donderdag 4 augustus 2016

Wedstrijd: #connectingtheknots

Ik heb het zelf nog maar pas door - ik ben niet zo sterk in verjaardagen - maar Mind the Whale blaast vandaag 1 kaarsje uit! Met de beperkte tijd die ik aan de walvis kan besteden, staan er in mijn winkeltje toch al genoeg patronen om me een beetje fier te voelen.

Maandag nog ging Just knot it, mijn meest recente geesteskind online. Redenen genoeg dus om te vieren. Daarom bedacht ik een vrij eenvoudige wedstrijd, met een minder eenvoudige prijzenpot, die ik u graag in geuren en kleuren presenteer:


Dat leest u goed! Ik riep voor de gelegenheid een nieuwe hashtag in het leven en doopte de wedstrijd Connecting the knots. Ken je dat spelletje waarbij je nummertjes met elkaar moet verbinden? Ik nodig je uit om tijdens de hele maand augustus virtuele lijntjes door naailand te trekken: van knot, naar knot, naar knot. Naai een jurkje en voeg jouw knot toe aan mijn lijntjestekening!

Laat me even inzoomen op het prijzenpakket. Want het is de moeite. Geluksvogel nummer 1 gaat aan de haal met een hele garderobe aan stof. Dat lees je goed: genoeg stof om 10 jurkjes van te maken, in de grootste maat van het patroon. 

Mijn man beweert altijd dat gemoedsrust begint bij het kennen van je eigen zwakke en sterke kanten. Patroontjes tekenen kan ik wel wat, stof combineren, daar zijn anderen veel beter in. Dus riep ik de hulp in van een aantal experts: ik maakte een lijstje van 5 stoffenwinkels waarvan ik weet dat de dames erachter zelf telkens prachtcombinaties maakten. Ik vroeg hen om het patroon eens te bekijken en telkens twee combinaties uit te zoeken die het patroon mooi tot zijn recht zouden laten komen. Ze waren alle 5 enthousiast, en het resultaat is een berg stof. Een berg prachtige stof: 10 keer twee meter buitenstof en een halve meter voering. Dat is 25 meter stof.


Ik doorloop even de stapel, stuk voor stuk pareltjes van combi's.

Ik was zo blij dat Bambiblauw voor de zomerzwanen ging! Want de knot hieronder geeft je een glimp van wat een jurkje in die stof zou geven, maar eigenlijk kan je evengoed gaan kijken naar de jurk waarmee alles begon. Ook de tweede combinatie is er eentje uit hun geniale samenwerking met de Melkbrigade, dus de stapel start met:

Combi 1: Bambiblauw/Melkbrigade katoen zomerzwanen klein met een voering in Cona cotton bahama blue
Combi 2: Bambiblauw/Melkbrigade katoen vintage kitten met voering in Timeless Treasures scratch texture

De dame achter BelleLien ken ik als een van de stoffenwinkelmadammen die zelf het meest actief is met de naaimachine. En die de moeite is om in de gaten te houden, op haar Instagramprofiel bijvoorbeeld, want daar verschijnen steevast pareltjes en dat komt niet zelden door de fijne en soms gewaagde combinatie van stoffen. Kathleen heeft er echt een neus voor. De stapel groeit met:

Combi 3: AG Geese Ocean van Alison Glass met een voering in Crossthread Pure (handgeverfd en exclusief bij BelleLien!)

Combi 4: Mythos Pink met een voering in Solid Smooth - nectarine sunrise van Art Gallery.


