maandag 23 september 2013

Inpakles voor gevorderden

Ok, ik heb wat 3D-inzicht en ik hoef niet per se een patroontje ter beschikking te hebben om iets uit mijn naaimachine te halen. Ik teken zo nu en dan ook wel iets zelf. Allemaal geen probleem als dat om tassen of gebruiksvoorwerpen gaat, of kleedjes voor de kinderen. Een bestaand stuk als voorbeeld, wat knippen en plakken en ik kom er wel. Zelf voor een hemd voor meneer is me dat ooit uit het niets toch min of meer gelukt.
 
Maar dat gold allerminst voor kledij voor mezelf. Zo'n vrouwenlijf, da's toch een wonder der natuur, neen? Met al zijn rondingen, met plagen als een lage borstinplanting of de restanten van een buikhuis: neen, dat laat zich niet zomaar vangen in een bepaalde maat die op een patronenboek is gedrukt. (Of toch althans niet mijn vrouwenlijf.) En dus ergerde ik me mateloos aan gapende armsgaten en te hoog uitgevallen borstnepen. En aan het feit dat ik meestal twee (of zelfs drie) maten moest combineren om tot iets min of meer bruikbaars te komen.
 
Mlle Belle zou zoiets nooit aan de hand hebben, dat wist ik. Als ik haar tijdens het Leuvens Stiksel een naaitechnische vraag stel, krijg ik een antwoord uit de boekjes. Oplossingen voor ware stofworstelingen zijn voor haar zo'n evidentie, dat ik dan steeds het gevoel heb dat ik niet eens een knoop kan aanzetten. (Iets wat ik eigenlijk ook echt helemaal niet zo goed kan. Al is dat is een ander verhaal.) Maar jammer voor mij: geen tijd voor een cursus patroontekenen.
 
Groot was dus mijn vreugde Mlle er, na een schaapachtig lieve blik van deze stikselgenoot, mee instemde om ons met z'n tweeën wat in te wijden in de geheimen van het maatwerk. Eye-opening, werkelijk waar! Er gingen heel wat avonden overheen. En ook heel wat melocakes en puberaal gegrinnik. Een greep uit de gevoerde converstaties:
 
"Steek eens twee potloden onder uw oksels!"
"En dan nu: de tepelafstand."
"Is het nog te breed? Eet anders nog een melocake, zodat ge wat minder vloeite hebt."
"En dan maken we nu de madonnatieten, in de omgekeerde vorm!" - "Het madonnadal dus?"
"Oh jij bent ook een balk! Wil jij mijn medebalk zijn?"
"Maar tiens, ik heb precies rugborsten!" Een half uur later, na grondig onderzoek: "Ah maar oei, ik heb twee keer het voorpand gemaakt..."
 
Enfin, de sfeer was misschien niet helemaal die van een gerenomeerde patroontekencursus. Maar ik ben nu in het bezit van een basispatroon waar ik echt alle kanten mee op kan. Het kartonnen sjabloon - veilig voor kinderenhanden verborgen tussen mijn stoffenkast en de muur - omvat net genoeg stof om mijn lijf op een correcte manier in te pakken. En de rest is een kwestie van het verplaatsen van nepen en het toevoegen van details.
 
Dat basispatroon was er al voor de zomer. Net zoals een hele stapel twee-meter-zomerstof-perfect-voor-een-jurk. Alleen was er niet: tijd. Maar kijk, een trouwfeest op de agenda dit weekend dus ik vond nog een kleine omweg om het herfstweer heen: voor een trouw in september mocht ik nog even voor 'volle zomer' gaan. De rest van de ideeën zullen voor volgend jaar zijn.
 
De rug tekende ik op basis van een topje in de kast.
 
Libellenjurk rug
 
Aan de voorkant tekende ik een V-hals, en ik liet de olijfgroene stof aan de schouders doorlopen tot onder de oksels.
 
 Libellenjurk voor
 
De jurk is gemaakt volgens het principe van de omkeerbare jurk. Daarvoor heb je eigenlijk een opening nodig in de rug en die had ik, om de boog van het rugpand niet te breken, niet voorzien. Even tobben over hoe het dan moest! Want ik bedenk zo'n dingen altijd pas als ik er met mijn neus voor sta, ofte: als de stof al is geknipt. De overgang van de libellenstof naar de groene stof bracht de oplossing: ik liet dat punt aan 1 kant tot het laatste open en keerde aan die kant. De blinde rits zit in de zijnaad.
 
Dit eerste experiment is nog niet foutenvrij. Er zit nog een beetje te veel stof op mijn 'vleugels'. Mijn gewicht is niet meer helemaal hetzelfde als bij het maken van het patroon (jeuj) dus ik moest wat correcties doorvoeren en op de rug was ik daarin een halve centimeter te enthousiast. En ik ben nog steeds geen held in het 'op nikskenuit' stikken aan de nepen om teutjes te vermijden. Maar de jurk gaapt niet, ze kruipt niet omhoog en ik kan er me heel vlot in bewegen zonder dat ze te ruim zit. Op de zeer goede weg dus, met oneindig veel dank aan de liefste juf van de wereld!

