vrijdag 17 augustus 2012

Surprise in spons

Er was geen sprake van een langgepland project of een doordachte aanpak. Het was er ineens: on-weer-staanbare goesting om me in mijn atelier te verschuilen en iets te maken zonder uit te leggen hoe dat iets in elkaar zit, zonder tekst of foto's, zonder na te denken of het stof bij de rest past, gewoon 'voor mij'. Ik geniet met volle teugen van elke stap in het boekmaakproces. Van het schetsen, proberen, overleggen, fotograferen, laten testen, opnieuw bedenken, misschien nog het meest van het schrijven zelf en ook van de feedback en finetunen. En toen dat allemaal min of meer achter de rug was, bleek de naaigoesting niet over. Dat is een goed teken, toch?

En wat werd het impulsnaaisel in kwestie? Een sponsen speelpak voor Zanne. Een uurtje of twee woeste naairazernij en daar hing het.
een speelpak

In de zomer heb ik een hekel aan rompertjes. Body's zoals wij zeggen. Dan hangt de kast vol mooie t-shirts, maar het kind kan ze niet aan want twee lagen stof, dat is te warm in de zomer. En zonder romper is geen optie, want dan blijft die luier niet zitten waar ik hem bedoelde. Leve 'Dresscode Scandinavian Baby: jumpsuits bieden soelaas!

De jumpsuit-uren zijn echter geteld. Ze is nog geen twee, die kleine bol, maar ze is niet van plan om haar zus achterna te gaan wat betreft matige interesse in de zindelijkheidstraining. Een paar keer per dag meldt Zanne zich op het appèl aan het potje en doet op dat moment keurig waarvoor dat ding is bedoeld. Dus nog eventjes, nog één keer een pakje-in-een-stuk en binnenkort is het kind aan een onderbroek toe.

Voor het patroon ging ik op zoek in mijn naaiboekjes naar iets dat in de buurt kwam. Ik heb niet zo veel patronen in huis, maar een regenpak uit een Knippie uit 1982 kon dienst doen. Schitterend, die oude patronen. Al staar je je gek op die patroonbladen, zoveel lijnen en zo weinig kleur. En je moet wat geluk hebben met de maat: dikwijls was het 'dit staat in het boekje in een 68, te nemen of te laten'. Met het regenpak had ik geluk.

Het regenpak had vooraan een rits. Maar ik had geen passende rits. Dus tekende ik een kontflap op de achterkant. Daar heb ik intussen wel wat ervaring mee. Hij 'lubbert' wat, die achterkant. Jammer. Maar het is dan ook maar een speelpak.

vanachter

De knopen zijn Kam Snaps. Zij en ik deden de test en moeten allebei besluiten: 't is mooi, maar dat is het dan ook. Prima voor een paar dunne lagen stof, maar twee lagen spons en een laag paspel was al te veel voor de snaps: ik verspilde er vier op een speelpakje waar er zeven nodig waren. En nog ben ik een beetje bang bij het openen en sluiten. Blijf er, hoe vrolijk ook in die kleurtjes, maar beter ver vandaan want het is, euh, hoe zeg ik dat beleefd, 'dikke brol'.

Edit: na heel wat op en af gebabbel met voor- en tegenstanders van de snaps, deed An van de Paspelpoezen ook een test en kwamen we tot de conclusie: ik gebruikte maat 16, waarvan het pinnetje te kort is voor zoveel lagen stof. Maat 20 doet het blijkbaar wel prima!

De flap en de mouwen en hals boordde ik af met elastische paspel.

mouw

Nu we toch een beetje Test-Aankoop aan het spelen zijn: wat is dat voor een zalig spul zeg! Ideale combinatie van 'veel effect, weinig moeite'. Gewoon er tegenaan gezet met de overlockmachine, omgeboord, en doorgestikt met een tweelingnaald. Dat doorstiksel verdwijnt in de spons dus hoeft niet eens netjes.

doorstikt

En hopla, randen proper, mét oranje accent. Volgende keer gewoon nog aan denken om draad in de kleur van de paspel te nemen en niet in de kleur van de stof, dan lijkt het aan de binnenkant ook ergens op.

Het zal niet lang passen, dit pakje. Omwille van het weer, omwille van de potjestraining, maar ook omwille van de maat: Zanne groeit als een kool. Maar ik maakte het ding bewust wat jongensachtig: volgend voorjaar is het voor Mathijs. De kleerkast van zijn zussen is nu min of meer integraal de garderobe van de meisjes hier. Tijd dat er eens een kledingstuk een retourtje doet.

