zondag 12 mei 2013

De zesde klas aan de naaimachine (+ tutorial)

Juf Sofie van de zesde klas bladerde door ons boek en vroeg me welk project doenbaar was als moederdagcadeautje voor de mama's van haar leerlingen. Al begint Zo Geknipt! in mijn ogen bij het begin, ik vond de doenbare projecten niet meteen moederdagcadeautjes. En de potentiële moederdagcadeautjes niet meteen doenbaar met de zesde klas. Dus kreeg Juf Sofie een handleiding op maat. Ik tekende een heel eenvoudige opvouwbare boodschappentas. Met een beleg (geen gedoe met keergaten) en met tassenband (geen gedoe met linten maken).

boodschappentasje

En met een 'opvouwhoekje' zoals ik in deze boodschappentas deed. 

opgevouwen

Juf Sofie riep de hulp in van zeven dames met naaimachine, maar zonder kind in de zesde klas: het moest een verrassing blijven. Elke machine kreeg een team van drie of vier kinderen en toen startte de bedrijvigheid.

De refter werd voor een dag omgebouwd tot naaiatelier. Met een lange tafel pennenzakken en werkschriften, 'voor wie even niets te doen heeft'. Maar die tafel bleef, zodra we aan de slag gingen, onbevolkt. Wie even niets te doen had, zette ik zelf aan het werk: het omvouwhoekje van de tassen kreeg een accent in flockfolie, dus knip- en strijkwerk genoeg.

het atelier

Voor het nalezen van de handleiding kreeg ik hulp van iemand met meer didactische kwaliteiten dan ikzelf. Want al na een paar zinnen stuitte ik op vragen als: 'weet een kind van de zesde klas wat 'diagonaal' is? (Ja dus.) Terwijl ik andere dingen dan weer heel letterlijk moest uitleggen. (Steek je speld in de stof en zorg dat ze er ook weer uit komt.) Feit is wel: met leerlingen van het zesde leerjaar kan je al een toffe babbel hebben, en ze zitten vol enthousiasme om dingen te proberen die nieuw zijn voor hen.

nog wat hulp bij het spelden nodig

Het werd flink doorwerken, vierentwintig tasjes op drie uur tijd, maar ze lagen er op het eind allemaal! Het onderwijs is een branche bevolkt door mensen waar ik vaak mijn hoedje voor afzet. Het is me, wegens algehele geduldloosheid, absoluut niet gegeven. Maar voor een dagje vond ik het een heel leuke ervaring. Af en toe is het geen slecht idee om elf te zijn en de wereld op die manier te bekijken. Ik heb me bijvoorbeeld nog nooit afgevraagd: 'Zo'n pedaal voor een naaimachine, bestaat dat ook draadloos?' En voor mij is het evident maar een zesdeklasser vraagt zich ook wel af: 'Maak jij met die machine ook plastic zakken?'

een zakje

Voor wie zelf aan de slag wil met een klas lagereschoolkinderen en naaimachines, zijn dit mijn bevindingen:

- We hadden een halve dag, het knippen deden de kinderen op voorhand zodat alle lappen vooraf onder de overlock konden passeren.
- Drie kinderen per machine was voor dit project ideaal: iedereen was steeds iets aan het doen. Aan de machines waar vier kinderen zaten, was het een nipte om alles rond te krijgen.
- Zoek mensen die het zien zitten om de werking van de machine uit te leggen aan kinderen en die het ook zien zitten om hun machine even, onder begeleiding, uit handen te geven. Dat is niet voor iedereen evident.

En dan het 'lesmateriaal': ik schreef een stap voor stap met foto's, die je gerust mag gebruiken! Het blad met 'werken met de naaimachine' vind ik zelf wel niet zo helder geschreven, maar hebben we uiteindelijk niet gebruikt: de uitleg van de begeleiders was uiteraard veel efficiënter.

Werken met de naaimachine

Vanochtend kregen vierentwintig mama's een tasje cadeau, door hun eigen koter in elkaar gezet. Ik wed dat er een paar tussen zitten die het graag zelf hadden geleerd!

