vrijdag 2 oktober 2015

Sneak preview in zwart/wit/geel

Al jaren wacht ik op het moment dat ik een soortement housewarming mag houden in een tot in de details 'kloppende' kinderkamer. (Met ons gezin, bedoel ik dan, want je nodigt er denk ik niet zomaar mensen voor uit.) Al jaren lees je als: van lang voor er sprake was van kinderen. Want ik heb - zoals 9/10 van de moeders op Pinterest vermoed ik - een zwak voor kinderkamers-uit-de-boekjes. En nu zijn we bijna zover. Er kwamen nooit afgewerkte babykamers hier. Te veel rekken met kartonnen dozen, in een huis dat een verbouwing meemaakte. Slow cooking en slow coffee mogen dan prima trends zijn, slow verbouwen is dat niet. Want om dezelfde reden kwamen er nooit afgewerkte kleuterkamers.

Maar nu! Nu zijn we er bijna. Liv vroeg - zichzelf en haar mate van afgeleidheid kennende - een kamer met een bureautje om vanaf het eerste leerjaar huiswerk in een ruimte zonder beweging en lawaai te kunnen maken. Onszelf kennende startten we in de paasvakantie en kijk, we zijn er bijna. 

Hoewel ik meestal nogal gevoelig ben voor mooie spullen, heb ik interieurgewijs een dubbel pact met mezelf. Ik mag niet investeren in servies voor ik een keuken heb (7 jaar and counting) en niet in accessoires voor de kinderkamers voor ze er zijn. En ik mag er ook nog niet over bloggen.  Het feit dat ik dat tweede pact verbrak, is simpelweg de schuld van Bambiblauw! Dus krijgt u vandaag toch een sneak preview.

Sneak preview

In de virtuele bambirekken liggen super leuke nieuwe zwart-met-witte stoffen. Een daarvan bleek perfect te matchen met het behang dat Liv (tot mijn grote plezier) uit mijn preselectie koos. Zilverblauw en Bambiblauw, dat klopt ook als er weinig blauw te zien is.

Ik maakte een driehoekig kussen met paspel. En een kussensloop waar deze overtrek bijhoort:

Sneak preview

Een eenvoudig recept: koop een effen dekbedovertrek, knip er een hoek uit, en vervang die hoek door een leuke stof. Snel en plezant resultaat!

Voor extra effect verving ik de achterkant van die driehoek door een geel accent. (Tutorial: zie onderaan.)

Sneak preview

Sneak preview

De achterkant van het driehoekig kussen kreeg een zebrahuid. Want de kamer is - dat valt misschien nog niet zo erg op - wat Liv een 'zebrakamer' noemt. Zij had daarbij in haar hoofd dat ik het hele bed in zebramotief zou schilderen, maar kon zich gelukkig ook vinden in wat accenten in stof. En Griet was zo lief me een hele lap zebra te bezorgen!

Sneak preview

Met de restjes (dus op zijn kant verwerkt) maakte ik een pyjamazak voor aan de deur.

Sneak preview

En op al de rest is het nog even wachten! Liv is alvast blij met elke nieuwe plank die we bij elkaar timmeren, en uiteraard nog meer met afwerkingsspullen als dit. Tegen de tijd dat ze zich vlot door onderstaande lectuur werkt, mag ik de kamer misschien tonen met nog-in-de-maak bureautje en al!

Sneak preview

Het nieuwe schooljaar bracht haar al een half alfabet en meer cijferbesef dan haar moeder ooit zal hebben. (En een lelijke val op de terugweg van de Chiro, vandaar die mooie bovenlipdecoratie.)

Sneak preview

Hup, daar ga je schat, alweer een hele sprong vooruit in dat eerste leerjaar!

Edit:
Hoe maakt u dat, zo'n hoekjesovertrek? Ik zette het op vraag snel even op papier:

- Knip een vierkant papieren patroon van 50 op 50 cm. Je kan ook meteen afmeten op je overtrek, maar die is niet altijd even recht (er vanuit gaand dat je geen peperduur exemplaar kocht om er vervolgens in de knippen.)

- Trek een diagonale lijn doorheen het vierkant. Verplaats die lijn 1 cm naar onder, zoals je op de tekening kunt zien. (Stippellijn)
 - Knip het patroondeel op de stippellijn in 2, zodat je een deel A en een deel B krijgt.
 - Markeer de kant waar je een hoekje weg wilt met een speldje. Draai je overtrek binnenstebuiten en leg deel A gelijk met de stofrand, aan de met het speldje gemarkeerde kant.
 - Knip deel B een keer uit de bovenstof (bij mij zwartwit) en een keer gespiegeld uit de andere stof (bij mij geel.)
 - Torn aan beide 'geknipte' kanten 10 cm van het stiksel van je overtrek los.

