maandag 24 augustus 2015

Een heleboel lijm en een junglefeest (met free printable)

Af en toe krijg ik een vraag van 'derden' (grappig woord, vind ik dat), en denk ik: "Wat heeft dat in vredesnaam met mijn blog te maken?" En af en toe krijg ik er eentje waarvan ik denk: "Hé, ik ben blij dat u mij bent tegengekomen tijdens uw blogwandeling!" De vraag van Pritt was er eentje in die laatste categorie. Of ik iets kon ondernemen met een voorraadje Pritt in thema 'jungle', want daar draait het om op de site van Pritt op dit moment.Mijn kinders lijken geboren met een schaar en lijmstift in de hand (gelukkig niet letterlijk), dus wij gingen met zijn allen met plezier aan de slag. In ons huis wordt er geknutseld door kinderen, met kinderen en geknutseld voor kinderen. 'Door' gebeurt zowat 24/24u, als ik hen niet af en toe van de knutseltafel zou halen om er een boterhammetje in te steken. 'Met' gebeurt in hun ogen wat te weinig. Dat ligt voornamelijk aan mijn gebrek aan tijd en geduld, dus ze waren erg blij dat deze blogvraag voor enige rechtzetting zorgde. Bij de 'voor' heb ik hen soms liever niet in de buurt, wegens gevaarlijk materiaal, of te veel geprul voor kleutervingers (Of gewoon nood aan een prulmomentje voor mezelf.)

Ik dook in mijn doos met Pritt en verzon voor elke knutselwijze een idee voor een junglefeest.

Glitterkleefplaten

De klassieke Prittstift hoeft denk ik geen introductie, hij is zo bekend dat hij het tot antonomasie schopte: ik zeg een Pritt als ik een lijmstift bedoel. Maar wat ik niet wist, is dat die dingen ook in kleurtjes bestaan, en dat was een geval van 'tot groot jolijt van de aanwezige knutselaars.' Je ziet daardoor goed waar er al lijm zit en je kan ook leuke dingen doen met de kleurtjes op zich. Ik tekende een paar eenvoudige lijmplaten en de dames gingen aan de slag. Liv en Zanne leggen u uit hoe het moet.

Nodig: de kleurplaten (link onderaan dit bericht), kladpapier, zout, gekleurd krijt, glitters en Pritt colour sticks

1 - Vouw een kladblad dubbel. Doe er een hoopje zout op en kleur tussen het zout met een krijtje. Wrijf met je vingers door zout en krijtstof heen tot het zout egaal gekleurd is.

 2 - Voeg glitters toe aan het zout en roer goed door elkaar.
3 - Kleur een vlak van de kleurplaat in met de Coulour Sticks. 
4 - Giet gekleurd glitterzout op het ingelijmde vlak. Verdeel het zout over het hele vlak.
5 - Giet het overige zout weer van je kleurplaat af, en herhaal met het volgende kleurtje.
Resultaat: 

Het Prittpakket voorzag ons ook van Pritt buddies, dus daarmee mochten de kunstwerkjes tegen de muur!Jungleslinger 


De jungleslinger maakte ik op een rustige kinderloze avond, als inkleding voor een themafeestje. Ik ging aan de slag met het ingekleurde bestand, maar voorzag ook een wit exemplaar, voor als je je koters eerst met stiften en kleurpotloden hun gang wil laten gaan voor je er een slinger van maakt.

Nodig: voorgekleurde of witte dierensjablonen (link onderaan dit bericht), plakband, alleslijm, fijn schaartje, lint