31 opmerkingen:

 1. Ik kan je bevindingen helemaal volgen. Ons Elise wil ook af en toe eens naaien samen met een hoopje vriendinnen en het is niet altijd evident om binnen een korte tijdspanne iets mee naar huis te kunnen geven.
  Het was in ieder geval een leuk initiatief van jullie met waarschijnlijk allemaal glunderende meisjes en een mooi moederdaggeschenk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow dit is te gek!! Wat zullen de mama's verrast zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tof! En een mooi resultaat om hun mama te geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend leuke juf om dit voor de mama's op stapel te zetten en met de kinderen (en hulpmoeders) te gaan doen.

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar, hoe geweldig is dat? Die mama's zullen nogal geglunderd hebben vanochtend! Ge moet er maar aan beginnen, petje af voor de juf en alle naaimama's...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een tof initiatief!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tof initiatief! Zo ben ik ook al eens gaan helpen bij het vierde leerjaar (zie mijn blog) en de kinderen vonden dat echt leuk. Dit projectje zal ik zeker tippen in de school van onze kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super! Dit staat zeker in mijn lijstje voor potentiële moederdagcadeautjes voor volgend schooljaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb met die van het vierde ook zoiets geprobeerd
  En idd, sommige kinderen , eummmm veel, kunnen niet eens meer een draad door,de naald krijgen, kennen het verschil niet tussen een speld en een naald, en de naaibeweging: erin en eruit.....oei oie
  Misschien moeten ze textiele werkvormen toch maar weer in de leerplannen opnemen, want de kinderen vonden het wel super !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De max! En tof van jou dat je dat allemaal voor juf Sofie bij elkaar schrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wow, leuk! Soms vind ik het spijtig dat ik kleinere pateekes onder mijn hoede heb. Maar ook zij hebben voor moederdag genaaid, 2 bloemblaadjes op elkaar zodat er zaadjes tussen konden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super! En zo tof van de juf ook. Die mama's zullen blij geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig! Ik maakte zo vorige week tijdens de projectweek (op Bekaf nvdr.) vlaggenlijnen met leerlingen van 5 en 6. In toilet-cirée wel, ook om wat minder gedoe te hebben. Man, wat een hoofd dat ik had na telkens drie uur begeleiden! Maar de voldoening ook toen ik ze vol trots de speelplaats zag versieren ... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Moh zo super tof!
  Ze zullen u nu wel vinden he de komende jaren ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuk project en super dat het zo geslaagd was! Om al die mama's met hun machine naar school te krijgen voor een klas zonder hun eigen kroost lijkt me al een opgave op zich!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Awel, dit vind ik nu een ontroerend berichtje seh! Een echter moedercadeautje dan een zelfgemaakte boodschappentas kan je niet bedenken! Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuk cadeautje! Jullie zullen heel wat mama's héél erg blij gemaakt hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel wat mama's zullen wel een glimlach op hun gezicht gehad hebben bij het krijgen van dit leuke cadeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Geweldig idee van Juf Sofie! Ik denk inderdaad wel dat je er wat geduld voor moet hebben. Ik mag dan lerares zijn (middelbaar weliswaar) maar weet niet of ik hier geduld voor zou hebben! Tof gedaan en toffe handleiding! Ik wed dat er veel blije mama's zullen geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Subliem! Wat tof van de vrijwilligers ook

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ik zou blij zijn met zo een leuk kado!!


  www.mamajulesbrussels.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Super! Ik maakte woensdag een vlaggenlijn met 18 kleuters én mijn naaimachine!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had juf Nicole dat ook maar in 'onzen tijd' gedaan toen ik daar in het zesde leerjaar zat! ;)

   Verwijderen
 23. Wauw, aan wat een super moederdagcadeau heb jij mee gewerkt! Mijn bengels van het 1ste leerjaar zijn nog net iets te klein om met een naaimachine te werken. Spijtig, want is echt een leuk projectje!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Vorig jaar maakte ik boekjes(!) voor moederdag in de derde kleuterklas. En LOL voor die draadloze pedaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Superleuk idee!
  groetjes,
  Valerie

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!