zaterdag 14 december 2013

Maakboom, knikkerboom

- Ik ben niet zo'n fan van seizoensdecoratie, dat is allemaal commercieel gedoe. Maar ik zet wel een kerstboom. Ah ja, voor de kids. Die vinden dat mooi, die lichtjes enzo.
- En helpen ze dan mee?
- Bwa, ze mogen van mij spelen met de stal. Er zijn er plezante tegenwoordig, van Playmobil enzo, daar kunnen ze niets mee misdoen. Maar die naalden dat is toch niks voor kinderen. Ik doe verdorie niets dan stofzuigen en ze jagen me op kosten, er zijn al drie kerstballen gebroken omdat die mormels met de takken hebben geschud!

Ik was al meer dan eens getuige van dergelijke conversatie. En ik zie het toch wat anders. Als je iets 'voor de kinderen' doet, lijkt er mij niets vervelender dan 'kijken mag maar aankomen niet.' Ook ik zet een kerstboom voornamelijk voor de kleine liefhebbers van blingbling en lichtjes. Dus waag ik mijn kans in de maakboomwedstrijd. En maakte ik van mijn boom tegelijk een gezelschapsspel en een ode aan een aantal naaste familieleden. Want Kerst dat is toch ook veel koffie met dierbaren, ofzo.

Welaan dan, tadaaaaa!

In actie

Voor mijn schoonvader
Mijn schoonvader gaf les aan chauffagisten in spe. Het feit dat wij er dagelijks (enkel letterlijk, helaas) warmpjes inzitten hebben wij aan hem te danken. Evenals het feit dat er permanent een grote rol alpexbuis resideert in onze garage. Alpexbuis, of toch het omhulsel ervan, dat is hol, daar kunnen knikkers doorheen. Daar zitten ribbels in: dat ratelt als die glazen bollen daar door rollen. Ambiance! De basis voor de boom werd een kartonnen doos, met een paar colsonbandjes kreeg hij zijn kerstvorm.

Liv bijna gewonnen

Voor mijn dochters
De buizen zaten amper aan de doos vast, of er rolden al knikkers doorheen. Wat de werkzaamheden niet echt vergemakkelijkte maar de werkijver wel vergrootte. Het verbaasde me hoe lang de meisjes zich konden amuseren met het laten rollen op zich. Maar het spelelement kon nog worden uitgebreid, vond ik.

Zanne aan zet

Onderaan kwam dus een 'stalleke'. Wie de knikker in het Jezeke krijgt, krijgt vier punten. Moeder Maria is er drie waard en Jozef twee. De vergaarbak der kerststalsterren, vertegenwoordigd door een stel vrolijke schapen, is een punt waard.

stal

In de gaten spande ik stukken oude nylonkous met onderaan een knoop, zodat de rollende objecten niet in de woonkamer belanden. En voor u het zelf kunt bedenken en onder mijn neus kunt wrijven: ik geef toe, zo'n rode rimpelige gatenvulling en daarnaast de afbeelding van een versgeboreling, dat geeft misschien gedachten die u niet met kerstmis associeert. Maar het gààt tenslotte om een geboorte, nietwaar, open en bloot in een stalleke. Laat ons dat bij dezen niet vergeten.

Jezeke

De kerstverlichting werd multifunctioneel en dient als scorebord. 

Omhoog

De ringen (ofte het eerste cirkelvormige object dat ik tegenkwam, twee rolletjes washitape) worden naar omhoog verplaatst op de rij lampjes volgens het aantal verdiende punten.

Puntensysteem

Voor Nonkel Thierry
Nonkel Thierry, de man wiens naam mijn kinderen maar niet kunnen onthouden. De partner van mijn schoonzus, de waaghals, de vrolijke leef-het-zelver, het eeuwige jongetje van tien en ook: de verzamelaar van oude flipperkasten. Nonkel Thierry bracht inspiratie toen er zich een technisch probleem voordeed. De knikkers rolden gezwind door de boom en keilden daarna allemaal heel hard de vergaarbak in. Niets te punten scoren bij de boreling. "Daar moeten stokjes tussen die de knikker uit zijn baan brengen", zei mijn man. Ik moest denken aan de flipperkasten van Nonkel Thierry en gebruikte de rest van de kerstlichtjes als obstakel. Werkte perfect.

Puntentelling

Heel even vond ik het jammer dat ik geen bewegingssensoren ter beschikking had om de boel te laten flikkeren bij hoge score. Even maar, zei ik.