1 - Print de sjablonen op stevig papier (bv. 200g) en knip ze uit. Moet het snel klaar zijn, knip dan op de stippellijn. Heb je wat meer tijd - bijvoorbeeld 40 min treintijd, zoals ik - knip dan rondom het hele diertje.
2 - Vouw de gekleurde flapjes om, en vouw ze dubbel volgens de markeringen. 
3 - Kleef het gestipte deel van het flapje met tape tegen de binnenkant van het dier. Ik gebruikte de schaar-overbodig plakband uit het pakket en die mag zijn naam met fierheid dragen: geen dispenser of schaar nodig, gewoon afscheuren op de juiste lengte.
4 - Smeer aan de binnenkant van de oren wat alleslijm, duw de oren tegen elkaar en zet er een wasknijper op. Laat zo even drogen.
4 - Rijg een touw of lint doorheen alle diertjes. Wil je de diertjes op gelijke afstand van elkaar houden, dan kan je het lint met een klein stukje plakband aan de binnenkant van het dier vastplakken. Ik spande mijn lint strak tegen de muur en dan was het niet nodig.

Muurdecoratie


Nog meer plezier met Pritt buddies: wanddieren als feestdecoratie!

De werkwijze is net dezelfde als bij de slinger, alleen moet je de twee helften van elk beest nog even aan elkaar plakken! Print de dieren (link onderaan dit bericht) twee keer en knip uit. Vouw eerst alle hoekjes om volgens de markeringen. Kleef ze dan twee aan twee aan elkaar, enkel aan de snuit.
Kleef de gestipte flapjes met tape tegen de binnenkant van het dier.
Bevestig de dieren aan de muur met Pritt Buddies. Wel opletten dat je ze geen jaren laat hangen, want de hechtingssterkte neemt toe met de tijd.

Heel veel zin om te poetsen? Dan zijn de muurdieren prima confettihouders. Je kunt ze ook vullen met lekkers, en dan op dezelfde manier dichtmaken als de dieren van de slingers. Hang ze in een jungleboom en klaar!

Op de site van Pritt vind je nog meer jungle-knutselideetjes. Dus als je een echt themafeestje plant, zit je alvast niet om inspiratie verlegen. En er valt ook iets te winnen: wie weet wordt het voor jou dus een dubbel junglefeest!

Links naar de free printables:

12 opmerkingen:

 1. Als ik niet zo'n afkeer had van knutselen met kinderen: ik begon er direct aan :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meneer pritt kan zijn twee handjes wel kussen... ik heb het niet geteld, maar de woorden kleef en plak kwamen veelvuldig aan bod! Hier ook twee knutsel-machines in huis... Vooral washi-fans hier! Dat kunnen ze alleen en is niet zo'n gesmos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, jij ging er nogal tegenaan! Ik kreeg die leuke vraag ook en zag meteen al een enthousiast Livje voor mij (dat kind lijkt, net als haar Aarschotse naamgenootje blijkbaar, te leven aan de knutseltafel). Maar helaas pindakaas lukt knutselen nu even niet, al wil dat niet zeggen dat ik minder geniet van jullie leuke prittknutsels!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier lopen ook twee Edwards Scissorhands rond, geboren met schaar en lijm. En tot mijn grote afkeer dikwijls ook met plakband, die je wel op elk meubelstuk tegenkomt als de zon binnenschijnt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk gedaan zeg!Hier zijn de kinderen die tijd al eventjes voorbij maar ik ga het aan mijn metekind laten zien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spek voor riet haar bek, die pritt-mercial! En toffe inspiratie, vooral dan die pritt-in-kleurtjes wordt hier mentaal gepind

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Spek voor riet haar bek, die pritt-mercial! En toffe inspiratie, vooral dan die pritt-in-kleurtjes wordt hier mentaal gepind

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn twee oudsten zijn de knutseltijd met papier al voorbij, de jongste nog niet. Dit soms tot grote ergenis van de echtgenoot omdat ze steevast zijn bureau inpalmt. Ze zit dan gezellig tegenover mij in de weer met schaar en lijm. En omdat mama af en toe opruimt verdwijnen die knutsels op een onbewaakt moment onderaan in de papierbak.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De jungleslinger is geweldig! Ga ik zeker opslaan voor in de klas te gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. dit ideetje wordt onthouden, dochterlief is ook knip en prittminded :-)
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier gaat er op "goeie" dagen een volledig rolletje plakband door. pritt dan plakt heel het huis vrees ik, want ze knutselen overal waar ze gaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!