Dat ik een boontje heb voor het team van Madeline de stoffenmadam dat weet u waarschijnlijk al langer, Paspelpoes An ken ik denk ik sinds het begin van mijn eigen blogcarrière, en Stoffenmadam Nancy zelf leerde ik kennen in de nasleep van de brand in de winkel, als een warme, gedreven en vooral toffe madam. Het verhaal van Miss Madeline vertelt er meer over. Team Madeline dikte de stapel onder andere aan met een duo uit de nieuwe See you at Six collectie, en raadt u het patroon met overlap aan, want ze voegden nog streepjes paspel toe aan hun combinaties. Zat u de voorbije weken op een onbewoond eiland (wat niet ongewoon zou zijn in juli) en miste u de sneeks? Vanaf morgen verkrijgbaar, o.a. bij Madeline de Stoffenmadam. Mis ze niet want ze zijn de moeite en ze voelen heerlijk! 

Combi 5: Stella hearts mint met voering in Net mustard Stella
Combi 6: See you at Six flowers met voering in See you at Six lines old pink


Al toen ik de eerste keer de looks opving van de webshop zelf, wist ik dat de drijvende kracht achter Petite Couture voltreffers zou scoren in de combinatie van haar stoffen. En gelijk kreeg ik. Wendy vertaalt mijn voorliefde voor helder grafisch ontwerp en knallende maar ook originele kleurencombinaties in een prachtige collectie, ik ben fan van het eerste uur. Voor Just knot it heeft ze volgende combinaties voor je in gedachten:

Combi 7: Friskers – Cat Lady van Sarah Watts voor Cotton + Steel met voering in Sprinkle peaches van Cotton + Steel

Combi 8: Snake brush van Cotton + Steel met voering in Cotton Couture citroen van Michael Miller
Ik ontmoette Lieve van Pieke Wieke een hele tijd geleden een keertje op een blogmeet, en vind het altijd fijn als handelaars niet alleen standvastig ondernemerschap maar tegelijk ook veel liefde voor hun vak uitstralen. Het hartje in het logo van Pieke Wieke zegt het helemaal, en de 'met liefde ingepakt' op de stoffen in je brievenbus straalt van de winkel af. Ook de combinaties waarvan Lieve me voorzag zijn lieflijk, maar toch niet zeemzoet! En de leuke knoopjes en paspel die ze er aan toevoegde maken het af.

Combi 9: Liberty sunflowers blauw/groen met roze piqué voering
Combi 10: Timeless treasures Gail zwart/wit met een voering van uni katoen munt

Ze maken de stapel af, maar niet de prijzenpot! Want in de collage van knoopjes zit ook nog deze vreemde eend. Ik nam nog een master-in-combineren onder de arm om er een prijs van jewelste van te maken! Just knot it met open rug is heerlijk voor de zomer, maar met een knopenpat en kniekousjes doorstaat de jurk ook prima andere seizoenen. Ik wandel regelmatig door de enorme voorraad kousen van Kousen en Karton, en ik ben zelf enorme fan van de Condor Kniekousen, omdat An zowat voor elk naaisel een passende tint voorhanden heeft om te combineren. En als ik zeg 'tint', dan bedoel ik ook 'tint'! Zeg bijvoorbeeld niet zomaar 'roze' tegen roze.

De winnaar van de hoofdprijs krijgt voor vijf van de bovenstaande combi's naar keuze een passend paar kniekousen in een maat naar keuze (naargelang beschikbaarheid).

En omdat ik vond dat ik zelf ook een duit in het zakje moest doen, stikte ik, ter verpakking van het geheel, een tas. 


(Met een moeilijk te negeren knipoog naar het jurkjespatroon.) 


Omdat het tenslotte Mind the Whale is die verjaart. En omdat ik nog eens zin had in het stikken van een tas, want dat was lang geleden. 

Met de stoffen erin zit ze, ik kan je verzekeren, eivol.

En omdat er bij missverkiezingen ook altijd eredames worden gekozen, gooi ik ook nog twee troostprijzen in de lotjespot. Dat maakt het geheel als volgt:

HOOFDPRIJS:
25 meter stof, 5 paar Condor kniekousen en een handgemaakte tas
(met dank aan Kousen & Karton, Pieke Wieke, Petite Couture, Madeline de Stoffenmadam, BelleLien en Bambiblauw)

EERSTE TROOSTPRIJS:
Nog eens 5 paar Condor kniekousen van Kousen & Karton, want ook jouw eigen Just knot it verdient een plaatsje in de herfstkast.

