donderdag 17 april 2014

Riet en De Projecten

Het is sterker dan mezelf. Ik ben de ja-zeg-kampioen. En dat is meestal niet omdat ik geen neen durf zeggen. Het is omdat ik geen neen wìl zeggen: de uitdagingen rollen in mijn vizier, kleuren mijn leven en, (of beter, maar), zijn niet zo lief voor mijn lijf. 

Ik heb nooit anders geweten. Van een caviakot tot een stoeltjeslift voor de Barbies van mijn zus. Van een theaterwaardig arsenaal Kulderzipkenkostuums en talrijke andere projecten voor de Chiro, tot een studie waarin het ene project het andere overlapte. Van een bricolagetrouwfeest met anderhalf jaar voorbereiding, naar een kind of twee. Van kroost naar een blog, en toen begon het pas goed: van een blog naar allerlei neveneffecten. En altijd hetzelfde liedje: dagen, weken, maanden vrije tijd die die naam niet krijgen mag. Een hoofd dat non-stop draait. Een ademhaling die non-stop te hoog zit en die omgekeerd evenredig is met een mij parten spelende bloeddruk. (En een moeder die me op het hart drukt te luisteren naar mijn lijf. Maar die zich zelf geestdriftig laat verleiden tot opeenvolgende knotsgekke avonturen.)

De mindmaps en moodboards mogen nog zo strak zitten als mogelijk. De timing mag nog zo ruimschoots gehaald worden: elk project kruipt in mijn rug, in mijn nek, in mijn hoofd. Niks te dipje of block of pijn aan mijn goesting: mijn hoofd wil mee, mijn lijf zegt nee.

Een van de toch wel meest in-het-geheugen-gegrifte neveneffecten van dit blog blijft Van Katoen. Voor wie pas na 14 april 2012 naaiblogland binnen duikelde: Van Katoen was een handwerkevent met workshops, een beurs, een naaimarathon en een buitenproportionele winkel met handgemaakte spullen, allemaal ten voordele van Annick for Kenya. Breek mijn mond niet open. Of ik doe u tot vervelens toe opnieuw het relaas van die dag waarop er 4.000 man langskwam om mee te beleven wat Ons Project van dat moment was.

Maar af en toe kunnen wij een reünie wel verdragen! En al helemaal als daar een extraatje aan vast hangt. Twee jaar geleden werd het VanKatoen-team op die handwerkhoogdag gekleed door Who's That Girl. Misschien weet u dat nog. Die keer toen ik aankleedpopje speelde. Of we zin hadden om langs te komen voor een presentatie van de nieuwe collectie en ons en passant eens in het nieuw te steken? Wij waren al lang blij dat de dames van WTG erin sloegen om ons met het team nog eens bij elkaar te krijgen, dus zeiden zeker geen neen en zakten af naar Gent.

We sloegen een praatje met Madame WTG herself. Over de stukken. Over de speciaal voor WTG ontwikkelde stoffen. Zo'n verhalen met geestdrift die recht vanuit de buik komen, dat geeft energie. Wij combineerden en pasten en ik ging naar huis met een zakje vol goodies aan de hand, een hoofd vol inspirerende verhalen en met de zomer rond mijn benen: welkom nieuwe rok!

Riet

Vandaag gaf ik datzelfde hoofd de rust die het broodnodig heeft in volle boekentijd. Ik nam een boekloze snipperdag. Kroop na het opstaan gewoon terug in bed. Lummelde wat, ruimde wat op. Probeerde aan trivialiteiten te denken, of gewoon aan helemaal niets. En koos tenslotte voor echte me-time: iets maken voor mezelf. Zonder na te denken of het wel uitlegbaar en universeel maakbaar was voor een boekenpubliek. Welkom nieuw shirt.

bloes

Het rokje zit heerlijk. 't Ziet eruit als katoen maar er zit behoorlijk wat stretch in: dat wordt mijn zomerfavoriet. Wie alvast wil weten wat de collectie van WTG nog brengt dit jaar, krijgt af en toe een sneak op hun Pinterestpagina

Voor het shirt gunde ik mezelf vandaag twee uur en ik klokte af op ongeveer anderhalf. Ik hoorde in elk geval maar 1 keer het nieuws op de radio. Een variatie op deze, maar met iets meer vorm aan de hals. Het stofje stak ooit mijn ogen uit op Oons blog en werd voor me meegebracht. De knoopjes vond ik, oh nostalgie, in de knopengrabbelbak op Van Katoen.

hals

knoopjes

En toen was ik het prutsen-voor-mezelf-dagje nòg niet beu en maakte ik wat schetsboekjes. Eerst hield ik een vruchteloze zoektocht naar een boekje zonder de woorden 'lijntjes', 'ruitjes' of 'belachelijk duur voor wat het is' op zijn CV. Toen herinnerde ik me een inbindmachine in ons waskot. En ging ik aan de slag met het erg mooie mapje waarin de WTGvoorstelling stak als kaft, en met her en daar verzameld grafisch moois, om mezelf tussen het schetsen door te plezieren.

