donderdag 2 september 2010

Borsten...

Welkom mannelijke lezer! Uw aandacht werd vast en zeker getrokken door de titel van dit bericht. Laat ik er dus meteen de ondertitel aan toevoegen:
'... en hoe ze zo goed mogelijk bedekken'.
Vaarwel, mannelijke lezer! Ik laat u weten wanneer ik nog eens iets schrijf dat u kan boeien.

Liv kreeg borstvoeding tot ze 8 maand oud was en voor broer of zus plannen we hetzelfde. Ik vond het vorige keer niet evident om praktische én mooie kledij te vinden die zich leent voor die activiteit. Als ik toen bekeek wat er op de markt was, kwam ik er met de samenvatting 'lomp, onelegant, te veel lagen stof, te omslachtig systeem' of 'heel erg gewoontjes'. Intussen vind je in deze winkel een gevarieerd aanbod, dus daar passeer ik zeker nog eens binnenkort! Maar die winkel was net in jaarlijks verlof toen ik mijn ziekenhuistas maakte. En die ziekenhuistas was, dacht ik, nogal dringend.

Zelf aan de slag dus! Ik ben in het bezit van één borstvoedingsshirt waarvan ik het systeem 'in Liv haar tijd' wel handig vond. Gewoon een streep stof net onder je borsten, waarin discreet twee openingen verwerkt zijn. Geen gedoe met openklikken, naar de zijkant schuiven, verschillende lagen stof na afloop op de juiste manier op elkaar schikken, halfblote buiken die eigenlijk nog niet toonbaar zijn voor het grote publiek, ... Neen: gewoon die streep stof een eindje omhoog schuiven en je bent vertrokken. Wat wel jammer was: dat shirt had niet bepaald een frisse kleur, en nogal een oma-halsopening. Het was handig, maar zag er nogal pyjama uit. Maar het systeem bleek erg makkelijk na te maken, hoera!

Ik vrees dat het percentage borstvoedenden onder u relatief klein is, maar ik sta hierbij toch graag ten dienste van deze minderheid. Hieronder stap voor stap: een eenvoudig en goedkoop borstvoedingsshirt. Werktijd: nog geen uur, echt waar.

Voorafgaande noot aan de potentiële maker:
- Ik had toevallig de overlockmachine van Omabetty in bruikleen. Bleek erg handig voor deze job. Maar ik veronderstel dat het ook prima te klaren is met de stretchsteek op je naaimachine. Overal waar ik 'zet vast met een stretchsteek' schrijf kan dat dus nog makkelijker met een overlocker.
- Ik koos toevallig voor een kleur die ik helemaal niet mooi vind en die me ook niet staat. Vraag me niet waarom. Het shirt op de foto's heeft dus een vreemde rodekoolkleur. Maar het gaat ook met mooie kleuren.
- Op de eindfoto lijkt het of het geheel een beetje 'trekt'. Dat kan kloppen: er zitten nog een aantal kilo's buikbewoner in de weg om het geheel wat netjes te laten 'vallen'. Die verdwijnen nog. Daar wordt aan gewerkt.

Hier gaan we.

- Koop een t-shirt. Afhankelijk van het moment (net na de bevalling of een aantal weken/kilo's later) kan je voor je 'normale maat' gaan of voor een maatje groter.

- Trek het aan, en duid met twee speldjes aan waar de streep moet komen: net onder je borsten:

- Knip een strook ribtricot. Als breedte neem je twee cm meer dan de breedte van je shirt. Als hoogte neem je 11 cm. (Ik kocht een stuk rekbare tailleband bij Pauli in Leuven, dat werkte prima.)

- Strijk de strook dubbel. Leg de geknipte kanten tegen de 'onder-je-borsten-speldjes'. Steek twee speldjes op de zijnaden: telkens een 2 cm boven en onder de strook:

- Draai het shirt binnenstebuiten en torn de zijnaden los in de zone tussen die speldjes:

- Trek een lijn over de hele voorkant van je t-shirt, ter hoogte van de onder-je-borsten-speldjes. Knip de het voorpand van je shirt in twee langs die lijn:

- Leg de dichtgestreken strook ondersteboven op je shirt, met de geknipte kanten exact tegen de bovenste kniplijn. Zet vast met een stretchsteek.