Voor mijn moeder
Mijn moeder, zij leerde haar volk knutselen met waardeloos materiaal. De basis voor de boom werd een kartonnen doos. Maar ook was ze inspiratie voor het gebruikte kleurenpalet. Mijn moeder en ik hebben niet echt dezelfde smaak maar we vinden wel vlot compromissen. Alleen wat kerst betreft. Ik vind kerstversiering leuk zo lang het niet te kerstig is. Voor mijn moeder betekenen deze dagen: losgehen met alles wat rood of groen is, schittert of vol engelenhaar hangt. Speciaal voor haar koos ik rode alpexbuis en een achtergrond van groen inpakpapier. De kerstballen (overschotten van doopsuiker die ik al eens eerder als kerstballen gebruikte) mochten dus ook niet ontbreken maar kregen een functie: ze zijn recipiënt voor het spelmateriaal wanneer er niet wordt geknikkerd.

Zelfreflectie
Toegegeven: ware dit een in productie te nemen object (haha, stel je voor!) dan betrof dit een prototype.   De boom is een soort van duurzaam omdat hij voor een deel uit gerecycleerd materiaal bestaat (een doos, bijvoorbeeld, en doopsuikerbollen) en voor het overige deel uit materiaal dat na afbraak zijn oorspronkelijke functie terug krijgt. Buizen, en lichtjes, en knikkers. Over zijn levensduur durf ik nog geen uitspraken te doen.

Hij heeft een hoog knutselgehalte. Het was bijvoorbeeld niet zo makkelijk om de lampjes mooi door de lagen karton te krijgen. Er zijn bij gevolg maakbomen die op vlak van esthetiek veel hoger scoren, ik heb mijn favoriet alvast gekozen. Maar werkt hij? Oh ja, hij werkt! Een hele namiddag lang zelfs. En wie Zanne goed kent, weet dat dat eerder uitzonderlijk is, speelgoed dat een toertje van de grote klokwijzer boeiend blijft. Groot succes op de lanceringsdag, en na een nacht slapen rende ze er meteen weer heen. Misschien moeten we haar knikkerbaanwens toch eens ernstig beginnen nemen. Aanvankelijk ging het zo:

Af en toe ook wel eens zo:


Na een tijdje werden de zingzakken erbij gehaald en voorgebonden, tot de rand gevuld met knikkers om niet telkens te moeten klimmen en dalen, en vlogen de knikkers aan de lopende band doorheen de boom. Af en toe kreeg die last van constipatie en moesten we wat bewegen met de buizen. Maar hé, zelfs dat past in het kerstthema, met die rijkelijk zoete en niet bepaald vezelrijke feestdissen voor ogen...

Maakboom

Zin op mijn maakboom uw stem te gunnen? Dat kan op Pinterest, waar hij tussen alle andere naaldlozen terecht kwam. Even inloggen met je Pinterestaccount en op dat hartje drukken. Alvast bedankt!
(Edit: de wedstrijd is intussen afgelopen en de winnaars zie je hier. Maar de wedstrijd zelf zal de meisjes worst wezen: met de knikkerboom wordt nog dagelijks duchtig gespeeld. Alpexbuizen en wat karton, een aanrader voor wie zoete kerstkinders wil! Je moet wel tegen wat knikkerlawaai bestand zijn.)

60 opmerkingen:

 1. "Sanne ik had de blauwe" hahaha zo schattig! Echt een ingenieus idee! Heel tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen al voor dat UREN kindervertier vind ik deze alternatieve kerstboom de winnaar.....
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig! Moest ook erg lachen om het verhaal erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn stem krijg je al zeker en niet enkel omdat je zo sympathiek bent en goed kunt naaien en bloggen enzo, maar gewoon omdat het dik verdiend is. Dit is met voorsprong de allercoolste maakboom uit het lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zalig.echt zalig. Deze moet ik onthouden, mijn jongens zouden dat ook ge-wel-dig vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, geweldig tof! Uw kinnekes hebben geluk.
  Ik hield het simpel bij de takken van onze gevelde berkenboom. :)