70 opmerkingen:

 1. ik ben zwaar onder de indruk! mooi model, mooie stof en mooi afgewerkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan alleen maar 'waw' zeggen! Werkelijk prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. aha, af!!! Mooi mooi in deze stof, hoewel ik de testversie ook leuke kleurtjes vond hebben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig. Geen plekje waar de jurk gaapt. Leuk stofje ook.
  Heb zelf het grondpatroon liggen van mijn bovenlijf. En daarvan afgeleid een patroon voor hemd en bh. Die heb ik al eens gemaakt. Maar om vandaar uit nu een jurk te maken. Ai, das moeilijk.
  Ik zal eerst maar eens een gewone jurk uit de Knipmode maken. Kijken of dat me lukt.
  Ik ben nog niet zo'n held met naaien. Heb echt een patroon nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het flatteert je enorm!
  Een prachtige jurk....heel mooi aan de rug!
  KNAP
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai nog nie, ik ben behoorlijk jaloers! Mooi, mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik kon, ik floot keihard op mijn vingers!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een resultaat! Zo'n spoedcursus patroontekenen, ik zou er geen neen tegen zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waw, die rug, waw, dat model en wat een tof stofke ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waw, die rug, waw, dat model en wat een tof stofke ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Foei, ik heb hardop zitten lachen met jullie conversaties ! Prachtige jurk !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dit is echt héél erg mooi! knap hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel schoon! Snap niks van de uitleg onderaan, maar dat maakt dat ik alleen maar meer onder de indruk ben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zooo prachtig!!! Stofje ligt hier ook te wachten. Voor de dochter dacht ik, maar uw kleed brengt me op andere ideeën...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hij is super mooi! Jaloers! (Zoals velen denk ik.)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Amai, werkelijk! Ik sta hier met mijn mond open van verbazing! Azo schoon, niet te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Fantastisch, leuke snit, staat jou op het lijf geschreven! Kleedjes uit niet-rekbare stof voor jezelf maken is inderdaad niet simpel maar toch doenbaar als ik dat van jou zie! Tja, met een goeie leermeester...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw, ik ben ook onder de indruk... en ook een tikkeltje jaloers ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik doe al eens pogingen tot patroongeteken voor mezelve - toegegeven, met restantjes kinderfiguur is dat niet zo'n uitdaging - maar aan zoiets zou ik me nog niet direct wagen. Gij gelukzak met zo'n leermeester. Dju dju dju dat dat Stiksel daar vol zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zo'n perfect passend patroon op een "geen-modeboekjes-maten-lichaam" is iets wat ook nog op mijn verlanglijstje staat. Het begin van veel naaiplezier! Kleding maken dat onmiddellijk past, geeft zooooo veel zin om meer te maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De jurk op zich is niet helemaal mijn stijl, maar die rug, oh die rùg!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. oh! ik herken je frustratie over de bestaande patronen die niet passen. Ik vind nochthans dat ik niet zo'n raar lijf heb (op de hele kleine borstomtrek na). Maar respect hoor voor jouw kleedje, het past perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Schitterend!! Stofje, model, rug, hals!
  Moest ik dit kleedje tegenkomen in de winkel, ik ging er meteen mee naar huis!!
  *zucht* Kon ik 't ook maar... Zo mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. gewoon prachtig !!! Daar valt niet veel meer over te zeggen ! Ik zou geen seconde twijfelen om het te kopen !
  gr
  Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Whooow, supermooi, ik zou het -zoals veel blogsters hierboven- direct kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Waw! Ik heb de stof hier ook liggen en had er ook graag een jurkje van gemaakt om zo weinig mogelijk te verliezen van de prachtige print. Ik weet niet of ik dit klaargespeeld krijg. Het is heel erg mooi! (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oh wauw, super gewoon! Ik heb mij hier een paar boeken aangeschaft om mezelf in te wijden in het maken van goed aanpassende kleren voor mezelf. Nu weet ik in welke richting ik de noodlijn moet uitgooien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een mooie jurk! Mooi stofje en het model is ook prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Waw, effenaf. Super knap gemaakt. En de rug is echt fantastisch, en die oksels die doorlopen ook! Het zit in de details! Waw, nogmaals.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik zeg: ik koop het paroon :) Als je die 'even' maakt natuurlijk, he?! :)
  Ik vind 'm heel tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Prachtig! En wat een mooie stof!!! Waar heb je die vandaan? Ben zelf ook bezig met body blocks en kan me jullie conversaties levendig inbeelden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van bij Annamarieke, maar hij staat (denk ik) niet in de webwinkel, ik zag hem eens verschijnen op Facebook en bestelde daar toen twee meter. Hij vloog de deur uit...

   Verwijderen
 32. Ik sta met mijn mond vol tanden! Respect, hij ziet er prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ok, ik ben stik, ma dan ook stikjaloers!!! echt! zo schoon! ik draag zo graag kleedjes maar durf er dus ook geen enkel voor mij maken wegens niet compatibele maten... dit zou ik ook graag kunnen! Echt mooi! proficiat :)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Da vind ik nu eens een pracht van een kleedje! Zeer leuke print en toffe snit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Supermooi! Je zal stralen op dat trouwfeest! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Oh wauw! Super mooie jurk! Ik wil ook wel zo'n goede juf! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel knap gemaakt! (Hoop dat ik dat ook ooit ga kunnen...) Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. de sfeer was niet zoals tijdens de cursus, maar zo te lezen stukken leuker! Een pracht van een kleed, staande ovatie voor de juf en voor de vlijtige leerling een dikke kus en een bank vooruit!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Jaloers op het patroon op maat én op de kilo's die weg zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wauw Riet, keimooi! Dat kleedje is supergoed gelukt en alle benadrukkingskes zitten precies waar ze moeten zitten ;-) enneh Rofl voor de MeloCakes en mmm daar heb ik nog een keer zin in ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Hele mooie jurk. Knap accent en een super combinatie van je stofjes. Hoedje af voor je naai en creatie talent!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Prachtige jurk hoor, en heel leuk dat groen aan de bovenkant.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Amaai deze jurk is super mooi!Ik wou dat ik al zo ver was dat ik een simpel rokje kon maken,zwijg stil van dat jurkje dat jij aan hebt!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!