maandag 4 juli 2011

Een rokje van een cent?

Ik ben niet het type dat voornemens maakt. Noch bij nieuwjaar, noch bij verjaardagen. Ik heb geen streefdoelen, weinig deadlines. Te veel plannen, te weinig tijd. Dan wordt een mens ongelukkig van einddata. Meedoen aan 10 in 11 was voor mij op zich dus al vrij gewaagd. Ook had ik niet echt een idee van hoe mijn leven er uit moest zien tegen mijn dertigste. Ik wilde graag kinderen voor ik dertig werd. Check. Verder niets.

Maar zo ongeveer een dag voor die drie op de teller verscheen, vatte ik plots een plan op. 'Voor mijn dertigste moet ik een rok voor mezelf gemaakt hebben'. De enige precedenten waren zwangerschapsrokjes. Inmiddels onbruikbaar geworden en dus geklasseerd als 'omhulsels voor de buikbewoner' en niet als rokjes voor mezelf.

Een rok voor mezelf. Toen begon de saga.

Graag de knipmode-rok, dacht ik. Een trend in het leven geroepen door deze dame. Hier in al zijn pracht. Hier ook erg mooi en vooral in al zijn veelheid. Men zou kunnen stellen dat het daar al een beetje kantelde, mijn stabiele plan. Het patroon komt volgens de dames namelijk uit een Knipmode buiten mijn bezit. Maar geen nood, in een ander exemplaar stond iets wat er op leek (of in elk geval ook een tailleband en neepjes achteraan had.) Dus ik adopteerde de goede delen van dat patroon en probeerde de rest erbij te verzinnen.

"Een rok is niet af zonder paspel". Dixit Mama P.
"Uw heupen zijn te breed voor paspel, dat accentueert uw zwakke punt". Dixit Omabetty.

In een ultieme poging om de leuze van beide wijze dames in één rok te verenigen, vatte ik een onzalig plan op. 'Nog eens zot doen voor je 30 wordt', moet ik gedacht hebben. Dus ik besliste om in het rokje een nostalgische knipoog te verwerken. Naar het soort van shortjes dat ik als kind graag droeg maar nu helaas niet meer flatteert rond mijn 30-jarige-niet-zo-tennisster-achtige-benen.
Het plan: een rok met een onderrand met paspel die, in de zijnaden, ronde hoekjes maakt.

Wat hebben we geleerd, de plussen.
Een tailleband met beleg dat lukt. Die schuine lijnen die ik overnam uit het patroon waarover ik beschikte, hebben nog wel iets. De rits lukte met deze uitleg aanvankelijk perfect. Vervolgens knipte ik ze onderaan te kort, waardoor het ritsdeel er onherstelbaar uit floepte en ik er een hele nieuwe rits moest insteken, die aanvaardbaar lukte. En tot slot van de plussen: Ik ben in staat tot het maken van nette bochten met paspel.

hetdeeldatlukte

Wat hebben we geleerd, de minnen.
Ik had beter meteen geluisterd. Naar een derde wijze dame. Die meteen, zij het tactvol, polste: "Paspel in de onderrand van een rok, gaat dat niet heel stijf staan?" En nu weten we. Ja. Dat gaat heel, erg, belachelijk, stijf staan.

mislukteshortslip
Nostalgische knipoog naar The '80? Nostalgische knipoog naar de lappenmand...

Mijn eigen impulsieve geest alle eer aandoend, had ik gekozen voor een nieuw stofje dat ik eigenlijk erg mooi vond. Hiervandaan. Dus toen de teleurstelling met een glaasje gevloek was weggespoeld en verteerd, begon ik aan het oplappen.

Ik zocht een bijpassend effen stofje. En maakte een boord onderaan om de lengte weer aanvaardbaar te maken. Want in dezelfde week maakte ik ook nog eens een nostalgische knipoog naar geschaafde knieën in de kleuterklas, door vrij onelegant van een betonnen trap te donderen. Rok tot boven de knie? Even geen optie.

rok1

Et voila. Uiteindelijk werd het een winterrok. Want die band onderaan met sandaaltjes, dat wringt wat. Geen greintje nostalgie, maar met laarzen is mijn rok best draagbaar.

rokvanboven

En bij de volgende rok? Doen we heel, héél normaal.

paspel

Of toch (wegens een klein incident met een fout geknipt stofpand, waardoor ik genoodzaakt was om twee halve voorpanden op zo onopvallend mogelijke wijze tot één geheel te maken) bijna.

vogelzicht

36 opmerkingen:

 1. Oei, ik zie maar de helft van de foto's, maar je beschrijving is weer hilarisch! Griet postte ook net een rok met paspel onderaan. Daar geen geklaag over stijve rokken. Of ze moest het stiekem verzwijgen :)
  Ik vind het echt er een hele mooie winterrok. Op dat vlak win jij. Op het vlak van geschaafde knieën steek ik u gezwind voorbij. Vrijdag vergelijken? :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij is heel mooi geworden, je winterrok! Perfect met de laarsjes. Misschien ligt het ook wel aan 't soort paspel of dat stijf staat of niet. Daar zit toch verschil op hé. En van dat tweede rokje wil ik graag een frontale foto :-) In ieder geval een prachtige stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het vré mooi opgelost die rok van je. Wie weet een nieuwe trend, die boord onderaan :-) Ik vind het in ieder geval niet afsteken. En je beschrijving, die is zaaalig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gij zotteke!
  Ik ben heel blij met het paspeltje onderaan mijn rok!
  Maar ik gaf er zo geen draai aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zalige rokjes, alletwee! Die blauwe lijn is de perfecte spiegelas!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dat ziet er anders héél goed uit !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo'n leutig verhaal jong. Maar ze zijn mooi geworden, allebei!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. LOL! =)
  O en ik ben ook wel benieuwd naar hoe de voorkant van dat tweede rokje eruit ziet. Ik heb het stofje ook en nam het toevallig vandaag nog eens in mijn handen, zo schoon hé! =)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hihi! Toch heel schone rokjes geworden! 1 iets snap ik niet, heb jij al eens clijsters haar benen goed bekeken?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik vind de rok met de band onderaan precies of het was de bedoeling zo... 't is echt mooi! 'k ga dat ook eens maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig, zowel de rokken al de story! Ik heb die knipmoderok al opgegeven, het ding staat niet bij mij, maar 't zal volledig aan mijn lijf liggen....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hahaha, riet, zo gwappig! Maar wat zegt die omabetty over uw heupen, heeft die u al eens tegoei bekeken?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik vind het gewoon wreed schoon !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahaha ! Prachtig gefikst ! Echt waar !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh maar die is prachtig geworden! En als je het model van de befaamde knipmode wil hebben, dan wil ik die best overtrekken en toesturen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Haha...je verhaal leest als een boek! Prachtig! Met vallen en opstaan (letterlijk en figuurlijk ;-)) ziet het er allemaal mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. schitterend!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat verwoord je dat toch weer hilarisch zo. Een mooie oplossing trouwens met die strook onderaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. verdoeme, dit doe me er helemaal aan denken dat ik helemaal jouw 30ste verjaardag vergeten, ben. Echt helemaal. Een schande.... bij deze Riet: een zalige 30Ste verjaardag!!! Hopelijk was het een fijne dag en heb je niet al te veel plannen gemaakt op weg naar de 40 ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Maar goed dat ge dat eerste rokje nog hebt kunnen redden van de lappenmand. Zou eeuwig zonde zijn als zo'n schoon stofke daar zou moeten belanden. Het is echt heel mooi geworden zo! En het staat u fantastisch!

  Had je diene paspel zelfgemaakt? Van satijnen biaislint ofzo? Is dat moeilijk te verwerken? Het ziet er zo glad en glibberig uit, dat ik daar niet aan durf te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh, maar dat hebt ge heel subtiel opgelost hoor bij die laatste rok, valt helemaal niet op!:)

  Al bij al zijn het toch weer heel schone maaksels.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Gij zijt echt schitterend! Zo leuk geschreven, en geweldig opgelost bij beide rokjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Toch goed opgelost. 't Zou inderdaad wel enorme zonde zijn om zo'n stofje gewoon te verbannen naar een of ander donker plekje...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mooie rokjes!! Ik beken dat ik wel eerst heb moeten opzoeken wat een paspel is, maar ik leer hier bij ;-)
  En als ik goed tussen de regels gelezen heb, is een gelukkige verjaardag hier ook op zn plaats! Voera, voor de grote 3 ;-) xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ha! Ik ben nog steeds fan van de sponsen shortjes, maar in het openbaar durf ik mij daar ook niet meer in te vertonen hoor, daar wordt echt niemand blijer van!
  En 30, Ik vond precies dat gij er jonger uitzag , maar bij deze: proficiat: '81 is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Yep, dit zal na post X (ik ga het niet meer bovenhalen ;-)) toch wel de grappigste in deze blog zijn. Oma Betty moet wel dringend een nieuwe bril, dat mag je haar gerust zeggen. LOL

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik hou zo van uw hersenkronkels!
  En die hebben U toch wel 2 prachtige rokskes opgeleverd.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Weer zo grappig geschreven. En twee mooie rokjes. Dat stofje van die eerste vind ik super! En mooi opgelost, met die effen band eronder!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Heel mooi, beide rokjes! Ik moet ook altijd zo lachen met uw hersenkronkels :-) (en ben stiekem blij dat dat bij jou ook gebeurt, verkeerd geknipte voorpanden en te korte ritsen ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Heel mooi! Beide! En dat voorpand in twee, dat valt echt niet op ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Dit vind ik echt een tof verhaal met een heel schoon einde. En ze leefden samen nog lang en gelukkig...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. goed opgelost, en creatief! Ik vind het mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. waar o waar komen die prachtige schoenen vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!