zaterdag 18 december 2010

Gebonden

Voor Livs carrière in de babygroep maakte ik twee kribbeboekjes. Eén met kaft in toile cirée en eentje met een stoffen kaft. Van dat laatste exemplaar vindt u in de zijbalk nog steeds een tutorial, maar begin daar vooral niet aan. Dat kaftje in stof is wel nog het maken waard voor een bestaand boekje. Maar de bindmethode die ik voorstelde is werkelijk lachwekkend, eens je weet hoe het 'echt' moet. Dat moet ook Severien gedacht hebben, want ze trakteerde na mijn maaksels op een duidelijke boekbindtutorial. Die ik gebruikte voor een kribbeboek voor Zanne. De echte methode bleek zelfs eenvoudiger dan de manier die ik verzon.

Mijn eerste echte gebonden boek zit vol beginnersfouten. Ik had geen kapitaalbandjes, op zich geen ramp. Maar ik was ook wat kwistig met lijm. Plakte het boekblok wat scheef in de kaft. Gebruikte flinterdun katoen omdat ik het zo mooi vond, terwijl je best voor canvas of boekbinderslinnen kiest. Ik weet nog steeds niet of mijn knoopmanier echt dezelfde is als in de uitleg. De hoekjes zijn niet mooi geplooid dus ze gaan rafelen. En voor een kribbeboek is het een beetje een dikke turf.

En toch is het resultaat nog bruikbaar en is het best een stevig boekje geworden. Wat betekent dat de tutorial echt de moeite is. (Net zoals heel Severiens blog, trouwens.)


Ik stikte een lintje op de zijkant, dat bovenaan een heel eind uitsteekt zodat het als bladwijzer dient.Vooruit kleine Zanne. Je moeke heeft leren boekbinden. Nu mag jij leren flesdrinken. Want alle klassieke trucjes zijn op.

En dan zijn we klaar voor de kribbe.

11 opmerkingen:

 1. Weer zo mooi en in de stijl van het geboortekaartje! :)
  Komaan, Zanne, flesdrinken is echt niet zo moeilijk, eens je het kent!

  Wanneer begin je weer te werken, Riet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na nieuwjaar, dus ze leert het maar beter snel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw sèg, hoe schoon is dat. Wij hadden dat niet, werd bij ons niet gedaan wegens "te veel werk"... nuja, er zaten dan ook 40 kinders.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sjiek! Drinkt ze afgekolfde melk of lukt zelfs dat niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Eloleo: bij ons 35, maar in groepjes verdeeld. Ze zijn daar zelfs redelijk gedetailleerd in, vaak nen hele parlé.

  @Boomie: Ja, afgekolfde melk. Uit de diepvries, uit de koelkast, vers afgekolfd, met drie verschillende spenen, in een ander huis, door een andere persoon, met een tetradoek tegen haar wang, op schoot, in de relax: steeds gebrul na 10ml. En dan maar aan de borst, ze moet toch eten...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hm... dat is natuurlijk niet leuk, dat ze geen flesjes wil. En je kan ze moeilijk laten wenen, totdat ze drinkt he. Frustratie alom!
  Maar wel een mooi boekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Amai, zo een schoon boekske!
  Ik zou bijna willen dat ik ook nog/al een heen- en weerboekje nodig had!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor een eerste poging is dat zeer geslaagd! Mooi stofje inderdaad. Ik ben blij dat mijn tutorial dan toch op iets trekt. :)

  Misschien kan je zeggen waar je het niet zo goed begreep, dan probeer ik dat te verduidelijken?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ah ja, dat fles drinken. Heeft bij ons ook een paar weken geduurd... En inderdaad ook alles geprobeerd, tot aan ijskoud weg gaan 'want dan zal ze wel moeten'. Niet dus. Tot ze opeens zo maar door had wat nou de bedoeling was. Ik stond al klaar om naar de kribbe te gaan om daar te gaan voeden, toen ze belden dat ze in een keer een hele fles had leeggedronken. Ik wil maar zeggen: het komt goed. En zeker met zo'n mooi boekje. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schoon boekje zeg! En ik was nochtans zo'n fan van je vorig exemplaar...
  Ik ben ook al bang voor de flessentoestanden. We zijn er gewoonweg nog niet aan begonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi!
  Zo gedetailleerd ook.

  en dat flessendrinken is hier ook 3 x goedgekomen, meestal een week of 2 na de start van de opvang (oudste heeft 2x geweigerd, jongste 1x)
  Hopelijk is ze haar eerste dagen in de kribbe goed doorgekomen.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!