zaterdag 6 oktober 2012

Weg met wit: gympen in kleur!

We stonden aan de deur van de turnles, zij en ik. We hadden er elk 1 krullenbol gedropt, in short en shirt en met een paar nagelnieuwe gympen. "Waarom die dingen enkel in het wit verkocht worden." Vroeg zij zich af. Want al is haar grootste favoriet (paars) een andere dan die van mij (oranje), we houden allebei van kleur. Ik moest haar het antwoord schuldig blijven. 

Beide kleine dames speelden intussen van zonnetje en vuurmannetje op de sportvloer. Dartelden op en over elkaar. Brachten, zoals gewoonlijk, genoeg kleur in elkaars leven om van die witte gympen een verwaarloosbaar feit te maken. Maar daar gingen we het niet bij laten. 

Een experiment. Ik had twee paar om het uit te testen. Maat 28 en maat 27. Laat dat meteen een eerste tip zijn in de audiogids start-to-be-a-mom-with-a-daugther-with-a-hobby: turnpantoffels koop je blijkbaar niet op de groei. Niet 'voor het seizoen', zoals winterschoenen. Want dan vliegen die dingen binnen de kortste keren door de gymzaal. Koop ze netjes op maat en leg je er bij neer dat je een paar maanden later waarschijnlijk weer in de winkel staat. En nog eens 7 euro armer wordt. (Want duurdere exemplaren vond ik ook niet. Wat me doet vermoeden dat er 25 keer niet-zo-eerlijk-geproduceerd-schoeisel door die gymzaal springt...)

En dan aan de slag.

nodig

Volg de aanwijzingen van de verffabrikant, en verf de gympen in de wasmachine. Kunnen die daar tegen? Ik dacht er niet bij na, want het is eigenlijk niet zo logisch dat je een ding met plastic randen op 90° wast. Maar hé, het lukte. Een beetje gescheurd bij de rand maar dat was snel opgelost met een paar steekjes. En de eerste pasbeurt wees uit dat ze een tikje krapper waren geworden, maar ze pasten nog, eigenlijk zelfs beter.

groen

Dylon Kingfisher blauw, leest u op het potje. Ziet u ook eerder algengroen dan het blauw van de visser die op die zee dobbert? Dan ligt dat niet aan de kalibratie van uw scherm. Maar aan het feit dat u best héél goed luistert naar de raad op de verpakking: 'spoel u machine na met bleekwater na het kleuren'. Een basisles kleurenleer en een foto van paar n°1 en u heeft een verklaring voor dat groen:

geel

En dan kan u denken: voilà, dat is mooi en onverwacht. Groene gympen met blauwe elastiek, we laten dat zo, less is more.

Of u kan, eventueel, ontdekken dat een papierpons met een beetje vrouwkracht ook door flockfolie heen gaat. Vervolgens kan u, met een tongpunt uit de mond, een hele vlucht vlinders ponsen. De gympen stevig vullen met bijvoorbeeld washandjes. En vlinder per vlinder vaststrijken op de schoen. In zeventien keer 23 seconden strijken: van Less Is More naar The Invasion Of The Red Neon Butterflies. Dat kan ook.

vlinders

47 opmerkingen:

eloleo zei

ik grommel nog wat verder omdat ze bij ons op school dus echt WITTE gympen moeten aandoen...

bambiblauw.be zei

Zo leuk! Rieken ze nog steeds naar plastic zoals 25 jaar geleden? Iets doet me vermoeden van wel...

hANdgemaakt zei

Tof! Ik vond er ook al zwarte en in de decathlon moderne gekleurde. In de sportsdirect smijten ze ze tegenwoordig in voor 5 euro naar uwe kop.

Ziza Zipper zei

die vlindertjes zijn zo lief!

IeneMiene zei

Moh tof zeg!!

Createlas zei

Pure nostalgie maar nu in een lieflijk nieuw kleedje...

Flexje zei

Oh jawel die dingen ruiken er nog altijd naar! :)
(Ik vind dat een heerlijke geur... verslaving aan geuren?? ;)

Flexje zei

Zou je niet een voorbeeld naar die fabriek sturen? Vanaf volgend jaar allemaal vrolijke gympen op school! :p

.tonBouton. zei

Dat ruikt naar perfecte pantoffels voor in huis! Prachtig, met die vlindertjes.

hilde@home zei

wat een superleuk idee!!! En met die vlindertjes zijn ze echt prachtig! Leve de vrolijke turnpantoffels!!!

Polkadotjes zei

Schitterend!

Katrien zei

Aah... hoe stom dat reageren via iPhone nog steeds een gedoe is.
Opnieuw dus:
Cool!
Ik heb ook eens turnpantoffels zien getextielstift worden. Geen problemen met de kleur en volgens mij nog beter voor het milieu (geen bleekmiddel nodig). :)

Marina zei

Ik heb het 17 jaar geleden ook nog gedaan voor mijn toen 2 jarige dochter omdat we de juiste kleur niet vonden bij één van haar lievelingsjurkjes :)
En nu doen we het nog steeds maar eerder omdat ze niet houd van saaie turmpantoffels en omdat we met haar maatje 42 weinig keuze hebben en dan zelf maar creatief aan de slag gaan, ik doe mijn ponsjes door zelfklevende plastiek en taponeer dit met textielverf,gaat dus ook, gewoon zien wat je in huis hebt (kleurige knoopjes,parels en vilt opnaaien is ook leuk, goede kwaliteitsvilt gaat ook door een ponsje)De kleur is altijd een beetje een verrassing :)
Ik wil straks turnende kleutertjes bij jullie wel eens zien, lekker vrolijk!

maarnietvangrijs zei

Gaaf!! (onze dames mogen geen gymschoenen aan op school helaas, ze moeten op blote voeten...)

