donderdag 18 november 2010

Het hek is van de rokjesdam...

... maar eerst nemen we u in dit verhaaltje mee naar De Tijd Van Toen.

En met 'Toen' bedoel ik écht toen. Niet 'Toen De Dieren Nog Spraken', die toen nu ook weer niet. We gaan terug naar 'Toen Pompeuze Rokken In Waren En Dikke Konten Een Teken Van Welvaart'.

Ik zag her en der rokjes opduiken, gemaakt door bloggende dochtermoeders. Vooral hier en hier staken geplooide en gefronste pronkstukjes mijn ogen uit. De conclusie van dit verhaal zal bewijzen dat ik er goed aan deed te beginnen met een proefrokje. Zo'n rokje wordt overal afgedaan als 'piezofkeek'. Maar aangezien ik me tot nu toe enkel aan simpele babykleedjes waagde, waren er toch een aantal technieken die ik eerst eens wilde testen.

Ik baseerde me op Griets stolplooirokjespatroon, dus een rokje met verstelbare elastiek. Maar ik ging voor een fronsrokje met blinde rits en voering. Van die laatste combinatie (blinde rits én voering) vond ik nergens een tutorial. Dus ik zong alweer mijn mantra: 'kijk gewoon heel goed naar iets dat al bestaat en doe het na'. Liv kreeg gelukkig pas een erg leuk rokje cadeau waar een voering én een blinde rits in zit. Ik tuurde een paar uur naar dat ding (het is te mooi om uit elkaar te knippen) en besloot dat ik dacht dat ik het kon.

En ik kon het. Echt, volgens mij voerde ik de juiste handelingen uit.

(Aangezien het een proefrokje betreft, hebben we het niet over het feit dat ik voor gordijnenstof koos. Wat vrij dik is en dus heel bol gaat staan als je het fronst.)

(We negeren ook de lapsus dat ik voor de voering hetzelfde gordijnenstof koos. Omdat geen enkele dunne stof uit mijn assortiment leek te passen onder die vreemde mosterdkleur. Wat maakt dat de rok nog veel boller ging staan.)

(En gezien het een proefrok is moet ik gedacht hebben 'we doen eens zot'. En zette ik er onderaan een strook aan vast van één of ander barok bloemetjesstof. Waarvan ik in een vlaag van zinsverbijstering besliste dat het perfect bij het geheel paste.)

Het resultaat van deze weloverwogen keuzes is een rokje dat correct in elkaar steekt. Maar zo ongelooflijk poft dat Liv er zonder verdere auditie mee zou worden aangeworven bij het Koninklijk Ballet. Haar wasluier eronder, en het feit dat het ding een tikkie te kort is, accentueren op gracieuze wijze de enorme omvang van haar achterwerk, zeker als ze voorover buigt. Iets wat een peuter van 20 maanden weleens wil doen.

Dames en heren, ik begin aan een hele collectie rokjes. En ik beloof dat het resultaat daarvan minder lachwekkend zal zijn dan dit exemplaar:


28 opmerkingen:

 1. Allez, ze staat er nog zo snoezig mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mor zie hoe lief! 't Moeten niet altijd roze tutu's zijn in 't Ballet van Vlaanderen hé Riet. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor de verkleedkoffer? Om het eerste lief stantepede rechtsomkeer te doen maken? Mor neen gij, 't is nog zo schattig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het hééft iets :-)

  Ik vind het precies echt zo lachwekkend nog niet. Als je er niet bijbedenkt wat de bedoeling was... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar ik vind dat eigenlijk wel nog schattig :).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 't is waarschijnlijk dan gewoon een goeie foto, want ik zie daar niks mis aan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze ziet er nog zo schattig uit! :-)
  Handig om te weten dat ze met alles staat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ze lijkt het zelf nochtans wel een goeike te vinden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zit hier nochtans niet te lachen hoor! Mooi gemaakt...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 't Is misschien inderdaad de foto, want in 't echt is het werkelijk voer voor de verkleedkoffer hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het ook zo erg nog niet hoor, en ze staat er mooi mee op de foto, zo met haar handjes in haar zij, gelijk een echt fotomodel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind 'em wel grappig! Heb juist gisteren rokjes gem;aakt voor onze 'baby's', met aangerimpeld rokje. Vind dat altijd zo'n leuk effect; zie zusjesvantoor.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. mijn dochtertje vroeg: " wie is dat meisje met het mooie prinsessekleedje?!"
  Dus misschien toch niet zo slecht! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. IK vind hem ook echt superleuk. En juist koddig dat ze er een lekker dik kontje in krijgt (wat maakt dat je altijd zo graag in de achterwerken van je eigen kids wil bijten he ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Maar Riet toch, het is gewoon mooi en schattig! Of ziet het er in het echt toch anders uit?

  Veel rokjesplezier in elk geval, tussen de dochterdrukte door!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Alle, ik vind dat gelijk ook wel een wreed tof rokske.

  Trouwens...tegenwoordig maak ik de rimpelrokjes voor de kindjes met een stofbreedte van 110cm (de breedte van de meeste stoffen van zelfkant tot zelfkant). Dat bespaart je knipwerk (maar 1 pand te knippen), stikwerk (een naad minder) en een paar euro's stof. En het staat ook beter...idd minder bol.
  Dus laat je gaan en vul die kleerkast.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zie daar toch ook niks verkeerd aan. 't Is echt wel lief!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Kijk eens hoe blij ze ermee is! Daar doe je het toch voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het is mooi en koddig omdat Liv er zo mee staat te draaien maar mij deed het toch denken aan een lampenkapje bij mijn oma in de living ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind het eigenlijk wel leuk, zo'n tutu-van-iets-anders-dan-tule.. Dat is gewoon het voordeel van baby/peuter/kleuter zijn; dingen waarmee je op de 30ste voor schut staat zijn nog schattig... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Maar allé, Riet, dat is toch een prima rokske. Dat is het voordeel aan kleine kinderen: ge doet die aan wat ge wilt en als ge er honderd keer bij zegt dat het echt KEI schoon is, dan vinden ze dat zelf gelijk ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik zie er ook niks mis aan. Dat voorbeeldrokje, was dat toevallig ons presentje, dat rokje van Quincy? wat vond je ervan trouwens?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik vind die poging wel heel erg geslaagd! En barokke of niet, die bloemenstof past inderdaad perfect bij het geheel. Die vlaag van zinsverbijstering valt dus goed mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. mooi! bij peuters is dit geweldig.. dus, goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. ik denk dat het aan haar rood bodyke ligt, want ik vind dees dus supertof. voor een peuterke hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wij en onze dochter zijn momenteel wel de trotse eigenaars van een prachtig, geweldig geslaagd exemplaar van een schit-te-rend stofje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. ik vind het geweldig. Maar ik hou ervan als het er iets 'over' gaat. En zeker bij kindjes ... als die al niet eens goed zot kunnen doen !!!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!