TWEEDE TROOSTPRIJS:
Alle digitale patronen van Mind the Whale. Want de walvis wordt 1, en mag zijn kunstjes dus wel eens tonen.

(Door de aard van de prijzen is de wedstrijd enkel toegankelijk voor deelnemers die in België of Nederland wonen.)

Hoe neem je deel?
Naai, ergens deze maand, een exemplaar van Just knot it. (Het wordt bloteruggenweer dit weekend en ik beloof je: als je vanavond begint, dartelt er zaterdag een meisje met een knot-je rond.)

Deel een foto van jouw 'knot':
* Op Instagram met #connectingtheknots, volg + tag @mindthewhale
of
* via de Facebookpagina
of
* ben je niet zo'n sociale-media-held, dan stuur je me jouw foto via mail, mindthewhale@gmail.com

Vul het formulier in zodat ik je terug kan vinden als je wint.
Elke knot telt voor 1 lotje in de prijzenpot, het heeft dus geen zin om een foto via twee kanalen te delen. Naai je twee jurkjes, dan telt dat wel voor twee!

De mooiste combi uit jullie knots kiezen was mijn eerste plan, maar dat is onbegonnen werk: ik zou van de 10 knots uit de prijzenpot al niet kunnen zeggen welke mijn favoriet is. Dus we gaan voor random! Op 31 augustus 2016 wordt de wedstrijd afgesloten, op 1 september maak ik bekend wie er met de prijzen gaat lopen! Benieuwd via welke knots ik deze maand allemaal ga worden gegidst!

30 opmerkingen:

 1. Wauw wauw wauw! Ik doe graag mee maar vrees dat mijn tweejarige nog te klein is voor Just knot it... maar ik kan alvast op de groei naaien ;-) Prachtig patroon, schitterende wedstrijd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het patroon start bij 92 Kim, misschien past het jouw dochtertje wel?

   Verwijderen
 2. Amai, wat een prijzenpot is me dat zeg. Deze zou ik wel heel graag winnen :) Maar ik zal net zoals de Kim hierboven op de groei moeten naaien, want mijn ukkepuk is nog maar 11 maanden. Misschien dat ons nichtje van 6 jaar wel blij zou zijn met zo'n jurkje als verjaardagscadeau :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldige combinaties! Heel inspirerend. Ik hou me voorlopig nog bij 'one to hug' wegens te klein voor de knotjes. Reeds 2 gemaakt voor de herfst en nog 2 op de planning voor de winter. Ik ga nog eens goed naar de combinaties kijken hierboven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super mooi pakket!!!! Allemaal mooie stoffen <3
  Gefeliciteerd met je éénjarig walvisbestaan! Wij zijn fan en kijken uit naar meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zalig bedacht, Riet! En wat een mooie combinaties! Bedankt voor het fijne tekstje. (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ik zou zo graag willen maar krijg altijd een beetje knikkende knietjes als ik andere exemplaren zie. En als ik de voorbeelden zie hierboven durf ik al helemaal niet meer! Wat een prachtige combi's! 💗

