dinsdag 14 december 2010

Kerstversiering in een vingerknip

Zelfgemaakte kerstversiering. Supereenvoudig.
Een idee voor mensen die stofrestjes willen verwerken.
Een idee voor mensen die in het bezit zijn van stofjes die ze niet zien zitten voor kledij, maar wel om een maandje in het interieur te hangen.
Een idee voor mensen die niet kunnen naaien maar ook graag eens iets met mooie stofjes willen doen. En omdat die laatste groep mag meespelen, leg ik het gedetailleerd uit. En dan nog zijn er maar vijf foto's voor nodig.
Aan de slag dus!

Nodig
- (restjes) stof
- een stuk Vliesofix (Voor de handwerkleken: dit is lijm op een papierlaagje. Het dient om stof op stof te plakken. Je koopt het bij Veritas 'aan de meter', voor 5 kerstballen heb je ongeveer 10 cm nodig.)
- een stukje karton
- een blinkend kralensnoer (Op dit moment een topper bij de kerstversiering dus zowat overal te vinden voor een appel en een ei.)
- een plastic bol met haakje (te vinden in winkels als De Banier of de AVA, bij het doopsuikergerief. Je kan ook altijd doen zoals ik: heel vaak op babybezoek gaan bij mensen die hier hun doopsuiker in stoppen. Dan heb je er na een tijdje ook wel een tiental.)
- strijkijzer
- een dun stuk stof (oude zakdoek ofzo) of een stuk bakpapier
- een gewone schaar
- een stofschaar
- een potlood
- garen om de boel in de boom te hangen

Werkwijze

Meet de binnendiameter van de bol.
Teken op het karton een cirkel met een doorsnede die 2 mm kleiner is dan de binnendiameter. Boven- en onderaan teken je een driehoekje. (Die mogen wat groter zijn dan op de foto.)
Knip uit stof 2 vierkantjes met een zijde van 2 cm groter dan de binnendiameter.
Knip uit Vliesofix een vierkantje met een zijde van 1 cm groter dan de binnendiameter.

Leg de Vliesofix met de lijmkant op de achterkant van één van de vierkantjes stof.

Leg er een dun stuk stof of een stuk bakpapier overheen.
Zet je strijkijzer op de hoogste stand en strijk de Vliesofix in een paar seconden vast aan de stof.
Laat afkoelen en pruts dan voorzichtig het papierlaagje van de Vliesofix.

Leg het tweede vierkantje stof met de achterkant bovenop het eerste (zodat de lijmlaag tussen de twee vierkantjes zit) en strijk vast. Hou hierbij eventueel rekening met de stoftekening, zorg dat die vooraan en achteraan min of meer overeen komt, want straks schijnt er misschien wat licht doorheen.

Leg het kartonnen vormpje op de stof, teken af en knip uit.

Knip een parel van het snoer, leg die in één helft van de plastic bol.
Leg het stoffen cirkeltje daar bovenop en hou de beide driehoekjes vast over de rand, terwijl je de tweede helft van de bol er bovenop klikt. Op die manier trek je de stof strak tussen de deelnaad van de bol.
Een stukje garen door het oogje van de bol, en klaar.

Variaties
Ik vind dat Kerstmis wel wat blingbling kan verdragen. Maar voor wie van al dat geglans jeuk krijgt op vreemde plaatsen, is een mooie knoop in het midden van het stoffen cirkeltje bijvoorbeeld ook niet lelijk. Haakliefhebbers kunnen een rondje haken met een draadje bovenaan en onderaan en in de deelnaad van de bol vastzetten. En wie helemaal loos wil gaan met fimo kan de stofjes gebruiken als achtergrond voor een 'stilleven met Jezeke'. Het gaat ook met behang, maar dat hing vorig jaar al in mijn kerstboom. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat is het moeilijk een om een kerstboom deftig te fotograferen zeg... In daglicht, in avondlicht, ik krijg hem door die lichtjes niet op foto zoals hij er in het echt uitziet... Maar soit, zoiets ongeveer dus:


Piek
Maak een rolletje van karton. Je kan glanzend karton nemen, zoals ik, of een rolletje bekleden met het stof van je kerstballen, met boekbinderslijm of behanglijm.
Haal een stukje garen door het oog van één van je kerstbollen.
Steek het oog door het kartonnen rolletje en trek het stukje garen strak naar beneden aan.
Plak aan de binnenkant van het rolletje vast met een stukje kleefband.

Emmerjas
Ik zag mijn moeder elk jaar worstelen met een doek om rond de emmer te draperen. Dus ik voorzag de mijne van een eenvoudige jas. Waarbij 'jas' een veredelde naam is voor een recht stuk stof met een eindje lint in de zijnaad, en twee knopen op de voorkant. Als je emmer conisch is, heb je iets aan de hand. Onthou dus: een vooruitziende kerstboomversierder kiest zijn wortelemmers cilindrisch. Zeg dat ik het gezegd heb.

Stal
Komt gewoon uit de Hema. Om Liv het kerstverhaal te leren. En er is nog werk aan de winkel. Sinds Omabetty een toneeltje speelde met de houten figuurtjes en daarbij Maria gebruikte voor 'Agnes, die de kerstbomen verkoopt'...

10 opmerkingen:

 1. Superleuk!
  En die kerststal hebben wij ook, maar Thijmen snapt ook nog niet veel van het kerstverhaal..
  (Weet jij trouwens waarom Jozef een pinguin bij zich heeft?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geniaal jong! Dit wordt een nieuwe hit. Spijtig dat mijn kerstboom al staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij kasper had ik die bollen ook voor de doopsuiker. De rest kon ik niet wegdoen en hangt hier dus ook jaarlijks in de kerstboom te blinken ;-) Ik stak er gedroogde roosjes in die ik ooit van mijn mama cadeau kreeg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig! (en zeker dat van 'Agnes die de kerstbomen verkoopt' ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een klote idee het werkt van geen ene meter ik wil een school logo maken en het werkt niet kut idee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit comment had best wat beleefder gemogen, maar ik wil best helpen als je vast zit, als je me vertelt waar het fout loopt.

   Verwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!