- Knip een stuk elastiek ter breedte van je t-shirt. Draai je shirt binnenstebuiten, en zet dat stuk elastiek vast op de snijlijn aan de onderste helft van je shirt. Let er op dat je de elastiek niet opspant tijdens het stikken. Ik gebruikte gewone 'onderbroekenelastiek' (zwart was beter geweest maar hij is toch niet zichtbaar). In mijn oorspronkelijk shirt hebben ze er een soort doorschijnend plastic lint voor gebruikt, een beetje zoals die doorschijnende BH-bandjes maar dan elastischer. Geen idee waar je dat kan vinden.

- Draai je shirt weer goed, en strijk de naad bovenaan de strook plat:

- Draai het shirt dan terug binnenstebuiten. Leg de rand met de elastiek op de rand met de strook. Duid met speldjes aan waar de openingen komen: in het midden zit een 'vast stukje' van zo'n 5 cm, links en rechts daarvan een opening van ongeveer 9 cm. De hoeveelheid vast te zetten stof links en rechts van die openingen is afhankelijk van de breedte van je shirt.

- Zet de vast te maken delen tussen de speldjes vast met een gewone rechte steek. Je stikt hierbij op de elastiek en op de stretchsteek van de strook (dus op de naadtoeslag). Zo zitten beide delen van het shirt weer aan elkaar, net naast de naad waarmee je de strook aan het t-shirt hebt gezet.

- Knip het overtollige stukje strook, en eventueel overtollige elastiek weg:

Herstel de zijnaad met een stretchsteek:

Strijk de zijnaden een beetje open, et voila, klaar!


47 opmerkingen:

 1. Super! Ik hoop deze tutorial ooit nog eens nodig te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De kans bestaat dat ik één van de weinige borstvoedsters ben die dit leest (de mijne is nu 8 maand) en het borstvoeden begint zich te beperken tot 's avonds, 's nachts (spijtiggenoeg) en 's ochtends. Had ik deze tutorial maar gehad toen ik alle 2 uur nog een baby'tje moest voeden!
  Maar wie weet probeer ik het toch (vind het namelijk een zalig gevoel om nog steeds de borst te geven)
  Veel succes met de aanstormende drinker,
  Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super!!!
  Inderdaad het aanbod is klein.
  Maar alles om de bostvoeding te promoten en makkelijker te maken.
  Succes
  Els

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier nog een borstvoedende moeder. Nina krijgt ondertussen één jaar bv en we zijn nog niet van plan om te stoppen. Hier ook spijtig dat het vooral 's morgens, 's avonds en 's nachts plaatsvindt. Maar ik ga het zeker gebruiken voor onze volgende.

  Veel succes met de toekomstige ex-buikbewoner!

  Groetjes,
  Sabrina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dju zeg, 2 maand geleden gestopt... Maar voor nummer 2 heb ik alvast deze link bewaard!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ziet er héél handig uit. Als er een nr 3 komt, ga ik aan de slag! Of misschien als ik nog eens een zwangere vriendin heb... Leuk kraamkadootje, eens iets voor mama...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als de borstvoeding deze keer wel lukt, dan kom ik zeker terug om dit T-shirt te maken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook nog een pap-geefster hoor :) Al 14 maand lang. Maar inderdaad ook 's morgens en 's avonds alleen nog (met de pyjama dus). Ik deed gewoon topje onder t-shirt aan: t-shirt omhoog, topje omlaag en alles bedekt.
  Ik vond het lastigst dat de kompressen zichtbaar waren onder je t-shirt, zeker met die bv-bh's met zachte cups. Als je daar nu nog eens iets voor bedenkt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lilly pads zijn ideaal en niet zichtbaar door je t shirt.

   Verwijderen
 9. Hier nog een borstvoedende moeder, over een week 1 jaar bezig!
  Maar ook juist ideaal voor 's nachts omdat het niet zo bloot en open is, als je zoals ik gelijk weer in slaap valt. Ga gelijk aan de slag, bedankt voor het bloggen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oooh wat heerlijk! Ik heb Daniël een jaar gegeven, Tobias helaas maar 7 maanden omdat ik toen ziek werd en mijn voeding in een paar dagen helemaal terug was gelopen naar 0.
  Wie weet, mocht er nog een kleintje komen ooit, ga ik hier zeker gebruik van maken, fantastisch handig!
  Ik had trouwens altijd een hydrofieldoek bij me waarmee ik zoveel mogelijk bedekte, en verder idd altijd een hemdje aan, die naar beneden en het shirt omhoog.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Camomille: dat van die kompressen vind ik ook!

