maandag 28 juni 2010

Noodrokje

Op een zondagavond, na het wekelijkse familiebezoek, bij een temperatuur die om 20u nog steeds niet onder de 25° duikt, hoort men in de tuin neer te strijken en de laatste uren van de week door te brengen in vegetatieve toestand.

Er is echter iets wat stokken kan steken in de wielen van bovenstaand plan. De avondlijke 'klaarzetronde' die de huiselijke ochtendspits moet verlichten, bracht me, bij passage aan de kleerkast, tot de conclusie: "ik heb niets om morgen aan te doen".

De occasionele mannelijke lezer van dit digitale dagboek zal gniffelen bij zo'n torenhoog cliché. Of snuiven, indien gebrek aan gevoel voor humor. Maar heel eerlijk, ik had écht niets om aan te doen. Met temperaturen als deze, komt alles wat bestaat uit meer dan 75 cm lopende meter stof niet in aanmerking. Een rokje dus wel. Mijn kast telt een aanvaardbaar aantal rokjes. Maar als ik de exemplaren moet tellen waar ik, correctie, waar wij op dit moment in geraken, dan strand ik op twee. En die zitten allebei in de wasmand. Er zat dus niets anders op dan om 20u nog in de naaihoek te kruipen en me voor het allereerst aan een kledingstuk voor mezelf te wagen.

Als model gebruikte ik een rokje dat ik op vakantie in Italië kocht, toen Liv nog een buikbewoner was. In Italië heeft men goed begrepen dat het niet zo aangenaam is om bij warm weer rond te lopen met een tricotband die je hele buik bedekt. Er zit dus een lage tricotband aan dat rokje. Lekker fris, en zo is het ook nog draagbaar als er geen sprake meer is van zwangerschap. Meteen minder zonde van het stof. Vooraan zitten een reeks plooitjes, die maken dat het net iets meer is dan gewoon een 'lap stof rond je derrière'.

Ik knipte een buikband uit een te klein geworden t-shirt (dat scheelde hem al twee zijnaden in het gehate tricot) en gebruikte voor het rokje zelf een nieuwe aanwinst uit de Vermiljoenshop. En alles liep wonderwel vlot: op 2,5u had ik een rokje, patroontekenen incluis.
Het is verre van het deftigste kledingstuk dat mijn kast rijk is. Geen idee of er op het werk een vestimentaire code bestaat, als dat het geval is riskeer ik met dit luchtig zomers ding een onvoldoende. Maar het zit heerlijk, en wat betreft 'bedekken van 's mens' onderlijf' doet het prima zijn werk. En dat is toch de basisfunctie van een rok, niet?

18 opmerkingen:

 1. waw, wat goed!

  Het is een heel fleurig rokje geworden... en op 2,5u tijd... ik denk dat er weinigen je dit na doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hihi, plooitjes vooraan voor de stof van de derriere.. En ook vraag ik me af of het me de hand wassen van de bestaande rokjes niet sneller had gegaan, in elk geval, nu heb je een prachtig rokje bij!
  Ik maakte in mijn zwangerschap rokjes gewoon uit tricot, recht, a-model, vanalles. Nog minder werk..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fleurig rokske, Riet! Ik verschiet daar altijd van als mensen zeggen dat ze een rokske maken op 2 à 3 uur tijd... telt ge dan het meten en knippen van de stof erbij?

  Zwanger zijn bij deze temperaturen lijkt me trouwens geweldig onaangenaam, dus chapeau dat ge nog ergens energie gevonden hebt om u aan uw naaimachien te zetten! Ik heb gisteren staan stoomstrijken voor een tas voor de schoonzus, het zweet liep in straaltjes onder mijn armen uit... zo'n naaiverslaving doet toch wat met een mens hè :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wassen, Nimsa. Dat ik daar niet opgekomen ben! Dat is met water en zo. Dat had nu eens aangenaam geweest...

  Soit, ik ben content van mijn rokske. En 't was echt met patroon overtekenen van bestaand rokske, meten, knippen en al op 2,5u. Maar dat is gewoon omdat het zo'n eenvoudig model is hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind 'm supergeslaagd. Heel zomers, heel hip, heel schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie kleurencombinatie, leuke stof! Dik ok voor een noodrokje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haha, ik ben ook zo: geen rokje meer in de kast? snel eentje maken!
  Schooon, en met lage buikband, inderdaad, niks is heter dan een met 2 lagen stof bedekte dikke buik!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk en heel mooi!!! Ik heb gisteren uitgebreid het rokje van mijn zwanger schoonzusje zitten bestuderen, maar die van jouw ziet er wel frisser uit, zo zonder die dikke lap op je buik. Moet je dan zo'n stretch t-shirt gebruiken? En zakt die band dan niet heel de tijd af? Valt het wat mee, zwanger zijn in zo'n weer? Nog geen last van opgeblazen voeten? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Liesel: tis inderdaad gewoon een topje, een t-shirt dat goed aanspant rond je lijf dus. De band is laag maar wel dubbel: de voorkant zit eerst vast aan het katoen, en daarna heb ik die naad nog eens open gestikt en daarmee ineens de dubbele band vastgezet. Als je een snel schetsje wil van hoe het moet, wil ik je dat zeker wel bezorgen hoor!
  Afzakken doet die band in elk geval niet.

  En opgeblazen voeten: gelukkig niet, maar het gevoel alsof ik een zuchtende walvis ben: oh ja. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi zeg! Mogen we geen foto'tje met dit fleurige rokje rond je zwanger buikje? Ik benijd je ook niet hoor, maar ik ben er zeker van dat jij je daar met het nodige optimisme doorpuft.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed gedaan zeg! Chapeau want Thor en een zelfde felle zon bezorgden mij in mijn laatste weken absoluut geen goesting in 'even een rokje maken'! Ik kijk dus echt wel naar je op, GO RIET!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ooh, zou je dat willen sturen? Als je tijd hebt hé, want 't is nog niet voor direct ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. in 't echt is het ook een leuk fleurig rokje. Met mijn hobby zou ik niet op 2.5 uur een onderlijfdekkend kledingstuk kunnen produceren. Proficiat.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hele mooie kleuren! Ik loop ook met zoiets rond. Niet zwanger :-)
  In dit weer dit dat gewoon zalig. En anders uiteraard ook.
  Voor wanneer ben je uitgerekend?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super, zou ik momenteel ook kunnen gebruiken, alleen vind ik er overal met hoge buikband (en dit in zo'n weer). Dus hier ook wel even interesse in dat schetsje, want mijn rokken beginnen een beetje te spannen...

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!