Anoniem zei

Die kleur is een ding maar toen ik die vlinders zag zei ik hardop 'moh ség!'. Geweldig dus!
Annick

*lalotte* zei

Super! veel leuker natuurlijk. Ik zag ze ook al in zwart en ballet-roze... En ponsen in flockfolie had ik ook al ontdekt, superhandig!

Marie-Lu zei

oh das leuk !

Liezewiezewoes zei

Respect! Voor die vlinders! Mens wa werk!

Kapucijnaap zei

supercool! al lijken die vlinders wel een gekkenwerk... Ik kleurde onlangs overigens achtereenvolgens Flamingo Pink, Tropical Green en Sunflower yellow van Dylon in het machien zonder bleken tussendoor en dat was helemaal geen probleem (ook niet met de gewone was achteraf zonder bleekmiddel - enkel 1 keer leeg gewassen na de 3 kleuren alvorens we er weer iets gewoons instaken).

kamielandodille@hotmail.com zei

Super. Zo mooi.

Katja (@Yane) zei

Wat een vrolijk resultaat! Echt leuk!

familie in den vreemde zei

Wat leuk!!

les quatre mères zei

geweldig idee! ik probeer binnenkort een jongensversie uit.

la merlette blanche zei

Ah, ik deed dat tien jaar geleden ook met turnschoenen. Allez, bij mij waren dat dan wel mijn gewone schoenen, niet specifiek mijn turnschoenen. Zalig om te dragen in al zijn simpliciteit en gemakkelijk te pimpen!

JoChapeau zei

Superidee ! Weeral !

MultiVroon zei

Jammer van het blauw! Kingfisher = IJsvogel, mooie naam he? Maar ik vind de groene gymp met blauw elastiek wel erg leuk geworden. En de andere ook trouwens :)

The Sparkle zei

Wat een geweldige gympjes.

Ik zou willen dat de moeders van alle kleuters zo creatief waren. Zou een stuk makkelijker worden om uit de doos met gympjes een goed paar bij het juiste kindje te zoeken.

nanka zei

In de Decathlon: naast de wite, zwarte en ballerroze, ook fuchsia, turqooize en paarse. Voor nog geen 4 euro.
Maar daar staan natuurlijk niet van die leuke vlinderkes op...

nanka zei

amai, dat moet dus zijn: wiTTe en balleTroze ...

Stien zei

mooi geworden! ook ik deed dat 20 jaar geleden zelf: met alcoolstift en met spuitbussenverf. heel ongezond waarschijnlijk, maar als kind moet ge uw creativiteit ook kwijtkunnen hé :)!

Kris zei

Heel leuk idee! Nu maar niet ergens laten liggen, ach, ze vallen nu wel goed op!

JudighG zei

En zo denk ik dat jouw dag meer uren telt dan die van mij!!! :-)

Maaks-Els zei

Superleuk!! Bij ons zijn ook roze en zwarte te koop, super voor de kleine meiden (Roze dan he).

Juffrouw Sanseveria zei

Ik durf dat niet, verven in mijn wasmachine, uit angst dat mijn volgende lading was er ook nog gekleurd zou uitkomen.
Respect voor het flocken, maakt het helemaal af!

Esther zei

Vind ze super geworden! Lekker vrolijk...

rippelstippel zei

fantastisch!

Alix zei

Amai gij moet dat nogal zien zitten!
Gelukkig is het resultaat wel heel erg geslaagd :D

With love - by Eva zei

Volgende week krijgt ge die 24 andere moms-with-a-daughter-with-a-hobby aan uw deur. Desnoods zelfs 's nachts. Met de vraag waar ge die sloefkes gekocht hebt, want hun eigen exemplaar wil niet naar bed alvorens ook vlindergympen in de tas. Dan zeggen we van : eigen schuld, dikke bult. Maar intussen is Liv wel de populairste van de turnles ;)

Anoniem zei

Awel kunt ge nu geloven dat wij al lang op zoek zijn naar toffe gekleurde en eerlijk geproduceerde gympen - maar dat we dit helaas maar niet vinden... uw idee van zelf verven is wel supergeslaagd Riet! Echt keileuk gedaan! Groetjes Kathleen

linkshandiger zei

Die zijn leuk geworden!

Elke zei

super!! Ben wel even blij dat de kleutertjes bij ons op school geen sportsloefkes moeten hebben, want inderdaad, dat zijn er dan om de paar maanden een nieuw paar...

Mamasha zei

Oh dat is zo zalig en zo na te apen!

Miss Stik zei

Ik gooi altijd wat turnsletsen in de machine wanneer ik stof verf. Laatst had ik wel twee rechterschoenen geverfd. Naar school met een groene en een olijfkleurige schoen. Wat minder...

Miss Stik zei

Ik gooi altijd wat turnsletsen in de machine wanneer ik stof verf. Laatst had ik wel twee rechterschoenen geverfd. Naar school met een groene en een olijfkleurige schoen. Wat minder...

Janina Modaal zei

De max!

Kim zei

Da's een goed idee! Véél beter dan die saai witte stappers!!

Margreet zei

Echt veel leuker die kleurtjes dan dat saaie wit. Heb naar je gelinkt!(www.akitcheninholland.com)