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Moh... hoe leuk is dat! Benieuwd naar al die leuke knoopjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een kado zeg! Dat is om achterover te vallen... Mijn dochter is de 140 helaas al ontgroeid... Toch even op zoek gaan naar een kleiner maatje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Daar zit je dan met kwijl in je mond en enkel zonen in je huis :-D Alvast een dikke proficiat met het 1 jarig bestaan. Dat er nog veel leuke patroontjes mogen volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor de lieve woorden Riet! °bloos°
  Ik ben er zeker van dat we veel knotjes gaan mogen bewonderen de komende weken want het is een toppatroontje! En die tas is ook prachtig, ook al had ik niet anders van je verwacht! Wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Succes alvast allemaal! Ik doe niet mee, heb geen kleine dochter in huis :-) Maar ben een tikje jaloers op diegene die de mooie stofjes gaat winnen... super combinatie's !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig leuk idee! Ik ga dat hier met veel plezier virtueel volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh zeg, wat een prijzenpot! Wauw!
  Ik geraak, jammer genoeg, niet meteen achter mijn machine, maar toch blaas ik een hele dikke virtuele kaars uit voor de geweldigste walvis dat ik ken. Doe zo verder, want wij zijn fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb het patroontje gisteren al geprint, en nu weet ik natuurlijk wel welke projecten ik bovenaan de stapel ga leggen :p.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. super zeg, wat een ongelooflijke prijzenpakket!! en ook tof dat het gewoon random gekoezen wordt! maakt iedereen evenveel kans! Hier is het uitprinten trouwens gelukt (Barbara, in de USA, merci voor de aanpassingen!!!!!) en geknipt èn de stofjes liggen al geknipt klaar sinds gisteren, met een folie'ke erbij :-) ben benieuwd hoe het er gaat uitzien maar heb er keiveel zin in, en nu ik dit zie, nog veel meer!! Gelukkige walvis-verjaardag ook, dat er nog vele mogen volgen, en evenveel schone walviskindjes ook! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Van harte gefeliciteerd! Zo jammer dat mijn dochter net te groot is voor het patroon want dit is echt wel een prachtpakket en een wauwjurk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat gaat zo leuk zijn, doorklikken en al die vrolijke knoopjes zien! Je bent een toptalent Riet, en terecht fier op de collectie walviskindjes. Ik heb eigenlijk wel zin in een boekentasavontuur (ook studenten moeten slepen met lectuur en cursuspapier), dus ik ga voor de tweede troostprijs! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. oh lovely! ik vind het patroontje heel leuk...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauw, wat een fantastische prijzenpot! Als ik tijd vind, doe ik mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stuur me even een mailtje (mindthewhale@gmail.com) en we passen daar een mouw aan!

   Verwijderen
 21. Patroon van de week voorbij zien komen en dacht: wauw! Hebben.
  Maar geen paypal 😔
  En wat een super prijzenpot/tas 😉
  Die wil elke naaister wel winnen..

  Maar nu, voor ik het vergeet: proficiat met de 1e verjaardag van mind the wale!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Er zijn soms van die momenten, dat je even niet weet wat zeggen, dat je mond eerst openvalt en je daarna begint te glimlachen, dat je wil juichen en een dikke proficiat wensen. Want Riet, je bent toch wel uniek! Happy birthday :) x

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Kan niet wachten om al die combinaties te zien! Dat wordt tonnen inspiratie om een paar zomers mee toe te komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Yep! Ik doe mee! Ik weet niet of ik mijn dochter nog in een maat 140 krijg dus ga ik mijn metekindje eens goed verwennen met een KNOOP!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Als ik dat allemaal lees, dan begint het echt te kriebelen om het patroon te kopen en te beginnen naaien... Ik ga me er denk ik aan wagen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Na een hectische maand is mijn jurkje eindelijk af geraakt. Moet wel nog een foto nemen om het op instagram te posten, maar ik wilde al eens even naar het formulier kijken dat ingevuld dient te worden, en jammer genoeg kan ik dat niet openen... Of beter gezegd: het opent wel, maar er komt geen tekst? Wat nu?

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Op het laatste nippertje maakte ik nog een just knot it voor onze tienerdochter. En hij is echt tienerproof dochter wil hem niet meer aan doen. Met een klein aanpassing dus haalbaar voor tienermeisjes. super zalig patroon https://stokstaartjedoethetzo.wordpress.com/2016/08/30/jurk-just-knot-it-tienerproof/

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!