woensdag 3 november 2010

Goedgemutst

Lang geleden, nietwaar? Bijna een maand om precies te zijn.

Huilbabypraatjes, dat leek me nu niet het interessantste om over te bloggen. Wegens triviaal, tenzij je er middenin zit. En ook wegens: hopelijk snel over. Want al kan Zanne heel lief lachen...


... doorgaans tref je haar nog steeds zo:

(En een bad is helaas geen noodzaak om haar te doen huilen, het probleem heet eigenlijk 'reflux en krampen'.)

Heel zelden is dit de toestand...

... maar dan meestal met ondergrond 'vake of moeke' en niet haar bedje.

Zannes eerste levensweken zijn er dus van rondwandelen. Medicijnen met afgrijselijke banaansmaak. Osteopaten, die Zanne 'de uitdaging van het jaar' noemen. Vermoedens van koemelkeiwitallergie waardoor ikzelf verplicht op sojaspullendieet ging. (Ajakkes. Iemand tips?) En nog steeds, van een opmerkelijk luid stemgeluid.

Van buikbewoner naar draagdoekbewoner dus, met dank aan iedereen die me de voorbije week van alle types draagdoeken voorzag! Ik had al een tricot slen en een ergobabycarrier, kreeg van de moeke-van-Ferre-en-Stien intussen een Mei Tai, en leende een Zsazsa van Mie. Ik lijk wel een verzamelaar.

Maar we blijven goedgemutst. Want uitgerust: 's nachts slaapt Zanne (meestal) door. Ook goedgemutst: Liv:
(Flauw, nietwaar?) Het enige naaisel dat de voorbije maand het label 'van mijn hand' krijgt is een fietsmuts voor Liv. Liv fietst gehelmd. (Of beter, ze wordt gefietst.) In de winter is dat koud aan de oren. Dus begaf ik me richting Omabetty. Stopte Liv in bed. Legde het Zanne in de liefhebbende armen van haar oma. En zette me achter Omabetty's gloednieuwe speelgoed. Nog nooit zo'n ingewikkelde draadinrijgtoestanden gezien, maar eens ingeregen maak je in no time een onder-de-fietshelmmuts als deze:

Voor u deze keer niet geshowd door een lachende Liv, maar met een 'ik bekijk alles en iedereen uit de hoogte'-blik. Dat, en groot theater als ze haar zin niet krijgt, zijn Livs specialiteiten de laatste tijd. Gelukkig zijn enkel haar moeke en vake hiervan het slachtoffer. Wij krijgen wel eens een stamp of een duw. Voor Zanne houdt ze het gelukkig op 'aaaai'. Of op 'dikke kus':


De pinnemuts op de eerste foto is trouwens niet van mijn hand, maar van Whoost. Liv verkiest (terecht) dit exemplaar. Wegens eenden op de binnenkant.

25 opmerkingen:

 1. Rijstmelk, amandelmelk, cocosroom.
  Allemaal veel lekkerder dan de soja variant, is mijn bescheiden mening. :)

  Normaal gezien zou ook moeten lukken om wel parmesaanse kaas te eten, moest je daar de behoefte toe hebben :).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie foto's van de kindjes. Ik wacht op de eerste lach van ons Liesje.
  En hopelijk is je kleintje snel verlost van haar pijnen.
  We hebben ook een kleintje nu die niet in haar bedje wil slapen en dus zowat de hele nacht bij mama in bed slaapt (nooit gedaan , maar nu dus wel)en heerlijk slaapt dan wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar die draagdoekbewoner en de bananengaviscon. Wij hadden gelukkig geen wener, maar slapen kwam er niet van tenzij in een draagdoek of op mama's buik. Hopelijk gaat het snel beter met Zanne. Heb je die fietsmuts volgens een bepaald patroon gemaakt? 'k Heb dat ook nog op mijn planning staan, de gewone mutsen passen niet onder de helmen. Maar ik stel het altijd maar uit omdat ik niet goed weet hoe eraan te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke foto's, maar minder leuk dat Zanne zoveel last heeft, zowel voor haar als voor jullie. Hopelijk wordt er snel iets op gevonden!

  Wat melk betreft: de sojaroom van Alpro (om te koken) is echt lekker, je proeft bijna geen verschil met echte room en het is veel lichter.
  Sojamelk is inderdaad niet lekker, maar het went wel (volgens mijn moeder en zus die ook een koemelkallergie hebben). Je kan ook geitenmelk of schapenmelk proberen.
  Schapenkaas is zachter van smaak dan geitenkaas. Lekkere geraspte schapenkaas vind je in Carrefour/GB: Pecorino Romano.

  Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sorry, ik heb geen ervaring met alternatieven voor koemelk. Vind het wel straf dat Zanne ’s nachts al doorslaapt, dan kan je toch een beetje recupereren van de huilmomenten overdag...

  Heb je dat patroontje voor die muts zelf gemaakt? Ik ben er anders wel benieuwd naar, want mijn zoon zijn pixiemuts is na een wasbeurt serieus gekrompen, en ben dus op zoek naar iets anders dat ook onder zijn helmpje past.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Over dat mutspatroontje: ik zag deze (zie link) en tekende iets gelijkaardigs. Op het hoofd gebruikte ik een strook, dus ik gebruikte 3 ipv 2 patroondelen, maar je kan ook even goed deze mutsen vergelijken met de grootte van een muts die je al hebt, en dan heb je meteen een patroontje. http://www.smafolk.dk/tcms/Gallery.php?mode=browse&cid=99

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helaba,

  Bij Elise werd er na zes weken lange weken eindelijk reflux vastgesteld. Eerst moesten we ons behelpen met Zantac, maar dat hielp niet veel. Daarna zijn we overgestapt naar Omeprazole (was vreselijk irritant om haar toe te dienen --> een capsule met 100den kleine bollekes, waarvan we telkens maar de helf mochten geven) maar derna werd ze echt een droombaby! Misschien helpt die Gaviscon niet goed genoeg? Ik hoop dat jullie vlug uit die huilperiode geraken! Krijg al schrik ;-)

  Die muts voor Liv is super!

  Veel liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor 't moment is het Zantac + Gaviscon. Maar nog maar sinds gisteren, dus we weten nog niet of het helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij onze Kleine Pruts was het hetzelfde refluxliedje. Met de extra uitdaging dat hij geen tut wil en spartelt, wriemelt en brult tot hij weer uit de draagzak mag. Opletten met die Gaviscon, want de onze raakte er verstopt van (=weer gekrijs erbij). Zantac hielp wel en sinds hij patatjes eet, heeft hij nergens last meer van. Hij is nu bijna 5 maanden: 3 maanden afzien, al 2 maanden genieten. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oooh je hebt nog geen geweven draagdoek geprobeerd. Mocht je bij me in de buurt wonen (Drenthe) dan mag je met alle liefde eens eentje komen proberen. Dat draagt heerlijk. Mijn dochter vertoeft er nog steeds uren in (en ze is al 1,5).

  Sterkte met je sojaspul. Hopelijk is de reflux snel over.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook hier hadden we te maken met krampjes. Sab Simplex hielp erg goed! Misschien een tip? (Onze zoon is echter zover wij weten niet allergisch, weten dus niet of het bij Zanne helpt.)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Over koemelkallergiebaby's weet ik alles: 2 stuks, de een weliswaar veeeeel gevoeliger dan de ander. Maar staar je niet blind op sojaproducten, dat verdroeg de oudste ook niet. Mijn belangrijkste tip: lees alles, want je kunt het zo gek niet bedenken of er (zit een afgeleide van) melk in: bouillonblokjes, charcuterie, chips,... Vraag aan de slager of hij melk in het gehakt (worst, hamburgers, blinde vinken,...) doet (jawel, veel slagers doen dat).
  Wat bij de oudste, hoewel zonder melk, ook uit den boze was (wegens met soja): verschillende soorten meergranenbrood (sojabloem), speculoos, peperkoek,...
  Maar het went, na een tijdje heb je zelfs geen zin meer in kaas of pannenkoeken. En als dit effectief het probleem is, is het hiermee medicatieloos opgelost en heb je een totaal ander kind.
  Wat mag je dan wel nog eten? Goede leveranciers van calcium zijn kraantjeswater, noten en peulen en verschillende groene groenten. Vis en vlees voor de eiwitten. De aziatische keuken in het algemeen, want daar worden zelden melkproducten voor gebruikt (en raar maar waar, in Azië komt osteoporose veel minder voor dan bij ons).
  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier ook vier maanden dat verhaal gekend. Maar 't is wel niet zo dat je zelf melk moet drinken om melk te geven, hoor! Gewoon zorgen dat je veel vocht binnenhebt. 't is vreemd om te zeggen, maar koeien drinken ook geen melk en toch geven ze melk met hopen.

