dinsdag 23 september 2014

Welkom herfst

Ik beken. Er staat, vanaf vandaag, officieel een grove leugen op mijn blog. "Riet handwerkt voor zover draden al stof zijn geworden. Lees: naait en is niet het type dat het geduld heeft voor breien en haken," vertel ik u op de voorstellingspagina

Wel, dat klopt dus niet meer. Of toch: 'geduld' prijkt nog steeds niet bovenaan op mijn talentenlijstje. Maar dat weerhield me er deze keer niet van te starten met een bol wol en te eindigen met een echte, draagbare, zelfgebreide muts.

Warempel.
muts

Vergeef me dus die leugen! Ik kan het uitleggen: het is niet mijn fout, ik was dat niet van plan, ik werd erin geluisd! Het komt allemaal door Rita van Veritas. Ik mocht op bezoek in het hoofdkwartier van Rita en haar collega's, om een blik te werpen op de najaarscollectie. Ik deed daar zeer plezante experimenten met een sjaal en opstrijkbare studs. Gluurde in het creatieve hoofd van stofontwerpster Maaike Boot. Zag hoe haar reisinspiratie inktschetsen werden en hoe die schetsen op ♥ stoffen belandden. (Ook op flanel, hou het in de gaten!) En toch nestelde ik me, tot mijn eigen verbazing, het langste in de wolhoek.

Ik kan niet breien! Echt niet. Eerdere pogingen strandden telkens op een oncontroleerbare okseldans. Ik mag dan behoorlijk handig zijn met de naaimachine: die lange breipriemen vinden onder mijn totaal verkrampte oksels nooit de rust die een breiwerk nodig heeft.

Ik wilde dus snel de wol voorbij. Vriendelijk knikken en doorlopen naar de hoek waar ik voor gekomen was: de stofjes. Maar de vriendelijke bemanningvrouwing van de wolhoek lokte me in de val. "Of ik ook zo'n muts wilde," vroeg Rita, terwijl ze me een kleur liet kiezen uit een reeks pakketjes. Voor ik het wist, zat ik te breien.

Ik kreeg geruststellend okselnieuws: geen priemen maar een rondbreinaald als equipment voor deze klus. Ik ging aarzelend aan de slag. Rita supporterde enthousiast. Ik breide stuntelig een rondje ... beet geconcentreerd op het puntje van mijn tong ... leerde 'terugbreien' bij een fout ... bracht mijn buitensporige hoofdomtrek ter sprake en voegde wat steken extra toe ... en toen was ik vertrokken!

Ik geef toe: ik voel me hier een beetje als een achtjarige die apetrots zijn tekening toont aan een gerenommeerd kunstenaar en naar een aanmoedigend schouderklopje hengelt. Want uw breisels zijn vast versierd met ingewikkelde kabelpatronen, of gerijstpapsteekt, of zo regelmatig als het leven van de secondewijzer van een atoomklok.

Maar ìk maakte een muts...

pompon

... en ìk ben er blij mee!

goedgemutst

Een mutskit bevat, naast een bol wol en een werkbeschrijving, ook een heerlijk zachte pompon. Pomponnen maken lukt me zo ook wel, maar dit ziet er net iets vrouwelijker uit.

fluffy

Het geheel zit in het type plastic tasje dat mijn dochters steeds meteen in beslag nemen als kleuterhandtas. Zo'n mutspakket lijkt me ook een prima verjaardagsfeestpresentje voor een handige tiener.

pakketje

Dat zilveren labeltje, vraagt u, of dat er ook bij zit? Wel, euhm. Neen. Daaronder zit, laat ons zeggen, een schoonheidsfoutje waar je niet naast kon kijken.

deuk

Maar hé, gelukkig is een streepje bling best trendy op dit moment en verkoopt Veritas ook lintjes. De bijpassende Veritashashtag luidt eigenlijk #howtocreate, maar in dit geval vond ik mooi mijn redding in hun #howtocustomize!

29 opmerkingen:

Heidi zei

Misschien moet ik het er ook eens op wagen. Haken lukt me nog een beetje. Breien zie ik geen beginnen aan. Maar zo'n muts... Van't weekend eens bezoekje aan Veritas inplannen :-)

Ik maak het zelf nu zei

Zo zie je maar,je bent nooit te oud om iets bij te leren.Je bent nu toch de bezitster van een mooie muts,laat de winter maar komen over enige tijd!!

gerhildemaakt zei

Mooi gemaakt! Ik ben bij breien nog niet verder dan een sjaal geraakt ...

la merlette blanche zei

Haaa, jij bent soms even schattig als je dochtertjes! Veel breiplezier!

miekemoeche zei

Hahaha, geweldig breiverhaal! Eringeluisd of niet...jij bent tenminste al voorbereid op de winter....en bovendien ziet de muts er prachtig uit !

