zaterdag 12 januari 2013

Piet 1, een uniek stuk

Dames en heren, meet: Piet 1.
Piet
Hij kwam er zo:

Er staan 11 baby's op de teller. Ik sta er 10 achter en eentje komt eraan binnen enkele weken. Martha, Emma, Zjef, Stan, Bas, Suze, Jaan, Kamiel, Gijs en Jade, ze verdienen allemaal nog een presentje van onzentwege naar hunnentwege. Ik kocht Wil jij mijn vriendje zijn? - 20 ecoknuffels om zelf te maken bij De Banier. Een boek dat, ondanks zijn wat kleffe titel, het mooiste knuffelmaakboek is dat ik ken. Ik kan er met de glimlach door zitten bladeren, al die beesten glimlachen terug. En meer dan de helft  krijgen een 'ja hoor' als antwoord op de titel. (Of tenminste, ik nam hen al over op patroonpapier.)

Mijn favoriet is een nijlpaard genaamd Hieperdepiet. (What's in a name.) Weetjewat, zei ik tegen haar. Ik kies dat nijlpaard en ik maak er zo elf! Ze gniffelde. Omdat ze te lief - beleefd - fijngevoelig - medemensenlievend is om me vierkant uit te lachen. Dat ik niet bepaald koningin bandwerk ben. Merkte ze fijntjes op. En oh, was ik niet degene die een tijdje geleden uitriep dat ik Geen. Kraamcadeaus. Meer. Zou. Maken? 

Ja, maar. Geen zelfgemaaksels meer, maar voor die kon ik dat toch niet laten? En als ik voor die, dan zou die dat ook zien en dan moest ik toch, en dan was ik toch bezig en bovendien: met Hieperdepiet zou het anders worden! Trouwens - en nu mag u haar lachsolo als meerstemmig koor aanvullen - "Ik heb zo'n beest toch op een dik uur in elkaar?"

Ik bracht een avond voor de lappenmand door. Koos 11 katoentjes. En nét voor ik bandgewijs wilde beginnen met eerst-alle-oortjes werd ik gered door een naaitechnisch aspect: de juiste kleur garen. Ik bedacht: toch best Piet per Piet, of ik moet tussen elk lichaamsdeel bobijnen en spoelen wisselen. Want ik koos niet bepaald voor 11 ton-sur-ton nijlpaarden.

Et voila. Anderhalve avond later was daar Piet 1. Een uniek stuk. Gemaakt uit een stof ik kocht voor een jurk, maar die bij aankomst al roziger uitviel dan rood. En na een voorwasbeurt wat flets en pluizig werd: helemaal geen jurkmateriaal meer. Maar het boek schrijft voor: maak knuffels met restjes of stoffen die anders in de kast blijven liggen, dus dat deed ik. 

Het beest heeft een aandoenlijke glimlach.
Smile

Hij staat een beetje wankel op dat ene pootje, dat ik niet goed vulde. (Waarschijnlijk was ik toen nog van plan om het werkelijk binnen een uur te klaren.) 

wankel dier

Ik vind hem zalig lomp en hij staat knoddig op de kast tussen een kneun, een stoffen aap en een vilten uil. En daar zal-ie blijven. Ik verzin wel wat, voor die baby's. Weet je wat? Ik koop hen kousen, kunnen ze voetballen, dat elftal. 

29 opmerkingen:

 1. Oh de eerste Rietepetiet!! ;-)
  Goed te doen dus? Want het boek staat hier ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een knuffel moet al heel wat in zijn mars hebben om mij te overtuigen, en wel, deze heeft het, met al zijn aandoenlijkheid. Hij heeft de X-factor, zou ik bijna zeggen. Al is dat gelukkig iets dat ik alleen maar schrijf, en dan uiteraard met een licht sarcastische ondertoon. Maar goed, ondanks mijn gekwebbel: ik ga ervan uit dat baby's over zo'n knoddigaard niet moeilijk zullen doen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja handwerk is ook mijn ding niet
  Maar ik probeer het toch elke keer weer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooooch, wat schattig. De Banier is een topwinkel, die wil ik óók al in NL!!
  Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hij doet pijn aan mijn ogen maar zijn blik maakt veel goed. :)

  Oh, en ik hou wel van uw verhaaltjes. Met misbaksels of foute keuzes klinkt het allemaal nog nét iets sappiger. Ik omarm ze met liefde, uw fouten en fratsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat feesthoedje is echt wel de spreekwoordelijke kers op het nijlpaard! Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo een schat zou ik ook niet kunnen weggeven.
  En sja... Sokken, die komen toch altijd van pas hé?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. aaah zalig beest! ik had vandaag dat boek in handen en legde het na lang twijfelen toch maar weer terug in het rek, want ik heb nog maar net een heerlijk nieuw naaiboek gekregen (gekregen na enkele zeer specifieke richtlijnen wel; u weet wel, die nieuwe naai-hit van ene Sanne en Riet). Maar nu 'k deze zie, ga 'k misschien toch maar terug naar De Banier...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Buiten de productie-tijd is er mijns inziens niks mis met deze knoddigaard.....:)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dat Piet 1 meteen bij Martha op de knuffelkast mag! Zo schoon dat hij is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De oren en het feesthoedje zijn 'the max'. Maar: 1,5 avond x 11 = euh...
  Jeetje, sokken zijn inderdaad beter ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben fan van Piet zeg! Wat een koddig beest!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heb het boek ook, is behoorlijk verslavend ( en de knuffels vallen behoorlijk in de smaak bij de krijgers). Kangeroevader en moeder zijn hier al buiten gesprongen, een vosje ligt op de loer, en als je door werkt gaan ze inderdaad goed :)
  Ik ben benieuwd naar de volgende. Op Fiona haar blog vind je trouwens nog meer inpiratie, nog meer verslaving, vereet je goede voornemen dus maar even, voetballen kunnen ze alsnog over een jaar of 5 :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die is echt super schattig, knoddig, schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een knuffel met 'pak aan' zoals ze hier zeggen voor een welgevormd model, geweldig. Ik denk dat het zijn blinkoogjes zijn die het hem doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Piet waar is m'n feesthoed?!
  Super leuk! En toffe kleurtjes gekozen. Mss moet ik toch maar eens langs de Banier, altijd een leuk uitstapje!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. 't Ziet er nen toffe uit, de Piet! En schoon is hij ook al!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bij het lezen van die mooie woorden lijk ik een beetje op je Nijlpiet: een roze blos om mijn wangen en een glimlach van oor tot oor. Zou ik er nu even schattig uitzien?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. :) bedankt voor de glimlach op mijn gezicht alvoor ik nog een uurtje of 6 te werken heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik was wel nieuwsgierig naar jouw Hieperdepiet ... en zag dan dat ik gewoon rats vergeten ben een feestmuts toe te voegen (en nochtans was dat ook een item die mij deed beslissen om voor Hieperdepiet te gaan ... shame on me !)

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!