    haha en dan zo heel serieus kijken terwijl er gegeten wordt he?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier hetzelfde verhaal: Rapley allemaal goed en wel, maar wij hadden niet de hele dag tijd, en op de opvang zagen ze het ook niet echt zitten. Maar het was wel een perfecte bezigheidstherapie terwijl wij 's avonds ons middagmaal aten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goh, ik had het eigenlijk wel erg graag geprobeerd hoor... Maar ze eet ook gewoon veel minder als ze het zelf mag doen. Misschien raken Rapleykindjes daarin getraind, maar op dagen dat ze zelf eet drinkt ze 's avonds een fles meer, van grote honger...

    @tantehilde: haha, een echte vork. Stoere gast toch, die Winand.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nochtans... onze twee jongsten hebben leren eten volgens Rapley.
    Volledig bv tot respectievelijk 5,5 maand en 7 maanden (prematuurke) en vanaf dan gecombineerd met rapley.

    Dus eigenlijk komt het er op neer om rapley aan te bieden naast borstvoeding.

    Ik heb wel het geluk van thuis te blijven bij de kinderen voorlopig. Ik zou niet weten hoe dat anders zou macheren met bv en rapley. :D

    Sinds haar negen maanden krijgt ons jongste toch ook geprakt eten bij hoor. Ze eet sindsdien gewoon met ons mee. Op een gegeven moment komen ze immers niet meer toe met alleen wat ze rapleygewijs binnenkrijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zoonlief is nu op gewicht maar toen hij een jaar was, viel hij zelfs van de groeicurve af. Ik heb hemel en aarde bewogen om er eten in te krijgen en soms werd ik er zelf helemaal ellendig van. Ook dit geprobeerd maar dat het een naam had, wist ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die methode kende ik niet, maar eigenlijk passen we die wel redelijk hard toe hier. Onze oudste is altijd geïnteresseerd geweest in eten en al voor de eerste tandjes er waren, sabbelde hij op worteltjes en stukjes appel. Op de crèche en bij oma worden de papjes er ook vaak zo ingelepeld, maar thuis krijgt hij gewoon een bord klein gesneden eten voorgeschoteld en daar trekt hij dan z'n plan maar mee. De tijd die dat in beslag neemt, vormt geen enkel probleem want intussen kunnen wij gewoon zelf rustig eten. Onze keukenvloer lijdt er wel wat onder...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben ook een combinatie gedaan. Niet omdat ik zo achter de ideeën van Rapley stond, maar gewoon omdat ze het leuk vonden om zelf te eten. Als ik bijv broccoli maakte, pureerde ik een portie, maar hield een paar stronkjes heel. Hij/zij mocht dan met de stronkjes aan het werk en ondertussen stopte ik er hier en daar een lepeltje prut in. Zo at ze goed en bleef het ook nog gezellig aan tafel. Ik vond het vooral een goede manier om driftig weggeslagen lepels te vermijden. Hoewel de keukenmuur naast de kinderstoel toch ook nu een heel interessant behangpatroon heeft... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fruit is bij mijn twee spoken altijd a la rapley geweest. Fruitpap moesten ze gewoon niet hebben, punt. Stukjes fruit wel.

    Bij mijn jongste heb ik groentjes wel af en toe geprakt, zodat ze toch iets binnen had.

    Maar ook in combinatie met fulltime borstvoeding. In hun eerste jaar, is "bijvoeding" immers maar bijvoeding.

    Eigenlijk heeft ons jongste altijd ZELF gegeten en kan ze het nog niet verdragen als ik haar 'voer'...

    En dat smossen.... oh dat smossen. Het begint hier eindelijk wat te beteren. Maar ik kan heel goed begrijpen dat ze dat in een kinderdagverblijf voor geen meter zien zitten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hier ook een combinatie, aangezien de creche het ook niet zag zitten, en zoals reeds gezegd, veel gesmos voor weinig input, maar nu eigenlijk een heel makkelijke eter, en om van papjes naar gewoon eten te gaan was nooit geen probleem omdat ze zo al brokjes at.
    Volledig denk ik idd dat je dat dan het beste zelf opvolgt thuis, maar een beetje van alles is toch ook goed voor de ontwikkeling denk ik dan!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik heb het ook gecombineerd met papjes: op de creche en soms ook thuis, want anders moest ik na het weekend (dat hier drie dagen duurt) soms weer aan het kolven op het werk: hij at idd minder vast en meer bv met een verhoogde productie tot gevolg. Ondertussen is Marcel een jaar (enfin bijna, nog drie keer slapen :-) en kan hij al heel goed zelf eten. En ook best snel: zijn bord pasta (Penne, een tiental) is leeg tegen dat we onszelf bediend hebben. (hij eet zo'n 3-4 van die borden) Heel gezellig dat we gewoon met 3 samen kunnen eten. Moest ik niet buitenhuis werken, zou ik helemaal geen papjes geven. Ik ken wel amper andere rapleyers en ben benieuwd naar verdere reacties. goed initiatief, riet!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Omdat Kleine Pruts zo ver onder de onderste groeicurve zit, kunnen wij het ons spijtig genoeg niet permiteren om alleen maar deze manier van voeden toe te passen. Wij geven nog steeds fijngemixte papjes, want ook al is ze een jaar ondertussen, ze blijft het moeilijk hebben met brokjes. En meestal geven we ondertussen hetzelfde (stukje appel, wortel, ...) in haar handjes zodat ze kan 'knabbelen'. Als ze het zelf kan doen, heeft ze dus minder moeite met die brokjes. Maar op die manier krijgt ze te weinig binnen. Anders zou ik zeker ook voor deze manier kiezen. In de mate van het mogelijke, want inderdaad: als je niet de hele dag thuis bent, lijkt het mij moeilijk haalbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Goh, wat leuk dat je hierover schrijft!
    Mijn dochter is nu 8 maanden. Vanaf 6 maanden zijn we begonnen met bijvoeden volgens de Rapley-methode. In het begin kwam er inderdaad weinig in het mondje terecht, maar naarmate ze meer oefende verdween er steeds meer in het mondje. Ik geef wel nog steeds borstvoeding en dat zorgt natuurlijk voor de meeste voedingsstoffen. Dus dat ze in het begin weinig binnenkrijgen is helemaal niet erg. Het gaat erom dat ze de smaken leren kennen en gezellig meedoen aan tafel.
    Inmiddels verdwijnt er steeds meer in het mondje. Ze eet een hele boterham op in ongeveer 20 minuten en dat vindt ze zo lekker dat het echt tot de laatste kruimel opgaat, haha! En het kind heeft nog niet eens tanden! Kwestie van oefening dus. Ik ben inderdaad wel thuis overdag dus heb de tijd om het op deze manier te doen. Maar dat zelf eten gaat steeds sneller.
    Kortom: als je vanaf het begin de Rapley methode gebruikt, krijgen ze het zelf-eten snel onder de knie en krijgen ze echt wel genoeg binnen.
    En smossen... ja... ik zit wel een paar keer per dag op mijn knietjes onder de tafel om de vloer aan te vegen... (het smossen wordt trouwens steeds minder hoor! Pfff...)

