maandag 8 december 2014

Ren, dier! (Met tutorial en free printable)

Wat hangt er in uw boom? In de mijne hangen rendieren.

0_MetSter

Herten. Noem hen Moose, Rudolf of Reindeer, naar keuze. (Maar Eland mag ik niet zeggen van Liv, dan kijkt ze of ik iets heel erg vuils heb genoemd.) Die papieren beesten zaten zaterdag in mijn hoofd en hingen zondag in de boom: ik kreeg van de Sint een zalig rustig weekend cadeau. Met kindjes die het woord 'zoet' gestalte gaven. En die dit jaar - zelfs al genoten ze nog zo van het maakboomavontuur - een echte boom hadden geëist.

Ik knipte. Zij strijkparelden. En dan krijg je dit. (Het idee voor de ster vond ik op Pinterest.)

0_Indeboom
(Het enige wat ontbrak is deftig fotolicht. Maar wij ♥ guur weer als het binnen gezellig is!)

Het 'stalletje' zag ik bij boekenmaat Oon en bestelde ik bij Kidsdinge. Het zorgde al voor menige fantasievolle verbastering van het kerstverhaal. En staat al lang niet meer in de oorspronkelijke opstelling. Het is helaas niet meer verkrijgbaar, maar uw kleine huisgenoten hebben misschien ook veel plezier aan de gewone versie.

0_Familie

't Is al lang geleden dat ik nog eens een tutorial online zwierde. Er kwam wel een boek, maar dat is niet zomaar te grabbel natuurlijk. Welaan dan, geen naaiwerk, maar knippen en plakken deze keer!

Hoe Maak Ik Een Rendier? 
U leert het hier!

Nodig:
wit papier (+ 200 g)
strijkparels (ik koos telkens de kleur van de 'flapjes')
een strijkparelplaat waarvan de pinnetjes in rechte lijnen staan
contactlijm
dik garen (bv. cordonnetgaren)
wasspelden

1) Print de rendieren op dik wit papier

2) Knip het rendier uit. Aan de oren gebruik je best een fijn schaartje. Pons gaten in het 'voorhoofd' op de aangegeven plaats.

1_Knippen

3) Vouw de gekleurd flapjes om en vouw ze dubbel. Plak het achterste deel van het flapje met scotch tape aan de binnenkant van het rendier. (Lijm kan waarschijnlijk ook, maar tape is makkelijk en spaart je 'gesmodder'.)

3_Scotch

4) Strijkparel het gewei zoals het schema op de print aangeeft. Heb je kleine helpers? Dan kan het handig zijn om het schema met een alcoholstift op het plaatje aan te duiden. Dat spaart hen telwerk en dan houden ze langer vol. (Ik maakte 18 rendieren, Zanne parelde vier geweien en Liv tien). De stipjes haal je er nadien weer af met nagellakremover.

4_Parelen

5) Lijm het gewei aan de binnenkant van het rendier, net boven het gaatje. Ik gebruikte contactlijm en werkte dus in twee keren: eerst het gewei aan 1 kant, wachten, en daarna aan de andere kant. Als je een andere soort lijm gebruikt, kan het misschien in 1 keer. Hou er wel rekening mee dat het stevige lijm moet zijn: het papier trekt behoorlijk als je de oren tegen elkaar duwt.  

5_Lijmen

6_Dichtlijmen

6) Haal een stukje garen door de gaatjes en knoop vast tussen de oren. Maak verderop nog een knoopje zodat je een ophanglus krijgt.

7_Knopen

Et voila!

0_Klaar

Zo'n kerstboom, dat is elk jaar hetzelfde: dat ziet er mooi uit maar dat laat zich van geen kanten fotograferen. Niet met lichtjes uit en niet met lichtjes aan. Hopen en vertrouwen op uw verbeeldingskracht dan maar!

0_Boom

0_Indeboom

0_Ster

Fijne feesten, alvast!

17 opmerkingen:

 1. Oh, mijn O gaat dat geweldig vinden! Knutselen en strijkparelen in 1!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superschattig, mooi gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zei het al! Echt weer een geweldig idee van jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohhh... mooi en dat geel tafeltje..."stalleke"... dat is helemaal de max!!!! Schoon jong! Fijne kerstdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier wouden de dochter ook een 'echte' kerstboom en de echtgenoot bracht twee mini exemplaren mee naar huis. De versiering moet er nog in, en die rendieren zijn echt geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Yes, super bedankt, dat gaan wij hier morgennamiddag maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. OOh, onze boom hangt elk jaar vol met kinderknutsels die door de jaren heen gecreëerd zijn. Dat trekt als geheel op geen orgel (zelfs niet op een goed foto), maar het past wel bij ons :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, dank u, deze ga ik maken voor de onthaalkindjes om mee te nemen naar huis.
  Groeten, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig, die rendiertjes!
  <3 het kerststalletje!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tof zeg! Mijn boom is al versierd, maar ik pin dit voor volgend jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt om 'm te delen. Ik maakte er intussen enkele en ook eentje met een kleiner gewei. Die stak ik in een plastic kerstbal, met wat origami lucky stars erbij en hij gaat met de zoon van drie mee naar de klas als zelfgemaakt kerstcadeautje!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!