dinsdag 10 april 2012

Dumpling in toile cirée: tutorial

En wat maken we vandaag? Dit!

klein broertje

En daar is een goede reden voor. We gaan daar niet flauw over doen, we moeten dat toegeven: Van Katoen komt dichterbij. En de hoeveelheid zenuwen die door mijn lijf giert, is omgekeerd evenredig aan het aantal uren dat ons nog scheidt van zaterdag 10u. (En recht evenredig aan de portie slaap die datzelfde lijf nog krijgt toebedeeld.) Maar ik ben gelukkig helemaal niet alleen.

Een gedachtenwandeling door ons winkeltje brengt dan wel weer rust. Zoveel mooie kleurtjes. Zoveel leuke stoffen. En daarvan laten we geen centimeter verloren gaan. Ienieminierestjes - die op mijn naaitafel, moet ik toegeven, vaak gewoon in de prullenmand verdwijnen - worden door de Koningin Van de Snippers Stof en haar helpers omgetoverd tot de schattigste accessoires.

accessoires

Met een ander deel van de stukjes stof kan je zelf aan de slag. In onze winkel liggen ook kant en klare pakketjes met al wat je nodig hebt om een kleine aardigheid in elkaar te steken. Je krijgt in zo'n zakje alle benodigdheden voor slabben, pennenzakken en deze 'dumplings' zijn een van de items waar we dat soort pakketjes voor hebben samengesteld.

Een dumpling is, wist zij me te vertellen, een soort van deegpakketje met een vulling, dat hoge ogen gooit op de Poolse lijst van fijnkost. Keyka Lou gebruikt deze naam voor haar schattige ritstasjes. Ik paste haar handleiding aan aan een tasje voor toile cirée. Je kan het hier downloaden. Print dat zonder te verschalen. Afhankelijk van de maat van je rits krijgt je dumpling een andere vorm: je kan kiezen voor een pennenzak, een kleine toilettas, een grotere toilettas of een kleingeldzakje.

Wat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van het tasje dat je kiest, en zie je op het patroon

Teken het patroon op het lapje toile cirée, teken ook 2 rechthoekjes van 5 x 7 cm, en knip uit.

1 teken patroon

Leg je rits ondersteboven, sluit ze helemaal en trek een streep net onder de ritssluiter. Geef aan weerskanten om de 2 cm knipjes in de rits: tot net voor de helft van elk ritsbeen. (Als je een YKK-rits gebruikt zie je in het midden van elk ritsbeen een lijn. Knip niet voorbij die lijn.)

2 rits met knipjes

Open de rits en speld 1 helft met de goede kant vast aan de goede kant van je toile. Leg daarvoor het streepje, dat je in de vorige stap net onder je ritssluiting trok, gelijk met de hoek van het de toile. (Links op onderstaande foto.) Stik vast, gebruik daarbij je ritsvoetje. Bij YKK-ritsen stik je exact op de lijn in het midden van je ritsbeen.

3 speld en stik eerste helft

Speld en stik daarna de andere kant: start alweer door het streepje dat je trok gelijk te leggen met de hoek van je toile. Als je dat nauwkeurig hebt gedaan, kom dat aan de andere kant van de boog mooi uit.

4 speld en stik tweede helft

Knip tussen de rits en de toile een strookje van de toile weg. Zo piept de toile zeker niet onder de rits uit wanneer je die gaat topstichen.

5 knip teveel toile weg achter rits6 teveel weggeknipt

Plooi de toile om langs de rits, en doorstik met een grotere steeklengte. (Bijvoorbeeld 3.) Ik doe dat door het midden van mijn naaivoet op de rand van de toile te richten, en mijn naald uit center te zetten. Zorg dat je rits overal mooi mee onder de topstich zit: door de knipjes kan ze hier en daar wel eens omplooien. Ik probeer bij toile cirée zo weinig mogelijk te spelen, dus ik duw de rits gaandeweg plat tijdens het stikken.

7 topstich

Op het hoekje aan de ritssluiter lukt dat topstichen niet zo goed: links zie je hoe ik gewoon ben 'uitgeweken', rechts ben ik iets voor de ritssluiter gestopt. Allebei niet erg: dit uiteinde verdwijnt straks wanneer je het tasje aan de zijkant dicht stikt.

8 niet goed gelukt

En dan nu tijd voor een klein 'trucje'. Haal een lang stuk garen door het oogje van de ritssluiter, plooi het dubbel en maak er een knoopje in.

9 touwtje door de rits

Draai je tasje binnenstebuiten en sluit de rits bijna helemaal (laat ongeveer 2 cm geopend) maar zorg dat het eindje garen aan de overkant van je ritssluiter door het gaatje op de hoek steekt.

10 touwtje door de opening

Druk het uiteinde van je tasje plat aan de kant van de ritssluiter. Zorg dat de rits mooi in het midden zit (dat kon veel beter bij mij...) Doorstik een paar keer op 1 cm. Doordat je rits gesloten is, is het iets makkelijker om de twee benen mooi naast elkaar te leggen.

11 uiteinde plat drukken en stikken

Neem een van de rechthoekige lapjes toile en plooi dat rond de naadtoeslag. Stik vast zodat het vorige stiksel verstopt zit onder het lapje.