  De Mamae-bh's zijn voorgevormd, maar volgens een vriendin niet zo handig in combinatie met de meeste BH-kledingstukken, omdat ze tussen je borsten open gaan in plaats van erboven. Maar met dit soort shirt misschien wel: ik zal eens gaan passen in de winkel met dit t-shirt aan. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel leuk, zal er ook eens voor moeten kijken, hopelijk binnen 2 weken al zo een t-shirt nodig...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier ook nog een voedster, hoor. Ondertussen al 27 maand aan de jongste en in totaal 51 maand. Als ik dat nu eens 7 jaar geleden had geweten...
  Niettemin, het heeft me nooit afgeschrikt om in het openbaar te voeden. Er is altijd wel iets om het een beetje aan het oog te onttrekken, maar wat jij gemaakt hebt, mag wel gezien worden. Dat t-shirt, bedoel ik. En dat baby'tje vast en zeker ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. keitof, ik heb indertijd ook soortige bv-t-shirts gemaakt, eigenlijk hetzelfde principe als deze, behalve dat de onderste lap ook tot over de borsten kwam, wat dan toch niet zo handig bleek, want ik heb het uiteindelijk weinig gedragen. Maar tja, ik kom nooit ergens, en in de livingzetel moogt ge uw borsten tonen he?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een superidee, lijkt me dan (want geen ervaring)...
  Maar ik ga 't wel onthouden, mocht 't ooit zover komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Handig Riet!!! Geweldig!
  Ik deed het ook altijd met een topje onder een t-shirt, topje naar beneden (bedekt de buik) en t-shirt omhoog. Amper iets te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hoe bedenk je het toch, Riet? ongelofelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hier ook een voedster. Bij de jongste al 30 maanden, en in totaal 3.5 jaar. Van twee kinders niet slecht he.
  Super!! Als ik ooit nog een kind koop maak ik me ook zoiets! Die bv-bh's die ik had waren verre van elegant, en dan die compressen maken het helemaal af!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. hey Riet, ondertussen is er hier bij ons ook een 2e spruit gearriveerd die borstvoeding krijgt dus ik ga zeker je ingenieuze shirt eens uitproberen! Lijkt me beter dan altijd dat vervelende gewriemel met ontelbare laagjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Super!! Hoera voor handige borstvoedingskleren. Ik kreeg op den duur echt een hekel aan al die laagjes,vooral in de zomer. Een webshop beginnen zou ik zeggen, er is duidelijk interesse genoeg ;-)
  Groetjes en wij wachten vol spanning af natuurlijk !!! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Spijtig dat ik dàt niet meer nodig ga hebben,gij lijkt me toch wel een gerief in huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Joepie joepie joepie! Ik heb je uitleg nog niet gelezen, de fotootjes zelfs nog niet gezien maar rap naar beneden gezoefd om een reactie neer te typen: super! Net wat ik nodig heb. Gisteren was ik wat aan het googelen op zoek naar zo'n tutorial. Mijn gebeden zijn dus verhoord.
  Merci!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik liet gewoon altijd mijn blote buik zien. Allez ja, eens er een kleintje tegenaan ligt is er weinig te zien. Je krijgt er alleen een koude rug van.
  Maar echt passende compressen, Riet, dát zou de perfecte aanvulling van dit t-shirt zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. hier ook topje omlaag en t-shirt omhoog #winterbaby

  Een goed alternatief voor de compressen: LiliPadz

  En blijkbaar toch nog best wat borstvoedende lezers, Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Amai, die statistieken gaan zo stijgen met die titel :).

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ja, hier nog een borstvoedende! En laat ik nu ook nog weleens achter de naaimachine zitten...
  Ik ga de tutorial proberen, ben benieuwd!

  En succes nog even met de laatste weken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Blijkbaar veel meer (lang)voedende mama's hier dan gedacht! :)

  Hier zijn we ook al aan 13 maanden beland en ondanks alle opmerkingen, ben ik nog lang niet van plan ermee te stoppen! Maar net zoals bij sommige anderen hier, beperkt het zich hier nu tot ochtend- en avondvoedingen (sinds 2 weken .
  zijn de nachtvoedingen verleden tijd, hoera!)

