dinsdag 28 februari 2012

Déjà-vu

Als u me nog eens hoor zeggen: "dat stofje blijft in de kast liggen want iedereen heeft het toch al lang gezien", dan mag u me met mijn neus letterlijk op mijn computerscherm drukken en dit verhaal laten herlezen.

Een collega kwam enthousiast op het werk aan met een plastic zakje: ze had een stukje stof gevonden in een koopjeshoek en ze vond het helemaal geweldig! Of ik er voor haar dochter misschien een rokje mee zou kunnen maken.

Ik kreeg het in mijn handen en vond het best grappig: het was een lapje dik Ikea-katoen, op menige blog tot tassen verwerkt, ook in mijn stoffenkast aanwezig maar afgeschreven als 'déjà-vu'. Maar eigenlijk had mijn collega gelijk. Het is best een plezante tekening. En ik had er nu niet meteen een rokje in gezien maar misschien viel er wel wat te verzinnen...

Ik wilde een patroon dat de tekening goed zou laten uitkomen, maar toch ook geen recht A-lijntje want dan zou het, omwille van de stijfheid van de stof, te hard 'een blok' lijken. Ik vond mijn gading in de Knippie van november 2011. En zo belandde er, vroeg in de ochtendzon, een rokje op kantoor.

NoraZon

Een rokje met zakjes, sierknopen en twee kleine stolplooien vooraan. Achteraan een gedeelde tailleband en ook nog 4 plooien.

Noravoor

noraachter

Het patroonlezen was niet echt mijn kopje thee. Ik keek me scheel op de gedeelde voortailleband die van geen kanten leek te kloppen, mailde in al mijn vertwijfeling naar La Fille Hella, die ook al een leuk exemplaar van het rokje maakte, maar kon er ook na haar deskundige uitleg geen touw aan vast knopen. Tot ik er aan begon. En toen vielen alle puzzelstukken op zijn plaats. (Al schrijft het patroon nog nepkontzakken voor die ik, na 1 zin van de beschrijving te lezen, meteen, euh, 'vergat'.)

In het patroon is de tailleband ook nog gedeeld boven de zakken. Maar ik liet de zakken doorlopen tot boven, om er meer een 'sailboatbroekeffect' van te maken. Best plezant zo, ik pas het zeker ook eens toe op een rok voor mezelf. Alleen zal ik dan wel een jeansnaald gebruiken: een gewone naald danste nogal in die dikke stof. De naden zien er hier en daar helaas uit als het schoonschrift van een Parkinsonpatiënt...

'Kleine' Nora, ooit nog aanleiding voor het beruchte verhaal met de bananendoos, gaat intussen richting tiener en was gelukkig helemaal tevreden met haar rokje!

NoraMetRokje

En inderdaad: in rokjesvorm vond ik het stofje toch niet helemaal déjà-vu...

30 opmerkingen:

IeneMiene zei

Echt prachtig en zo helemaal non-déjà vu, 'k zou bijna durven zeggen 'du jamais vu' want wat jij ervan maakte is super! Ik ga dat patroontje ook es opzoeken... en mijn stoffenkast met dit in het achterhoofd ook eens herbekijken :-D

Nele zei

eigenlijk zou je af en toe met 'andere ogen' naar je stoffenkast moeten kijken. hier alvast bewezen dat er originele resultaten van kunnen komen. Tof rokske geworden.

misslizz zei

echt vree schoon!! ben nochtans niet gek v die ikea stofjes. ben echt zot van het patroontje ook. dat heb je weeer goed gedaan.

Joanna zei

tof rokske ! en zoveel extrakes !

boomie zei

Die Knippies staan bekend om hun niet-verstaanbare beschrijvingen. Maar je hebt ze toch maar mooi ontcijferd!

Juffrouw Sanseveria zei

Zo'n schoon model van rokje, echt tof!

An zei

Schoonschrift van een parkinsonpatiënt! Lohol! En ge hebt dat weer fijn aangepakt!

