woensdag 26 juni 2013

Facebook is dood, leve Facebook

Ik weet niet of mensen een aangeboren gevoeligheid voor verslavingen hebben en of je dat kunt laten testen. Maar indien dat het geval is, denk ik dat ik zwaar zou scoren. Als tiener was ik te braaf om te experimenteren met wat dat zou geven, trekken aan een sigaret. Ik heb het dus nooit gedaan. En maar goed ook: ik ben zo gevoelig voor verleidingen dat ik die eerste rookstok waarschijnlijk had gebruikt als aansteker voor de tweede. Enzoverder. Ik zou op dit eigenste moment wereldrecordhouder kettingroken zijn. (Of gewoon dood).

Zo ook met digitale verleidingen. Ik heb oogkleppen nodig voor webshops. Ik liet als puber mijn eten staan om Tetris te spelen. Ik kan uren Pinnen maar vooral: ik verdoe echt te veel tijd op Facebook. Niet dat dat allemaal zinloos bestede tijd is. Ik blijf er op de hoogte van de actualiteit, zowel die-van-de-wereld als die-van-mijn-omgeving. Het was in Van-Katoen-tijden een vrij efficiënte vergaderplaats. En ik doe er inspiratie op. 

Maar ook: ik kan blijven klikken op trivialiteiten. Ik lees er te veel minuten nieuws van mensen die ik amper, niet meer of eigenlijk helemaal niet ken. En ik ben er lid van te veel groepen met te veel nieuwe info om te verwerken. Dus gaan we cold turkey: mijn profiel gaat twee maanden in zomerstop. En dan zie ik wel of ik echt het gevoel heb iets gemist te hebben. En zo ja: of mijn zwakke geest het aankan om met mate terug te keren.

Op 1 juli gaan de Faceboeken dus even toe. Om het maximum uit die schaarse zonnige dagen te halen. Eerst nog een kleine omweg. Veel van mijn naasten zijn geen diehard blogvolgers in het algmeen, maar lezen wel graag hoe het mijn krullenbollen vergaat. En bij gebrek aan reader is Facebook een goede plaats om te ontdekken of er nieuws is. Dus: Facebook is dood, leve Facebook: vanaf heden ook een pagina voor Leven met Liv.


Een pagina die ik, uiteraard, beheer van op een vriendenloos profiel. Ik ben, hoop ik, nog wel net sterk genoeg om geen uren al starend naar een lege profielpagina door te brengen. Wees welkom en like!

(Oh, en voor u mijn man aanspoort een privé-detective in te schakelen: dat van die verleidingen gaat gelukkig niet op voor het in gevaar brengen van mijn huwelijkse staat!)

19 opmerkingen:

 1. Ha, goed idee! Dat wil ik ook eens proberen vol te houden, maar eerst ga ik u leuk vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar. En dan ook frustrerend als ik bedenk hoeveel ik had kunnen naaien in die tijd. Weet je, ik doe mee! Vanaf 1 juli tot 31 augustus. Mits uitzonderlijk de beheren van de pagina van Cafee Couture.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed om te weten, we zullen de mailbox dan spammen ipv de facebookberichtentoestanden. En ik zou mee moeten doen. Ik peis er eens over. En we vinden u leuk ja, dat ook natuurlijk :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moedig van jou! Ik vrees dat ik niet meedoe. Al weet ik dat ik het niet mis als er eens een dag geen internet is in huis. Het leven wordt er zoveel rustiger van. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. haha :) zo herkenbaar en zo gelachen met de "staren naar lege pagina". Dus eigenlijk ga je wel nog op fb zitten maar niet op je privé profiel? Dus moet je je eerst aanmelden via je eigen profiel om op je pagina te kunnen? It's only one click away he... :)
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neenee, ik moet mij aanmelden via een nieuw profiel, van waarop ik geen updates van vrienden kan zien omdat ik er geen heb. En ook: waarmee ik niet in groepjes zit en op nieuwsdiensten ben geabonneerd. Valt best mee qua verleiding dus. ;-)

   Verwijderen
 6. Dat wil ik ook al héél lang doen, maar ik durf niet goed (oké, ik ben gewoon té verslaafd). Laat je weten hoe het je vergaan is?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Facebookvakantie dus! Geen probleem. Het boek der gezichten laten we hier heel wijselijk links liggen, geen account. Al vinden sommigen dat onbegrijpelijk. Maar ja, ik raak nu soms al helemaal niet mee met het lezen van al die fijne blogberichten ...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel herkenbaar. Ik weet vooraf al dat ik Facebook zolang niet ga kunnen missen. Snel nog even jou pagina liken en dan gaat de pc af. Efkes toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik lees eigenlijk liever blogs dan facebook. Ik scroll meestal razendvlug door FB, zou er misschien toch iets interessants tussen staan? Mijn man zegt dat ik FB verslaafd ben maar eigenlijk zet ik er bitterweinig op. Enkel wat ik maak (komt op de eerste plaats op mijn blog) en enkele reactie's komen op FB, geen privédingen.
  Wat ik natuurlijk wel ben is een nieuwsgierig beestje (zoals vele vrouwen zeker?).
  Succes!
  Groetjes Nancy (stikplezier.blogspot.be)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heb je dat weer leuk geschreven :)
  Ik heb zo hier en daar een verslaving, gelukkig geen facebook, ik wil er niet aan beginnen, voorkomen is...
  Ik heb wel via de dochter een facebookpagina, zodat de vriendinnen kunnen volgen, dat gaat inderdaad veel uurtjes zon extra opleveren, geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. oh zo herkenbaar! fijn te lezen dat ik niet de enige ben met dat probleem... ik heb beslist om elke dag mijn PC ten laatste om 22u uit te zetten en dat lukt. Misschien dat ik er in slaag om het per dag te beperken maar dat zien we nog wel ;) stapje per stapje...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik stopte op 1 juni met facebook en eerlijk waar... nog geen seconde gemist. En plotseling veel meer met vriendinnen gebeld om eens te horen hoe het gaat. Het enige dat ik mis is foto's posten van mijn eigen kinderen *fiere moeder* maar dat gevoel zal wel verdwijnen, zeker? Geniet van je (op)nieuw verworven tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vreselijk herkenbaar... Uren slijt ik op mijn stoelke, kijkend en doorklikkend van 't ene leuke ding naar 't andere... Tijd die ik nuttig had kunnen besteden aan het naaien van al hetgeen dat ik ooit al 'ns gepind had ipv nog zoveel dingen bij te gaan pinnen! Grrr... Ik heb 'ns computerloze donderdag ingevoerd, maar zoals ge merkt, heb ik die weer afgeschaft. :D Misschien tijd om 't nog 'ns opnieuw te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Da's zo een goed idee!
  Ik heb het vaak ook al in overweging genomen.
  Maar "he, wat als ik plots geen vrienden meer heb en niet word uitgenodigd voor feestjes en en en?" Ooit zal ik moedig genoeg zijn om het te doen :).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik heb je geliked hoor :D
  heel herkenbaar allemaal, in de tijd dat je zit te surfen en blogs te lezen had ik ook eigenlijk wel dat wasgoed kunnen wegvouwen... :S

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb hetzelfde voornemen..Aals de kinderen vakantie hebben, dan wil ik de computer ook maar eens vakantie geven ;-)

  Kijken of het mij gaat lukken....

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!