woensdag 13 maart 2013

Een jurk/t-shirt in een uurtje: tutorial

Ergens in een modebewuste plooi van de rokken van het wereldwijde web vond ik een foto van een kind in een prachtige kousenbroek. Ik speurde het merk op, maar vond het nergens in ons Belgenlandje. De ontwerpster bleek in Israël te wonen. Ik klopte aan bij de schoonzus en een paar weken later stond diezelfde kousenbroek te blinken in haar webwinkel, en rond Livs benen. We kregen er prompt ook een streepje winter bovenop, zodat die kousen toch nog even kunnen dienen. Soms kan het leven simpel zijn.
Mooie kousenbroek

Wie niet vies is van een beetje color blocking of van kleur² met heldere grafiek, vindt misschien wel zijn ding bij Funky Legs. Kijk zelf maar. Tot maandagavond 18 maart '03 kan je er 3 paar winnen!


color blocking

Huppa, verse kousen, verse inspiratie! In de stoffenkast lag al lang een mooi stuk soort-van-jaren-80-tricot. Of diolen. Geen idee wat het exact is, maar het rekt in elk geval. Gekregen van Zannes kinderverzorgster in de kribbe. Wiens moeder haar kast had opgeruimd en me liet kiezen: drie vuilzakken stof richting kringwinkel of drie vuilzakken richting Riets stoffenkast. Sja... 

Ik maakte voor Liv super eenvoudig jurkje dat roept om 101 variaties. Het zat, patroontekenen incluis, op minder dan een uur in elkaar.


Tuniekje in een uur

Het patroon is een T, er zitten touwtjes door hals en mouwen en een stroplint op haar heupen. En daarmee is de kousaccompagnerende jurk af!

stroplintjes

En ik had nog net genoeg stof over voor een lang t-shirt voor mezelf, deze keer zonder linten.

tuniekje

Met twee

Je zult ons niet zo vaak tweelinggewijs zien rondlopen maar Liv vond het uitermate grappig. Dus ik ook, voor even. Alleen jammer dat ik zelf geen Funky Legs heb.

samen

Omdat het systeem om variaties roept en ik op dezelfde wijze nog een hoop t-shirts voor mezelf plan, leg ik even uit hoe het moet. Kunt u met me mee variëren, gezellig! Geen foto's vandaag maar wat gekribbel mijnentwege, daarmee lukt het deze keer vast ook.

Om het patroon te tekenen, heb je jezelf/je kind nodig, en een ruimzittend t-shirt. Leg het shirt op patroonpapier. 


Stof

Ik gebruikte dikke tricot en ik zou aanraden het daarmee te proberen. Al ben ik er bijna zeker van dat een katoenen versie ook moet lukken, als je alles wat breder maakt en de halsopening groot genoeg maakt.
Patroon (In de uitleg teken ik een heel patroon, maar om stof te knippen op stofvouw is een half patroon makkelijker.)

(a) is een rechte lijn en is even breed als de afstand van mouw tot mouw van de t-shirt.
(b) is de afstand van schouder tot boven de knie voor een jurk, en de afstand van schouder tot heup voor een t-shirt.
(c) is iets smaller dan (a) voor een jurk. Voor een t-shirt neem je de helft van je heupomtrek.

De mouwen teken je iets breder dan bij een gewone t-shirt, dan vallen ze mooier als je er bovenaan stroplinten doorheen trekt.
Van aan de onderrand teken je de zijnaden lichtjes schuin naar boven, en die lijnen verbind je met een flauwe bocht met de onderrand van de mouwen.
Markeringen
(d) is het gat waar je hoofd door moet. Duid dit aan met twee markeringen. De breedte bepaal je door een rechte snede te maken in een niet-rekkend stuk stof (ook als je tricot gebruikt) en te testen hoe breed die moet zijn om je hoofd er heel vlot door te krijgen. Ter vergelijking: voor Liv is dit een gat van 23 cm breed, voor mezelf eentje van 32 cm.
(e) is de afstand van schouder tot middel, of wat lager, waar je het stroplint wilt. Hier maak je een markering om straks de tunnel voor het stroplint aan te brengen. Bij een t-shirt laat je die weg.

Even gemakkelijk met hetzelfde systeem:


T-shirt

Neem voor (b) de afstand van schouder tot heup, neem voor (c) iets meer dan de helft van je heupomtrek en laat het stroplint weg. Teken de zijnaden gewoon recht naar boven in plaats van uit te schuinen.Tuniek
Een lange t-shirt met een stroplint, naai het tunneltje op heuphoogte.

Naadwaarde en stof knippen
Knip het patroon twee maal uit stof: voorpand en achterpand zijn hetzelfde. Goed oppassen met de juiste naadwaardes:
- aan de bovenrand en aan de mouwen knip je 1.5 cm naadwaarde;
- aan de zijnaden en oksels knip je 1 cm naadwaarde;
- aan de onderrand knip je 4 cm naadwaarde.