Nathalie Dene zei

hij is mooi geworden, je muts! Dankzij jou heb ik dit weekend ook voor het eerst een muts gehaakt (of toch grotendeels, want hij is nog niet af). De DIY fashion fair van LMV was echt leuk en ik ben blij dat ik nu eindelijk wat meer kan dan alleen een lange sliert haken!

Soft Cactus zei

Dat schoonheidsfoutje heb je weer perfect creatief opgelost! Leuke muts!

Twee emmerkes water zei

moh zotteke, ge moogt trots zijn op uzelf, ziet er zowaar uit als een zalige muts :)
ik heb nog altijd trauma's van breiles - met een zwaar mishandelde sjaal tot gevolg - op school, dus dit ga ik je ff niet nadoen ;)

Van alle seizoenen zei

Prachtig, ziet er lekker warm uit!

Anneleen zei

Als je dat nu niet gezegd had, zou niemand weten dat het lintje een schoonheidsfoutje verbergt. :-)
(En knap kleedje heb je aan!)

Nele zei

Ha, grappig! Ik toog vandaag richting Julija's voor mijn eerste (sinds lang, want ik deed dat ooit wel) brei-avontuur maar ik zie het wat grootser want ik wil een trui breien voor mezelf. Waarschijnlijk kan daar dan in 2015 eens over geblogd worden ;-). Ik vind je muts mooi en ze ziet er zacht en warm uit! Well done, you!

Petits Pirates zei

Applaus!!! Ik kan ook niet breien ;-)

eva maria zei

Bravo!
Ik kan het ook niet echt. Behalve een gewone rechtse steek, en altijd rechtdoor. Een sjaal dus, zowat het enige dat je dan kan breien :-)

Anoniem zei

Ik sta perplex . Nooit gedacht dat dat nog zou gebeuren. Ik heb toch nog hoop dat je ooit de breimachine ook in je armen sluit. omabetty

mama saartje zei

nu dacht ik hier een breiringmuts te zien ;-) Ik hou ook wel van rondbreinaalden. Veel makkelijker dan zo van die lange priemen...

boomie zei

Haha, welkom in de wondere wereld van de breiwerken!

JoChapeau zei

Glunder maar gerust verder in je zelfgebreide muts ... je verdient het !

Marte Lambin zei

Geweldig! Wat een brei en schrijftalent! M

Liezewiezewoes zei

toch schoon gelukt zeg ik u! En ik ben erg fan van die pompon!

veronkie zei

chique! En geloof me, eens ermee begonnen, is het idee voor een 2de muts niet meer zo afschrikwekkend maar juist fun!
op mijn blog loopt nu trouwens giveaway voor knittinglooms ;-)
groetjes
veronkiedw.blogspot.be

With love - by Eva zei

Linkshandigheid en handwerk, het is een slechte combinatie. De tweede voegt aan de eerste steeds een "on" toe. Met andere woorden: ik slaagde nooit in breien, noch haken. Naast mijn probeersels is jouw kleutertekening een echt kunstwerk!

Margriet Post- Baarssen zei

Goed gelukt. Hier liggen de breiringen en de wol klaar. Wachtend op energie... Zo'n rondbreinaald ziet er ook wel 'eng' uit voor mensen die niet zo kunnen breien.
Knap dat het je gelukt is.

Ruth van Lenthe zei

Heel leuk! Zo blijf je jezelf verrassen...

Liesbeth zei

Mooie muts en je had dat niet moeten zeggen hé, van dat lintje. Dat maakt het eigenlijk helemaal af! Ik ben nog steeds niet van plan om dit schattige pakketje aan te schaffen hoor; ook nog trauma's van de breilessen op school...

Abfabulies zei

Hehe, schitterend gevonden om dat foutje onder een label te steken :-) En coole muts!

Janina Modaal zei

Zalige muts! Wie weet overtuigt het me ooit ook :).
Een haha voor de "oncontroleerbare okseldans". Die doe ik elke zaterdagavond wel eens, denk ik ;)

Jos zei

Haha, je had toch niets te doen.....ik ben zo verslaafd aan haken geraakt, misschien noet je dat maar niet proberen.

Dominique zei

proficiat! En misschien krijg je toch de microbe te pakken? Als je een hulplijn nodig hebt, je weet me zitten hé!

Sarah Roelants zei

Absoluut om trots op te zijn. Ik zou 'geambeteerd' zijn van het schoonheidsfoutje maar gij hebt dat slim en mooi opgelost. :)