dinsdag 15 januari 2013

Pin getest: figuurtjescake

Trakteren op school is gelijk aan 'liefst niet te veel gesmos en chocolade'. Maar gewoon cake is ook maar gewoon cake. En hoewel ik me er ooit geweldig mee amuseerde: met suikerpasta heb ik het even gehad. Dus toen ik dit idee tegenkwam op Pinterest dacht ik: proberen!

't Is heel simpel: steek met een vormpje een reeks figuren uit peperkoek, stapel die naast elkaar in een cakevorm, overgiet met cakedeeg, bak, snij in sneetjes en tadaaaa: figuurtjescake. Ideale kleutertraktatie, leek me. Ik lust wel peperkoek maar de combinatie met cake leek me niet my cup of tea. En ook niet iets waar alle kleuters fan van zijn. Dus ik bakte eerst een chocoladecake en probeerde hetzelfde.

Et voila:

vlindercake

Ziet er zo best ok uit en hij is echt wel lekker. Maar het procédé is nog voor verbetering vatbaar. Enkele tips voor wie het ook met cake wil proberen.

- Kies een figuurtje met niet te veel detail. Ik probeerde ook een olifant en een ster. In peperkoek zou dat prima gelukt zijn, maar cake is minder afgelijnd dus de figuurtjes waren niet meer zo duidelijk.

- Een figuur met een platte bodem is het makkelijkste: die kan je gewoon op de bodem van je vorm zetten, zoals je op Pinterest kan zien. Ik moest eerst een laagje cake gieten voor ik de vlinders er op kon zetten, om onderaan op te vullen. Daardoor is het stukje onderaan, enfin, de kont van de vlinder, ofzo, niet overal een doorbakken en bleven mijn vlinders ook niet zo goed staan.

- Je hoeft niet voor de hele cake dezelfde figuur te nemen. Kind 1 koos een vlinder kind 2 koos een olifant. Die laatste kwamen we gewoon tegen naarmate er meer van de cake in buiken verdween.

- Kies een figuur die maximum zo hoog is als de helft van je cakevorm. Mijn vlinder was nogal groot, waardoor de cake niet overal boven het figuurtje uit is gerezen. Met een onregelmatig oppervlak als resultaat. Min of meer verstopt onder een laagje chocolade, geen bezwaren bij mijn huisgenoten, dat dan weer niet.

glazuur

- Hou wat kleine cakevormpjes of een cupcakeplaat in de aanslag voor eventuele overschot: het is moeilijk om te gokken hoeveel cakedeeg je voor de bleke laag nodig hebt.

- De combinatie chocoladecake - gewone cake wordt nog lekkerder als je aan de gewone cake een theelepel geraspte citroenschil toevoegt.

Oh, en dan nog een kleinigheid. Van de chocoladecake hou je enkel nog wat hoekjes over en de hele korst. Ik ken mensen, ik noem geen namen, die in de verleiding zouden kunnen komen om die rest stilletjes in de vuilbak te doen verdwijnen. Of in het beste geval te voeren aan de kippen. Voelt u zich aangesproken, lees dan even dit. En daarna deze ideeën om de weggooidrang te onderdrukken!

- Met de overschotjes kan je heel eenvoudige cake pops maken. Ideaal als je de figurencake plant voor een feestje: meteen nog een idee voor op de zoetjestafel. Zelf nog nooit gedaan, maar het basisrecept zegt 'verkruimel cake' en dat is, met die restjes voor je neus, alvast niet zo moeilijk.

- Meng de overschotjes the morning after met havermout, een ei, rozijnen en wat meel en bak een decadente ontbijtkoek.

- Verkruimel de restjes en de korst in een keukenmolentje en meng met volle of nog betere, Griekse yoghurt: dessertje!

- Of doe zoals ik: pistoletje, magere kaas, kruimels. Mmmmmm.

suggestie van de chef

Heeft u ook de indruk dat ik dezer dagen meer in de keuken lijk te vertoeven dan achter de naaimachine? Dan heeft u gelijk... Dat heeft te maken met het aanwezig zijn van een oven aldaar, maar ook met een verschuiven van prioriteiten. De focus is hier weer even verbouwen en dat gaat ten koste van naaitijd. Maar hongerige magen moeten gevuld, dus dat levert al eens zoet blogmateriaal op! 

16 opmerkingen:

 1. Voila, netjes ge-repind.
  En wat die overschotjes en kruimels betreft: die zijn hier op voordat de cake klaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ziet er lekker uit! Ik ga het onthouden voor schooltraktaties. Je ziet echt de raarste dingen (en dure/uitgebreide) voorbijkomen in de klas. Ik hou meer van wat simpel zoals deze leuke cake. Dank voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik het goed begrijp wordt de chocoladecake dus twee keer gebakken!
  Wordt die dan niet ontzettend droog?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar vreesde ik ook voor, maar: neen, helemaal niet, geen enkel verschil in 'droogte' tussen de twee cakes.

   Verwijderen
  2. Ah, dat was ik mij ook aan het afvragen. Ik test het de volgende keer uit!

   Verwijderen
  3. Ja, daar dacht ik ook aan? Misschien de 'witte' cake minder lang nodig om te laten bakken? Het is tenslotte niet meer massief?

   Verwijderen
  4. Ik maakte eerder iets gelijkaardigs, maar de cakes werden maar 1 maal gebakken. Ik maakte afzonderlijk een chocoladecake en een vanillecake. Na afkoelen in plakjes snijden. De kleuters mochten dan elk een vormpje uitdrukken uit een plakje van beide cakes en dan omwisselen. Zo hadden we dan een plak chocoladecake met een vanillevlinder (of bloem, ster, ...) en een plak vanillecake met een chocoladevlinder. Als je de plakjes niet te dun maakt, blijven de vormpjes mooi erin zitten. Leuke bezigheid voor op een verjaardagsfeestje trouwens!

   Verwijderen
 4. Wat een goed idee! Onthouden! Oh nee, pinnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey, die cake ken ik, maar dan met een sterretje in, ik heb het je nog uitgelegd op oudjaar dat ik zo een cake voor mijn broer had gemaakt, maar waarschijnlijk was je het al vergeten...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was al aant sputteren: "allez, peprkoek da lusten kleuters toch nie", maar ik had niet gerekend op uw voorzienigheid.

  en wat betreft restejes cake hergebruiken/niet wegggooien: ik heb nooit restjes, ik heb soms zelfs amper deeg over als mijn kinderen in de buurt zij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zullen we hier proberen, beide versie want onze kinderen houden van ALLES!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super om te lezen, ik maakte voor kerst de ster-variant
  Ook met chocoladecake (de combinatie peperkoek en cake sprak mij ook niet echt aan)
  Ik gebruikte een klein sterretje en dat ging wel wat zweven in de cake

  Mijn schoonzussen waren enorm nieuwsgierig hoe ik dat had klaargespeeld
  Haha

  Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik moet u inhuren voor een bakfeestje of zo. Lijkt me allemaal heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!