zaterdag 15 mei 2010

Zit m'n jasje goed...

Ik zal eens iets bekennen. Dat slechte weer van de voorbije dagen, ik had dat besteld. Liv had namelijk nog geen zomerjas. En omdat het me oncomfortabel leek om met een dikke dons door tropische temperaturen te waden, bestelde ik wat wolken. Een iets lagere temperatuur. Mijn excuses.

Goed nieuws vandaag: Livs jas is af!
Ik zag hem een hele tijd geleden bij Prutsen en vond het meteen geweldig hoe Kleine Pruts er als een dametje uitzag in haar jasje. Omabetty's oog was in Ottobre op hetzelfde jasje gevallen dus dat was beslist. Ik werk niet graag met ribfluweel en wilde graag een zomerse versie. Dus er werd in allerijl stof besteld bij Vermiljoen, ik vroeg aan Prutsen of een 80 zou passen, en Omabetty leverde me de uitleg en de patroondelen, overgetekend en uitgeknipt. (Oh nee, dat was niet het resultaat van een pruillip van mijnentwege of iets dergelijks. Ik vroeg gewoon of ik de Ottobre mocht lenen en kreeg het patroon kant en klaar. Toch handig, die Omabetty.)
Goede vooruitzichten dus: tegen Pasen zou het jasje wel af zijn.

Maar eerst nog Jana's wieg. Tig geboortekaartjes. Een relax-make-over. En zo werd het mei en had dat kind nog steeds geen jas. Intussen zag ik alweer een mooie versie verschijnen bij An.

Ik ging schoorvoetend naar Omabetty. Of dat patroon ook in een 86 in het boekje stond. Want Liv was intussen uitgezet in alle richtingen en een 80 zou misschien te nipt worden. En toen kon ik eindelijk aan de slag.

Het was denk ik de eerste keer dat ik iets maakte volgens een patroon uit een boekje. Nu kan je raar kijken. Maar lees mijn blog er maar op na: ik maak meestal héél eenvoudige dingen. Of dingen die ik zelf heb uitgevonden. Of dingen die ik namaak van dingen die al bestaan. Ik vond nog nooit de tijd voor naailes dus het ontbreekt me ook aan techniekenkennis. Dat merkte ik duidelijk toen ik met dit patroon aan de slag ging. 'Naai de mouwen hand in hand aan elkaar'. Heu? 'Vouw de stolplooien in de voering'. En in welke richting dan, dezelfde als die van de jas of net andersom?

Er zijn nu nog steeds drie zinnen in de uitleg die ik van geen kanten snap. Maar dat is ook niet nodig, want het jasjes zit in elkaar. Ik ben er zelfs fier op. Want het was een voorbeeld van 'hé, alles klopt!' en voor een keer niet van 'zullen we het eens doén kloppen'. Ik heb alleen nog wat werk aan mijn knoopsgatskills.

Ik veranderde wel iets aan de mouwen. Nadat ik met moeite had uitgevist wat 'lummels' in godsnaam zouden kunnen zijn (zo van die mouwflappen met een knoop dus) besloot ik die er af te laten. In de breedte heeft Liv een 86 nodig maar dan waren de mouwen veel te lang. Dus ik verkleinde de mouwvoering en voorzag de buitenmouwen van een heel brede zoom, zodat ze dit jasje dit voorjaar nog stijlvol kan dragen met omgeslagen mouwen.

En dan nu na de blablabla: de foto's. Helaas had het model geen zin in poseren. En de vader die bij die actie moest assisteren (lees: zorgen dat Liv niet meteen met haar knieën in de modder dook) al evenmin. Dus u moet het doen met een kapstokfoto en een 'oh-wat-is-die-camion-toch-veel-interessanter-dan-mijn-moeke' foto. Maar zoals beloofd: jasje af, daar is de zon! En dat is toch ook al wat.

40 opmerkingen:

maaike zei

ma zo schoon, livke toch! ons stien zag het jasje en vroeg er ook zo eentje! :-)
hopelijk is die buikbewoner een zusje, dan kan het allemaal nog eens dienen (spreekt uit ervaring)

Sabine zei

waw, heel schoon gelukt!

En ge zijt niet alleen ze: van de uitleg in de ottobre versta ik ook niet alles ;-)

misschien nog een geluk dat je het uitstelde van een zomerjas te maken, anders was hij nu misschien al te klein geweest en de zomer is nog niet begonnen.

Hoera voor omabetty!

tantehilde zei

oh hoe schoon!! dan kan ze gelijk wat onder die mooie jas dragen, de lelijkste sponzen broek, en dan blijft ze gewoon de mooiste! prachtig, ik ben jaloers!!

MiekK's zei

Oh, wat mooi geworden!
Nu kan het mooi weer worden (als ik hier nog een heleboel broekjes heb hemaakt dan he, want ik had ook wat wolken besteld..)!

