dinsdag 13 juli 2010

Rokje met tailleband uit tricot: tutorial

Ik maakte een zwangerschapsrokje met een tailleband in tricot. Dat ging heel snel. En het zag er ok uit. En 't was niet moeilijk. En 't heeft in dit tropenland al goed dienst gedaan. Hier en daar vroeg men zich af hoe dat moet. Want ook voor niet-zwangeren is het een snel maakbaar model dat 'toonbaar' is voor doordeweekse dracht.

Ik maakte er dus nog ééntje. Een recht model, met de tailleband gewoon uit tricot en niet uit een stuk t-shirt, voor maximale reproduceerbaarheid. (Want ik veronderstel dat niet iedereen eindeloos te-klein-geworden-t-shirts in de kast heeft liggen. )
Je kan de tailleband ook gewoon kant en klaar kopen en in de juiste vorm knippen, als de breedte klopt met de breedte die je nodig hebt.
Het stof voor dit model komt uit de winkel genaamd 'de stoffenvoorraad van Omabetty'. Betaalmiddel: 1 heel erg smekende blik.
En dan de uitleg. Die vindt u hier.

Ik maakte het eerste rokje met plooien in de voorkant en dit tweede model met zakjes met paspel op de rand. De uitleg is gewoon voor een recht model. Ik ben er van uitgegaan dat je weet wanneer je patroondelen moet zigzaggen, omboorden of openstrijken, dit is enkel een heel beknopte uitleg om een patroontje te tekenen en in elkaar te zetten.

De patroondelen zien er, voor de mensen die liever foto's dan tekeningen zien, zo uit:
Met een overlockmachine gaat het ongetwijfeld nog veel sneller en met minder handelingen, ik maakte dit in de gewone stappen: knippen, zigzaggen, vastzetten, openstrijken.

Wie niet zwanger is kan de ronding in de buikband minder diep maken.
Wie het niet snapt kan heel hard vloeken.
(Of me mailen.)
(Of hieronder reageren.)

31 opmerkingen:

Lelietje Van Dalen zei

wow, zo'n mooie tutorial, professioneel en al!
Die zwangere buik daar wordt aan gewerkt :-) In afwachting oefenen op rokjes maken. thx

Pistolee zei

Mooi stofje. Lijkt inderdaad simpel te maken. Ik heb nog nooit tricot genaaid. Misschien probeer ik het wel eens.

Lila Lime zei

Heel erg leuk en beslist simpel!! Deze gaat nog eens gemaakt worden (zonder buik dan hier).

Fam zei

Waw!!! Een hele mooie rok. Ik durf geen rokjes dragen want mensen zouden spontaan naar hun zonnebril grijpen als ze mijn witte melkflessen zouden zien!!! Mocht ik ietske bruiner willen kleuren dan maakte ik me er direct eentje!!!!

Ps: je bent inderdaad mooi zwanger...ik heb hetzelfde buikje als jij maar moet pas bevallen half december(slik)

boomie: zei

Amai, wat een leuke stof...

Lotsie zei

Leuk rokje!

Emma en Mona zei

Zeer tof rokje. En een mooi stofje en een heerlijk buikje!

Miss Stik zei

Hehe, je bent me voor. Ik had hier al wat fotootjes genomen voor de uitleg van een zwangere buiken-rok maar dat is nu niet meer nodig :-)
Bij jou ook voor september, he?
Leuke bloemetjes, die stof.
Echte tricot is niet enkel rekbaarder maar ook lichter in de zomer.

Oontje zei

Oh, wat een mooi stofje! Ik wil ook een oma Betty!
Een tricotrokje maakte ik onlangs ook. Voor het eerst. En als het mij lukt, dan hoeft niemand schrik te hebben van tricot.

Janina Modaal zei

Super hoor!
En zo een megaprofessionele handleiding. Dat vraagt om een boek!

Liesel zei

Joepie, merci Riet! En je kan nog aan je nagels zo te zien? :) Mooi buikje in een mooi rokje!

Riet zei

@Fam: deze foto is denk ik een beetje gezichtsbedrog door de strepen op dat shirt: in profiel krijg ik van iedereen de vraag of het voor morgen is. :-). En zoals je aan mijn benen kan zien ben ik ook vrij lichtgevend, maar dat gaat hopelijk over door genoeg rokjes te dragen...

@Miss Stik: oei, door mijn snelsnel uitleg mis ik nu misschien een deftige handleiding voor een rokje! Ik zou het toch nog bloggen hoor. :-)Inderdaad ook voor september.

