dinsdag 13 juli 2010

Rokje met tailleband uit tricot: tutorial

Ik maakte een zwangerschapsrokje met een tailleband in tricot. Dat ging heel snel. En het zag er ok uit. En 't was niet moeilijk. En 't heeft in dit tropenland al goed dienst gedaan. Hier en daar vroeg men zich af hoe dat moet. Want ook voor niet-zwangeren is het een snel maakbaar model dat 'toonbaar' is voor doordeweekse dracht.

Ik maakte er dus nog ééntje. Een recht model, met de tailleband gewoon uit tricot en niet uit een stuk t-shirt, voor maximale reproduceerbaarheid. (Want ik veronderstel dat niet iedereen eindeloos te-klein-geworden-t-shirts in de kast heeft liggen. )
Je kan de tailleband ook gewoon kant en klaar kopen en in de juiste vorm knippen, als de breedte klopt met de breedte die je nodig hebt.
Het stof voor dit model komt uit de winkel genaamd 'de stoffenvoorraad van Omabetty'. Betaalmiddel: 1 heel erg smekende blik.
En dan de uitleg. Die vindt u hier.

Ik maakte het eerste rokje met plooien in de voorkant en dit tweede model met zakjes met paspel op de rand. De uitleg is gewoon voor een recht model. Ik ben er van uitgegaan dat je weet wanneer je patroondelen moet zigzaggen, omboorden of openstrijken, dit is enkel een heel beknopte uitleg om een patroontje te tekenen en in elkaar te zetten.

De patroondelen zien er, voor de mensen die liever foto's dan tekeningen zien, zo uit:
Met een overlockmachine gaat het ongetwijfeld nog veel sneller en met minder handelingen, ik maakte dit in de gewone stappen: knippen, zigzaggen, vastzetten, openstrijken.

Wie niet zwanger is kan de ronding in de buikband minder diep maken.
Wie het niet snapt kan heel hard vloeken.
(Of me mailen.)
(Of hieronder reageren.)

31 opmerkingen:

 1. wow, zo'n mooie tutorial, professioneel en al!
  Die zwangere buik daar wordt aan gewerkt :-) In afwachting oefenen op rokjes maken. thx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stofje. Lijkt inderdaad simpel te maken. Ik heb nog nooit tricot genaaid. Misschien probeer ik het wel eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg leuk en beslist simpel!! Deze gaat nog eens gemaakt worden (zonder buik dan hier).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waw!!! Een hele mooie rok. Ik durf geen rokjes dragen want mensen zouden spontaan naar hun zonnebril grijpen als ze mijn witte melkflessen zouden zien!!! Mocht ik ietske bruiner willen kleuren dan maakte ik me er direct eentje!!!!

  Ps: je bent inderdaad mooi zwanger...ik heb hetzelfde buikje als jij maar moet pas bevallen half december(slik)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeer tof rokje. En een mooi stofje en een heerlijk buikje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hehe, je bent me voor. Ik had hier al wat fotootjes genomen voor de uitleg van een zwangere buiken-rok maar dat is nu niet meer nodig :-)
  Bij jou ook voor september, he?
  Leuke bloemetjes, die stof.
  Echte tricot is niet enkel rekbaarder maar ook lichter in de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, wat een mooi stofje! Ik wil ook een oma Betty!
  Een tricotrokje maakte ik onlangs ook. Voor het eerst. En als het mij lukt, dan hoeft niemand schrik te hebben van tricot.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super hoor!
  En zo een megaprofessionele handleiding. Dat vraagt om een boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Joepie, merci Riet! En je kan nog aan je nagels zo te zien? :) Mooi buikje in een mooi rokje!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Fam: deze foto is denk ik een beetje gezichtsbedrog door de strepen op dat shirt: in profiel krijg ik van iedereen de vraag of het voor morgen is. :-). En zoals je aan mijn benen kan zien ben ik ook vrij lichtgevend, maar dat gaat hopelijk over door genoeg rokjes te dragen...