12 lapje over uiteinde

Knip boven- en onder de overtollige toile een beetje weg, en knip de hoekjes van het lapje schuin weg. (Dat kon symmetrischer bij mij...)

13 lapje bijknippen

Open nu je rits, door het flapje met je ene hand vast te houden, en met je andere hand aan de lange lus garen te trekken. Als ze ongeveer voor 3/4 open is, knip je het garen weg. Daarna herhaal je  de vorige stappen aan de andere kant van het zakje: platdrukken, doorstikken op 1 cm, lapje erover en overtollige toile wegknippen.

14 andere kant

Keer het geheel, druk de hoekjes voorzichtig uit, en klaar!

15 klaar

Twee broertjes naast elkaar: een toilettasje en een geldbeugeltje!

klein broertje

(De originele post van Keyka Lou vind je hier, gratis.) 

36 opmerkingen:

 1. Ik testte dit makkelijke tasje ook al eens. Snelle satisfaction... Succes met de laatste loodjes voor zaterdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanwaar komt de toile met de vlindertjes... Die is kei leuk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een couponneke uit Le Chien Vert, een paar jaar geleden gekocht...

   Verwijderen
  2. Ze hebben een erg gelijkaardige toile in Eurotuin in Merelbeke - dat is niet zo ver omrijden als je eerst naar Van Katoen bent geweest!

   Verwijderen
 3. LOL voor het draadje! Das een echt "Rietje doen" ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, die zakjes! En ik ben ervan overtuigd dat zaterdag een gigantisch succes zal zijn, waar jullie nadien met veel plezier zullen aan terugdenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk hoor! Succes met de laatste loodjes en tot zaterdag :-)
  Het wordt vast een groot succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superleuke tasjes! En een heeeeeeeel handig trucske met dat garen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha geweldig!Snel eens proberen (als ik toile cirée heb) !!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en toch nog een beetje tijd om te bloggen? Tof!
  veel succes met de laatste loodjes en tot zaterdag, het wordt vast spetterend goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schitterende tutorial, dat ga ik ook eens proberen. Succes zaterdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik maakte ze ook al menig maal met de originele tutorial! Een goed projectje voor beginners en gevorderden met een leuk resultaat!!!
  Succes zaterdag!!!
  Maren (hoemmelke.blogspot.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb eigenlijk nog nooit toile ciree gebruikt om iets te naaien. Dat moest ik ook maar eens doen want dit ziet er wel heel mooi uit. Oh en die speldjes!! Die ga ik as zaterdag zeker aanschaffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi! Veel plezier met de laatste loodjes voor zaterdag, dat zal daar allemaal geweldig in orde zijn, ik ben daar zeker van!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik ben precies vooral fan van je bloemmetjestafelkleed! ma de tasjes zijn ook mooi ze :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Toffe zakjes! Gho ik ben Zo benieuwd naar zaterdag, al dat mooie werk bij elkaar zien moet een kick geven! Proficiat dames voor dit geweldig initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, die zien er leuk uit. Die komen zeker bij op mijn to do-lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Super! Ik stik graag met toile cirée, geen omzomen enzo :) En een erg mooie vorm voor een zakje!
  (nu nog even die overbodige '-t' in je laatste zin wissen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. supertof restjes-plan! net zoals die speldjes!!! Zo tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. het zijn tofkes. En zo straf dat je nog de tijd vindt om tussen de voorbereidingen door nog eventjes een handleiding te bloggen. Chapeau!
  Nog veel succes, en tot zaterdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Super dat je in deze drukke tijden, toch nog even een tutorial met ons deelt. Zaterdag gaat een gigantisch succes worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Geweldig! Ik kijk uit naar zaterdag om al dat moois te zien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dit staat op mijn to-do-lijstje! Bedankt voor de duidelijke tutorial!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wil inkopen gaan doen. Iemand ervaring mer www.tafelzeilonline.com? Ziet er op zich betrouwbaar uit.

  Gr. Daisy ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wil wat gaan tafelzeil inkopen. Iemand ervaring met www.tafelzeilonline.com?

  Gr. Daisy ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hooi!
  Ik ben nieuw op blogger maar heb al wel met behulp van deze beschrijving een etui gemaakt en deze heb ik gepost op mijn blog(sweet-and-stylish.blogspot.com), ik heb linkje naar je blog geplaatst.
  Neem gerust een kijkje

  Liefs,
  Yasmina

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo,

  ik zit hier maar te prutsen met die rits ! ik wil dus dat klein geldbeugeltje maken en heb een rits van 25 cm geprepareerd zoals in de tut. helaas kom ik steeds rits teveel over ! Hoe ik ook opnieuw begin en wat ruimer speld, er zijn steeds cm's over. is een rits van 20 cm niet geschikter ? Ik probeer het nu met zo ééntje. ofwel ben ik een kluns ????

  BeantwoordenVerwijderen
 26. hallo,

  Nogmaals de prutser van hierboven. Met de rits van 20 cm lukt het perfect ! heeft iedereen dat hier wel gekunnen met die van 25 cm ? hoe deden jullie dat dan ?
  En zijn de opgegeven lengtes voor de ritsen voor de grotere tasjes dan ook niet correct ?

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!