Stikken
1) Werk, aan voor- en achterpand, de randen van de mouwen af met overlock of zigzag. Strjk een zoom van 1,5 cm in de mouwen en speld vast, maar stik nog niet.
2) Werk de beide bovenranden af. De mouwzoom zet je omgeplooid mee vast in dit overlock- of zigzagstiksel.

3) Leg voor- en achterpand met de goede kanten op elkaar en stik aan beide kanten de bovennaad van aan de mouwrand tot aan de markeringen, op 1,5 cm. Strijk de naad open.

4) Plooi aan de binnenkant aan beide kanten de naadwaarde van de bovennaad in een driehoekje naar binnen.

5) Doorstik de hele bovenrand, aan beide kanten van de bovennaad en halsopening, op 1 cm. Begin op 1 cm van de mouwrand en stop 1 cm voor je aan de andere mouwrand bent.
6) Stik de oksel- en zijnaden. (Eventueel met de overlock.) De omgestreken mouwboorden plooi je hiervoor even terug open, je zet ze dus niet omgestreken mee vast maar gewoon 'enkel'.
7) Doorstik nu de mouwen op 1 cm. Begin waar het ene schouderstiksel begint, en stop aan het andere schouderstiksel.

8) Strijk de ondernaad 4 cm naar binnen en doorstik op 3 cm. 

9) Rijg linten door beide tunneltjes aan de bovenrand. Trek die linten mooi strak en stik links en rechts van de halsopening dwars van het ene naar het andere stiksel. De halsopening is hierdoor verstevigd tegen doorscheuren, en de linten zitten nu vastgestikt. Voor mezelf heb ik dat stiksel weggelaten. Ik reeg er voor mij geen lintje door, en ik ben al groot genoeg om mijn shirts voorzichtig aan te trekken. Voor een kind is het wel aangewezen.
10) Knip een rechthoek van 4 cm hoog en iets minder breed dan de omtrek van de jurk op de plaats van de markering voor het stroplint. Werk deze strook aan de vier randen af. Stik ze vast in de middel, zodat de opening in het midden vooraan de jurk zit.
11) Verstevig een kleine zone van de stof op de buik, en maak hier twee knoopsgaten of bevestig twee nestelogen. Trek een lint door de tunnel en door de knoopsgaten/nestelogen.

Aan de hals zit er dus gewoon een zoompje in de stof. Als je (overlock)garen gebruikt dat goed bij de stof past, stoort dat niet, en het is bij het dragen ook bijna niet zichtbaar. Wil je dat toch liever mooier afwerken, dan kan je bijvoorbeeld de stof aan de halsopening eerst afwerken met satijnen biaislint, voor je de jurk in elkaar steekt. Of je kan aan beide kanten een driehoek (of boog, rechthoek,...) extra knippen aan de halsopening en die 'decoratief vastzetten'. Zo heb je meteen een beleg. Voor een dames-t-shirt geeft dat de illusie van een V-hals en dat ziet er meteen wat eleganter uit.

Heel winters in dikke tricot, maar in een katoentje maak je op deze manier de meest luchtige zomerjurk!

15 opmerkingen:

 1. 3 vuilzakken ... Dit duo vind ik wel geslaagd, en voor af en toe eens iets uit hetzelfde, dat vind ik leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Deze tuto maken kostte je meer tijd dan de jurk als ik dat zo zie, dank hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Woehaaaaa, ik zit nog in het 'probeerstadium' van tassen en picknickkleden en heel veel getorn en zo, maar wat zou ik graag voor mezelf zo een shirt maken!
  Met deze tuto lukt het heeeel misschien;)
  Dikke dankjewel alvast:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik was al enthousiast bij de kousen, en het werd er alleen maar beter op... Dat stofje staat jullie allebei geweldig, dus ja: een geslaagde moeder-en-dochter outfit!
  En bedankt voor de uitleg voor de t-shirts, ik varieer mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, met zoiets zat ik al een tijdje in mijn hoofd, dus hartelijk dank voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Slim gezien! En mooi! En na te apen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nu het zelf proberen;.. dat is andere koek :)

  www.mamajulesbrussels.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik {hartje} diolen!
  Die kousen trouwens ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hevig fan van de colourblocking kousen.
  Merci voor de uitleg. Wordt hier zo nog geproduceerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een geluk hebben jullie toch met die hofleverancier! Nog Funky Legs in damesmaten, dan plaatste ik meteen een giga-bestelling.
  Tof trouwens, uw beider kledingstukken. In mijn hoofd zat ook al zo'n maakproces, maar uitgeschreven is toch net iets makkelijker. Nu nog uitvoeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldige kousen en geweldige tshirt/jurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. de uitleg volgen is er iets te veel aan, aan het einde van de dag, maar HOE MOOI is die laatste foto van jullie twee!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!