 - Bevestig de beide stofdelen aan de overtrek, stik op 1 cm, goede kanten tegen elkaar.
 - Leg de hoekjes met de goede kanten op elkaar en 'herstel' het stiksel. Zorg dat je stevig hecht, voorbij het punt waar je hebt losgetornd.


- Draai binnenstebuiten, en klaar!

21 opmerkingen:

Marleen (Petrol and Mint) zei

Leuk! Tof effect met die hoek af ;-)

Paspelpoezen zei

Heel mooi! En dat van die hoek ga ik onthouden. Zo kan je een bed prachtig pimpen zonder dat je meters van een brede stof nodig hebt. Thx (An)

Nele zei

Wat een mooie kamer! En inderdaad een erg leuke tip! Dank je wel!!!

wendy blomme zei

Heel geslaagd!
Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

La fille Hella zei

Heel schoon. Jij bedenkt toch wel de leukste dingen hé :) Die van de hoek en het witte laken moet ik onthouden.

An_nononsonsmoms zei

Die hoek, geweldig! Ooit ga ik ook eens bloggen over de kinderkamer. Onze eerste leerjaar ganger is zijn kleuterkamer wat ontgroeit, maar ik vermoed dat het ook een proces van lange adem zal worden

Paspelpoes Joke zei

Jij bent voor mij de meest creatieve blogger. Zo mooi en zo geweldig, dat van die effen dekbedovertrek met hoek-af. ♥

An zei

geweldig idee, die hoek af! benieuwd naar de hele kamer

With love - by Eva zei

Klas"je" van Liv?! Als mijn cijferbesef nog op eersteleerjaarniveau functioneert, tel ik er 29! Chapeau voor die juffen! (En dat volledig naast de kwestie, natuurlijk. Chapeau voor jou, wilde ik roepen. Voor het eenvoudige-maar-ingenieuze, en daardoor heel erg "Rietige" idee om een gekocht dekbed te pimpen in plaats van er zelf eentje te stikken. Chapeau voor de behangkeuze van dochterlief, het lijkt wel alsof ze vooraf een pact sloot met Bambiblauw over de inhoud van de wintercollectie!)

With love - by Eva zei

Oh trouwens, op die housewarming wil ik wel zijn. Met wat ik op Pinterest aan ideeën en hier aan uitwerking zag, moet het daar echt gezellig worden! In mijn hoofd zitten ook al kinderkamers, al zal ik beter eerst hun vader eens ontmoeten ;)

Mieke Jansen zei

Oh wow, dat worden ge-wel-dige kinderkamers! Ik ben zo hard fan van zwart-wit-geel! En zebra's!

Liliane zei

Dit ziet er heel leuk uit! Zo benieuwd naar meer. Die hoek is mooi gevonden :)

Lies: zei

Ik vind het prachtig zo - met dat hoekje eraf!

Sarah Roelants zei

Slow verbouwen, ik ken er alles van. Maar ik vind wel dat ge dan genoeg tijd hebt om over de inrichting na te denken en het direct goed te doen. Zo rap rap moeten beslissen zoals bij een nieuwbouw zou niks voor mij zijn.
Met die kinderkamer komt het in orde. Ik hou steeds meer van geel in huis.

Edje zei

Prachtig zeg!! Ben heel benieuwd naar het totaalplaatje!!!
Maar ik ken het helemaal, Lola's baby/peuterkamer is ook nooit afgeraakt. Binnenkort gaat ze verhuizen naar een andere kamer, en dan ga ik mijn leven beteren. Echt.

Ladybug & Co zei

Super leuk!! Ik heb hier een bijna af slaapkamer....maar een steak preview durf ik nog niet aan :)

Wendy (Petite Couture) zei

Zwart-wit en een toefje kleur, het blijft mooi hé. Ik ben al benieuwd naar de rest :)

eva maria zei

Zwart, wit en geel... de Zoon hier vindt zijn kamer na een jaar nog steeds "zo mooi, mama". En dat bed van Liv, dáár ben ik het meest curieus naar!

Ik maak het zelf nu zei

Blijf leuk zo'n dingen veranderen en er je eigen twist aan geven,hé!

Liesbeth zei

Wat een super idee van dat dekbed! Zeer benieuwd naar de kamer! En oh, zo herkenbaar 'slow verbouwen', gelukkig heb ik wel al een keuken, dat was wel het enige dat al af was toen we verhuisden.

Gaëtane zei

Tof seg! Bedankt voor de uitleg