Carolien zei

Super! Ik maakte er ook al eens een rokje mee, iets eenvoudiger wel en voor mezelf ;-) Maar dat van jou is zeker weten veel beter geslaagd ! :p

Ballétoile zei

Zo mooi! Dat had ik ook niet in die stof gezien ...

Nele84 zei

Aha, dit patroon bedoelde je overlaatst he? Je had dit toch eens mee op het stiksel? Ik vind het de max! Dat wil ik zeker eens uitproberen, dus je mag het zeker eens meebrengen op één of andere gelegenheid, dan begin ik alvast na te denken over stofkeuze. Dit is alleszins een zéér geslaagd exemplaar!

la merlette blanche zei

Nogmaals: ooooooh! 't Is echt prachtig. En déjà-vu of niet, da's toch niet belangrijk, eigenlijk feitelijk?

de STOeFFERIJ zei

Wat een supermooi modelletje!! En buiten de naaiende madammen herkent toch niemand dat stofje? T is heel schoon!

Polkadotjes zei

Idd...helemaal weer tof die stof!
En dat patroon pin ik onmiddellijk!

Lies(je) zei

Oh, super leuk zeg, tof model!! En een heel ander zicht dan gewoon die lap stof in de Ikea :-P moest ik iemand met dat rokje zien rondlopen, ik zou de stof niet direct herkennen!

Storm zei

Inderdaad, supertof rokje geworden! Mijn dochter zal jaloers zijn

Naadjes en draadjes zei

Waauw, in rokjesvorm zou ik het stofje niet meer herkennen. Mooi gedaan!

lot zei

super mooi, de stof is prachtig voor een rokje!!!!

JoChapeau zei

Schitterend wat je met deze stof gedaan hebt !

Neel zei

en heel mooi met die knoopjes!

Annelyse zei

nochtans ;-)
http://annelyse.be/2011/01/22/mama-heeft-zakken/
http://annelyse.be/2011/01/04/winterrokje/

Colette & Cezar zei

Da's echt een schoontje !

Mama Pluis zei

HHmm ik had er ook niet direct een rokje in gezien, maar het resultaat is hartstikke leuk. Leuk model ook !

Liezewiezewoes zei

awel eh, ik heb da stofke zelfs nog nooit gezien :) Zal er over gekeken hebben of in tasvorm zal het mij niet neig aangestaan hebben, ma zo in rokvorm is die wel tof geworden!

Liesje zei

Ik heb het stofje hier ook liggen, maar heb het ook nog niet gebruikt wegens "te veel gezien", maar deze is wel heel leuk zeg!

Juffertje Uil zei

Je hebt dat stofje helemaal tot zijn recht laten komen met dit patroontje. Een super keuze.

les quatre mères zei

Handig hé, zo'n collega's die creatief zijn met stof. Ik hou dat angstvallig een beetje geheim om lange wachtrijen aan mijn bureau te vermijden ;-)
Ikea-stof voor een rokje, dat hebben we inderdaad nog niet veel gezien. Fijne inspiratie!

Eva zei

Schoon, Riet. Weeral.
Ik heb hetzelfde rokje gemaakt voor mijzelf (16 jaar, dus den 164 met langs alle kanten 2 cm toegevoegd...) en 't is inderdaad een prachtig patroon.
Eerst keek ik mij ook scheel op die plooien en nepzakskes, dus heb ik gewoon het patroon van de voering-achterrok gebruikt voor den achterkant ;-)

Esther zei

Heel mooi!
En ik denk dat ik weet in welk gebouw je werkt :-) Mijn vader zit daar ook ergens

La fille Hella zei

Het is super goed gelukt zie ik, heel mooi!
En inderdaad, gewoon eraan beginnen dat is het beste. Ben het nu een tweede keer aan het maken, en ik was toch ook weer verward als ik die patroondelen zag. ;-)

MaaksEls zei

Heel leuk!