  Toch even een kleine rechtzetting: waardeloos materiaal... Dat klopt niet hé. Kosteloos, waardeVOL materiaal. Ah ja!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je ook gele buizen? Na een kleine transformatie perfect bruikbaar als paasboom tijdens ons 'feest in het dorp' ! ;-) knap gedaan hoor ! in jouw brein flikkeren ook vele lichtjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn stem krijgt ge zeker! Jouw verhaal erachter, super! Tegenover de jouwe valt mijn maakboom in het niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wauw, mijn stem heb je! Zo tof en origineel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tis duidelijk: jij moet gewoon winnen met zoiets zaligs! (En o ja, komt er geen boek uit binnenkort met als titel 'Het brein van Riet'? Lijkt me fascinerend om zoiets te lezen :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoe bedenk je het, geweldig. Je krijgt mijn stem!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tof gevonden! 'k Heb al spijt dat mijn boom (die naalden verliest & waarvan al de helft van grootmoeders kerstballen op de grond gekletterd zijn) staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze springt er met kop en schouders bovenuit !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Maar hoe zalig zot is jouw idee?! Ik ga meteen mijn stem uitbrengen, want jij verdient het echt om te winnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh dat is super, en nog plezant ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gij zijt niet te doen! Zo zalig geniaal!
  Dat gaan uw kinders nog hun ganse leven blijven herinneren.
  En nu kijk ik naar de hoek van mijn living en denk ik: hoe saai!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Knap seg! Hoe kom je er toch altijd op? Ik heb alvast voor je gestemd via Pinterest, veel succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. :D Voilàkes zie! De 72ste like! Volgens mij sta je los op kop! Ode aan de mama die je leerde knutselen met waardeloos materiaal! Super! Ode aan jou voor het idee!
  Chance dat jullie die kast hebben om op te staan! Kwestie van de knikkers in de top te krijgen! Die hoort er wel bij, die kast! Als we op de filmpjes zouden mogen stemmen? Ik ga voor het tweede... zalig als je dat later, veel later nog eens kan laten zien! Zanne blijft wel olympisch kalm! Dat mag gezegd.
  Nog veel knikkerkerstbomenbaanpret! Enneuh....te hopen dat de kast het uithoudt! ;) Fijn eindejaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ratelende knikkers als nieuwe kerstgeluid, het is eens iets anders dan zoete kinderkoortjes en jingle bells. Al ben ik er toch nog niet helemaal uit welke van de twee ik als dagelijks orenplezier zou verkiezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wow, seg, nu moet ik de mijne helemaal nemeer afmaken. Gij wint zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Misschien niet de mooiste boom maar zeker wel de leukste!!! (hier alvast twee fans) Sara x

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wauw hij is inderdaad wel machtig :) Dat van de chauffagebuizen kennen we hier ook. Vader de chaufagist heeft hier ettelijke meters achtergelaten, ik kon die dingen niet meer zien :p Maar in deze uitvoering wil ik ze wel nog eens terug! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Gij zijt ongelofelijk. Zo'n toffe boom, ik wil er ook zo één!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een super gaaf geval dit, haha, heb je gelijk een hartje gegeven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ha, dat is de orgineelste, meest interactieve kerstboom die ik ooit gezien heb. I think we have a winner. En ik ging net vandaag aan mijn maakboom beginnen. De moed zinkt me in de schoenen ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 26. die is ècht leuk! allen op zoek naar een grote doos! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Dit is gewoon hilarisch en geniaal tegelijkertijd. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Super, deze is gewoonweg super! Waar kan ik stemmen? Want voor zoveel originaliteit en creativiteit wil ik wel eens moeite doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hahaha, die filmpjes zijn zalig! Ik zou blind weten dat dit een idee van jou was, en heb netjes gestemd!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Knap! Volgens mij is er een winnaar! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ben jij al genomineerd voor de Nobelprijs?

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Zotjes! Zeer Zotjes. Maar zeer Riet!
  En zeer tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dat is bij uitstek de meest geweldige zelfmaakboom ooit! Winnaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. ik ben sprakeloos, zo knap bedacht! mijn stem heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik heb medelijden met al de anderen die meedoen aan maakboom!!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Gij zijt echt niet te doen! In uw hoofd is er een geweldig plezante kortsluiting :-) Dit is zo, zo tof!!! (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. OMG, dit is gewoonweg geniaal! ok, terecht dat gij die boel daar gaat winnen!

  En ja, ik heb medelijden met de sukkelaars gelijk ik die ook meedoen met een vrij nutteloze boom :D

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Waw, waar is deze te koop? Met een hoop zatte nonkels rond de tafel moet dit hilarische scènes op leveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Zo een zot goed idee! Dat wordt geen seizoensdecoratie maar een blijvertje in de speelkamer!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Gewoonweg hilarisch!
  Ookvoor jou gestemd!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Zo jou, zo goed bedacht! Grote fan hier!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Zot plezant die boom, de origineelste!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Super. Gelukkig hebben mijn kinderen dit niet gezien, want ik schaar mij in de hoek van je moeder (minus engelenhaar en minus groen, dus eigenlijk zit ik in een heel ander hoekje...)

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik ben weer wat laat want kerst is ondertussen alweer voorbij maar ik vond het een geweldige boom. Onze meisjes spelen ook graag met knikkers dus zouden er jaloers op zijn. Ik bedacht nog dat je om een echte flipperkast te maken onderaan van die reuzenwasspelden kan toevoegen (die soms als papierhouder gebruikt worden, zou wel niet weten alwaar dat te vinden). En nu dat we toch bezig zijn, nog onze beste wensen voor het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Zwaar onder de indruk van jouw creativiteit.
  Ik zou hem zowaar op je cv zetten als dat ooit nodig is!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!