Vero zei

mooie rok met een mooi buikje!! geniet er nog van!

Inge zei

Dankzij deze handleiding heb ik mij gisteravond ook maar aan een rokje gewaagd. Het blijft zo warm en mijn zwangerschapsbroeekn zijn nu echt niet te doen. Resultaat: 2 rokjes op een uur of 3 met tekenen en knippen erbij. Merci Riet.
Groetjes,

Riet zei

Oh leuk! Ik wil ze wel eens zien. Blij dat mijn uitleg echt tot iets dient!

Miss Stik zei

Neuneuneuh! Het was hetzelfde idee: een A-lijntje uit katoen, een halve maan eruit langs de voorkant en opvullen met tricot. Ik zal er eens een foto van (laten) maken. Maar het zit weeral in de was.

Kim zei

Zeer tof!! Aan het dikke buikje wordt bij ons geoefend en vooruitziend als we zijn, wou ik het patroontje afdrukken maar de link gaat jammer genoeg niet door. :-(

Riet zei

@Kim: vreemd, bij mij werkt hij perfect en ik kreeg nog reactie van mensen die hem al gebruikten... Mail me even (rietblogt@gmail.com) dan mail ik je de beschrijving door!

MiNiNi zei

Veel moed, zwanger zijn bij dit weer!
Wat ik ook veel gedaan heb tijdens mijn zwangerschap: ik kocht een rokje in de solden (ideaal nu!) en knipte het af op de heupen (bv net onder de rits als ze in "midden voor" staat). Erboven zette ik gewoon tricot aan. Dit gaat echt snel!

Petra
minini.be

knofje zei

Wat een heerlijk fris zomerrokje! Zo blijkt het toch mogelijk in stijl zwanger te zijn; gewoon zelf mooie rokjes naaien :D

Nele zei

Mooi rokje Riet!En die tutorial lijkt me heel bruikbaar!

Cornelie zei

Hey riet, merci voor het patroon. Ik maakte er een post-zwangerschapsrok van. Zit echt heerlijk. Kijk maar op http://misscornelie.blogspot.com/2010/10/post-zwangerschapsrok.html

Naja zei

Awel, ik wist dat ik dat ooit ergens gelezen had en zie: na veel zoeken vind ik u terug :-)
Ik ga mij deze week eens wagen aan een zelfgemaakte rok. Die modellen van in de naailes gaan niet vooruit. Hopelijk deze wel.

Anoniem zei

'Je' rokje zit helemaal goed bij mijn 31 weken zwangere dochter. Nog een paar erbij en ze zit ruim in haar kleding de laatste 2 maanden. Marjanne

Lien zei

Hallo, ik vond dit rokje ook heel mooi. Als beginnende "naaister" wil ik me hieraan ook wel eens wagen, maar ik kan de uitleg ook niet openen.. Groetjes Lien

Riet zei

Hallo Lien,

Dat probleem zou opgelost moeten zijn, nu!

Nienke zei

Leuk leuk, echt duidelijke uitleg ook!
Heb je 't patroontje zelf ontworpen?
Of vond je ergens inspiratie?
Ik ben zelf ook op zoek... lees maar op http://nienkemaakt.blogspot.com
Hopelijk heb jij nog een tip!
Bedankt!

Miss Minne zei

Mss leest iemand dit nog en kan ik hier wat hulp vinden... Het is mijn eerste naaiproject en ik zit vas bij het aan elkaar maken van de band en de rok. Hoe leg je de delen juist op elkaar? Ik mis vast ergens een detail maar het lijkt niet meteen uit te komen :-(

Riet zei

Hallo Miss Minne! Gelukkig krijg ik een mailtje wanneer iemand een nieuwe reactie post. ;-) Kan je me eens exact zeggen bij welke stap je vast zit in de uitleg, en tot waar het wel is gelukt? Dan kan ik misschien helpen te verduidelijken.

Miss Minne zei

Hoera voor de technologie! Na een uurtje staren naar band en rok ben ik er toch in geslaagd om ze aan elkaar te krijgen, en het resultaat ziet er goed uit :-) Enkel nog omzomen en ik kan mijn rokje aantrekken. Nog eens bedankt voor de tutorial!

Iep zei

Bedankt voor de uitleg, ik heb hem vandaag ernaast, alleen valt mijn buikband minder hoog uit. Met hitte (hopelijk, straks...) is dat ook wel lekker.

Ik vraag me nu wel af: zou het niet handiger zijn om de tricot delen eerst aan de rok te zetten en daarna pas de zijnaden te naaien?