woensdag 20 februari 2013

Fastfood voor vegetarische kabouters

Na anderhalf jaar vegetariër zijn (vegetarisme? vergetariërschap?) zorgt een actie als dagen zonder vlees ervoor dat er wat vragen mijn richting uitkomen. Ik ben geen expert. We eten geen vlees uit ecologische overwegingen. Maar deze lectuur leert me dat er nog werk aan de winkel is om ons voedingspatroon helemaal op dat principe af te stemmen. En uitgebreid koken is eigenlijk ook al niet zo mijn ding. Maar we doen ons best.

Of mijn kinderen vlees eten, is de meest gestelde vraag. Ja: op hun boterham en 'op een ander'. Thuis eten ze mee wat de vleesloze pot schaft. Maar als ze in de winkel salami of boterhamworst of ander kleuterbeleg kiezen, dan mag dat. 't Is te vroeg voor gesprekken over het waarom (niet), maar we draaien voor hen geen gehakt door onze saus. Veggiesvoorkabouters ligt helaas al even stil, maar is nog steeds een leuke bron van informatie, vooral deze post

Of dat niet gigantisch veel tijd kost, vegetarisch koken. Vraagt men me ook wel eens. Op 'onze manier' duurt het niet noemenswaardig langer dan vroeger, heb ik de indruk. Een weekmenu afgestemd op de agenda helpt. Het bezit van een vegetarisch kookboek dat bereidingstijd vermeldt, ook. Door de week hanteren we een 20-minuten-of-minder-principe. En we hebben in ons vaste menu een aantal recepten zitten die ik al lang op heb, nog voor u kruiden op uw kip heb gestrooid.

Een antwoord op beide vragen is deze kindertopper: eiernasi. 

eiernasi

Simple comme bonjour. Een avondje "halen we Chinees", maar dan zelfgemaakt. U kunt bellen, bestellen en afhalen maar dit zit gegarandeerd sneller in uw maag. 't Heeft niets verfijnd, dat zult u merken aan de ingrediënten. Misschien net daarom dat onze kinderen er dol op zijn? Mijn uitleg is eveneens niet van kookboekniveau, maar 't is een ik-doe-maar-wat gerecht dus dat kan geen kwaad.

Nodig:
- 1 ui
- vijf à zeven lente-uitjes
- 1 ei per persoon
- 1 normale portie erwten per persoon. (Sinds ik eens een reportage zag over vitamines in groenten, koop ik erwten standaard diepvries.)
- 1 normale portie rijst per persoon. (Ik neem basmatirijst. Want dat staat zo Chinees. Maar het kan, voor erg hongerige magen, vast ook met volle rijst. Al gaat het snelklaargehalte er dan wel op achteruit.)
- peper, zout, 1/2 blokje groentebouillon

Kook de rijst met het halve bouillonblokje.
Snipper de ui en de lente-uitjes en fruit ze samen lichtbruin in wat olijfolie. (Ik doe dat in een wokpan, omdat die groot genoeg is om straks heel het gerecht te bevatten.)
Voeg de erwten toe, kruid met peper en zout en wok op hoog vuur tot de erwten gaar zijn.
Klop intussen de eieren los. 
Zet het vuur minder, giet de eieren bij de erwten en blijf roeren tot je geen vloeibaar ei meer ziet en alles is 'geklonterd'. Proef eens en kruid zo nodig bij.
Roer de gekookte rijst door het geheel.

Als je fastfood-all-the-way wilt gaan, serveer je dit met een flinke scheut zoetzure saus of loempiasaus. En kroepoek vooraf. Wij hebben geen slechte maar ook een uitermate vlotte eters en moeten regelmatig nog eens 'van vliegtuigje' doen, zelfs bij het bijna-vierjarig gespuis. Maar de stokjes op de foto zijn uiteraard voor de show: eiernasi, dat lepelen ze hier vlotjes binnen!