En ons model? Die was content. Al denk ik dat die plakkerige gift van Bakkerij 't Pleintje hoger scoorde dan de spons om haar lijf.

snoepje

27 opmerkingen:

 1. Oh, maar zo schattig. En ze doet me zo aan Peter Pan denken. En ik vind Peter Pan leuk, dus dat is een compliment. Die guitigheid in haar blik, zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die laatste foto: smelt! En ook al is uw spaalpakje mooi, het is uw dochter die hier weeral de show steelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh die laatste foto!! Wat een snoetje en dat pakje staat er echt geweldig!! Boek bij de drukker, jij tijd voor andere dingen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lap seg, ik heb hier ook zo'n doos Kamsnaps liggen, nog niet getest... Ik heb er nochtans al goeie dingen over gelezen. Mensen die er echt helemaal weg van zijn. Ik blijf toch geloven, beetje tegen beter weten in dan maar. Tof pakje! Ik heb hier nog elke seizoen zin in die broekpakjes en elke keer denk ik 'denk aan dat toiletbezoek'. Jammer hé, want dat staat zo tof!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ging ook af op de commentaren, An, en was ook enthousiast als ik dat allemaal las. Eens ze goed zitten valt het mee, maar je verspilt er gewoon veel tijdens het bevestigen. En echt 100% betrouwbaar voelt het echt niet aan. 't Is goed voor door stof, maar niet voor door boordstof ofzo.

   Verwijderen
  2. ik heb me er ook aan gewaagd bij de beenopening van een jumpsuit(zie: http://elieflo.blogspot.be/2012/08/nog-een-babypakje.html) - toch ook een dikke laag - maar heb de boordstof extra verstevigd met vlieseline.
   Ik moet zeggen, het lijkt erop dat de kamsnaps goed bevestigd zijn, en heb ze toch meermaals open en toe gedaan. Ze komen niet los, en heb niet de indruk dat ik er hard moet aan trekken.. misschien had ik ook gewoon geluk?:)

   misschien zijn jullie iets met deze link?
   --> http://www.kamsnaps.com/Instructions-for-Snap-Pliers-15.html#D

   Verwijderen
  3. Ik moet eerlijk zeggen dat ik gewone drukknopen in tricot ook maar niks vind. Zelfs bij gekochte babypakjes trok ik meermaals een gat in de tricot omdat ze niet opengingen. Vandaar mijn poging met deze... We zien wel. Anders zullen 't vanaf nu allemaal katoenen hemdjes met kamsnaps worden i.p.v. met knopen :-)

   Verwijderen
  4. Ik gebruik nu al een tijdje Kamsnaps in allerlei stoffen en heb er nog niets mee voor gehad, behalve als je verkeerd drukt en ze er niet meer uitkrijgt. Ieder zijn ding zeker ;)

   Verwijderen
  5. Hier ook wel echt een kam snaps fan. Ik kreeg de tip om er (bij tricot) een klein reepje jassenstof tussen te steken (waar je de vlieseline zou steken moest je die gebruiken) en dat gaat eigenlijk echt prima. Misschien een tip voor anderen? (ik zou zeggen: "voor een volgende keer", maar ik lees dat die er niet meer komt ;-))

   En inderdaad, je dochter steelt de show hier. Wat een snoezeke!

   Verwijderen
  6. Ik heb dan echt pech denk ik: eens ze er goed in zitten (dus met dat pinnetje heel goed open geduwd), blijven ze zitten, maar er is maar een op twee die me goed lukt. Vandaag weer eentje losgetrokken :-(. Het is niet het doorscheuren dat een probleem is (ik steek er flockfolie tussen en dat gaan perfect) maar de snaps zelf die steeds weer uit elkaar vallen bij het opentrekken.

   Verwijderen
 5. Amai Riet,
  Daar kan ik alleen maar Waw! op zeggen. Mijn oudste zou zich afvragen of jij echt kan toveren! Ik ben echt heel nieuwsgierig naar het boek ;)
  Alle succes verder!
  Goedele

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch wel een chique afgewerkt speelpakje dan !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi hoor! Ipv een romper/body draagt mijn dochter een onderbroekje over haar luier, minder warm en de pamper blijft waar hij hoort:)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moh, zo cool! En dat lijkt mij zalig om te dragen in deze tropische temperaturen. Al uw zweet direct geabsorbeerd :-). En inderdaad zeg, boe aan de kam snaps.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Knap gedaan... Zeer leuke kleur...
  Awel, ik ben blij dat je de zin nog hebt om verder te naaien... Heb daar vooral schrik voor als je dingen moet maken dat het naaien niet meer een hobby is maar werk.
  Ben benieuwd naar jullie boek...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Woehoe, Zanne, schudden met dat kontje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi en zo schattig! Leuke kleur spons heb je uitgekozen...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik terugdenk aan de 'sponsenen' broekjes die ik op chirokamp droeg, dat zat zo fijn! Hoe moet zo'n spons pakje dan niet voelen :)
  Kijk erg uit naar dat boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat is een heel mooi speelpakje geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. merci voor de test-aankoop-beoordeling! Volgens mij zit dat supergoed zo'n pakje dat in een woeste razernij ineengestikt werd! Zou dat ook kunnen voor volwassenen? (nee zeker?). Spannend, wanneer komt dat boek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wanneer?! En trouwens kei plezant gedaan, geen kat die de details ziet die jij ziet...

   Verwijderen
  2. Eind september als alles goed gaat, ten laatste half oktober!

   Verwijderen
 15. hip hoi voor het retourtje! daar zal'm content mee zijn :-)
  en wat lijkt Zanne op Liv! knappe dame zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn kruippakjes met kamsnaps maat 20 lukken altijd goed, het zal dus aan de maat liggen.
  Ik ben echt helemaal weg van die snaps :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!