Liv verjaarde en daar werden twee familiale 'taartmomenten' voor in de agenda genoteerd. Eéntje was gisteren. Qua 'maaksels' luidde het plan: een kroon en een chocoladetaart. Wegens omstandigheden (lees: een virale maag/darminfectie aan het adres van de jarige) lukte enkel het eetbare gedeelte.
Gelukkig is er nog een taartmoment gepland, dus die kroon volgt nog.
Deze blog heeft niet de ambitie u de kunst van het koken/bakken te leren. Aangezien ik die zelf niet bezit. Daar worden echter uitzonderingen op gemaakt op het moment dat het recept te eenvoudig is voor woorden. En toch lekker. Vandaar:
Voor dit recept deed ik aan kruisbestuiving tussen twee recepten van chocoladetaart. Wegens gebrek aan springvorm maakte ik er met cupcakevormpjes 'patéekes' van. (Wat is daar het mooie woord voor?)
Voor 1 taart of 18 patéekes:
- 240 g donkere chocolade (ik gebruikte chocoladedruppels van Callebaut en die zijn er prima voor)
- 3 eieren
- 100 g boter
- 100 g suiker (in twee porties van 50 g)
- 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel (niet-afgestreken-eetlepels, eigenlijk hele dikke lepels, met een grote berg erop)
- 1 doosje/flesje opklopbare room
- een bakje aardbeien of blauwe bessen
- twee eetlepels bloemsuiker
Smelt de chocolade au bain marie.
Smelt de boter en roer door de gesmolten chocolade tot je een gladde massa krijgt.
Splits de eieren.
Meng de dooiers met 50 g suiker tot het mengsel van kleur verandert. ("Tot het een lint is", zegt Omabetty steeds, maar ik zie dat lint nooit.)
Meng samen met het meel door de chocolade.
Klop de eiwitten bijna stijf, doe er dan de rest van de suiker bij en klop verder op.
Spatel voorzichtig door het beslag.
Doe het deeg in cupcakes, of in een beboterde en bebloemde springvorm.
Bak op 175°C, cupcakes ongeveer 20 min, een hele taart 30 à 40 min. (Prik met een breipriem om te checken of ze ok is: het hart blijft licht smeuig dus de priem hoeft er niet helemaal schoon uit te komen.)
Klop de room met de bloemsuiker en smeer over de afgekoelde taart/taartjes. Versier naar smaak met aardbeien of blauwe bessen.
'Wij' bliezen Livs kaarsje. Ik at het taartje. En Liv een boterham...
Hihi zo grappig. Het taartje ziet er heel lekker uit hoor.
BeantwoordenVerwijderenMm, dat taartje, dat zou ik wel lusten.
BeantwoordenVerwijderenProficiat aan livke en nog veel beterschap met t maag-darm-gestel!
"Ik at het taartje. En Liv een boterham..."
BeantwoordenVerwijderenNu gewoon opletten dat er niet plots begonnen wordt met wekelijkse verjaardagen voor Liv te organiseren. Omdat Liv zo graag boterhammen eet, en voor de mama taartjes... ;-)
mmmm, ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenleuke foto :-D
en wat ziet Liv er weer vrolijk uit! :)
BeantwoordenVerwijderenWaar hebt gij die heerlijk ogende aardbei gevonden in deze tijd van 't jaar??
BeantwoordenVerwijderenMmmm, aardbeien...
Ziet er superlekker uit!
BeantwoordenVerwijderenoh gij profiteur :-)
BeantwoordenVerwijderen@Ella: Ik liet die meebrengen door Omabetty en wil niet weten wat ze gekost hebben, kuch, ahum, ik, euh, moet nog eens vragen wat ik haar er voor moet. :-)
BeantwoordenVerwijderen... die Ombabetty is van alle markten thuis... ;-) ... en ik heb nu zooooooooooooooooo'n zin in dat taartje. Nog eens jeuj voor Livke!
BeantwoordenVerwijderenOeioei, die BAbetty is een verschrijving geweest, dat was niet de bedoeling.
BeantwoordenVerwijderendat ziet er wel een beestig lekker taartje uit... en natuurlijk eet jij dat op. Je weet toch dat dit de laatste verjaardag is dat je daar me weggeraakt?
BeantwoordenVerwijderenMmm, dat ziet er echt overheerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenEn zo in cupcake vormpkes is dat nog origineel ook.