    Literatuurtip: 'eten voor de kleintjes - van borst tot boterham', Stefan Kleintjes (kinderdietist)
    Aan dit boek hebben wij echt superveel gehad, ik kijk er nog bijna dagelijks in om op te zoeken of ze een bepaald product al mag en hoe je het het best kunt aanbieden. Ook recepten e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben zelf onthaalmoeder en ik geef de kindjes ook vrij vroeg zelf stukjes in de hand, in combinatie met prakjes.
    De prakjes omdat ze niet altijd meer borst of flesvoeding krijgen bij de maaltijd (daar beslissen de ouders over, sommigen doen dat wél) en ik ook niet wil dat ze constant honger hebben. Maar de stukjes zeker ook omdat ik er echt in geloof dat het de ontwikkeling van de kinderen ten goede komt en bovendien leren ze zo ook sneller zelfstandig eten, wat op termijn toch ook wel een gemak is.
    Mijn keukenvloer is echt wel altijd een slagveld en ik heb altijd een borstel klaarstaan, maar dat is echt niet zoveel werk. De kleertjes zijn dan weer een ander verhaal. Ik heb er al aan gedacht om een tafeltapijt te maken in toille ciree met aan de boord die afhangt kraagjes die ik met drukknop rond de nekjes kan doen, zodat iedereen aangesloten is op een grote megeslab die dan ook nog eens dienst doet als tafelkleed. haha.
    Soit, ik ben wel een beetje fan van rapley maar dan vooral in combinatie met lang bv geven en dat is niet iedereen gegeven.
    Maar hem af en toe laten babysitten, waarom niet hee ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heet dat Rapley? Hier thuis heet dat gewoon "intuitie" of "gezond verstand". Ik kan mij nu eigenlijk al niet meer herinneren wanneer Dora overgeschakeld is van prakjes naar stukjes en van "lepeltjes happen" naar "zelf scheppen", dat is denk ik een heel geleidelijk proces geweest...

    Dora heeft dat ook hoor, met dat brood. Erger nog: ga met haar naar de bakker, leg het versgekochte brood in het bakje van haar duwfiets en mevrouwtje leunt heel de tijd achterover totdat ze een boterham heeft gekregen. Maar geef haar een belegde boterham en ze moet eerst heel uitgebreid bestuderen wat er tussen zit. En een banaan, dat eet onze mevrouw op een paar minuten tijd op: ze propt eerst zo veel mogelijk in haar mondje en duwt dan alles plat tot ze het kan inslikken (kauwen kun je het bezwaarlijk noemen want met haar 16 maand heeft ze nog altijd maar 3 halve tanden). Een mandarijntje gaat zo mogelijk nog sneller: ik geef ze een partje en kan nooit op tijd klaar zijn met het volgende partje van witte velletjes te ontdoen...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Grappig, dat er blijkbaar zo veel 'intuïtieve' Rapley-ers bestaan. Maar als je all-the-way wil gaan is thuisblijven blijkbaar toch de enige optie...
    Rachel, die megaslab, wat een hilarisch idee! Een collega-studente uit mijn opleiding ontwierp ooit een tafeldoek waar je stukken af kon scheuren als servet, maar dit vindt ik nog leuker!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oh-ow, 't is nog vroeg precies. Vind ik dus. Niet vindt ik. Aiaiai. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ah, en nog eens oei, die megaslab was Sabine en niet Rachel. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. lol, 9u20 das wel niet VROEG hee, midden in de week :-)
    Wie weet maak ik er binnenkort ook echt eens werk van...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. jaaa rapley!
    Ik vind het fantastisch, gewoon meedraaien met het gezin, hup aan tafel en eet jij ook maar een beetje.
    Bij mij ook wel gecombineerd met BV dus het was gelijk hoeveel er effectief naar binnen ging. Bij zoon ging het vlot op 8 maand, dochter 11maand (meer door gezoek met allergiën). En ik ben niet FT thuis maar dat valt ook wel te combineren.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb bij de jongste ook enkel rapley toegepast, wel in combinatie met borstvoeding. Dus weinig eten aan tafel was meer BV'en enzoverder,... Hier ook geen kribbe of creche wegens nachtwerk dus dat verliep eigenlijk prima.

    BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!