Niek zei

Waaw! Zo mooi zeg!

An zei

Heel mooi! Echt tof in dat stofke!

Stien zei

Ziet er super-hip uit!

tessvdm zei

Maar moooooi!

knofje zei

Oh en Ah! Prachtig! Zo knap ook dat je het toch hebt gedaan, een jasje van een patroon hebt gemaakt!

lina zei

Ik ben jaloers... Maar positief hè :-). Misschien moet ik na mijn 11-jarige univ-carrière (dewelke ik toch grondig beu ben) volgend jaar maar eens naailes gaan volgen. Goed plan!

Heel tof gedaan!

Lotsie zei

Wauw, zo een mooi jasje!

Janina Modaal zei

Superschoon!
Echt zo een prestatie, zo een jaske volledig volgens plan!

Juffrouw Wallie zei

Prachtig! Zo lief en schattig!

Camomille zei

Knap! Ik heb die ottobre ook gekocht voor de jas (het patroo), maar heb ondertussen toch maar een zomerjas (of 3...) in de kast hangen voor de Prinses zonder dat er naald en draad aan te pas gekomen zijn. Lijkt me echt té moeilijk zonder omabetty-hulplijn...

Sese zei

Uw dochter is echt om op te eten!
Zo lief (dochter & jas)!

eloleo zei

Moh sèg, piekfijn én schoon! Das klasse!

Stofjes en lapjes zei

Applaus ! 't Is prachtig !

severien zei

Wauw, heeel schoon!

Riet zei

@ Camomille: toch maar wagen hoor! Daarom ben ik er ook zo fier op: Omabetty tekende wel de patroondelen, maar ik maakte het jasje terwijl zij op vakantie is, en tòch is het gelukt. :-)

hANdgemaakt zei

Heel mooi stofke en heel mooi resultaat. Als ge mij dan nu kunt uitleggen wat die hand in hand zou moeten betekenen? Ik ben er nog steeds niet uit. En moest de binnenvoering nu vastgemaakt worden aan de buitenvoering of blijven die twee onafhankelijk van mekaar flapperen?

Miestaflet zei

Heel knap gedaan, Riet!

Ella Montella zei

Dat is het allerschattigste en allerperfectste kleine-meisjes-jasje dat ik al ooit gezien heb! Ik hoop voor u en Liv dat de wolken nog efkes blijven hangen en anders dat het een schoon najaar wordt!

Riet zei

@ An: voor die hand in hand draaide ik binnen- en buitenmouw binnenstebuiten en jas en voering recht, zodat de mouwen tussen de voering en de jas zaten. Daarna naaide ik de voering mouw en de buitenmouw met de goede kanten op elkaar, ik denk dat ze dat 'hand in hand' noemen omdat je zo één lange 'buis' krijgt. Als je dan alles in elkaar draait zit de voering binnenin vast aan de zoom van de buitenmouw.
De voering zit dus vast aan de mouwen en aan het beleg, onderaan de jas hangt ze los en zit er een zoom in.

Elke zei

Heel geslaagd!!!

Mamasha zei

Maar schoon!! En chapeau dat je aan een jas zonder naailes begint. Ik durf gelijk niet en volg zelfs les!

Maxie zei

oh man ik smelt hier bij elk cute babietje die ik op een blog zie verschijnen maar deze is toch wel supercute ze, dat manteltje!

Dominique zei

een echt dametje, met jaar zomerjasje...

boomie: zei

Prachtig, meer kan ik niet zeggen...

Liesel zei

Ooooh! Ma zie eens wat een dametje zeg!!! Echt prachtig :-)

meisjesmama zei

oh super!!! Dat stofje is ideaal voor Liv! Héél mooi!

Joke zei

Wauw!!! Super mooi! Heb net hetzelfde stofje hier liggen. Ik ga er een jurkje van maken. Onweerstaanbaar vond ik het. Uit welke ottobre komt het patroontje? Misschien ga ik me er ook eens aan wagen. Als ik er nu aan begin geraakt ie mischien wel af als Flore 1 jaar is.

Mirjam zei

Echt heel erg leuk!! Dat stofje ook!

prutsen zei

Ooooooh... zo schoon in dat stofke!
Ik heb die 'lummels' er ook vanaf gelaten. Zag er het nut ook niet van in.

Lichtindeduisternis zei

Prachtig!

Tante Nie zei

waaw leuk jasje!
En dan nu ZON!

Nele zei

Heel mooi Riet!

Steven en Joke zei

Aangekomen!
Liv al gezien in het fietsboekje van mobiel21?

kim zei

heel erg mooi gedaan! staat echt super schattig!

Riet zei

@Joke en Steven:
Ja! Hoe komen jullie al aan dat boekje, dat is toch nog maar in 'voorontwerp'?

mayadebij zei

Prachtig. Ik ga in september zeker naailessen volgen...