dinsdag 23 augustus 2016

Mix 'n (perfect) match: een boekentas in kurkleer

Ik tekende het Mix 'n Match patroon een hele tijd voor K-bas de heerlijkheid der kurkleder in naailand introduceerde. Maar zodra de webshop het levenslicht zag, wist ik dat ik best voor relatiebemiddelaar wilde spelen in een huwelijk tussen beiden. Voor mezelf, was het plan, toen, bij de lancering. Maar daar fietsten naar schatting 26 projecten tussen. Zannes start in het eerste leerjaar schuifelde op het voorplan voor ik de kans kreeg om een stofcombinatie voor mezelf te bedenken. 

Zanne bleek - tegen haar gewoonte - een snelle beslisser wat betreft boekentaslooks. Bij het kurkleer is er maar eentje met gouden bling, dus dat was snel geklonken. Voor de accentstof kreeg ze een pinboard voorgeschoteld met een selectie van 12 stoffen, en ging ze zonder al te veel 'ienemienemutte' beslist voor de Golden Garden van Alexander Henry, die we vonden bij Bellelien

Ik zocht alle nodige spullen bij elkaar en voorzag me van topgezelschap. Want u gaat me nooit horen beweren dat het om een tussendoorprojectje gaat, zo'n schooltas, en wie ten strijde trekt doet dat bij voorkeur niet alleen.

Et voila. De schooltas blinkt. En ik ook, best wel.


Het vroeg hier en daar wat 'omdenken', een patroon voor een stoffen boekentas gebruiken voor een exemplaar in kurkleer. Maar eigenlijk minder dan ik dacht. Het materiaal laat zich bijzonder goed keren en zelfs strijken, daar waar ik kraken en smelten verwachtte.

Het eindresultaat is dan ook volledig naar de zin van onze kleuter-af.


Ze is roze genoeg voor haar, niet te roze voor mij. En ze staat als een huis - wegens iets enthousiaster verstevigen dan het patroon voorschrijft. Dat is niet absoluut noodzakelijk, en kan alleen als je machine een havy duty diploma behaalde, maar hoe steviger, hoe degelijker uiteraard. Het kurkleer is zo al een stuk steviger dan een laagje canvas, en bovendien verbazend zacht. De term 'soft touch' is vast uitgevonden door iemand die een handvat van kurkleer in zijn handen had.Het moeilijkste aan het hele patroon is het bevestigen van het biaislint - wat zowat de laatste stap is - dus als dat op de cruciale plaatsen mooi lukt, dan maakt dat me extra tevreden. De mindere plaatsen zitten - hoera - op minder zichtbare plaatsen.


Het blijft een aardig werkje, zo'n boekentas, maar ik blijf stellen: het loont. Een kledingstuk komt maar een paar dagen per seizoen uit de kast, op zo'n tas kijk je elke dag. Ik kon daar, als ik Liv het voorbije jaar met haar exemplaar naar school zag vertrekken, oprecht content van worden, dwars doorheen mijn ochtendhumeur.

Ik maakte het patroon zonder al te veel aanpassingen, ik verzon, laat ons zeggen, enkel een paar 'toevoegingen'. Kwestie van het een beetje spannend te houden. Zo zullen kenners opmerken dat het paspel normaal aan de buitenkant van de rugriemen zit.


Maar ik draaide hem om, omdat de hals-ergonomie in het geval van de boekentasbesteller minder belangrijk is dan de fiets-ergonomie: ik voorzag een klikgesp om afglijden van de rugriemen tegen te gaan.


Het biaislint aan de zijkanten verving ik door stroken kurkleer.


En aangezien mijn dochters de gewoonte hebben om allerlei sleutelhangerachtigs aan hun tas te hangen, niet per se strokend met het kleurenpallet van het geheel, voorzag ik alvast een ringetje aan de zijkant. Zodat die halve sjiekenbak tenminste niet op de klep belandt.  Mooie metalen passanten deze keer - K-bas heeft schoon gerief - en folliekes in kurkleer aan de tassenband, in plaats van gewoon wat omrollen en doorstikken.


De binnenkant kreeg nog een 'zwemcentzakje'. Omdat restjes kurkleer inspireren.


Jammer toch, dat ik te lang treuzelde om mezelf een exemplaar toe te kunnen eigenen. Eva had meer verstand. Hou haar blog dus in de gaten, binnenkort laat ze zien welke parel er aan de andere kant van de tatertafel werd gefabriceerd! 

