zondag 8 december 2013

Het leven is - nog even - een sprookje

Ze is vier. En sinds ze vier is, is ze 'bijna vijf'. Zo gaat dat als je nog nooit 'een nieuwe voordeur' hebt gekregen en je levenshuis nog vrolijk opendeur speelt voor alle indrukken die het bereiken. Op donkere dagen durf ik wel eens te beseffen dat een deur aan zo'n levenshuis, een deur die maar af en toe open gaat en niet meer elke indruk gulzig ontvangt en een plaats geeft, gebouwd wordt op basis van teleurstellingen. En vorm krijgt door het besef dat de wereld niet zo lief is als je dacht toen je hem binnen wandelde. 

Vier jaar, bijvoorbeeld, dat is de tweede kleuterklas en de start van de verjaardagsfeestjes. In veel klassen: de start van het besef dat niet alle kindjes 'naar het feestje mogen'. De start van de hartenbrekerij, voor kleuters én hun ouders. Ik ben ook niet zo naïef dat ik denk dat je kind ver komt als je elke teleurstelling voor zijn of haar voeten wegveegt of compenseert. Een beetje deur doet je weerbaar in het leven staan. Maar af en toe kan het geen kwaad om wat omzeilwerk te doen, zeker als er nog andere voordelen aan verbonden zijn! 

Zo riepen wij met alle ouders van Livs klas de klasverjaardagsfeesten in het leven. Vier feesten op een jaar, voor de jarigen van dat seizoen, en de hele klas mag komen. Spelletjes en lekkers en allemaal samen spelen, géén cadeautjes, géén lijstjes met jij-mag-wel-en-jij-mag-niet: gewoon feest. En ze genieten ervan!

Gisteren vierde de klas Sprookjesstyle en wie zin had mocht zich verkleden.

geposeerd

Liv had zin. (Ook in poseren met behoorlijk wat show.) Het was even zoeken naar de juiste sprookjesfiguur. Ze is bang van zowat alle sprookjes. Maar bij Roodkapje slaagde ik erin om het enge deel vliegensvlug te vertellen en het happy end in veel geuren en kleuren uit de doeken te doen. Waardoor Liv voor het eerst van haar leven een sprookje uitluisterde en voor Roodkapje koos.

een heel roodkapje

Boordstof, een restje dekbedovertrek, wat pomponnenband en een stuk (gelukkig voorradig ) roodkapjesstof werden met de overlock in een mum een rokje.

pompon

Voor de cape nam ik de kap van een trui en de rest van de dekbedovertrek. Ik tekende de halslijn over, en daar zette ongeveer 4/5 van een cirkel aan vast. Een knoop, een overtrokken elastiekje en hup, daar was het 'kapje' in roodkapje.

kapje

De Sint wist van het sprookjesfeest op til en bracht een mandje. Omdat cadeautjes niet bij het concept horen (oef) vulden we het mandje met papieren appels, met een bedanktekening voor de jarigen.

dankjewel

Het verhaal wil dat Liv dat mandje de hele namiddag trouw heeft vastgehouden. (Al zit de boodschapper van die legende niet verlegen om een grapje meer of minder en weet ik niet of ik het moet geloven.)

Volgende feestronde zijn wij mee aan de beurt. Ik heb er nu al zin in, en Liv ook!

26 opmerkingen:

 1. Wat een fantastisch schattig roodkapje! En dat samenfeesten is een superidee! Op die leeftijd mogen ze best nog behoed worden voor verdriet en voor niet gekozen worden voor een feestje. Een pracht oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo lieflijk! Het concept samen feesten is super!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo tof. En dat concept vind ik heel goed gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi initiatief. Wij hebben binnenkort het eerste verjaardagsfeest en er mogen 4 kindjes uit de klas komen. Maar idd, veel teleurgestelde gezichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk . Hier ook roodkapjesgekte in huis

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Reacties
  1. Ontdekt is veel gezegd, maar laat ons stellen dat ik me deze keer wat heb laten gaan. ;-)

   Verwijderen
  2. Nice! Net ale het Roodkapje, haar schattige staartjes, het gehele feestconcept, én het ik-vertel-enge-sprookstukjes-vliegensvlug. Neefje Ilias is acht en is nog nooit tot het einde van Hans en Grietje geraakt. Misschien moet ik uw tactiek eens proberen.

   Verwijderen
 7. Wat een geweldig top idee! 4 verjaardagsfeesten en dan een thema.
  Dat zouden meer kleuterouders moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waauw zeg, ik wou dat ik in zo'n feestconcept zat. Super idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Echt een tof concept!
  Ik zou zoiets toch niet direct kunnen ineen flansen (het roodkapje hè). Schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toevallig! Ik ben net aan een roodkapje outfit bezig tegen vrijdag! Kerstfeest van de wederhelft en thema 'fairy or scary"...
  Uw uitleg over de cape komt dus immeeeeens van pas!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een fantastisch concept! hier is het een heel jaar lang: die mag wel komen en die mag niet komen OF IDD ik mag niet komen.......dat hebben jullie geweldig opgelost!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Klasverjaardagsfeestjes ! Wat een schitterend idee ! (al ben ik hier ook al blij met de 'jarigen van de maand' van gans de school, die dus in hun respectievelijke verjaardagsmaand even het feestvarken mogen zijn ... en de uitdrukkelijke regel in de school dat er geen traktaties uitgedeeld worden in de klas).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. super idee, die klasverjaardagsfeesten! En roodkapje ziet er beeldig uit!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat feestidee ga ik doorvertellen bij ons aan de schoolpoort. Vorige keer waren hier 21 vijfjarigen in huis. Gelukkig scheen de zon. Maar dit idee is veel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuk idee die gezamelijke feestjes! ga ik onthouden en proberen hier verkocht te krijgen! Waar laten jullie dat dan doorgaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hangt van de organiserende ouders af (het zijn telkens de ouders van de kindjes die in dat seizoen verjaren). Voor dit feestje hadden ze een parochiezaaltje gehuurd.

   Verwijderen
 16. Ik ben zeer gelukkig dat er, samen met mij een groot deel ouders uit de klas verjaardagsfeestjes voor kleuters maar niks vindt. Maar als het dan toch zo is, vind ik dit een schoon alternatief!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!