vrijdag 3 mei 2013

Halterjurk voor tonnetjes

Eén uur in de week zit ik neder en doe ik niets. 

Correctie: een uur per week zit ik neder, doe ik niets en denk ik niet na over wat ik eigenlijk allemaal nog zou moeten doen. Gezelschap: de moeders van zeven van Livs klasgenootjes, met wie ze dat uur samen turnt. Locatie: de nette maar een beetje uit-zijn-tijd zijnde cafetaria van de plaatselijke speeltuin. Alwaar het cliché bewaarheid wordt dat je als inwijkeling mensen leert kennen zodra je kinderen naar school gaan. Er moet werkelijk iets zeer ernstigs gebeuren, (bijvoorbeeld het instorten van de cafetaria in kwestie), om me van die afspraak te doen afzien.

We praten, over die kinderen. We drinken koffie of gele limonade, met centjes die we bij elkaar leggen in een door de zorgvuldigste onder ons bewaakt portemonneetje. En, zo gaat dat als er een virus zich hardnekkig over vrouwelijk Vlaanderen verspreid: we wisselen naaipatronen uit.

De mama van Lore, een van de acht turnkameraadjes, was op zoek naar een halterjurk voor haar dochter. Ik diepte een herinnering op uit de krochten van mijn bloggeheugen en klopte aan bij Mie. Wiens dochters toen de maat hadden van Lore en Liv, die, hoewel even oud, toch een aantal centimeters schelen.

Liv doet of ze denkt

Ik ging zelf meteen aan de slag, want het zijn heerlijke zomerjurkjes-in-een-handomdraai. Om de bleke stof wat te breken draaide ik voor de linten de belegkleur naar boven.

striklint

hals

En maakte ik twee groene elastiektunneltjes op de rug.

elastiek

Ik moest bij de eerste pasbeurt heel erg mijn lach inhouden. Liv heeft nogal een 'tonnetje'. 't Is geen papdik kind, maar ook geen ranke den: ze heeft brede schouders, stevige armen en benen en haar ronde billen zijn reden waarom ze nog niet zo'n beste vriend is van broeken met een gulp: ze trekt die niet los over haar heupen naar beneden.

Dus zo'n losse zomerjurk (in een flinterdunne stof die ik van haar kreeg) dat zag er met zo'n vooruitgestoken tonnetje bepaald lachwekkend uit. Niet getreurd! Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts, zei Winston Churchill. En the courage to continue zat hem in een simpele elastiek in de taille.

halterjurk

Enige frons in de heuplijn is rolletjescamouflerend, dat weet elke rolletjesbezitter! Hoewel ik moet toegeven dat het in dit geval eerder accentueert. Maar geloof me vrij: het is beter dan het origineel.

Bovendien is het jurkje op deze manier surrogaat voor een kledingstuk waar ik erg van hou maar beter niet koop: halterjumpsuits in katoen. Liv is, hoe zal ik het zeggen, een trage beslisser wat betreft toiletbezoek. Dus als ze moet, dan moet ze. Geen denken aan dat ze zich dan eerst nog eens uit een broekpak zou kunnen hijsen. Maar door de combinatie frons + halter komt dit qua effect wel in de buurt, vind ik.

gedaan met poseren

Eigenlijk moet de hals nog iets strakker geknoopt. Maar een tweede fotosessie was geen optie. Voor wie me altijd vraagt: 'hoe doe je dat toch, je kind zo laten poseren?'... Misschien viel het u al op, het was alsof ze me deze keer wilde vertellen: those days are over, moeke!

zot geval

20 opmerkingen:

 1. Een glimlach verscheen meteen bij de eerste foto, dat tonnetje is inderdaad wel grappig :-) Maar 't is wel een heel mooi kleedje. En die glimlach en pretoogjes leiden sowieso alle aandacht af hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die oudste dochter van u is toch een echt fotomodel hoor! Tonneke of niet, dat kleedje staat haar geweldig.
  Welk patroontje is dat eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kijk hier eens als je een patroon zoekt:http://miss-stik.blogspot.be/2010/07/voor-mie.html

   (tiens, gaat dat nu over dezelfde Mie? grappig)

   Verwijderen
  2. Ja dat ging over dezelfde Mie ;-) Me... maar ik gebruikte uiteindelijk een bestaand kleedje als voorbeeld.

   Verwijderen
 3. Ik tekende het over van Mie, en zij tekende het over van een jurkje dat in de kast van haar dochters lag...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een geweldig tonneke dan toch! Hier een Dochter met een holle rug die dus ook altijd iets naar voor steken heeft, misschien is dit ook geen slecht idee voor haar postuur...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, dat stofje! Ondanks iets wat op paars lijkt hier en daar vind ik het echt ongelooflijk mooi! Ideaal voor zo'n zalig zomerkleedje. En heerlijk, die snoeten van Liv :).
  (als je nog iets over hebt van de stof waar je geen weg mee moest weten, ik weet een weg, vraag maar eens dan ;-) ).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk jurkje, en het staat je meisje mooi hoor! hier wordt het ook de zomer van de halterjurkjes, de eerste is al goed gekeurd & gedragen ;-) . groetjes, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik moet spontaan glimlachen bij het lezen van je bericht. Fijn kleedje, mooie stoffen en een geweldige dochter met attitude! Die komt nog ver!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zeer grappig dat buikje. Het geheel is zeker geslaagd. (prachtig haar ook, zie ik ineens)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. supermooie jurk en dochter! ik heb hier ook zo een exemplaartje rondlopen met een wat ronder buikje...als ik zie hoe mooi Liv er mee is, denk ik dat het volgende projectje ook wel eens zo een halterjurkje zou kunnen worden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. tis een schoontje geworden. Die van mij heeft zo een tonneke van achter...net als haar mama!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi kleedje en prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoewel ik het kleedje ook heel leuk vind, ben ik vooral vol bewondering voor de prachtige krullen van je dochter. 'Waauw'! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo geldig schoon. Ben al zo lang op zoek naar zo een model! Echt pracht dochter, pracht haar en pracht kleedje!!!
  En een jumpsuit is dus ook mijn droom naaiproject maar vind niet wat ik in mijn hoofd heb...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Superleuk zo'n halter. Vind het zelf altijd snel heel volwassen staan, maar deze is echt heel leuk voor kindjes! Super!

  tantefientje.blogsot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik vind het juist schattig zo een buikje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een heel leuk zomerkleedje. Tof met het groene accenten en wat een zotte meid :-)! Mijn kinderen vinden meestal alles behalve leuk om te poseren voor de foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Haha, hier ook een buikkindeke! Rokjes zakken steeds onder de buik en schuiven over de poep waardoor ze vaak schuin zitten :) ma de jurk, die vind ik wel een succes! Mooi stofje ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. mooi!!!

  www.mamajulesbrussels.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!