  Ik onthou deze tip wel voor als nummer twee zich aandient en ik me intussen naast voedster ook naaister mag noemen! ;)

  PS Een oplossing voor die zichtbare compressen zou echt wel handig zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Het bovenstaande bericht was dus van mij! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wow, hier ben ik al een paar maanden naar op zoek. Ik heb een paar borstvoedingst-shirts van de H&M, maar die zijn zo handig toch niet. Ik heb zelf al mijn hoofd gebroken over een eigen ontwerp, maar helaas, een gebrek aan creativiteit en praktisch inzicht. Dankjewel dus! Hier een dochtertje van 5 maanden, dus hop, vandaag nog naar de stoffenwinkel zodat ik er nog veel plezier van kan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. hier nog een borstvoedende mama, 8 maandjes op de teller. en nog steeds elke drie uur. helaas dnek ik dat dat topje voor mijn karuur niet gaat lukken, maar ik ga het toch is proberen. merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Dat is nog eens goed gerief sé. Ik peins dat ik de winnaar ben onder de borstvoedsters voorlopig. De oudste hing 2 jaar en 3 maanden aan, de jongste trekt het inmiddels al 2 jaar en 7 maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Geniaal!
  Ook niet meer voor mij, maar wel leuk te zien dat die 'minderheid' niet zo klein blijkt te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. dat is heel goed bedacht en mooi uitgevoerd! een handige tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hier was het 2 jaar en drie maanden. De meesten durven zoiets in persoon zeggen. Maar dan zie je in de kribbe dat ze stiekem een flesje gekolfde melk in de tas van hun 1-jarig kindje steken. Ik denk dat er veel meer langvoedsters zijn dan we denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik was een 'niet' vergeten te schrijven. Ze durven het 'niet' in persoon zeggen.

  Ik moet nog op zoek gaan naar een te offeren (of eerder op te waarderen) t-shirt.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Nummer 1 is gemaakt, op naar nummer twee! Echt een superhandige handleiding! En nu hopen dat ik ze ook echt kan gebruiken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Via via kwam ik op dit leuke blog (en van nog meer belgische schrijfsters ;-) ) Laat ik nu 5 weken geleden bevallen zijn van een tweeling (ons vierde en vijfde kindje) en bv geven!
  Misschien toch eens proberen op een oud shirt en kijken of het werkt voor mij! Als ik ergens tijd kan vinden ;-)

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wat een goed idee! Ik heb 3 kinderen en ze hebben alle 3 1,5 jaar borstvoeding gehad, ik kon daar echt van genieten. Jammer dat ik toen deze link nog niet had...

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Have you thought about putting the translator box on your blog? I know blogger has one. I know I would definitely enjoy reading your blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hi Lyanna, it should be in the sidebar now, thanks for finding me, I hope my blog turns out 'readable' in English...

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Hey borstvoedende mama's,

  Hier een mama die ondertussen haar tweede kindje al 10 maand aan het 'borstvoeden' is. Na de geboorte radeloos het hele land afgereden omdat ik de h&m t-shirts beu was. Uiteindelijk een leuke winkel in dilbeek gevonden, maar nogal prijzig. Echt leuk dus, deze uitleg. Voor de compressen vond ik bij Doekjes en broekjes in Leuven druppelvormige katoenen herbruikbare compressen. In tegenstelling tot die ronde gevallen zag je deze niet onder mijn kleren. Misschien ook handig voor jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Knap gemaakt, zeg! Ik vind de kleurtjes trouwens wél de max. Moest ik vier jaar geleden deze borstvoedingst-shirt gezien hebben in de winkel, had ik 'm meteen gekocht. Zeker weten! Ik gaf 7 maanden de borst. Ik verstopte mijn blote buik door mijn drinkende kindje ervoor te draperen, waar ik al snel héél goed in werd. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 43. mijn zoontje is 3 weken oud. vlak voor zijn geboorte (1 week) zag ik je blog en moest dit shirt maken...

  en jawel, het werkt prima! dank je wel.
  ik ga er zeker meer maken, want de hele zomer met een topje en shirt lopen lijkt me wat warm. (ik ben optimistisch wat de temperatuur deze zomer betreft hahaha)

  BeantwoordenVerwijderen
 44. super super super! had ik dit voor mijn 2 oudste maar gehad, maar er komt nog eentje, ik sla het alvast op in m'n favorieten :-) Dikke merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. en nog steeds brengt jouw blog mensen op ideeën! ga het ook proberen! bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!