40 opmerkingen:

 1. Wauw! Met zo'n mooi exemplaar zou ik zo terug naar school willen gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verliefd! Ik heb enorm drempelvrees om deze te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verliefd! Ik heb enorm drempelvrees om deze te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze zou ik zo meepakken in de winkel. Voor mezelf! Ik moet ook elke dag naar school ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh zo mooi! Blij om te lezen dat de biais bij jou ook niet altijd perfect ging ;) Ik moet de mijne nog wat retoucheren en dan komt die ook op de blog.
  Kurkleer wordt voor volgend jaar.
  Wees maar zeker dat je met deze heel veel open monden gaat zien, en jaloerse vriendinnetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Exact wat ik in mijn hoofd had! En alles wat de dochter niet wilt. Dus maken we een andere versie;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Exact wat ik in mijn hoofd had! En alles wat de dochter niet wilt. Dus maken we een andere versie;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maar echt, WOW! Ik blijf maar heen en weer scrollen door de foto's.... WOW!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben verliefd op een boekentas!!! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schockerend schoon kan dat, ja da kan!!! Wowww, en ik ga morgen gewoon een kopen seg, shame on me! Maar ik zou het zo schoon nie kunnen en voor de zoon... Heb even gezocht nochtans maar gaf het op ... Zuchtje. :) ik kijk gewoon nog eens naar die van jou se!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oooh zo prachtig! Wat de stoffenkeuze van je dochter betreft, ze heeft smaak! Eentje waar je terecht fier op mag zijn!
  Met zo'n pareltje vloek je ook meteen minder hard als de dochter ze eens niet opruimt, zo schoon om naar te zien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Woooooooooooooooooow!!!
  Ik overweeg precies om weer nr school te gaan :p

  BeantwoordenVerwijderen
 13. OMG Riet! Prachtig!! Mijn mond valt open! Wat een werk moet dat geweest zijn jong.
  Goed voor je ochtendhumeur is het zeker, zo'n tas. En dat voor minstens drie jaar lang!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zo eentje wil ik voor mezelf. Als chacoche!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh My God, Riet. Wat jij toch allemaal niet gemaakt krijgt… Op een manier waarop niemand nog gelooft dat dat homemade is zeg. Perfectie. Ik kan alleen maar kijken en terugscrollen en nog eens kijken. Perfectie, ik word er mee content van, ook al is het bij een ander. <3

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zal even van commerçant doen in jouw plaats: "Zelf boekentassen maken is de nieuwe trend! Want zeg nu zelf, die designtassen zijn mooi (en prijzig), maar een zelfgestikt exemplaar is 100% uniek en goed voor een dagelijkse ochtendglimlach! Het patroon is te koop voor een luttele 7,5 euro in de Mind the Whale - shop. 1 september is nog een weekje weg, dat geeft nét genoeg tijd om je eigen exemplaar tevoorschijn te toveren!"
  (En verder: prachtige tas. Ik kan geloven dat Zannelief blonk. En één voor jezelf, ik moet zeggen, dat is een topplan! Ik kom je met graagte vergezellen tijdens het maakproces. Over een jaar ofzo ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh my, dit is de allerprachtigste boekentas die ik OOIT heb gezien! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw, prachtig!! Heel erg onder de indruk!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Straf werk! Zo mooi afgewerkt seg, chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtige boekentas! Liv kan gerust met geheven en blinkend hoofd door de schoolpoort stappen op 1 september!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ocht wat een schatje!! Ik zie veel naaiwerk met kurk voorbij komen. In Portugal begreep ik echter dat dit beschermd is, is dat zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wauw wat mooi!Je mag terecht stralen.Je dochter gaat in stijl naar school!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. prachtig en wat een moed, echt super mooi, met een heel mooi duurzaam materiaal!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Barbara van Stofrenke24 augustus 2016 om 19:12

  Amai, verbluffend mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mijn god, wat en p r a c h t i g e boekentas!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Dit is ongelofelijk en definitief het mooiste naaisel dat ik ooit heb gezien! Zo knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Super mooi! Een groot hanglint in plaats van de draagbeugels en ik zou ze zo als tas voor het werk gebruiken! 😀

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Super mooi! Een groot hanglint in plaats van de draagbeugels en ik zou ze zo als tas voor het werk gebruiken! 😀

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Respect !!! (ik begrijp je redenering over het feit dat zo'n intensief werkje loont, want je ziet het elke dag ... ik heb dat met jassen ;-) want jammer genoeg hebben mijn zonen nog altijd geen extra boekentas nodig)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Een prachtexemplaar!! Hoe meer boekentassen ik voorbij zie passeren, hoe meer goesting ik krijg om er eentje te maken, enkel nog mijn drempelvrees overwinnen...

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!