  @Miss Stik: oei, door mijn snelsnel uitleg mis ik nu misschien een deftige handleiding voor een rokje! Ik zou het toch nog bloggen hoor. :-)Inderdaad ook voor september.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mooie rok met een mooi buikje!! geniet er nog van!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dankzij deze handleiding heb ik mij gisteravond ook maar aan een rokje gewaagd. Het blijft zo warm en mijn zwangerschapsbroeekn zijn nu echt niet te doen. Resultaat: 2 rokjes op een uur of 3 met tekenen en knippen erbij. Merci Riet.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh leuk! Ik wil ze wel eens zien. Blij dat mijn uitleg echt tot iets dient!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Neuneuneuh! Het was hetzelfde idee: een A-lijntje uit katoen, een halve maan eruit langs de voorkant en opvullen met tricot. Ik zal er eens een foto van (laten) maken. Maar het zit weeral in de was.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zeer tof!! Aan het dikke buikje wordt bij ons geoefend en vooruitziend als we zijn, wou ik het patroontje afdrukken maar de link gaat jammer genoeg niet door. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Kim: vreemd, bij mij werkt hij perfect en ik kreeg nog reactie van mensen die hem al gebruikten... Mail me even (rietblogt@gmail.com) dan mail ik je de beschrijving door!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Veel moed, zwanger zijn bij dit weer!
  Wat ik ook veel gedaan heb tijdens mijn zwangerschap: ik kocht een rokje in de solden (ideaal nu!) en knipte het af op de heupen (bv net onder de rits als ze in "midden voor" staat). Erboven zette ik gewoon tricot aan. Dit gaat echt snel!

  Petra
  minini.be

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een heerlijk fris zomerrokje! Zo blijkt het toch mogelijk in stijl zwanger te zijn; gewoon zelf mooie rokjes naaien :D

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi rokje Riet!En die tutorial lijkt me heel bruikbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hey riet, merci voor het patroon. Ik maakte er een post-zwangerschapsrok van. Zit echt heerlijk. Kijk maar op http://misscornelie.blogspot.com/2010/10/post-zwangerschapsrok.html

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Awel, ik wist dat ik dat ooit ergens gelezen had en zie: na veel zoeken vind ik u terug :-)
  Ik ga mij deze week eens wagen aan een zelfgemaakte rok. Die modellen van in de naailes gaan niet vooruit. Hopelijk deze wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. 'Je' rokje zit helemaal goed bij mijn 31 weken zwangere dochter. Nog een paar erbij en ze zit ruim in haar kleding de laatste 2 maanden. Marjanne

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hallo, ik vond dit rokje ook heel mooi. Als beginnende "naaister" wil ik me hieraan ook wel eens wagen, maar ik kan de uitleg ook niet openen.. Groetjes Lien

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Lien,

  Dat probleem zou opgelost moeten zijn, nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Leuk leuk, echt duidelijke uitleg ook!
  Heb je 't patroontje zelf ontworpen?
  Of vond je ergens inspiratie?
  Ik ben zelf ook op zoek... lees maar op http://nienkemaakt.blogspot.com
  Hopelijk heb jij nog een tip!
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mss leest iemand dit nog en kan ik hier wat hulp vinden... Het is mijn eerste naaiproject en ik zit vas bij het aan elkaar maken van de band en de rok. Hoe leg je de delen juist op elkaar? Ik mis vast ergens een detail maar het lijkt niet meteen uit te komen :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Miss Minne! Gelukkig krijg ik een mailtje wanneer iemand een nieuwe reactie post. ;-) Kan je me eens exact zeggen bij welke stap je vast zit in de uitleg, en tot waar het wel is gelukt? Dan kan ik misschien helpen te verduidelijken.

   Verwijderen
 27. Hoera voor de technologie! Na een uurtje staren naar band en rok ben ik er toch in geslaagd om ze aan elkaar te krijgen, en het resultaat ziet er goed uit :-) Enkel nog omzomen en ik kan mijn rokje aantrekken. Nog eens bedankt voor de tutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Bedankt voor de uitleg, ik heb hem vandaag ernaast, alleen valt mijn buikband minder hoog uit. Met hitte (hopelijk, straks...) is dat ook wel lekker.

  Ik vraag me nu wel af: zou het niet handiger zijn om de tricot delen eerst aan de rok te zetten en daarna pas de zijnaden te naaien?

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!