donderdag 13 mei 2010

Levenselexir voor naaimachines

Bloggen is kennis delen. Alweer kennis voor naaimachinehebbenden deze keer. de -lozen: klik maar toe dit bericht.

Eloleo verspreidt haar naaitips met evenveel ijver en zelfopoffering als Moeder Theresa haar goedheid. Ik kreeg er deze week van haar gratis nog een tip bovenop. In deze dagen van eerste communies en Jezus-ik-zal-eeuwig-braaf-zijn-beloftes, wil ik die tip, in al mijn goedheid, graag met u delen.

Menig handwerkende blogger trakteerde zichzelf ergens de voorbije maanden op een nieuw naaimachien. Zo ook ikzelve. Zo'n naaimachine bevat bewegende onderdelen, zoals u waarschijnlijk wel weet. En die doen dat spel daveren. Zodat het zichzelf beetje bij beetje uit elkaar davert. Hoe beter de kwaliteit van je machine, hoe langer het duurt, maar eigenlijk zijn naaimachines sarcastische zelfmoordterroristen: ze rammelen zichzelf tergend traag uit elkaar. Met onnauwkeurig naaiwerk als gevolg. Tot ons aller ergernis.

Eloleo leerde van haar naaimachineverkoper hoe je dat proces kan vertragen. Misschien is dit ouwe koek voor jou, maar ik wist niet dat je zo'n machine best op een rubber- of kurkmat zet als je er mee aan het werk gaat. Die mat mag ook niet te zacht zijn, want dan wordt je naaiwerk ook onnauwkeurig.

Hoera dus voor al wie zo'n puzzeltegelmat in huis heeft, de kroost er herhaaldelijk in zag happen, en zich lichtelijk schuldig voelde na de onheilspellende berichten dat die dingen giftig zijn. Op deze manier bewijzen ze toch nog hun dienst:
Oh, en het feit dat ik die tip vanavond toepas betekent inderdaad dat er eindelijk weer iets vanonder mijn naaimachine vandaan rolt. Hoera! Hopelijk fotosessies in de zon tegen 't eind van dit weekend.

Update: zo'n puzzeltegels zijn denk ik toch iets te dik, het geheel is niet meer zo stabiel voelde ik, dus het omgekeerde effect. Ik ga dus op zoek naar een dunnere rubbermat. Iets als die knutselrubber die ze o.a. bij De Banier verkopen. Of iemand een ander idee?

13 opmerkingen:

 1. O paniek!Mijn mooie nieuwe Brother staat al een paar maanden te daveren op onze oude lichte Ikea-keukentafel,met de bedoeling er "ooit"een nieuwe,stevigere tafel voor te kopen.Als ik gewoon recht stik heb ik geen problemen,maar dat zigzaggen...!
  We zullen daar morgen al direct eens iets aan doen sè!Merci voor de info!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ahaaa! Ik denk dat ik voor mijn naaitafeltje een toile ciree'ke ga kopen, met zo van die tafel-dek-mat onder. Zou dat marcheren?

  En seg, WAUW, gij hebt zo ne Bernina waar wij op de avondschool mee stikken. Ik ben officieel superjaloers, wat een machien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dat dus ook met mijn mooie nieuwe Brother... Recht stikken, geen probleem, maar die zigzag gaat bij mij ook zo scheef als iets! Op zoek dus naar een kurken onderlegger! Ikea misschien!? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hebekik dat zo plastisch omschreven? Ik was verzekers goed onder invloed van de Sinutab of Dafalgan. Onder mijn machine ligt inderdaad maar een rubber lapje van een halve cm. Dat moet echt niet veel zijn. Gewoon iets dat de de schokken breekt en het gedaver tempert. Bij De Clercq zelf hebben ze hun werktafel bekleed met een lap tapijt en daaronder iets heel dun rubberachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ge kunt missschien zo'n stuk yoga-mat nemen? Of zo'n antislip-tafellegger voor onder toile cirée (gelijk severien zegt dus).
  Spijtig genoeg kan ik deze tip niet toepassen, want mijne Singer zit IN een kast en met de trapriem lukt dit niet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Eloleo: nee hoor, jij hebt gewoon gezegd dat dat davert. De dramatische omschrijving van het gevolg is volledig ontsproten aan mijn overdrijvingszieke brein. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ola! Goed dat gij dat zegt, want daar had ik nu eigenlijk nog nooit bij stil gestaan. En aangezien ik van de mama nog 30 jaar moet doen met mijne Husqvarna, kan ik er maar beter een kurken of rubberen matteke onderschuiven dus... ik zou eigenlijk geweldig graag rood-met-witte-bollekes toile cirée op mijn naaitafel leggen, maar aangezien die in de eetkamer staat, moet ik over zulke ingrijpende interieurwijzigingen onderhandelen met Manlief, dus ik vrees dat dat er niet van gaat komen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat wil nu juist lukken ! ik vond deze week dat mijn brotherke zo daverde als ik zijn snelheid opvoer. Daarom had ik zo'n doorschijnende bureaubeschermer van IKEA geconfisceerd van mijn dochter. Die wilde dat wel hoor, ze vond dat toch maar een vervelend ding om op te werken en VOILA mijn machine davert niet meer. Het is niet te dik, alles staat er stabiel op. :)
  Christine
  (ik weet niet wat in te vullen om die reactie geplaatst te krijgen alleen anoniem lukt het ?)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Aaah, merci voor de tip, dat ga ik sebiet eens toepassen sè! En zo leuk, mijn appelspeldenkussentje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ow! Een bernina, dat is echt een héle goede! Die wil ik ook wel.. ook bedankt voor de tip, misschien kun je het proberen met een foam matje vaak te krijgen in hobby zaken!

  Liefs, Fleur

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik los het anders ook goed op mijn mijn naaimachine (dat ik van mijn moeke cadeau kreeg voor mijn verjaardag omdat ik eens één keertje een applicatie op een t-shirt had gestikt en dacht dat ik vanaf nu ook zelf kon naaien): die van mij werkt met drie snelheden, en ik kan momenteel absoluut niks, alleen in de traagste stand, en dan trilt het ook niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. AHA, vandaar dat mijn moeder altijd de naaimachine op een dubbelgevouwen tafelkleed zette, en ik maar denken dat dat tegen de herrie is en aangezien ik daar zelf minder moeite mee heb dus ook geen kleed daaronder hoef te stoppen...
  nu er toch maar aan geloven!
  dus dames, een opgevouwen tafelkleed werkte vroeger heel goed... voor de rubberen matjes..

  Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wat dacht je van een rubber onderlegger van ikea? een placemat dus, http://www.ikea.com/be/nl/catalog/products/60152608

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!