zondag 8 april 2012

Blueberrycake met noten en witte chocolade

Pasen! Tijd voor eieren en kuikens en hazen. Zalige hoogdag!

Ik doe echter aan vlinders vandaag. Vlinders zijn in, deze lente. Ga maar eens windowshoppen of sla er een willekeurig modeblad op na: vlinders zijn hét kledingversieringsbeest van het seizoen. Maar ik heb het niet over vlinders in de kleerkast, maar vlinders in de oven.

Het begon zo: ik was in Kopenhagen met 't werk. Tussen twee activiteiten door belandde ik, met collega's en de rest van het hoogst aangename reisgezelschap, in een dubieus etablissement, op zoek naar een snelle hap. De muziek en de inkleding beloofden niet veel goeds. Maar de vrolijke oberes (oberin? oobster?) overliep het taart-met-koffie-aanbod en het woord smeltte op mijn tong: "We also serve some blueberrynutcake with white chocolate today." Even later deed de cake, wat dat tongsmelten betreft, hetzelfde.

Collega Wannes (in blogland ook wel bekend van zijn modellencarrière) kreeg de opdracht om zijn wederhelft aan het werk te zetten en exact dezelfde smaak te verkrijgen. Die wederhelft is een bakwonder. Als de boerderij ooit toegankelijk wordt voor het publiek, en de wederhelft serveert er haar taartjes, dan laat ik het u zeker weten! In afwachting verzon ik zelf iets dat er niet echt helemaal op leek, maar eigenlijk toch wel uiterst lekker was. 

Bij De Kleine Zebra vond ik de bewuste vlindercakevorm. Ik weet al wat volgend jaar de opvolger van de verkeerslichtcakejes wordt: dit is het ideale trakteerformaat. (Ze verkopen er trouwens ook treintjes, voor wie niet met de vlinderhype wil meedoen...)

Cakevorm kleine zebra

Ik nam mijn standaard cakerecept, en voegde de ingrediënten toe waarvan we in Kopenhagen dachten dat ze de smaak van de cake bepaalden. Dat dat o.a. 'een kop bosbessen' inhield was even een probleem. 'Mijn' supermarkt verkoopt nu nog geen bosbessen. Dus ik sorteerde een kilo diepvriesrodevruchten. (Geen aanrader: probeert u maar eens het verschil te zien tussen een diepvriesaalbes en een diepvriesbosbes, als die allebei licht aangeijsd zijn...) Het element 'witte chocolade' was in Denemarken enkel wat kruimels op de top, maar ik wilde graag een echte topping. Dus ik verzon maar wat, op basis van mijn andere taartrecept

Nodig: 
- 3 eieren
- 200 g boter
- 200 g suiker (100g donkere bastaardsuiker en 100g kristalsuiker)
- 220 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g gemalen walnoten
- een kopje bosbessen

Voor de topping:
- 150 g witte chocolade (die vergat ik op de foto...)
- 150 ml opklopbare room (dus niet die van op de foto...)
- 125 g griekse yoghurt

Ingrediënten

Doe de suiker in een kom. Breek er de eieren bij. Klop met de mixer tot een 'lint'. (Geen idee waarom dat zo heet, maar je ziet dat het ok is als het goedje plots een tint lichter wordt van kleur.) Smelt de boter en klop die onder het mengsel. Zeef het meel en klop door het mengsel. Roer er met een lepel de noten doorheen, en daarna 3/4 van het kopje bosbessen. Vul kleine cakevormpjes of cupcakes voor 3/4 met dit mengsel. Bak 12 tot 15 minuten op 160°. 

(Ik probeerde ook een grote cakevorm, maar dat lukte minder goed. Door het vocht van de bosbessen werd de buitenkant hard voor de binnenkant de kans kreeg om van deeg naar cake te gaan. Iemand tips?)

Voor de topping: klop de room stijf.  Smelt de chocolade au bain marie. Roer de chocolade door de room en voeg er de griekse yoghourt aan toe. Smeer over de cakejes, plant er een bosbes bovenop en zet ze een uurtje in de ijskast.

Voor de kinderen sneed ik de vlinders door en smeerde ik de topping ertussen. Handig tegen het 'morsen' en voor hen mooi om te zien.

VlindercakejesVoor onszelf mocht de topping wat rianter en...

Cupcake

'op de top'. 

En wat deed ik met de rest van de bosvruchtenmengeling? 

Ijsblokvorm kleine zebra

Verlangen naar de zomer. De ijsblokmaker komt ook van bij De Kleine Zebra. Met een besje in elke holte ziet je glas er plots heel zonnig uit. Laat maar komen, het terrasjesweer!

Zomerse ijsblokjes

Edit: een oud collega snelde me mailsgewijs ter hulp, dankjewel Els:
- deeg tot lint kloppen, betekent dat de emulsie zo luchtig én lopend is dat ze in een lint van je houten lepel druipt, en niet drupt zoals water of ook niet in klodden er af valt zoals bijvoorbeeld soezendeeg zou doen.
- de oplossing voor het te-nat-of-te-droog probleem is (helaas): verse vruchten. Die hebben hun stevigheid en structuur nog niet verloren. Het vocht van diepvriesvruchten maakte mijn cake dus wak...

12 opmerkingen:

 1. Mooi en als ik het zo zie ook nog eens heel lekker. Bessen, i love it! Dank je wel voor de tip van de vormpjes, Eva heeft er graag veel! Toevallig zag ik er gisteren ook heel leuke bij Dreamland per 4 verpakt, een pakje voor jongens en eentje voor meisjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schoon gebracht. Helemaal weg van de ijsblokjes met besjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat verlang ik naar feestjes en van ideale gastvrouw spelen als ik dit zie! En dan moet ik dit maken, mmmmmmm....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. (En zo raar, ik wil dit als recept pinnen en krijg je foto maar niet te zien...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig, die bessige ijsblokjes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh, heerlijk! Dat ziet er superlekker uit! merci....dat probeer ik zeker ook eens uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zalig. Ik pols eens bij de wederhelft achter caketips, om die stevig, doch nog lichtjes vochtig te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk die ijsblokjes, dit doet echt verlangen naar de lente

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Slecht idee om met een nuchtere maag je blogbericht te lezen. Het water staat me hier in de mond! Die ijsblokjes, geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zit ik hier met mijn been omhoog wegens knieprobleem, en bedenk ik dat ik alles in huis heb om dit te maken. Zelfs verse bosbessen. Alleen geen vlindervormpjes...efkes in de keuken moet nu stilaan wel kunnen. Je hebt me uit mijn zetel gekregen!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!