donderdag 7 maart 2013

Mickey en de Oufti's

Ze wordt vier, zondag, onze eerstgeboren nakomeling. Ze is er klaar voor. Morgen mag ze al eens oefenen: trakteren in de klas. "Hello-Kitty-cupcakes!" luidde het verzoek. Sorry, meissie, moeders veto! Niet omwille van het commerciële van de zaak of iets dergelijks. (Het uiteindelijk gekozen thema van de traktaties is nu niet bepaald van die aard dat je het figuurtje met fair trade in verband brengt...) Maar cupcakes van de rozige poes, dat was de verjaardagshap van een klasgenootje. Het kan af en toe geen kwaad om te schieten op 'ik wil hetzelfde als die ander', met als munitie 'laten we eens iets nieuws doen!'

Bij het voorstel 'Mickey Mouse' was al het poezige al lang vergeten. Liv kan zeer geconcentreerd (en voor haar part eeuwig) kijken naar afleveringen van Mickey Mouse clubhouse. Waar die muis, met immer irritante hoge stem, problemen oplost. En de kijker vraagt om het juiste gereedschap uit zijn, euh, 'vliegend orending' te halen. "Oh Toodles", moet je dan roepen. (Het heeft weken geduurd eer ik verstond wat het beest zei. Liv roept, meestal, iets als Toendels.)

Maar bon. Mickey dus. Iets donkers (chocolade, mmmm) en rond. Schijfjes banaan... Dus: banaan op een stokje met chocolade rond en dan oren. Super jufonvriendelijk en totale sugar rush voor kleuters, maar dat lappen we aan onze laars voor een keertje. En bovendien: dat kon niet moeilijk zijn, wel?

Een eerste experiment draaide uit op een fiasco. Druipend stuk banaan, veel te grote oren. Heel de keuken vol plakkerigheid. Ik riep nog "Oh Toodles" maar er kwam geen dweil, noch volautomatisch poetsgereedschap. Toen vond ik deze pin. Ah ja, tuurlijk, Oufti's! Diepgevroren schijfjes banaan met een chocoladejasje. Als de film in de plaatselijke bioscoop slecht is, zijn er nog steeds de Oufti's om je te troosten. 

Micky en Minnie

En dat gaat dus zo:

- banaan in schijfjes;
- banaan op lege friscostokjes prikken (te vinden in De Banier);
- banaanlolly's voor minimum 4 uur in de diepvriezer;
- chocolade smelten en een lepel rijst- of kokosolie erdoorheen roeren (tegen witte chocolade-uitslag);
- banaanlolly's in chocolade dippen;
- heel snel zijn om de oren op de lolly's te drukken, want de chocolade stolt onmiddellijk!

De oren zijn druppels chocolade die ik vooraf liet stollen. Een stukje bakpapier werkt hiervoor prima, als je het een paar keer oppakt en van niet-al-te-hoog laat vallen, loopt de druppel mooi rond open.

Het klinkt als een werkje van tien minuten maar ik was er wel wat langer mee bezig. Woensdag: oren maken en banaan invriezen. Donderdag: dippen en oren lijmen. Teamwerk, want de chocolade stolt zo snel dat je voor dompelen en plakken aan een hoog tempo, vier handen nodig hebt.

En oh ja, strikjes maken uit marsepein (woensdag) en lijmen (donderdag)! Want mevrouw wordt vier en plots steekt er enige rollepatroonbevestiging de kop op. "De meisjes moeten Minnie Mouzen!" Jij bent jarig meis, jij kiest... En dus prutste ik nog 16 strikjes op de Minnies.

En omdat 1 schijfje banaan per kleuter nogal gierig klinkt, maakten we ook nog een reeksje oorlozen. 

Lollies

Alles terug de vriezer in en morgen just-in-time richting klasje!

Om vlot te kunnen dippen heb je een diep pannetje saus nodig. Ik koos een metalen soeppot uit de kinderkeuken: hoog en smal, ideaal voor banaandippings. Maar aan het einde van de rit heb je toch nog flink wat chocolade over. Te veel om met een lepeltje soldaat te maken. Dus goten we pralinecupjes vol. En plantten we daar de rest van de stokjes in. Als die uitharden, hebben we morgen homemade hotchocolatesticks. Want Liv wordt vier, het is feest voor iedereen!

chocolademelk

17 opmerkingen:

 1. Oh, oufti's, het lekkerste cinemaskackse dat er is! Ik verjaar morgen ook, de meisjes hoeven niet per sé een Minnie te krijgen hoor! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw Liv zal ze met trots uitdelen op school! Mijn Liv zou ze ook geweldig vinden! En niet te vergeten: lekker!
  Lang leve Liv en lang leve een klas vol stuiterende kleutertjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mmmmmm oufti's! Ik wil ook wel verjaren! :) Leuke Micky's! En ja, die stem is verschrikkelijk irritant!
  Gelukkige verjaardag Liv!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heus niet, Riet, het klinkt écht niét als een werkje van tien minuten .... Maar het ziet er schitterend uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die bananen in chocolade, ieuw! Heb een paar vriendinnen die er helemaal zot van zijn maar ik vind ze toch iets vreemds hebben..
  Alhoewel dat ook kan liggen aan mijn afkeer voor bananen, zo.. slijmerig.
  Wel supertof gedaan! Het ziet er professioneel uit eigenlijk :à

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mmmm, chocolade en banaan, altijd een winner! En qua sugarrush denk ik dat het wel nog meevalt, zeker? Allez, ik kan me veel grotere suikerbommen voorstellen.
  Hoe dan ook: hoera voor Liv en voor jouw vierjarig moederschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat klinkt als de hoeveelheid werk die het is! Het voorrecht van de oudste. Ooit schilderde ik 25 verschillende clowntjes voor mijn oudste zoon. De jongste stuur ik nog niet met een zak chips op pad, maar al te veel handwerk ga ik uit de weg. Ik sta paf van jouw creatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Proficiat voor Liv (en voor jou, wat een werk)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd alvast met Liv. En ze zien er super leuk uit, die bananen Mickeys en Mini's!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. die liefde voor dat clubhuis van mickey mouse klinkt me bekend in de oren. Onze jongste heeft al de dvd's versleten, keer op keer. Nu is hij overgeschakeld naar alle disney klassiekers (peter pan, sneeuwwitje, bambi, ...), is net iets leuker om me zelf ook bij neer te zetten in te zetel ;-)
  Je traktaties zijn super! ben ik blij dat wij sinds vorig jaar enkel cake en wafels mogen meegeven naar school, want mezelf kennende, ik zou ook niet voor het eenvoudigste kiezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi gedaan! Ik ben wel blij dat mijn kinders niet bij die van u in de klas zitten, ge legt de lat hoog voor de andere moeders, die voelen zich allemaal slechte moeders als ze hun kind gewoon een doosje rozijntjes van de Hema laten uitdelen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zalig stukje tekst!

  Ps die stokjes zag ik gisteren ook bij wibra hangen (goedkoper?)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh man, dat ziet er lekker uit! En ook mooi & origineel natuurlijk.

  Maar toch vooral hééééél erg lekker...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En zo onverantwoord. Dat valt me nu toch van je tegen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat zou hier thuis ook gesmaakt worden :) en ach het is ook maar een banaan met chocolade, echt heel onverantwoord lijkt me dat niet...

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!