  Hier trouwens onze kleine meid uiteindelijk op geitenmelk overgezet. En sindsdien een droombaby.
  Pas trouwens op met sojamelk, dit wordt heel sterk afgeraden, 'k weet niet meer juist waarom, maar 't had iets te maken met het hormonaal stelsel. Trouwens ook niet goed voor constipatie, na drie weken mochten we met ons kleintje naar't ziekenhuis, ze deed een aanval omdat ze zodanig verstopt zat. En dan als laatste, meestal hebben kindjes met koemelkallergie of intollerantie ook een allergie of intollerantie voor sojamelk.

  'k weet het, als je dit alles leest, zie je door het bos de bomen niet meer, he!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De melk: geitenmelk (helpt niet steeds), havermelk, amandelmelk, rijstdrank, gerstdrank. Ongeveer in volgorde van lekkerheid..
  Ik heb indertijd ooracupunctuur aangeleerd gekregen om de maag in de juiste richting in gang te zetten. Veel courage, in elk geval. En ja, die geweven draagdoek blijft toch mijn favoriet..
  Zeg, zo'n muts, die hele mooie zelfgemaakte, hoe heet dat? Is dat een bivakmuts? Boevenmuts? Dat lost wel een heel sjaalprobleem op!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ggrrr, hier ook een zantac-gaviscon baby gehad. Echt niet tof.
  Hou je goed en hopelijk betert het binnenkort!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier eentje waarbij ze ook vermoeden dat koemelk geen goed doet...
  Na weken cornflakes te eten met sojamelk (en lepels honing om de smaak te verdoezelen)ontdekte ik: lactosevrije melk! Smaakt gewoon naar melk, maar zonder lactose.
  Om te smeren en koken gebruik ik wel de sojavarianten.
  Yoghurt zou niet zo'n ramp zijn (waarom is mij ook niet duidelijk).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zeg het je, die amandeloogjes... een echte killer-queen-in-wording!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Die laatste foto: smelt. Komt ze dinsdag nog eens mee naar het Stiksel?
  Ik wil alvast nog ens een oging doen om ze op haar gemak te stellen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. overschakelen op rijstmek ipv soja , rijstmelk is iets lekkerder plus normaal geen kans op allergie wat met soja dan wel weer kan ( en das een oohh ramp zo'n kind maar het kan altijd erger denk maar aan glutenallergie , daar troost ik mezelf dus mee ;-) )

  nu zelf vind ik soja dus wel lekker mor ik ben het dna ook gewend ( ben elf allergisch aan koe )
  mamaroni bvb maak ik met rijstmelk en zelfs bezoek proeft het verschil niet

  allee veel moed nog en hopelijk rap beterschap en anders vlugger op groentenpapkes overschakelen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. aiai....hier ook zo een reflux-krijser gehad... Wij waren geholpen met zantac. We vonden het erg dat je zo een klein prutsje al medicatie moest geven maar eigenlijk is alles beter dan te zien dat ze zo een pijn hebben. Had ik het geweten, ik had het hem al gegeven na 1 dag :)

  Veel succes en hopelijk is alles vlug in orde met kleine pruts.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ken niets van die allergieën en medicijnen, we bleven daarvan bespaard, gelukkig. Bij ons was de combinatie van de twee klein mannen zwaar, het beperkte leeftijdsverschil. Ik hoop dat dat bij jullie meevalt, want in combinatie met die allergie/refluxtoestanden lijkt me dat echt zwaar. Veel courage en beterschap daar in elk geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. 23 jaar geleden had ik er ook zo ééntje (een huilbaby). Ik zie dat je al veel goeie raad gekregen hebt (van recentere datum, dus daar kan ik niet veel aan toevoegen. Als het een troost is :ze groeien eruit hoor, 't is kwestie van doorbijten. Nog veel goeie moed!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Is het voorzichtig suggereren van overschakelen op flesjes-gemaakt-met-poeder-uit-de-apotheek echt not done? Dan kan je tenminste lekker weer zoveel melk, pannenkoeken, chips en blinde vinken eten als je zelf wil...
  In elk geval: veel succes met die kleine 'uitdaging' van jullie! Leuke foto's trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ook overwogen, Aagje, maar blijkbaar reageren kindjes onder de 6 maand meestal niet zo goed op sojaflesvoeding. Dus dat zou de miserie nog groter kunnen maken en daar hebben we geen zin in. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Die muts van Liv is echt heel knap. En haar blik daarbij, geweldig toch!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!