Zoals scheursels uit de immer prachtige seizoensbrochures van de Kopergietery, van de hand van Julie Tavernier.

tekenbloc

Of een spreuk uit een verdwaalde Ouders van Nu.

groeien

Werd mijn draaiende hoofd beter van mijn boekvrije dag? Ik heb er in elk geval even van genoten.
Is mijn nek nu los? ... Tja.
En hoe komt het dat ik mijn gezicht niet laat zien? Euh, 't is nog steeds nogal walrijk.

Maar mijn kleerkast is er goed mee gevaren... en kijk, ik ben een wrak, maar een vrolijk wrak. Projecten, I ♥ it!

37 opmerkingen:

 1. Super dat jullie weer even verwend werden door WTG.
  Je bloesje past helemaal bij je nieuwe rok! Ik vind de snit heel mooi, zou mij ook nog staan ;-)
  Je schriftje is helemaal de max.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zal ik uw moeder spelen en ook zeggen: luister naar uw lijf, Riet! En dat gezegd zijnde, super shirt en dito schrift. En ik ben mee vrolijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat is dat bloesje weer prachtig! Zal ik zeker onthouden!
  Ik herinner me die dagen nog, toen volgde ik jullie allen al vanop de achtergrond. Respect!
  Ik herken dat ook, die pijntjes ... en niet willen plooien. En toch zal je moeder wel gelijk hebben (zegt deze die zich dus ook altijd maar in avonturen stort!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eer ik zo'n bloesje of rokje klaar krijg zal ik nog veel moeten oefenen denk ik.Knap gemaakt vind ik.Jammer van je lichamelijke pijntjes maar je moeder heeft gelijk:luister naar je lichaam...Ps ik ben pas sinds begin deze maand aan't naaien en daar hoort het lezen van blogs ook bij,beiden verslavend ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw en dat op anderhalf uur tijd? Superknap! Als grote fan van WTG zou ik zo een shirt bij jou bestellen, want het past er uitstekend bij... Een gouden tip voor WTG :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. supermooi! ja zie bezig bijtje zijn heeft ook zijn charmes hé

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaloers op uwen outfit! Ook jaloers op uw skills. Ik kan nog geen knop aanzetten. :/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi bloesje! Past perfect in de WTG-collectie! (Ik wou dat ik dat ook zo op anderhalf uur ineen zou kunnen "flansen".

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig Riet! Prachtig!
  En zorg goed voor jezelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig shirt en dito rok! En af en toe en luisteren naar je lichaaam ... Doen! Ik kan het weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leve Riet en haar Projecten! Gelijk heb je, eens een dag voor jezelf nemen. Want onthou: "You can do anything, but not everything" .
  Super bloesje ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zalig! Super stukje, zo herkenbaar. En geweldige outfit heb je toch maar weer gescoord/gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Allemaal waar en allemaal schoon, gij kunt wa. Re-spect! En dan pakt ne mens is ne rustdag :) maar resultaat is er! En aan wat een tempo, ik hoor bij een stuk volgens mij zeker zes keer niefs... Tja verschil moet er zijn eee ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. heel toffe outfit! zeker dat bloesje en wat grappig om die knoopjes te herkennen. Ik vond ze op een rommelmarktje ergens aan de zee en gebruikte ze voor een Van Katoen jurkje voor mijn nichtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Van mij mag de uitleg van dat t-shirtje gerust mee in het boek verschijnen! Het grote publiek zal u dankbaar zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind uw t-hirt zelfs schoner dan de rok!
  Doe toch maar een beetje rustig, zodat ge tegen de geboorte van uw tweede boekenkind niet helemaal op zijt!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Superschoon truitje... ik bezocht deze week voor het eerst "de strik" en kocht zowaar het laatste anderhalf meterke! Lucky me !!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik lees jouw berichten altijd met veel plezier, maar dit vond ik echt heel leuk geschreven. Ik zou zeggen: schrijf een boek :-) .. Nee echt, kei leuk en wat een tof bloesje!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik denk dat Riet en Eva op dat vlak nogal op elkaar lijken :-) Wij genieten met volle teugen van al uw Projecten! En zelfs van het resultaat van uw rustdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat is wel erg productief voor een rustdag! Ik hoopte meteen al dat dat t-shirt voor uw boek was :-). Prachtig en ook uw schetsboek ziet er super uit. Toi toi toi en af en toe eens een blokske om gaan wandelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat heerlijk zo'n rustdat en dan een mooi bloesje voor jezelf gemaakt, perfect op de mooie nieuwe rok!!

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Iemand die we beiden kennen zou yoga aanraden. Misschien toch een goed idee? Verder: mooi truitje. Ik koop het patroon in een paar klikken, ja? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. O wauw, dat bloesje is de max! En die zelfgemaakte boekjes zien er al even mooi uit! Jij <3 projecten en ik <3 jouw projecten!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Supermooi! En die seizoensbrochures komen hier ook al een eindje aan sinds jouw fijne tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat mooi allemaal. Ook het woord 'walrijk'.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Amaai, dat bloesje is super! Hopelijk intussen al wat rust in het lijf gevonden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Zoo herkenbaar, mijn hoofd wil mee, mijn lijf zegt nee.....
  Wel heerlijk zo'n dagje voor jezelf en wat een mooie uitkomst!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!