Mmmmm

19 opmerkingen:

  1. Leve de veggie mama's! Dat hebben we hier toevallig vandaag ook gegeten. Alleen broccoli in plaats van erwtjes. Altijd een succes!
    Groetjes Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier vandaag nog gegeten! (En er is nog wat over voor mijn lunch morgen, jeuj!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Koken in 20 minuten?
    Wow, dat boek moet ik hebben (in die tijd heb ik meestal de patatten geschild en de groenten gesneden ;) )
    En nog mooi meegenomen dat het vegetarisch is dan. Ik eet al 14j vegetarisch. De kinderen doorgaans niet, omdat de man hier niet zonder vlees kan en zij willen proeven van zowel papa's vleesje als mama's vleesje :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. tiens, dat klinkt inderdaad echt als 'lekker en vooral, snel klaar'! Moest ik de man des huizes mee krijgen, ik ging er ook voor, een vleesloos bestaan. Het zou mezelf weinig moeite kosten om te laten, mits genoeg andere inspiratie!
    Ik kreeg het kookboek van de colruyt, vandaag veggie, en daar staan ook wel lekkere en vooral haalbare zaken in.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mmmmm dat hoeft zelfs niet voor kabouters te zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik weet niet of je EVA-lid bent, maar Maman Verte van Veggiesvoorkabouters schrijft elke keer een artikeltje voor het EVA-Magazine.
    En kroepoek, is dat niet altijd dierlijk?
    En nog iets: zo'n schone foto, die laatste! Haar haar lijkt zo lang, of ligt het aan mij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee van de kroepoek, moet ik eens opzoeken, ik eet dat zelf eigenlijk nooit maar het deed het afhaalplaatje van mijn verhaal kloppen. ;-) Ik zoek het op! En neen, geen EVA-lid, dàt zou nu eens het beste plan van de dag zijn!

      Verwijderen
    2. De normale is gemaakt van garnalen, het allereerste wat we van het menu hebben geschrapt, maar het bestaat plantaardig! http://www.inproba.nl/oriental/nieuws/133/nieuw-cassave-kroepoek/

      Verwijderen
  7. Bewonderenswaardig. En ze wordt groot jong. Ik verschoot even bij het scrollen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier eet iedereen vrolijk mee wat de vegetarische pot schaft, maar bij oma en opa vragen ze toch steevast een 'vettig vleesje' (salami) voor op hun boterham. Een stukje kip kan hun op feestjes ook wel verkocht worden, maar tegen andere vleesjes zeggen ze steevast nee. Jouw eiernasi ga ik morgen ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk, ik maakte vroeger wel eens iets gelijkaardigs, maar gebruikte geen bouillon, maar wel safraan, mais en quornblokjes erbij.
    Toen ik mijn man in 2001 leerde kennen was hij al een paar jaar vegetariër, tot eind 2007 was ik even vegetarisch als je kindjes, maar toen is mijn man bijna van de been gegaan door de gevolgen van het "pubervegetarisme" ( http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120916_00298222&s=1 ) Ik heb hem nooit overtuigd gekregen van het belang van kikkererwten etc en veggieburgers alleen volstaan dus echt niet op langere termijn :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was een pubervegetariër toen ik 13 was en moest op mijn 18de stoppen wegens 'zo goed als geen ijzer meer in mijn lijf'. Maar nu pakken we het iets verstandiger aan. ;-)

      Verwijderen
    2. Dat en een BMI van 17-18, in combinatie met een verse baby en een verhuis was dat geen succes ;)
      We gingen snel herbeginnen, maar de motivatie blijft laag.

      Verwijderen
  10. Aha, nu weet ik wat we binnen een half uurtje eten ... Merci hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een vraagje: doe je gewoon die erwtjes diepvries in de wok? Niet voorkoken of ontdooien in de microgolfoven of (kokend) water in de wok?
    Het ziet er superlekker uit, komt volgende week zeker op het menu!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. wij zijn geen vegetariërs, maar een lekker receptje wil altijd wel eens proberen! Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De Gilbert at al niet veel vlees en doet nu mee met '40 dagen zonder', ik denk wel dat ik hem overtuigd krijg om nadien nog verder te doen. Bij het kroost is het ondertussen zoals bij jullie, hoewel de zoon not amused was toen ik zei dat we geen vlees meer gingen eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier geen vegetariërs maar af en toe eten we eens zonder vis of vlees. En dit gerecht is hier ook een echte favoriet.
    Hopelijk blog je nog meer van je gerechtjes zodat ik wat ideeën kan opdoen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Gemaakt en goedgekeurd door de familie op voorwaarde dat ik er volgende keer wat kip bij bak :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!